Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 8. szám, 2006. február 24

Arcok

Zsurkán Mariann
Hamlet elhagyta Gertrúdot

Ralph Fiennes és Francesca Annis útjai tizenegy év után elválnak. A híres brit színészpáros szakítását az idézte elő, hogy egy fiatal román énekesnő, Cornella Crisan kiteregette a bulvársajtónak a színésszel folytatott kétéves viszonyát. Némi kétes hírnév, s a zaftos sztori után járó gázsi nyilván jól jött a névtelen énekesnőnek. Fiennes pedig egy jó ideig nem fog siránkozni azon, hogy nem foglalkozik vele a bulvársajtó - egy hónappal ezelőtt ugyanis még ezen kesergett.


Belföld

Hajdú Sándor
Új nyelvet tanulnak

Semmi meglepetés, optimista jövőkép, modern szociáldemokrácia-felfogás, ünnep és öröm: látszólag ennyi történt a szocialista hosszú hétvégén. A látszat azonban csak kívülről idilli, belül a páncél alatt erős pozícióharc folyt, újra a folyosón zajlottak a legfontosabb megbeszélések, és köttettek véd- és dacszövetségek. Pedig nemrég éppen a jelenlegi miniszterelnök üzente pártjának: ne a folyosón suttogjanak, hanem benn, zárt ajtók mögött tisztázzák problémáikat. Mára ez az üzenet idejét-múlt, mindenki a választások utánra készül, ki optimistán, ki óvatos pesszimizmussal tekint a jövőre, mert most egybe kell zárni, nincs mese, és nincs más, mint egy személyben felsorakozni Gyurcsány mögött. "Ma ha Medgyessyvel kellene kiállnunk a választásra, szinte fölösleges lenne az indulás - állítja egy szocialista elnökségi tag, majd tömören így fogalmaz: - Feri most a párt ereje. Ha ő szárnyal, mi is, ha szenved, mi is vele gyötrődünk." Kizárólag a miniszterelnök személyére épült kampány a nyerő, ahova ő elmegy, ott nagy eséllyel győz a szocialista jelölt - teszi hozzá.


Csek Péter
Egy baloldali polgár

Sokan a miniszterelnök-váltást követően azt várták, hogy megsértődik és elvonul, esetleg a szocialisták és Gyurcsány Ferenc ellen fordul. Ám túltette magát az eseményen, könyvet írt, és a baloldal mellett kampányol. Polgár a pályán című könyvének bemutatójára azonban nemcsak politikai szimpatizánsai, hanem ellenfelei is elmentek, és az érdeklődők már a program megkezdése előtt sorban álltak, hogy dedikáltassák saját példányukat. A keddi bemutatón a közönség soraiban láthattuk többek között Törőcsik Marit, Gálvölgyi Jánost, Boross Pétert vagy Göncz Árpádot.


Szlazsánszky Ferenc
Katolikus szappanopera?

A katolikus egyház a tévénézők evangelizálásáról sem mondhat le. A modern tömegekhez a televízión és az interneten keresztül vezet az út, a technikai eszközök birtoklása mellett azonban legalább ilyen fontos lenne "emberi nyelven" szólni - hangzott el a Jezsuita estek legutóbbi összejövetelén. 


Hubert József
Pont a vargabetű végén?

Bilincsbe verve, láncon vezették elő Varga Tamást, aki a mostoha körülmények ellenére mosolyogva lépte át a bíróság küszöbét. A Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját huszonhárom társával együtt mintegy hárommilliárd forintnyi jogosulatlan áfa-visszaigényléssel vádolják.


Makki Marie-Rose
Vita a szegénységről

Társadalmi vitára bocsátották a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programot, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbízásából alig három hónap alatt készült el. Optimista olvasatban ez a gyors tempó is azt jelzi, hogy a probléma kezelése nem halogatható. 


Sebestyén István
Félcédulás kampány

Fejlövés, kéztörés, vasvillás támadás - címszavak, amelyek jelzik, hogy mégsem olyan békés hangulatú a 2006-os választási kampány, mint ahogyan arra előzetesen sokan számítottak. Bár a pártok még csak a kopogtatócédula-gyűjtésnél tartanak, az indulatok már elszabadulni látszanak. Bizonyára ez a felfokozott hangulat az oka annak is, hogy a cédulagyűjtő aktivisták nem mindig tartják be az adatgyűjtésre vonatkozó jogszabályokat.


Friderikusz csúszik

Előre láthatóan háromhetes csúszással indul Friderikusz Sándor műsora az ATV-n. A késés okát Bohács Zoltán, a kereskedelmi csatorna vezérigazgatója technikai jellegűnek nevezte. Mint mondta: bár a stáb és a díszlet készen áll, egy a műsor felépítésében nélkülözhetetlen technikai eszköz nem érkezett meg időben. Az ATV hetente hat alkalommal élőben sugározza majd Friderikusz egyórás közéleti-politikai elemző műsorát, mely a közismert tévés szerint kettő-hat perces anyagokban fogja bemutatni az eseményeket, olykor közvetítőkocsival, máskor külföldi riportfilmek segítségével.


Az üvegbeton Japánban

A távol-keleti cég vállalta, hogy az új magyar találmányt, az üvegbetont ipari méretekben gyártsa és forgalmazza Japán egész területén. A távoli szigetországban is nagy érdeklődés mutatkozik a magyar fejlesztésű LiTraCon iránt. Az első japán gyártósor beindulása már idén április körül várható - tájékoztatta lapunkat Losonczi Áron feltaláló. (S. L.)


A víz, a zűr

Az ország keleti részén 150 ezer hektárt borít a belvíz. 80 fölött van a kitelepítettek száma, és legalább 20 épület vált lakhatatlanná. Csak a Közép-Tisza vidékén 42 ezer hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága. Továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye kénytelen elszenvedni a legnagyobb károkat. Itt már a temetők is veszélybe kerültek, így az esedékes gyászszertartások is tolódnak. Utoljára az ezredfordulón tapasztalhattunk hasonlót hazánkban. Szakértők szerint az árvízveszélyt a visszatérő fagy fogja késleltetni.


Fidesz: fejhullás

"A Hiller Pisti retro Che Guevara-pólók és Wunderbaum-illatosítók ügyében belső vizsgálatot rendeltem el.  Az MSZP azonban elégedetlen. 


Pedofilvád az SZDSZ egyik volt jelöltje ellen

Pedofil képek letöltése miatt indított eljárást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a dán rendőrség feljelentése alapján - értesült erről a Havaria Press. A hírügynökség úgy tudja, hogy az érintett az SZDSZ egyik somogyi képviselőjelöltje, a 3. számú választókerületben induló B. Attila. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint B. néhány héttel ezelőtt jelentkezett, hogy családi és egészségügyi okok miatt vissza akar lépni. A párt vezetése ezt elfogadta, és helyette Csepeli Györgyöt, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkárát indítják. Horn nem tud róla, hogy volt jelöltjüket pedofíliával vádolnák. A Havaria Press értesülései szerint B. Attilát pedofil képek megszerzésével gyanúsítják. A magyar rendőrséget az Interpolon keresztül a dán rendőrök tájékoztatták. B. Attilát számítógépének IP-címe alapján azonosították.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Illatfelhő a romokon

Pierre Balmain francia divattervező a test vonalait követő mellényekkel és a bő szoknyák bevezetésével teremtette meg azt a viszszafogott, elegáns, mégis vidámságot árasztó stílusát, melyet 1945 után a hölgyek oly boldogan üdvözöltek. Balmain jóvoltából a második világháború nyomait végre sutba dobhatták, hogy pazar, hímzett ruháikkal is az újrakezdést és az élet visszatértét ünnepeljék.


