Vissza a tartalomjegyzékhez

M. Nagy Gábor
Elmaradt az ítélet

Szlobodan Milosevics halála után csak találgatni lehet, mi történt volna Hágában, ha Carla Del Ponte fővádlóként le tudta volna zárni az ügyet. Miután Hágában a volt Jugoszlávia egykori urai mind megtalálhatók - kivéve a szrebrenicai népirtás fő felelősének tartott Ratko Mladicsot, akinek a kiadatási határideje lassan lejár -, már nem sok kellett volna a teljes sikerhez, az európai csúcsbíróság igazságtételéhez.


Milosevics: háborús bűnös vagy a nyugat áldozata? Fotó: Reuters

Néhány hete lett öngyilkos hollandiai börtöncellájában Milan Babics egykori horvátországi szerb vezető, akit tavaly tizenhárom év börtönbüntetésre ítélt a Hágai Nemzetközi Bíróság. Babicsot tanúként használta a hágai szervezet Milosevics és társai ellen. Miután tavaly és idén év elején is a volt jugoszláviai vezető ellen vallott, sokan felfigyeltek halálhírére. Valószínűleg egy komoly tanút vesztettek el ezzel a hatóságok, aki ráadásul hajlandó volt együttműködni is.
Ezért, amikor elterjedt a hír, hogy holtan találták cellájában Milosevicset, elindult a találgatás. Felesége és fia szerint megmérgezték, és Szerbiában, volt hívei között is sokan hajlanak erre a véleményre. Belgrádban nagy lett a riadalom a halálhír hallatán, hiszen bár egy ember halála soha nem jön jókor, a szerbiai politikusok szerint ez most nagyon rosszkor történt.
A hágai főügyésznő, Del Ponte (képünkön) először az öngyilkosságot sem tartotta kizárhatónak. Hazájában ezzel szemben ezt a verziót nem fogadták lelkesen. Tény azonban, hogy Milosevics szülei önkezükkel vetettek véget életüknek. Ettől függetlenül, politikai ellenfelei szerint így a volt szerb elnök egy mérgezésnek álcázott öngyilkossággal könnyen mártírt csinálhatott volna magából, és ezzel komoly belpolitikai válságot is okozhatott volna. A belgrádi temetéstől éppen ezért először mereven elzárkózó jelenlegi vezetés csak pár nap után egyezett bele, Kostunica elnök jóváhagyásával, a hazai temetésbe. 
Miközben Milosevics halála körül tovább folyik a vita - ügyvédje bemutatta a levelet, melyet halála előtt egy nappal írt. Ebben azt állítja, hogy meg akarják mérgezni. A 2003 óta Moszkvában élő Mirjana Markovics - az özvegy - ellen érvényben lévő elfogatóparancsot vissza kellett vonni, hogy a temetésre érkezve le ne tartóztassák. Ezt csak diplomáciai okokból tették meg, hiszen a család eredetileg Moszkvában szerette volna a temetést, amiről lebeszélték őket.
Szlobodan Milosevics halálával lezárult egy korszak Szerbia modern kori történetében. Miközben a Ratko Mladics kiadatására szabott határidő lassan lejár, az EU pedig ehhez kötötte az együttműködési szerződés aláírását. Ráadásként Montenegró is leválik, ha csak nem történik valamilyen politikai "csoda". Koszovó is veszni látszik. Félrekezelték, vagy sem, aligha fog kiderülni. Ha nem a gyógyszerek, akkor is volt, ami megmérgezze Milosevicset: az etnikai tisztogatások és egy háborúba sodort ország, nyomában a gazdasági csőddel, amelyeknek a megoldása a mai vezetésre vár.

Kapcsolódó cikkünk: