Vissza a tartalomjegyzékhez

Rimaszombati Andrea
Mediterrán jégvilág

Idén télen Európa sosem látott hideggel néz szembe. Olyan országokat is elért a mínusz 30-35 fokos sarki fagy, amelyek évek óta havat sem láttak. A csontig hatoló hideg az Égei-tengertől, és Szicíliától Oroszországig söpört végig a kontinensen, több száz halálos áldozatot követelve. A heves hóviharok miatt még Athén legfőbb turistalátványosságát, az Akropoliszt is be kellett zárni, és több helyen összeomlott a légi, a közúti és a vízi közlekedés. 

Ukrajnában a mínusz 35 fokos fagyos hideg beállta óta már legalább 130 ember halt meg. A hőmérséklet Csehországban is 30 fok alá csökkent. Lengyelországban 161-en fagytak meg a tél kezdete óta. 1200 iskolát és 250 óvodát kellett bezárni, miközben Krakkóban több lakótelep központi fűtés nélkül maradt.
Görögországban több mint 400 falut és várost zárt el a külvilágtól két napra a folyamatos hóesés, és hókotrók százaival tartották járhatóan a hegyi utakat. A heves hóviharban egy kambodzsai felségjel alatt közlekedő kereskedelmi hajó süllyedt el az Égei-tenger felső részén. A főleg törökökből álló tizenhat fős legénységet két ember kivételével kimentették. 
Olaszország is szenved a csontig hatoló fagytól, északkeleten itt is mínusz 35 °C alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Az ország másik végén, Szicíliában is heves hófúvások alakultak ki. A jeges hideg miatt fogytán vannak a gáztartalékok is. Akik a fűtési korlátozásokat figyelmen kívül hagyják, akár 800 eurós bírságra is számíthatnak. 
A litván fővárosban, Rigában 150 ember került kórházba a hideg miatt az elmúlt héten, és éjszaka 30 többemeletes ház maradt fűtés nélkül csőtörések miatt a mínusz14 °C-os hidegben. Észtországban a hideg a vízvezeték-szerelők számára jó üzletnek bizonyult, mivel számos háztartásban fagytak be a víz- és csatornacsövek. Két hajléktalan egy tűzben vesztette életét egy elhagyatott házban. Máshol is keletkeztek tüzek az országban, mivel az emberek nyílt tüzekkel próbáltak megfagyott csöveket felmelegíteni. Egy utasszállító komp kilenc óra alatt tett meg egy egyébként fél órás utat, miután a jeges vízben rekedt a Balti-tengeren. 
Törökországban a légi, a közúti és a vízi közlekedés közepesen megbénult a súlyos havazás miatt. Ankarában a közúti közlekedés a hét közepére látszólag teljesen leállt. Isztambulban háromezer közmunkás dolgozott folyamatosan, hogy lépést tartson a folyamatosan erősödő havazással, de ennek ellenére több mint 800 közúti baleset történt, 17 halálos áldozattal és számos sebesülttel. Lezárták a tengeri útvonalakat is Ankara és más tengerparti városok között, még a kompforgalom is megszakadt a Boszporuszon. 
Németországban egy nap alatt négyen haltak meg a hidegben, köztük egy idős férfi Senftenbergben. A konyhájában mínusz15 °C volt a hőmérséklet.