Fókusz

Sebestyén István
Vesztőgépek rabszolgái

Kegyetlen hidegvérrel ölte meg a soproni Luxor Casino két alkalmazottját egy játékfüggő fiatalember az elmúlt napokban. Tavaly ősszel egy tatabányai taxist szúrt halálra egy szintén játékfüggő férfi. Mindketten pénzt akartak szerezni szenvedélyükre. Szakemberek szerint a szerencsejáték a lúzerségből való kiút lehetőségét csillantja fel a könnyű sikerről álmodozók előtt. 


Szobota Zoltán
Szárnyaló vírusok

Csak józan paraszti észre van szükség ahhoz, hogy a tavasszal hazánkon átvonuló több millió vándormadár között szokásos fertőzések veszélyeit elkerüljük - mondta el lapunknak Aradi Csaba biológus, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója.


A kormányfő bejelentése szerint a hivatalos brit vizsgálatok végeredménye a magyar hatóságok félelmeit igazolta: a madárinfluenza H5N1-es, azaz emberre is veszélyes vírusa fertőzte meg azt a három hattyút Magyarországon, amelyek miatt a múlt héten állategészségügyi zárlatot rendeltek el a Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán és Csátalján. A londoni visszaigazolással elölről kezdődik a települések három kilométeres védőkörzetében a 21 napos, tíz kilométeres megfigyelési területén pedig a 30 napos zárlat.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Hidegvérrel

A kiérkező rendőrök és mentősök némelyike sokkos állapotba került a látványtól. A plafonon agyvelődarabok, a földön levágott testrészek. És mindenütt vér. A brutálisan meggyilkolt szülőkre fiuk talált rá. Miután értesítette a rendőrséget, elájult. Idegösszeroppanással szállították kórházba. Tíz nappal később eltemette apját. 


Kertész Ákos
Életgyűlölők demokráciája

Fölismertük, hogy a kultúrák harca előtt állunk, fölismertük, hogy az iszlám már elkezdte a harmadik világháborút, már benne is vagyunk, de aggályoskodáson és sopánkodáson kívül nem teszünk semmit. Őrizzük kertjeinket, akkor is, ha a hurrikán tarolja, akkor is, ha a jég veri - legföljebb jajgatunk. Tartok tőle, hogy ez a magatartás a biztos pusztuláshoz vezet.  Újabban ijesztően ismételni próbálja magát a történelem, az analógiák szinte sikítanak; ezt én talán élesebben látom, mint más; sok mindent megélt, megtapasztalt idősebb emberként. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Amadeus

A rocknemzedék nem volt kíméletes a korábbi idők zenei nagyságaihoz. "Lökd félre Beethovent, és mondd el Csajkovszkijnak, hogy mi újság" - énekelte 1963-ban Chuck Berry nyomán a Beatles. A Roll over Beethoven félresöpörte a bársonyüléses hangversenytermek érinthetetlen zenei tekintélyeit. A polgárpukkasztó nemzedék azért egy zeneszerzővel kivételt tett. Rock me Amadeus, Ringass el, Amadeus - szólt a nyolcvanas évek egyik nagy slágere. Falco dala szerint: "Szupersztár volt, virtuóz és rockbálvány". Kétszázötven éve, 1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart, az osztrák csodagyerek.


Külföld

Vígh Richárd
Terrorista-barát média

"A médiaháborúban az al-Kaida nyerésre áll az Egyesült Államokkal szemben.  A digitális média korában veszélyesen le vagyunk maradva mögöttük" - mondta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter egy hétvégi diplomáciai fórumon.


Márványi Péter
Románia nem nyugszik

Budapest nem mondott le a Nagy-Magyarország visszaállításáról szőtt álmairól, magyar hegemóniát kíván teremteni a Kárpát-medencében. A Ziua című bukaresti napilap legalábbis két teljes oldalon ezzel a hírrel riogatta olvasóit. Több jel is arra utal, hogy alig egy évvel a remélt uniós csatlakozás előtt a román politika ismét elővette a "magyar kártyát".


