Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 12. szám, 2006. március 24

Arcok

Zsurkán Mariann
Gagyi mami agresszív
Martin Lawrence az életben sem az, akinek látszik

A színes bőrű "Gagyi mami" rakétaként vetődött a hollywoodi filmiparba, és a nagyok között landolt a kilencvenes években. A mamit alakító Martin Lawrence nemcsak a filmekben, hanem a való életben is gyakran játszotta el a rosszfiú szerepét. Tucatnyi per, letartóztatás, marihuánafogyasztás, erőszak és kocsmai bunyók feketítik a sztár ellentmondásos életét. Filmjeit leginkább a fiatal korosztály kedveli, de Eddy Murphy vagy Will Smith barátságát is a magáénak mondhatja. 


Mód Júlia
Pornócenzúra
Csatornatisztítási kísérlet

Az Egyesült Államokban egyes tévécsatornákra rekord összegű bírságokat róttak ki a célból, hogy megtisztítsák a képernyőt a trágárságoktól és a szextől. A műsorszórókat összességében közel 4 millió dollár büntetéssel sújtotta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság, miután úgy határozott, hogy a káromkodások és a meztelenség egyaránt zavarja az otthonok csendjét és békéjét. Kérdés persze, hogy hatalmi szóval és bírságokkal tartósan vissza lehet-e szorítani a szennyet a csatornákból.


Belföld

Forza Viktor

Vasárnap tartotta XIX. kongresszusát a Fidesz, ahol megerõsítették Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét, illetve Mikola István kormányfõhelyettes-jelöltségét. A „nemzet gyógyítójává” avanzsált Mikola beszéde nagy port vert fel.


Hajdú Sándor
"E" mint ellenség

Nyolcezer választó adataira bukkantak a Gyula és Környéke Kistérségi Társulás egyik munkatársának számítógépén. Februárban valaki névtelen levélben értesítette a társulás irodáját: tégla van a szervezetben, aki folyamatosan szivárogtat ki fontos tényeket, amelyek alapján lejárató kampány folyik a gyulai szocialista polgármester ellen.


SZILÁGYI SÁNDOR
Kampányszüret Miskolcon

Így a választások előtt nagy a jövésmenés vidéken. Mindezt jól mutatja, hogy Miskolcon gyakorlatilag egyszerre tette tiszteletét Áder János (március 9.), Orbán Viktor (március 17.) és Gyurcsány Ferenc (március 18.), s aki elment mindhárom pártrendezvényre, érdekes dolgokat hallhatott, figyelhetett meg.


Munkatársunktól
Felvonulók kérték

Kedd délelőttig még mindenki úgy tudta, hogy április másodikán az MSZP és a Fidesz is Budapestre tervezi nagygyűlését. A szocialisták az Andrássy úton – a Kodály körönd és a Hősök tere közötti szakaszon – tartják meg rendezvényüket, míg a legnagyobb ellenzéki párt a Kossuth térre szervezné kampányzáró nagygyűlését.


Magyary Ferenc
Nem a ruha teszi

Úgy tűnik, hogy leporolhatjuk a már régen félretett, alapvetőnek számító politikai műveket, ugyanis Orbánnak egy foghegyről odavetett megjegyzése ismét borzolja a kedélyeket. Arra a megjegyzésre gondolunk, hogy a köztársaság a nemzet testén csak ruha. Most azon nem akarunk vitatkozni, hogy ez alapján megkérdőjelezhető-e a nyilatkozó demokratikus elkötelezettsége. Nem hisszük, hogy ebből ezt a következtetést lehetne levonni.


