Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Elszálló szolgálat

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a héten azonnali hatállyal felmondta a mentőhelikoptereket üzemeltető céggel kötött szerződését. Rácz Jenő egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: azért döntöttek a szerződés felbontása mellett, mert több vizsgálat is kifogásolta a BASE Kft.-vel kötött szerződést. A mentőszolgálat főigazgatója, Takács Zoltán korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a BASE Kft. olyan munkákról nyújtott be számlákat, amelyek teljesítése nincs a szerződésükben, és az OMSZ sem kérte azokat. Miután ezeket a számlákat az OMSZ nem fizette ki, a kft. zálogjogot jegyeztetett be az állami tulajdonú helikopterekre. A mentőszolgálat szerint a BASE Kft. több esetben elszabotálta az OMSZ kéréseit, utasításait.

"Az európai és a magyar légügyi hatóság is azt állapította meg a vizsgálatai során, hogy mi vagyunk a mintagyerekek" – nyilatkozta az ATV kedd esti hírműsorában Edelényi Gábor. A BASE Kft. szóvivője visszautasította a vádakat, mondván: ők a feladataikat mindig megfelelően teljesítették. Szerinte a szerződés felbontásában teljesen megalapozatlan vádpontok olvashatók. Edelényi a műsorban elmondta: a BASE Kft. két éve nem tud tárgyalóasztalhoz ülni az OMSZ vezetésével, hogy tisztázzák a kialakult helyzetet. 
A mentőszolgálat azonban jogi lépéseket tervez, ha a cég nem adja át a korábban használatában lévő tíz mentőhelikoptert – jelentette be kedden az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Takács Zoltán tájékoztatása szerint, abban az esetben, ha a BASE Kft. nem engedi felszállni a gépeket, a mentőszolgálatnak három – egy bérelt polgári és két katonai – mentőhelikopter biztosan rendelkezésére áll. Reméljük azonban – tette hozzá Takács Zoltán –, hogy a BASE Kft. képviselői belátják: a náluk lévő légi járművek a magyar állam tulajdonát képezik.
Keddtől a mentőszolgálat által létrehozott Légimentő Kht. látja el a mentési feladatokat.