Rimaszombati Andrea
Madárinfluenza az AIDS nyomában

Ázsia és Európa után Afrika lehet a madárinfluenza-járvány következő állomása.  A szakemberek szerint az AIDS-helyzet miatt legyengült lakosság miatt itt a legnagyobb a veszélye annak, hogy a betegség világkatasztrófává szélesedjen. 


Karl Pfeifer, Bécs
Tudatlan volt a nácimentő történész

Az ügyészség szerint túlságosan enyhe a holokauszt-tagadás miatt három évre ítélt brit botránytörténész, David Irving büntetése. "Irving szimbólum a radikális szélsőjobb számára" - nyilatkozta a BBC-nek az osztrák államügyész. Bécsi tudósítónk helyszíni jelentése szerint a tárgyalásról az al-Dzsazíra és az iráni állami televízió élő adásban közvetített, de a karzaton magyar szkinhedek is helyet foglaltak.


Németh Csillag
Amerikai kikötők arab kézben

Egy dubai székhelyű arab cég ellenőrzése alá kerülhet az Egyesült Államok hat legfontosabb tengeri kikötője. A váratlan kormányzati döntés ellen tiltakozók szerint a szeptember 11-ei támadás után a titkosszolgálatok több figyelmeztetést kaptak, hogy az al-Kaida óceánjárókat akar eltéríteni és az amerikai partoknál felrobbantani.


Busa Viola
Kimosdatott terroristák

A Jerusalem Post értesülései szerint a palesztin választások győzteseként elkönyvelt Hamasz hírhedt alapokmánya átfogalmazásán dolgozik. Az új dokumentum a Hamaszt mérsékeltebb és nem zsidóellenes szervezetként állítaná be, amely Izrael és a Nyugat törvényes tárgyalópartnere. 


Százezer prostituált a futballvébén

Százezer külföldi - elsősorban kelet-európai - prostituált árasztja el júniusban a futball-világbajnokság idején a német nagyvárosokat. A berlini olimpiai stadiontól alig néhány lépésre Európa legnagyobb bordélyházát nyitják meg tavasszal. Az Artemis nevű háromszintes, fürdőkkel, mozikkal és bárokkal felszerelt "szuperbordély" egyszerre ezer vendéget tud kiszolgálni. Németországban törvényes a prostitúció, a hatóságok ezért csak az adózási és egészségügyi feltételeket ellenőrzik. A dortmundi rendőrkapitány arra figyelmeztetett, hogy "Szodomává és Gomorává válhat" a város a külföldi futballszurkolók és prostituáltak áradata nyomán. A kérdéssel az Európai Unió is foglakozik, miután Tomas Bodstrom svéd igazságügy-miniszter felhívta a figyelmet a sport és az emberkereskedelem összekapcsolódásának veszélyére. (UPI)


Felrobbantották az Aranymecsetet

Lapzártánkkor kommandósoknak álcázott terroristák felrobbantották az al-Aszkarijában lévő Aranymecsetet. A síiták által legnagyobb becsben tartott mecset elleni támadás után azonnal összecsapások törtek ki Irakban. 


Eltűnt a falu a sár alatt

Nem találtak túlélőt a mentésben részt vevő amerikai tengerészgyalogosok az alatt a Fülöp-szigeteki iskola alatt, amelyet a hétvégén temetett be egy sárlavina. Korábban arról érkeztek hírek, hogy ötven gyermek megmenekült, és a föld alól életjeleket lehet hallani. Az 1800 lakosú falut teljesen elborította a kéthetes esőzésben felázott hegyoldal, amely egy kisebb erejű földrengés nyomán zúdult le.  A sárlavina 35 méter magasan mindent betemetett, csak néhány pálmafa csúcsa látszik a faluban. Az áldozatok száma elérheti az ezernégyszázat. (R. A.)