Csizmadia Ervin
Akaratkampány

Négy éve e lap hasábjain még a látványkampány újdonságáról értekeztem, és benne arról, hogy "a hosszú szövegek helyét programtézisek veszik át". Alig tanultuk azonban meg, mi is az a bizonyos látványkampány, máris itt az újabb (2006-os) variáns: az akaratkampány. Akarjuk vagy sem, a politika az elmúlt tizenhat évben öles léptekkel halad a programoktól a személyekig, vagy másképpen: az "észalapú" politikától az "érzelemközpontú" politika felé. Antall József médián "kívüli" személyiség volt, mint ahogy az egész magyar rendszerváltó elit hasonlóképpen volt ezzel. Mindannyian hittek abban, hogy a diktatúra utáni világ a "racionális ész" nevében berendezhető a demokrácia üdvös, új kellékeivel. Az 1998-as választási kampány már részben másról szólt, de igazából a váltás 2002-ben következett be. 


Szobota Zoltán
Könnyen lehet sikersztori
Interjú Fekete Jánossal, az MNB egykori elnökhelyettesével

- Mikor a háború után a Nemzeti Bankba kerültem, akkor a kassza üres volt, az ország szét volt bombázva, és a világtörténelem legnagyobb inflációját éltük. Semmilyen tartalékkal nem rendelkeztünk a talpra álláshoz. Akkor azt mondtam, hogy két út van: vagy megpróbáljuk saját erőnkből felépíteni az országot, legjobb számítások szerint is huszonöt-harminc év alatt, vagy hitelt veszünk fel. Ebben a kérdésben nagy vita volt. Vállaltam, hogy jó feltételekkel szerzek hiteleket, és ha azt okosan használjuk fel, akkor drámaian lerövidíthető az újjáépítés, és nem kínozzuk egy emberöltőn át a lakosságot. Hogy sikerült az elképzelésem, és a romokból új ország épült, azt még az 1990-es rendszerváltás első miniszterelnöke, a néhai Antall József is elismerte, mikor egy nemzetközi konferencián azt állította, hogy egy jól működő országot vett át.


Akaró Balázs
Pécs: versenyben a fővárosi címért

Március 15-én utazott egy pécsi delegáció Brüsszelbe, hogy a kulturális főváros pályázat 2010-es magyar jelöltjét bemutassa az Európai Parlament illetékes bizottságának. "Nem volt egyszerű" - mondta lapunk kérdésére Tarrósy István. A Pécs 2010 Menedzsment Központ általános igazgatója úgy érezte magát az előadás közben, mintha egyetemi vizsgán lenne. 


A Fidesz elnöke a listákról

Orbán Viktor a hétfői Este című műsorban azt állította, hogy már náluk van a nyolcmillió nevet és címet tartalmazó választói lista.  Az MSZP ugyancsak megvásárolta a listát, míg az SZDSZ csak az első választók listáját kérte. A nevek és a címek ára darabonként három forint harminc fillér, vagyis a teljes lista mintegy 26,5 millió forintba került. A listákat a választás második fordulója után meg kell semmisíteni.


Narancsos városok

Ellenzéki győzelmet hoztak a hétvégi időközi választások: az alacsony részvétel mellett megtartott voksolásokon Szentendrén is és Mosonmagyaróváron is a Fidesz jelöltje diadalmaskodott. Szentendrén az ellenzéki párt polgármesterjelöltje, Dietz Ferenc a lea-dott szavazatok 57,4 százalékát szerezte meg, míg Drobilisch Erzsébet, az MSZP jelöltje, a választók 37,4 százalékát tudta igazáról meggyőzni. Harmadik helyen Filó András végzett: a szavazáson megjelentek közül minden huszadik ember választotta a MIÉP-Jobbik színekben induló aspiránst. Mosonmagyaróváron a Fidesz és a KDNP közös jelöltje, Nagy Iván végzett az első helyen - a leadott 578 szavazat közül 301 támogatta a konzervatív politikust. A második az MSZP-SZDSZ közös jelöltje, a harmadik helyezett az MDF jelöltje lett.


Szonda: orrhossznyi MSZP-előny

Hibahatáron belüli MSZP-előnyt mér a Szonda Ipsos márciusi felmérése. A közvélemény-kutatás adatai szerint a teljes népességen belül 30:28 az állás a szocialista párt javára, a kis pártok közül egyik sem jutna be a parlamentbe. Nagyobb a kormánypárt előnye a biztos szavazók körében: itt a megkérdezettek 46 százaléka választotta az MSZP-t, míg legnagyobb ellenlábasa mellett 43 százalékuk tette le voksát. Ebben a körben az SZDSZ jobb eredményt ért el: a biztos pártpreferenciával rendelkező választók 5 százaléka adná voksát a liberális pártra.


