Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar Vizsla
avagy Frakk, a macskák réme

Én tényleg nem értem, miért szégyellte heteken át a Fidesz a Magyar Vizslát. Hát nem vagyunk mindannyian magyarok? Vizslák? Jó, persze, van abban egy kis sunyiság, ahogy a simulékony-békülékeny arcélén dolgozó pártelnököt munkatársai megpróbálják elhatárolni az ellenszenves megnyilvánulásoktól, a zizis színházrendezőtől kezdve a habzó szájú újságírókig bármitől, ami ronthatja a mérsékelt imázst. Az igyekezet tehát simlis, mégis érthető. De a vizsla, az más. Azt nem kellene szégyellni. Pláne, hogy rengeteg allegóriára ad lehetőséget. Komolyabb összegben fogadnék rá, hogy a magyar tömegek jelentős része asszociál a vizsláról Frakkra. 

Frakk, a macskák réme. 
És innentől kezdve sínen vagyunk. Magyar Vizsla = Frakk; Károly bácsi, Frakk gazdája = Orbán Viktor; Szerénke, az ellenszenves macska = Gyurcsány; Lukrécia, a nem kevésbé ellenszenves társmacska = Kóka. Irma néni, a macskák gazdája és anyai jóbarátja = Dávid Ibolya. 
Ha a Fidesznek sikerülne beültetni a nép agyába a fenti kódot, elég lenne naponta két-három Frakk-epizódot leadni a tévében, és biztos a győzelem. 
Dekódoljuk például azt a részt, amikor a macskák megeszik a Prágából hazavonatozó Károly bácsi különlegesen finom sonkás kockasajtját, ám a végén Frakk jól megkergeti őket, elégtételt szerezve a gazdinak. A történet jelentése: a példás nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező és komoly tekintélynek örvendő Orbán Viktor (Károly bácsi) sikeres csehországi tárgyalásáról érkezik haza, természetesen gondosan ügyelve a kommunisták által felduzzasztott államadósság mérséklésére (vonat). A partnerekkel történt megállapodás értelmében sikerült jelentősen csökkentenie a magyar tejipart fenyegető cseh exportot (sonkás kockasajt). Az össznemzeti öröm azonban nem tarthat sokáig, mert a büdzsé felett Gyurcsány diszponál (Szerénke benyit Károly bácsiék fridzsiderébe), majd Kókával összejátszva (Lukrécia, hogy elvonja Károly bácsi figyelmét, a másik szobában dübörög) szabálytalanul könyveli le a bevételt (eltűnik a sajt). Jellemző, hogy Dávid Ibolya Gyurcsányék pártjára áll (Irma néni önnön testével védelmezi a Károly bácsi sétabotjától fenyegetett macskákat), ám egy nem várt fejlemény még őt is meglepi: színre lép a Magyar Vizsla, és elfogulatlan tájékoztatásával helyreállítja az igazságot, egyszersmind porig alázza a féktelen luxusbaloldalt (Frakk megtépi Lukréciát és Szerénkét). 
Nem vagyok egy Wermer András, de szerintem egy ilyen ötletért máshol vagyonokat kaszálnék. (Slaza)