Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 10. szám, 2006. március 10

Arcok

Erdei Judith
Befűtöttek

Mind a melegkultúra képviseloi, mind a terrorizmushoz megértéssel viszonyuló alkotók elégedetten nyugtázhatták az idei Oscar-díjakat. 


Zsurkán Mariann
Hegedűs a csúcson

Százmilliók láthatták, hallhatták magával ragadó hegedujátékát a torinói olimpia mujegén. A világhíru zenészt - szokás szerint - Magyarországon éri a legtöbb kritika, irigy megjegyzés. Élettörténetét megismerve azonban kijelenthetjük: Edvin Marton boségesen megfizette a siker árát. 


Szakonyi Dávid
Rosszkor, rossz helyen

Másodikán, csütörtökön kétórás figyelmezteto sztrájkra került sor a közszolgálati rádióban. A megállapodások ellenére akadtak sztrájktörok, akik gondoskodtak arról, hogy a sugárzott adás zavartalanul folytatódhasson a munkabeszüntetés idején is. A hangulat a Márvány teremben - ahol a sztrájkolók összegyultek - viszont annál inkább puskaporos volt. A rádiósok szerint az 1994-es megmozdulás óta jelentosen romlott a közrádió helyzete. 


Belföld

Szobota Zoltán
Késik a beismerés

Újabb öt katolikus főpap ügynökmúltjára derített fényt a korábban Paskai László bíborost leleplező Ungváry Krisztián történész. A püspöki kar ezúttal sem az őszinte beismerést választotta: politikai indítékot sejtetve továbbra is hallgatásba burkolózik.


Munkatársunktól
Elcsíptek egy levelet

Az S.O.S. Egyesület a Szenvedélybetegekért legutóbb egy vidéki és egy budapesti középiskola négy évfolyamának 223 diákját kérdezte meg a mai droghelyzetrol. Felméréseik szerint a diákok több mint fele rendszeresen dohányzik, 83 százaléka volt már részeg, és 45 százalékuk kipróbált már valamilyen kábítószert is. A gyakorta drogozók 8 százaléka veszélyesebb anyagokat (kokain, crack, rush) is használ.  A drogprevenciós eloadás alatt két tizenegyedikes lány az éppen esedékes "anyagozás" részleteit szervezte levélben, amely véletlenül a kitöltött tesztek közé keveredett: 


Csek Péter
A kémek és az ökomaffia

Több száz közel-keleti és észak-afrikai nem kapott tavaly beutazási engedélyt hazánkba. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ugyanis úgy ítélte meg, hogy szélsoséges iszlám nézeteik terjesztése miatt biztonsági kockázatot jelentettek Magyarországnak - derül ki az NBH most megjelent 2005-ös évkönyvébol.


Magyary Ferenc
Dísz-e Für Tamás?

A címben feltett kérdést nem tudom másképp megfogalmazni, mert nem akarok az antiszemitizmus vádja alá kerülni. Mint ahogy ezzel a váddal kellett szembesülnie Pásztor Tibor V. kerületi - azóta már lemondott - képviselojelöltnek, aki Deutsch-Für Tamást nevezte blogjában díszzsidónak, kiváltva ezzel Rogán fideszes képviselojelölt haragját, mondván: zsidózik az MSZP.


Siposhegyi Péter
A kampányromantika vége

Sok szépet és sok kevésbé szépet mondhatunk el hazánkról, de egyet nem, hogy fantáziátlan tömeg lakja. A kelloen igénytelen választói tömegek között ott él, de minimum vegetál sok száz kiváló koponya, tele ötlettel, szeretettel, sot, ami egy politikus számára szinte elképzelhetetlen, saját világnézettel, melyet nem váltogat percnyi érdek szerint. Akár még elvi alapon is megnyerheto lenne sok mindenki, aki számára nem nehézség egy kampányfilm vagy egy plakát, esetleg néhány jó mondat csak úgy önmagában. S akkor még nem beszéltünk arról az ihletfajtáról, ami - Molnár Ferenc óta tudjuk - a legerosebb, ez pedig az eloleg.


Hajdú Sándor
Velem vagy nélkületek

A Fideszben nincs kidumálás, aki ezt megteszi, annak súlyos következményekkel kell számolnia. A párt életében csak egyszer fordult elo szakadás, '93-ban, amikor a "fodoristák" mertek ellenkezni a "misztikus" belso körrel. Azóta rend és fegyelem van, egyesek szerint kemény diktatúra uralja a pártot. Valójában azonban jóval töredezettebb a párt egysége, mint az kívülrol látszik. 