MDF: 15 százalék?

A legnagyobb meglepetést az MDF okozhatja az áprilisi választásokon - közölte Dávid Ibolya, a párt elnöke. Dávid szerint pártja számára nem elérhetetlen az akár 15-16 százalékos eredmény sem, abban az esetben, ha "a Magyar Demokrata Fórumért aggódók mind szavaznak is a pártra". A kisebbik ellenzéki párt vezetője egyre magabiztosabban tör a miniszterelnöki pozíció felé, a héten megerősítették: az MDF csak akkor köt koalíciót a Fidesszel, ha ők adhatják a miniszterelnök-jelöltet. Egy szolnoki fórumon az elnök asszony hazánk gazdasági helyzetéről szólva így ironizált: "Ma Magyarország úgy működik, mint egy rossz malacpersely, ahová az emberek bedobják az adóforintjaikat, de cserébe csak röfögést kapnak."


Életmód

Tóth Tamás
Szocreál a Maglódi úton
Hotel csillag nélkül

Kényszerhelyzetben, távol a családtól, többedmagaddal egy szobában a munkásszállón - nem igazán fényes élet. Persze lehet ingázni is, vagy otthon maradni segélyen. A Maglódi úti munkásszállót ma Munkavállalói Hotelnek nevezik. A cégér új, az életérzés a régi.- Hát akad, de ezt egy-két pofonnal elintézik. Legtöbbször gyorsan vége van. Én is leállítom őket: kihívom a rendőrséget. 


Róth I. Zsófia
Munkahelyi stressz

Az Európai Unióban negyvenmillió munkavállalót érint az egészséget súlyosan károsító stressz. Az ebből fakadó egészségügyi kezelések évente húszmilliárd eurós költséget jelentenek. 


Fókusz

Tihanyi Péter
Plakátnagyi másik arca
Exkluzív interjú a Fidesz-kampány egyik modelljével

Ismerősömmel az Uzsoki Kórház felé tartottunk. Kristóf az úton többször is azt mondta: "Szia, nagyi!" Megkérdeztem tőle: "Kihez beszélsz?" - Hogy is mondjam, rendkívül szép életet éltünk a drága férjemmel, helyes ember volt, mindent meg tudott csinálni. Jól keresett, így nem kellett dolgoznom, a gyermekeimet neveltem. Nagyszerű anyák, apák lettek belőlük, tőlük már csak az unokáimat szeretem jobban, jóravalóak, strammok, tisztelettudóak, és nagyon-nagyon szeretik a nagyijukat. Férjem halála óta az az életem értelme és programja, hogy felkelek, elmegyek a templomba, hazajövök, megfőzök többfajtát is, hogy legyen nekik. Az egyik unokám a sport miatt sokszor elhatározza, hogy három napig csak ezt vagy azt eszik: rizst májjal, rizst gombával, harmadszor rizst csirkével. Ilyenkor kimegyek a piacra, és megveszem a legszebb és legfrissebb árut, és megcsinálom neki. Délután meg legtöbbször a barátnőimmel vagyok, és néha a Fideszben. 


Szakonyi Dávid
Kis ország, nagy kampány
Avagy hogyan látják a külföldiek a magyar választásokat

Van, aki szerint minden magyar politizál, van, aki úgy látja: a közügyekben passzívak vagyunk. Az itt élő külföldiek közül egyeseket a plakátok, másokat pedig a szélsőjobboldali eszmék zavarnak. Kampány 2006 - más népek szemével.  Mark néhány éve él és dolgozik Magyarországon. Az ír bankszakember úgy látja, hogy politikusaink meglehetősen eltávolodtak attól a társadalmi rétegtől, akik az ország gazdaságát kézzelfoghatóan mozgásban tartják. Egy külön világot alakítottak ki. "A szavazók minden demokráciában gyakran elegyednek a vitákba, főleg választások előtt, de ami Magyarországon zajlik, az a megosztottságnak egy egészen mély formája" - vélekedik erről Mark.


