Vissza a tartalomjegyzékhez

Csingár Edit
Szörnyetegek szórakozása

Happy Slapping néven közveszélyes őrület indult útjára 2005-ben a világ több pontján. A "pofozás öröme"-ként is visszaadható kifejezés nem pontos, mivel ez esetben a boldogságot nem önmagában az erőszak, hanem annak megörökítése okozza az elkövetőknek. A "szórakozás" a következőképp történik: a parkban sétáló vagy padon üldögélő áldozatot suhancok egy csoportja támadja meg, összeverik, a megaláztatásokat videokamerás telefonnal rögzítik, majd a felvételt közzéteszik az interneten. 

A "szörnyetegek szórakozása" névre inkább rászolgáló terrorhullám ötlete Dél-Londonban született meg, de Európán át már Észak-Amerikában is terjed.
A Guardian című angol lap azt állítja, csak 2005 májusáig kétszáz ilyen jellegű inzultus történt Londonban. Liz Carnell, az áldozatok segítésére létrejött szervezet munkatársa szerint az esetek többségében könnyebb sérülés, illetve sokk érte az áldozatokat. Tavaly év végére azonban már több halálos áldozatot is követelt az új téboly: az egyik tragikus eset során egy tanuló édesapjának is elküldte a "szenzációs képsorokat" haldokló iskolatársáról. 
A BBC egyik szakértője szerint a fiatalok szörnyeteggé válását a média hasonló cselekedeteket propagáló műsorai okozzák. a Happy Slapping leggyakrabban tinédzserkorú bandák "mókája" – az elkövetők szóhasználatával élve.