Kóbor ebek és a demonstrálók

Piros lapot mutattak fel Gyurcsány Ferencnek az MSZP-székház elott demonstrálók vasárnap délután.  A demonstrálók által készített táblákon többek között a "Sintér, itt vagyunk", "Gyurcsány, Kádár büszke lenne rád" szlogeneket lehetett olvasni, míg a szervezok "Tégy a kitelepítés ellen!" feliratú kituzoket osztogattak.


Orbán és az uniós jobboldal

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter is lemondta a Fidesz kampányában való részvételt, de az Európai Néppárt is visszamondta Budapestre tervezett elnökségi ülését. A hirszerzo.hu internetes portálnak egy magát megnevezni nem kívánó, német kormányközeli informátor azt nyilatkozta: tudomása szerint Merkel a szerverügy miatt gondolta meg magát, mivel nem kívánta arcát adni a német lapok által "lopásként" aposztrofált botrányhoz. Orbán Viktor a héten Németországban találkozott a kancellár asszonnyal.


Csarnok Szombathelynek


Szlazsánszky Ferenc
A hangulat fog dönteni

Jó hangulat, feltétlen elfogadás, profi kommunikáció és modern technika jellemzi mind Gyurcsány Ferenc, mind Orbán Viktor vidéki kampányrendezvényeit. További közös vonás, hogy mindketten saját táboruk aktivizálásán fáradoznak. Valószínuleg azért, mert a közhiedelemmel ellentétben mégsem a bizonytalan szavazók megnyerése a legfontosabb.


Fókusz

Hajdú Sándor
Kitapasztaltam a fiúk játékszabályait

Az MDF mintegy nyolcvan olyan ügyrol tud, ahol a Fidesz politikusa "jobb belátásra" próbálta bírni a fórumos jelöltet. Csapody Miklós lapunknak elmondta: tudja kikkel áll szemben, mert vele már eljátszották a jó rendor, rossz rendor drámát, elhúzták az orra elott a mézesmadzagot, majd jött a korbács.


Morvay Péter
Változás

A hírek szerint a Fidesz "Változás 2006" kampányjelszavát Dick Morris, Clinton elnök volt kampányzsenije javasolta, amikor tavaly év végén egy jobboldali alapítvány vendégeként Budapesten járt. Azt talán Morris sem gondolta volna, hogy a szlogen már a választások elott érvényes lesz. Egy hónap alatt három párt három jelöltje mondhatott búcsút parlamenti álmainak.


Romsics Imre és Bagó Zoltán beszélgetése

(Elozo nap Bagó Zoltán 24 órás ultimátumot ad Romsics Imrének, hogy lépjen vissza a képviselojelöltségtol. A határido lejártakor Bagó Zoltán találkozik Romsics Imrével)


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Embernek lenni megtiszteltetés


Hit és értékek

Vagyim Arisztov
Szabadulás Sztálintól

"Zaklatottan és megrázva álltunk és szívtuk a cigarettát a szünetben. Sok mindenrol tudtunk már azelott is, de a ránk zuhant igazság túlságosan váratlan volt" - emlékezett vissza az egyik küldött a Sztálin buntetteit világosságra hozó titkos Hruscsov-beszámolót követo érzéseire. A beszédet ötven éve, 1956. február 25-én olvasták fel a Szovjetunió Kommunista Pártja XX. Kongresszusának hivatalos befejezése utáni napon, zárt ülésen. Ide már nem voltak hivatalosak a külföldi és más vendégek - a hallottak bizonyára sokkolták volna oket. Azonban még a párttagok is megdöbbenéssel hallgatták az eloadót. Ahogy késobb többen bevallották, fo érzésük a rettenet volt. Így vette kezdetét Oroszországban a Sztálintól és a sztálinizmustól való megszabadulás.


Jehuda Lahav, Tel Aviv
Riadalom Názáretben

Nem sok hiányzott, hogy Názáret is véres tüntetések színhelye legyen, és a zavargások akár olyan vallásháború jellegét öltsék, mint amilyet a Mohamed prófétát kigúnyoló dán karikatúrák váltottak ki.


Németh Csillag
Ave Maria, a pizzakirály városa

A katolikusok Floridába, a baptisták Dél-Karolinába menekülnének. Egymástól függetlenül két amerikai vallási csoport is arra készül, hogy kivonul a többségi és ellenségesnek érzett társadalomból.