Háttér

Vagyim Arisztov
Moszkva árnyékában

Fehéroroszországban a múlt hétvégén szavaztak, Ukrajnában pedig március 26-án lesznek általános választások. Az előbbi nem hozott változást: Alekszandr Lukasenko lett az ország elnöke, immár harmadszor, az ukrajnai szavazás azonban alaposan átrendezheti a politikai helyzetet. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Politikai okkultizmus
Ezer év Fidesz: Eperjes megfejtette a fatimai titkot

A Fidesz felkészült a nemzetmentésre: katekézissel és bordásfallal, fatimai miasszonnyal és lelki energiafeltöltéssel. A "politikai kabaré és a politikai okkultizmus" keverékének nevezte Bence György filozófus az ellenzéki párt országos kongresszusán a főszónok, Orbán Viktor előtt és után elhangzott beszédeket. Ranschburg Jenő pszichológus pedig egyfajta "megszédült állapot", pszichológiai "részegség" jeleit vélte felfedezni a rendezvényen, amikor a megszólalók olyan dolgokat mondtak ki, amelyektől egy-két hét múlva maguk is megriadnak. A minősítésektől függetlenül tény, hogy a kongresszuson a Fidesz intellektuális bázisát adó közszereplők részéről több bizarr vallási utalás hangzott el, amit a közönség egy része lelkesen, mások azonban - még az első sorokban is - taps nélkül, fejcsóválva hallgattak végig. A színésznő elmondta még, hogy 42 éves lett, mire a Jóisten megbocsátott neki fiatalkori vétkeiért, és rábízta egy gyerek sorsát, így érthető, hogy a magyarságot inkább meg szeretné kímélni az ilyen hosszú tévutaktól.


Interjú

Kovács Klára
Tizenhárom év delírium
A heroin fogságában

"Úgy éreztem magam, mintha az űrből érkeztem volna vissza" - mondja Czeller Péter, aki sikeres vállalkozóként került a heroin fogságába, majd miután szinte mindenét elveszítette, hosszú küzdelem árán mégis visszatalált az életbe.  - Ideges és kíváncsi voltam, hogy nekem miért nem jön be a heroin. Totálkáros lettem tőle, amikor kipróbáltam. Thaiföldön újra próbálkoztam. Nagyon olcsó volt, mindenhol kínálgatták. Ott derült ki, mi volt a gond velem. Az én szervezetem sokkal érzékenyebb a heroinra, ezért kevesebb is elég belőle. Kitárult előttem a világ, egyfajta álvilágbéke-érzés tört rám. Melegséget, boldogságot éreztem. Eleinte elég volt hétvégenként használni, de rövid időn belül már minden este kellett az anyag. És egyre léhűtőbb lettem, nem figyeltem már annyira a dolgaimra.


Külföld

Márványi Péter
Államfői taktikák

A balhé elmaradt, de az autonómia sem került közelebb. A román sajtó szinte sajnálkozott, amiért a székelyudvarhelyi nagygyűlés március 15-én egyetlen pofon nélkül végbement. De ezért nem a székelyeket, hanem az ország elnökét dicsérik, aki azzal, hogy kilátásba helyezte, részt vesz a rendezvényen, megakadályozta, hogy a nagyromániás szélsőségesek bajt keverjenek. Basescu elnök kihúzta az ügy méregfogát, nem kellett az 1990-es marosvásárhelyi etnikai háború megismétlődésétől tartani, de ennek megfizette az árát az egész magyarság, "radikálisok" és "mérsékeltek" egyaránt. Basescu a maga helyett küldött üzenetében a nagygyűlés számára is egyértelművé tette: szó sincs Székelyföld autonómiájáról, csak az általános decentralizáció keretében lehet annyi és olyan önállósága - mint az ország bármely részének. A kemény válasz annak fényében lehetett csalódás, hogy az udvarhelyi megmozdulás fő szervezője, Szász Jenő polgármester, és a gyűlésen szónokló Tőkés László is úgy állította be az elnököt, mint aki inkább tárgyalópartnere az autonómiát akaró magyarságnak, mint a hivatalos érdekvédelmi szervezet, az RMDSZ.