Sport

Egy igazi műkorcsolyázó

A férfiak műkorcsolya-küzdelme után orosz himnusz csendült fel: Jevgenyij Pljusenko fergeteges kűrjével megszerezte a gyűjteményéből hiányzó olimpiai aranyérmet Torinóban. 


Tóth Tamás
MLSZ: Megtisztulás vagy boszorkányüldözés?

A Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) az idei évre 512 millió forint kötelezettségvállalása, valamint 212 millió forint követelésállománya van. Pénzben, testületben és válogatott kapitányban szűkölködik jelenleg a magyar futball - ezt sikerült kitermelni az elmúlt két hónap során. 


Torino 2006 eredmények

Alpesi sí Férfi lesiklás


Szabadidő

Gyurácz Ottilia
Vendégszerető jéghotel

Svédország északi pontján, Jukkasjarviban a világ egyik legkülönlegesebb szállodája, egy jéghotel várja a kikapcsolódni vágyókat. A különleges létesítmény a tavasz beköszöntével elolvad, így minden télen nagy műgonddal építik fel újra - a nagy érdeklődésre való tekintettel egyre nagyobbra.


Érdekesség

Modellmánia - vasárnap estig látható a Közlekedési Múzeumban az a nagyszabású járműmodell-kiállítás, amelyen többszáz különféle méretarányú autó-, vasút- és repülőgépmodell várja az érdeklődőket. Szombaton 10-16 óra között modellbörzét rendeznek. (XIV., Városligeti krt. 11.) 


Recept

Kell a rizsa A következő receptek nemcsak madárinfluenzás időben kerülhetnek a családi asztalra. Az alábbiakban két húsmentes főételt közlünk, amit köretként is fogyaszthatunk. 


Színes

Slaza
Kampánylátogatóban

Jó estét kívánok, Tisztelt Választóm! Igazán megható, hogy a lakásában fogad engem, az Ön egyéni parlamenti képviselőjét. Abból a célból, ugye, hogy elbeszélgessünk, mit is tettem Önért.


Duma Pláza

Tervezz időgépet! Beadási határidő: tegnapelőtt.


Hungaricum


No comment


No comment


Göndi
Kopogtató-biznisz

Kezitcsókolom! Hát nehogy má' ne vigyen kopogtatócédulát! Ma szedtem, friss, 2006-os! Persze, hogy magyar áru, nem olcsó, bóvli külföldi. Na most mondja meg kedveském, min vacilál? Bejuttassam a Parlamentbe? Utána már be se kell járnia. Na, meg akarja nyerni a választásokat vagy sem? 


Tánciskola kezdőknek és haladóknak

- Gyerekek, jól figyeljetek, jó táncos az lehet, aki ismer legalább 100 lépést.


Vélemény

Depressziós kismamák

Tisztelt Hetek Szerkesztőség! Szeretnék gratulálni ahhoz, hogy a nagyvilág történései közepette ránk, kismamákra is tudnak figyelni! A 2006. február 10-i szám "" címmel megjelent cikkének témája nagyon aktuális, és találó a gyes-depresszió okainak vázolása, ám gyakorló kismamaként néhány gondolatot szeretnék a leírtakhoz hozzáfűzni. Említette a cikk, hogy milyen hasznos lehet a rossz hangulat, rezignáltság ellen, ha a baba mellett azért el tud jutni az ember a fodrászhoz, kozmetikushoz. Ehhez hozzáfűzném, hogy egy szép smink is sokat lendíthet az ember közérzetén - a jólápoltságot a férj is értékelni fogja - valamint érdemes lenne nagyobb gondot fordítani már a terhesség alatt is a rendszeres tornára, mert kár lenne megfosztani magunkat a mozgás örömétől. A torna jólesik a testnek, de a léleknek is, és segíthet, hogy megőrizzük a jó állóképességünket (és egyúttal meg is őriz az elhízástól!). Persze ez eleinte nehézségekbe ütközhet, amíg a pici minden erőnket lefoglalja, de ilyenkor igazán aranyat ér egy jó nagymama vagy barátnő, aki vigyázhat a gyermekre, míg az anyuka "levegőt vesz". Saját tapasztalatom szerint a levertség, fásultság ellen az is üdítően hat, ha a kismama alhat végre egy nagyot!