Vígh Richárd
Exodus a Szentföldről

Sok keresztény leghobb vágya, hogy a Szentföldön telepedhessen le. Akik azonban ott vannak, azok közül sokan inkább eljönnének.


Külföld

Rimaszombati Andrea
Dél-Afrika feketén-fehéren

Újra választásokra került sor Dél-Afrikában, ráirányítva ezzel a figyelmet az ország állapotára, amely az 1994-ben névlegesen felszámolt faji elnyomó uralom után sem mutat számottevo változást - bár a társadalmi egyenlotlenségek már nem faji, hanem gazdasági szinten élezodnek a fehér és a fekete lakosság között. 


Hechs László
Izrael egyedül maradt

Sikeres hetet tudhat maga mögött a Hamasz: Oroszországban egy lépést sem kellett meghátrálnia, miközben túlesett az elso, nemzetközi elismerést jelento találkozón. Hazatéroben megálltak Isztambulban is, ahol az amúgy Izraellel szövetségi kapcsolatban álló török vezetok fogadták a Khaled Masal vezette delegációt. Új meghívások is érkeztek, ezúttal az egyre eroteljesebben Nyugat- és Amerika-ellenes Dél-Afrikából, valamint Venezuelából. Odahaza megtartotta elso ülését az új palesztin parlament, amelyet a békülékeny Abbasz elnök mindenben támogat. Pénz is állt a házhoz: az Európai Unió soron kívül átutalta a segélyek teljes összegét, és a Világbank is szükségesnek látta, hogy potom 43 millió dollárt küldjön a Palesztin Hatóság számlájára. Izrael tehetetlenül kénytelen végignézni, hogy a világ néhány hét alatt beletörodött a Hamasz-kormány létébe, anélkül, hogy a terrorszervezet érdemben bármit is változtatott volna pusztító céljain. 


Hetek-összeállítás
Háromezerszeres gyilkos

Zacarias Moussaoui, marokkói bevándorlóktól származó francia állampolgár az egyetlen, akit a 2001. szeptember 11-ei kettos merénylettel kapcsolatban bíróság elé állítottak az Egyesült Államokban. A hétfon indított, maximum három hónaposra tervezett tárgyalássorozat célja, hogy Moussaoui büntetését kirója - ami vagy életfogytiglan, vagy halálbüntetés.


Irán fenyeget

Az Egyesült Államok elutasította Irán fenyegetéseit, melyben "sérülést és fájdalmat" ígért Washingtonnak a nukleáris programja leállítása érdekében tett erofeszítései miatt. Korábban Teherán, a világ 4. legnagyobb olajbeszállítója azt ígérte: kész akár felülvizsgálni olajexport-politikáját, amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat léptetne életbe ellene. Európai uniós országok vezetoi szerint ez egyre inkább elkerülhetetlennek látszik, hiszen Irán elutasított mindenfajta követelést annak érdekében, hogy bizonyítsa: nukleáris programja valóban csak békés célokat szolgál. Keddi, washingtoni találkozójukat követoen az orosz és amerikai külügyminiszter is megerosítette: Irán legfeljebb is csak orosz földön dúsíthatna uránt, szigorú felügyelet mellett.


Szovjet merénylet a pápa ellen

Egy olasz parlamenti bizottság szerint a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet mögött a Szovjetunió állt. Az AP rendelkezésére bocsátott bizottsági jelentés szerint a pápa veszélyt jelentett a szovjet blokkra, mivel támogatta a Szolidaritás mozgalmat a szülohazájában, amely az elso független kereskedelmi szövetség volt a kommunista Kelet-Európában. Mehmet Ali Agca, aki rálott a pápára, folyamatosan változtatta a vallomását, de kezdetben o is a szovjeteket jelölte meg felbujtókul. II. János Pálnak is lehetett gyanúja az üggyel kapcsolatban, mivel könyvében azt írja a támadásról, hogy "más tervezte, és más hajtotta végre". Rendelkezésre áll a bizottság szerint egy olyan kép is, amelyen egy bolgár férfi látható a Szent Péter téren a merénylet elkövetésekor, akit gyanúsítottak, majd felmentettek a buntényben való részvétel alól. Az olasz bíróság szerint azonban ez a kép nem tekintheto elegendo bizonyítéknak akkor sem, ha köztudott, hogy a bolgár titkosszolgálat együttmuködött a szovjet katonai elhárítással.