Vígh Richárd
Első csapás
Kik fenyegetik legjobban a világot?

Az Egyesült Államok kormánya március közepén hozta nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Stratégia nevet viselő dokumentumot, melyben újra megerősítik: Amerika továbbra is kész megelőző csapást mérni a terroristákra, tömegpusztító fegyverekkel rendelkező kiszámíthatatlan országokra, valamint minden olyan ellenséges rezsimre, amely az Egyesült Államokat fenyegeti.  A negyvenkilenc oldalas dokumentum a Bush-adminisztrációnak a globális kihívások diplomáciai, gazdasági és hadieszközökkel történő legyőzésére irányuló stratégiáját tartalmazza. Többek között leszögezi, hogy hatékony demokráciákra van szükség a világban, nem pedig olyan despotikus rendszerekre, mint amilyenek Észak-Koreában, Szíriában, Kubában, Belorussziában, Burmában, Zimbabwében vagy Iránban találhatóak. 


Morvay Péter, Németh Csillag
Saron örökösei

Interjú Emanuel Gutmann professzorral, a jeruzsálemi Héber Egyetem politológia tanszékének vezetőjével


Lukács Ibolya Anna
Nincs hozzá hasonló
Berlusconi-show

Egyelőre látványos és szórakoztató elemekben gazdag az olasz választási kampány, hála Silvio Berlusconi jelenlegi miniszterelnöknek, aki újabb és újabb nem várt elemekkel szórakoztatja "közönségét". A háború után leghosszabban kormányzó olasz miniszterelnök következetes támogatója az Egyesült Államok vezette, terrorizmus elleni harcnak, és sokat tett azért, hogy Izrael nemzetközi elszigetelődése csökkenjen. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) Berlusconi vesztésre áll.


Lukács András, Párizs
Banánhéjtörvény
A párizsi lázadás átalakíthatja a nagypolitikát

Általános sztrájk béníthatja meg egész Franciaországot, miután Dominique de Villepin miniszterelnök nem engedett a szakszervezetek ultimátumának, és nem vonta vissza a pályakezdők munkavállalásáról szóló törvényt. A miniszterelnök igyekezett békülékeny hangot megütni a diákokkal, és hajlandónak mutatkozott a törvény fejlesztésére, az általános sztrájkkal való fenyegetésre azonban megüzente: még erősebb az eltökéltsége a törvény alkalmazása iránt. Mindeközben múlt szombaton százezrek vonultak az utcákra Franciaországban, hogy szolidaritásukról biztosítsák a diákokat, akik már hetek óta nem járnak órákra, az ország nyolcvannégy egyeteméből ugyanis ötvennyolc csatlakozott a sztrájkhoz. 


Rimaszombati Andrea
Bundeswehr-stop

A német hadsereg bevetése a kongói választások biztosítása érdekében a Szociáldemokrata Párt (SPD) ellenállásába ütközött. Johannes Kahrs, a tiltakozók szóvivője elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a javaslat ne kapjon többséget az SPD- frakción belül. Szerinte az egyedüli elfogadható megoldás, ha a hadsereg a nemzetközi megfigyelők védelmében van jelen Kongóban.


Ausztrál ítéletidő

Ciklon pusztította végig hétfőn Ausztrália keleti partjait, letarolva a házakat, a fákat és tönkretéve a banán-, illetve cukornádültetvényeket. A 290 kilométer/órás szél hatására a helyiek szerint úgy néz ki a környék, mintha egy atombomba robbant volna fel. Egész városok maradtak ivóvíz nélkül. A károk felmérése még folyamatban van, de annyi már ismert, hogy az épületek 55 százaléka már csak romnak nevezhető és a helyreállítási munkálatok legalább 150 millió ausztrál dollárba fognak kerülni. Halálos áldozatokról eddig nincs adat, ugyanis az embereket még a hétvégén figyelmeztették a közelgő katasztrófára, így a legtöbben időben elhagyták otthonukat, vagy evakuálták őket.