Családi pótlék

Tisztelt Szerkesztőség! A 2006. 02. 17-ei Hetek Üzlet rovatában olvasható "" cikkükhöz kapcsolódóan szeretnék egy rövid megjegyzést tenni.


Gyurcsány-Orbán vita

Méltányosság Politikaelemző Kör a Gyurcsány-Orbán vita állásáról


Dopping

Kedves Pajor István!


Cikkeinkkel kapcsolatos véleményüket várjuk a e-mail címre.


Üzlet

Papp Levente
Búcsút inthet vagyonának Jacko

Michael Jackson anyagilag a csőd szélére került, és várhatóan utolsó vagyonát, a Beatles együttes dalainak jogait is el kell adnia. Az Egyesült Államokban kisgyermekek molesztálása miatt bíróság elé citált sztárt hosszú pereskedés után végül is felmentette a bíróság, de jó hírét már nem sikerült megmentenie.


Kovács Klára
Nem élnek rosszabbul

A választás közeledtével ádáz küzdelem bontakozott ki a nyugdíjasok kegyeiért. A politikusok már a 14., 15. havi nyugdíj ígéreténél tartanak, csak éppen az érintetteket nem kérdezik meg, nekik mi lenne a jó. 


Gazdagodtunk

A háztartások nettó pénzügyi vagyona 1425 milliárd forinttal - a GDP mintegy 6,5 százalékának megfelelő összeggel - gyarapodott az elmúlt évben, és elérte a 13 375 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb előzetes adataiból. A háztartások pénzügyi számláiról közölt statisztika szerint a lakosság pénzügyi gazdagodása jelentősen felgyorsult az előző évhez képest.


Egymillió uniós állás

Közel egymillió, EU-szerte betöltendő álláslehetőséget tettek közzé a héten egy új uniós álláskereső honlapon. A Munkavállalói Mobilitás Évének alkalmából indított fórum felett személyesen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke "bábáskodott". A mobilitás európai évének célja, hogy növelje a más országban vagy új munkakörben való elhelyezkedés előnyeinek ismeretét, megértését. Ma ugyanis az európaiak mindössze 2 százaléka él származási országán kívüli EU-tagországban. Ez az arány pedig az utóbbi 30 évben alig változott.


Víz, túró, gyümölcslé

2005-ben az élelmiszer és a háztartási vegyi áru kiskereskedelmi forgalma 5 százalékos növekedés után meghaladta az 1200 milliárd forintot - olvasható az ACNielsen által készített felmérésben. Tavaly három bolttípus - a hipermarketek és a diszkontok mellett a magyar tulajdonban lévő láncok mint a CBA, a Coop és a Reál - növelte piaci részesedését a vizsgált termékkörökben. Romlott viszont az önálló kis boltok pozíciója, ami a kereskedelem további koncentrálódását mutatja. A kutatás szerint a vásárlók a legtöbb pénzt ásványvízre, túróra, százszázalékos gyümölcslére és jeges teára költötték.


Szakemberhiány fenyeget

A magas munkanélküliségi mutatók ellenére mind Európa, mind Amerika is nehézségekkel küzd a munkaerőfelvétel során - derült ki a Manpower legújabb felméréséből. A 23 országban készült kutatás szerint 33 ezer munkáltató közel 40 százaléka nehezen talál képzett munkaerőt. Észak-Amerikában és Ázsiában leginkább az értékesítők pótlása jelent gondot, őket a mérnökök és egyéb műszakiak hiánya követi. A posztok betöltése elsősorban azért nehézkes, mert a cégek elsősorban többéves tapasztalattal rendelkező jelentkezőket várnak.