Sport

Gazsó József
Oligarchák a Szentföldön

Izrael sportélete komoly változáson megy át az utóbbi évben, aminek legfobb oka a nagy pénzekben és a nagy nevekben rejlik. Leginkább a futball terén történtek Abramovics-léptéku beruházások: a külföldi mágnások egymással versengve vásárolják fel a nagy klubokat. Az izraeli válogatott most ígéretes játékkal ugyan, de csak harmadikként végzett a világbajnoki selejtezocsoportban, ám a kilátások igen biztatóak. 


Labdarúgás

NB I 2005-2006 bajnokság, 17. forduló


Szabadidő

Jazzkocsma a múzeumban

"Nincs ideje napközben?" - teszi fel a kérdést a Pesti Estben közzétett hirdetésében a Szépmuvészeti Múzeum, amely késo esti nyitva tartással, tárlatvezetésekkel, jazzkoncerttel, flamencóval plusz némi vörösborral igyekszik a magaskultúrát a nagyérdemu körében népszerusíteni. Bulihangulat nélkül ugyanis nehéz napjaink élménykultúrájának a részévé válni. A múzeumok korszerusítése, a festoóriások felvonultatása, a megfelelo klímaberendezések és biztonsági intézkedések mind-mind csak részei a talpon maradásnak.


Érdekességek

Négy napra Budapestre költözik a divatvilág - a világ metropolisaiban nagy hagyománnyal bíró Fashion Week idén eloször Magyarországon is bemutatkozik a budapesti Syma csarnokban március 9-e és 12-e között.


Recept

Sajt és tiramisu


Színes

Megfuttatunk

Figyelj, kiscsákó, felejtsd má' el a hülyeséget! Mit, mit? Hát, hogy indulni akarsz. Mi vagy te, gyorsvonat? Most meg mit nem értesz? Nincs szükség rád! Politikailag. A jövô a miénk, érted? Meg a hatalom. Na várjá', elmondom világosan. Ez itt Magyarország. Demokrácia van. Az azt jelenti, hogy például mi azt csinálunk, amit akarunk. És azt csinálunk ki, akit akarunk. Dereng már, öreg? Nem emlékszel, amikor azt a két balekot bilincsbe' vitték el a zsaruk? Igen, igen, amit a tévében is mutattak. Most oszintén, szükséged van neked erre? Mi az, hogy nem adtál rá okot? Attól még találhatunk!


Duma Pláza

A stressz az, amikor üvöltve ébredsz fel, aztán rájössz, hogy nem is aludtál


Jenô, nem láttad a macs...?


Sztárok a kampányban


Hungaricum


Gyönge kismadárka

A madárinfluenza hatása felmérhetetlen. Eloször csak az állatról állatra terjedo, majd az állatról emberre terjedo változatát mutatták ki, de félo, hogy vidéken hamarosan fölfedezik a traktorról gumicsizmára terjedo variánst is. Franciaországban a mezogazdasági miniszter - demonstrálandó a belföldi baromfik egészségességét - gyöngytyúkot simogatott egy ottani farmon, majd elbeszélgetett vele az aktuális kérdésekrol.


Antidepresszáns csomag


Vélemény

Életgyűlölők demokráciája

Tisztelt Hetek!


Tisztelt Szerkesztőség

Kertész Ákos címu cikkét olvasva elcsodálkozom azon, hogy egy olyan országban, amelyben 150 évig az Oszmán Birodalom uralkodott, ilyen hamar elfelejtettük, hogy országunkat letarolták, várainkat lerombolták, faluinkat felégették, az embereket megölték vagy rabszolgának adták el. Mindezt Allah és Mohamed próféta nevében tették!


A Menórától a Szittyakürtig

Tisztelt Morvay Péter!


Üzlet

Hajdú Sándor, Szlazsánszky Ferenc
Az üres zseben is túl

Bár négy hitelminosíto is hátrébb sorolta Magyarországot a közelmúltban, a pénzügyminiszter nyugodt. Azt mondja, a kormány elsosorban az emberek elvárásainak kíván megfelelni, és csak azt követoen a pénzvilágnak. Veres János szerint egyébként az ország adósságállománya a GDP-hez viszonyítva ma éppen annyi, mint 2002-ben volt. 