Putyin Kínában

Bush elnök Afganisztánt, Pakisztánt és Indiát érintő vizitjét követően a körből kimaradt Kína bejelentette, hogy március végén kétnapos látogatásra Pekingbe érkezik Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök találkozik Hu Csin Tao kínai elnökkel, és részt vesz az "Orosz év" rendezvénysorozat, és egy kínai-orosz gazdasági tanácskozás megnyitóján. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a megbeszélés fő tartalma a két ország stratégiai együttműködésében a partneri viszony további elmélyítése, illetve fontos nemzetközi és regionális kérdések megvitatása lesz. A szóvivő kiemelte, hogy a stratégiai partnerség remekül működik, és több részterületre is kiterjed, amelyeken belül legfontosabb a felek számára kölcsönösen előnyös energiaügy témája.


Sport

Gazsó József
Magyar kezekben a csapat
A Bozsik-Détári páros kísérletezhet

A tisztes helytálláson túl semmit nem ígér az új szövetségi kapitány. Bozsik Péter annak ellenére örökölte meg a három és fél hónapja üres posztot, hogy nem szerepelt a jelöltek listáján, ráadásul a legmagasabb edzői képesítéssel sem rendelkezik. 


Világranglista-helyezések
Tovább a cikkhez >>>

Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kőszegi Anita
Divathét Budapesten

Budapest és a divat fogalma hosszú szünet után újra összekapcsolódott, amikor nemrégiben tömeges érdeklődés közepette sor került a Fashion Week nevű nagyszabású rendezvényre.  Tévedés, hogy a divat fogalma messze áll a magyaroktól! Nemhiába volt a világháború előtti időkben a Váci utcai divat világszerte oly híres és iránymutató; vagy ha a magyar divat fénykorára, a 60-70-80-as évekre emlékezünk, akkoriban tele voltak az újságok híradásokkal: igazi divatlapok közül szemezgethettünk, nem pedig névleg a divattal foglalkozó, zömében fizetett hirdetésekkel teli kiadványokból. 


Csili-vili MP3-lejátszó

Húszezer dollárba, vagyis több mint 4,3 millió forintba kerül az az MP3-lejátszó, amelyet Alex Shnaider dollármilliárdos készíttetett egy mannheimi ékszerészműhellyel. A gyémántberakásos, aranyházas TrekStor zenegépet a hannoveri CeBIT kiállításon mutatták be.


Idén Olaszország lesz népszerű

Idén Olaszország, illetve Róma lesz a legkedveltebb európai úti cél az amerikai és európai turisták körében a TripAdvisor elemzése szerint. A 2005-ben divatos kelet-európai fővárosok - Prága, Budapest - helyett ismét a tradicionális nyugat-európai célpontok kerülnek előtérbe. 


Diana ruhájának mása

Csaknem 40 millió forintnak megfelelő összegért kelt el a több mint nyolc éve tragikusan elhunyt Diana walesi hercegnő esküvői ruhájának egyik mása, amely a királyi nász után húsz éven át volt látható a londoni Madame Tussaud viaszfigura-gyűjteményben.


Giorgio Cavicchiolo
Libamáj balzsamecet szósszal

Hozzávalók:  díszítésnek saláta.


Színes

Duma Pláza

Miért kapnak el mindig, mikor a falra firk


Slaza
Húsz év múlva

Magas állami kitüntetéssel jutalmazták hazánk miniszterelnök-helyettesét - tudósított a távirati iroda. A "nemzet orvosa" két évtizedes állhatatos munkája elismeréseként vehette át a stilizált fecskendőkkel díszített érdemérmet. A meghitt ünnepség után a delegáció a miniszterelnöki lakásként is szolgáló budai várból a fellobogózott városon keresztülhaladva adott lehetőséget a lakosság spontán szimpátianyilvánítása számára. A miniszterelnök-helyettes a tőle megszokott szerénységgel állt nyitott autójában, s arcán visszafogott mosollyal nyugtázta a néptől feléje áradó boldogságot. A Berlusconi körút és a Szűrös Mátyás tér találkozásánál a párt ifjúsági szervezete köszöntötte államunk második számú vezetőjét. 


No comment


Mi van a képen?

3. Eheti akciónk: avas liszt, penészes kenyér, aranyhörcsög


Hungaricum


göndi
Szülinapomra

Harminc vagy mennyi lettem én, rímes


Flúgos futam
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Két nemzedék

Tisztelt Szerkesztőség!  Elegendő harc, hogy a múltat be kell vallani - jutott eszembe a minap, amikor is a Hetek február 17-ei számában a Szabó-ügy kapcsán közölt kétgenerációs visszaemlékezést, illetve elmélkedést olvastam.


Üzlet

Kovács Klára
Azt aratják, amit vetettek
Interjú Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével

Jakab István nevét az egy évvel ezelőtti traktoros demonstráció kapcsán ismerte meg a közvélemény.  Nehezményezzük, hogy a kormány a részvénytársaságok számára is lehetővé tette a földszerzést. Ez azt üzeni, nem a magyar gazdák versenyképességében érdekelt. 


Kovács Klára
Flúgos futam
Beszélgetés Magda Sándorral, az Agrárbizottság elnökével

Elismeri a kormány mulasztásait Magda Sándor, ám úgy véli, számos pozitív intézkedésnek és az Orbán-kormány hibái ledolgozásának köszönhetően néhány éven belül az Európai Unió éllovasai közé jöhetünk fel. "Végre kibújt a szög a zsákból" - kommentálta Jakab István Fidesz-jelöltségét.


Major Nóra
Eladósodott Amerika
Huszonnyolc színarany Eiffel-torony

9000 milliárd dollárra nőhet az USA adóssága a közeljövőben. A számlát Ázsia állja. Az amerikai szenátus immár negyedik alkalommal szavazta meg az államadósság-korlát megemelését a Bush-éra alatt. A döntéssel egy időben határoztak arról is, hogy az amerikai kormány további 781 milliárd dollárnyi "hitelt vesz fel". Tény, hogy ha a honatyák nem emelték volna meg két héten belül az adósságlimitet, a kormány jelentős mulasztásba esett volna eddigi adóssága törlesztőrészleteinek esedékessége miatt.


Maradt a kamat

Nem kívánt kamatemeléssel reagálni a Monetáris Tanács a múlt heti forintgyengülésre, így a hazai alapkamat változatlanul 6 százalék - jelentette ki Járai Zsigmond, az MNB elnöke. A testület kedvezőnek ítélte az inflációs folyamatokat is, így az árstabilitási célt sem fenyegeti különösebb veszély - közölte Járai.


Rossz ötlet az euró-népszavazás

Londoni piaci elemzők nem tartják jó ötletnek, hogy Magyarországon véleménynyilvánító népszavazást tartsanak az euró bevezetéséről. A Goldman Sachs szakértői úgy vélik, "nem világos", hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek mi a szándéka a véleménynyilvánító referendummal. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) elnézőbb lesz csak azért, mert a magyar közvélemény támogatja a 2010-es bevezetési időpontot.


Ibérián hódít a Pöttyös

A Túró Rudi tavaly kezdte meg európai hódítását. Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovákia után most Spanyolországban debütált. A Friesland Hungária a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari szakvásárán mutatta be a Pöttyöst "Dots" márkanéven. Az édesség után komolyan érdeklődtek a helyi üzletláncok képviselői.


Drágább lett a magyar sertés

A magyar sertéspiacon a világpiacival ellentétes folyamatok figyelhetők meg. Míg tavaly a behozatalból származó sertések drágábbak voltak a hazainál, idén megfordult a trend. A KSH adatai szerint a múlt évben az exportálthoz képest 3,5-szer több élő sertést importáltak az országba.