Király Sándor
Gyorsítósávon a Suzuki

Miközben Magyarországon tavaly több mint 4 százalékkal esett vissza az új autók értékesítési aránya, a Magyar Suzuki Rt. piaci részesedése közel 20 százalék volt, ami 3,4 százalék növekedést jelentett a 2004-es évhez képest. A jó eredményt foleg az új Swift piacra dobása hozta, melybol belföldön 18 ezer darabot értékesítettek. A Swift nemcsak itthon, hanem világszerte is nagy siker, Ausztráliában, Kínában, Indiában és Japánban "Az év autója" címet is megkapta. A hazai Suzuki-gyár - amely nemrég mutatta be legújabb modelljét, az SX4-est - nem ül a babérjain. A marketingszakemberek a kis és az alsó-közép kategória közé beékelodött résmodellt "X-over revolution"-nak nevezték el: az autó többféle kategória legjobb összetevoit próbálja ötvözni. Ezért aztán a hátsó lábtér és a vállszélesség is nagyobb, mint a Swift esetében, a minoség pedig, ha lehet mondani, még jobb lett. Az SX4-es vitathatatlanul legérdekesebb muszaki újdonsága az automata, illetve a kapcsolható négykerék-meghajtású eroátvitel. Az alapállásban elsokerék-meghajtású autó, a kerekek kipörgésekor automatikusan nyomatékot juttat a hátsó kerekekre. Az összkerékhajtást rögzíteni is lehet, amely azonban 60 km/óra sebesség fölött visszaáll automatikus üzemmódba. 


Kovács Klára
Nagyüzemben

Nem számíthatunk radikális adó- és járulékcsökkentésre. A hosszú távú gazdaságfejlesztési program és a makrogazdasági egyensúly megteremtése mellett ez a harmadik út már nem vállalható, aki az ellenkezojét állítja, nem mond igazat - szögezte le Gyurcsány Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elott. 


Major Nóra
Fovárosi lakáspiac

Egy ismert hazai ingatlanforgalmazó felmérése szerint a pesti otthonkeresok fele 10-15 millió Ft közötti értékben, a budaiak ugyancsak fele pedig 12-25 millió Ft közötti értékben keres új építésu lakást. A lakást keresok egyharmada 41-60 m2 közötti alapterületu lakást vásárolna. Habár 2006-ra némileg lelassult a lakások értékesítési üteme, Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum vezérigazgatójának becslése szerint az idén több mint 300 milliárd forintra becsülheto az újonnan átadott lakások összértéke, szemben a tavalyi 261 milliárdos volumennel. Budapesten egyébként jelenleg 250 lakásépíto cég tekintheto aktívnak, egyszerre akár több száz lakást kínálva.


Mennyivel drágult a gáz?

A Fidesz plakátján ez áll: az elmúlt 4 év alatt 74 százalékkal emelkedett a gázár. A kormányzati politikusok azonban nem értik az ellenzéki párt számítását. Most az emberek a kompenzáció mellett 51 forintot fizetnek egy köbméter gázért, négy éve ugyanez 40 forintba került; ez pedig 27,8 százalékos emelést jelent. 1998 és 2002 között 27,6 százalékkal drágult a futoanyag ára, ám akkor 75 százalékkal emelkedett a világpiaci ár, a mostani kormányzati ciklus alatt viszont 160 százalékkal. Azaz a Fidesz a lehetoségekhez képest jobban megterhelte a lakosságot - jelentették ki az MSZP-sek.


Nem lesz egykulcsos adó

Sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogatja az egykulcsos adórendszer bevezetését, amit az SZDSZ és az MDF javasol Veres szerint az egykulcsos rendszer igazságtalan, mivel a szerényebb jövedelmuek, illetve a magasabb jövedelemmel rendelkezok is azonos kulccsal adóznának, és az egykulcsos rendszerben a kedvezmények többségét sem lehet érvényesíteni.


EU: alulfizetett hölgyek

Az Európai Unióban a nok többnyire jobban képzettek, mint a férfiak, ám ez nem tükrözodik sem a beosztásukban, sem a munkabérükben - adta hírül az Eurostat. Miközben az európai diákok 55 százaléka no, illetve a 20-24 évesek körében középfokú végzettséggel is nagyobb arányban büszkélkedhetnek, a vezeto beosztásokban elfoglalt helyük még 30 százalékát sem éri el a férfi kollégákénak, és a fizetésük is általában 15 százalékkal kevesebb. A legtöbb noi vezeto a balti államokban volt a felmérésben ismertetett tavaly második negyedévre vonatkozó adatok szerint: Lettországban 44, Litvániában 43 százalék, Észtországban 38 százalék. Legalacsonyabb a noi felsovezetok aránya Cipruson, Máltán és Dániában.