Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 2. szám, 2006. január 13

Belföld

Hack Péter
Ilyen még nem volt

A rövid téli pihenőből visszatérő politikusok teljes lendülettel vetették bele magukat a kampány hajrájába. Minden jel arra mutat, hogy rendkívül kiegyenlített és egyben rendkívül éles harc várható a két nagy párt között. Cikkünk a választási boksz tétjét elemzi. A második sajátosság, hogy bár demagóg népvezérek még nincsenek, demagóg ígéretek annál inkább.


Munkatársunktól
Elszálló szolgálat

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a héten azonnali hatállyal felmondta a mentőhelikoptereket üzemeltető céggel kötött szerződését. Rácz Jenő egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: azért döntöttek a szerződés felbontása mellett, mert több vizsgálat is kifogásolta a BASE Kft.-vel kötött szerződést. A mentőszolgálat főigazgatója, Takács Zoltán korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a BASE Kft. olyan munkákról nyújtott be számlákat, amelyek teljesítése nincs a szerződésükben, és az OMSZ sem kérte azokat. Miután ezeket a számlákat az OMSZ nem fizette ki, a kft. zálogjogot jegyeztetett be az állami tulajdonú helikopterekre. A mentőszolgálat szerint a BASE Kft. több esetben elszabotálta az OMSZ kéréseit, utasításait.


Szobota Zoltán
Hazudós a Vizsla gazdija

Még el sem jutott a Magyar Vizsla legújabb száma az állampolgárok postaládáiba, máris jelentős csetepatét okozott a honi közéletben. 


Vizin Balázs
Vizes hetek

Egyre nagyobb területet önt el hazánkban a belvíz, a héten már csaknem 50 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá. A gazdák attól tartanak, ha nem sikerül a vizet elvezetni, akkor a termés mennyisége drámaian csökkenhet. Szakemberek szerint áprilisban mérhető fel a károk nagysága. 


Fej fej mellett a két nagypárt

A 2005-ös év első felében a Fidesz volt fölényben, a másodikban azonban felzárkóztak a szocialisták. Jelenleg a teljes lakosság körében a szocialisták támogatottsága 29, a Fideszé 28 százalék a Szonda Ipsos december közepén végzett felmérése szerint. Az aktív választók körében mind a nagyobbik kormánypárt, mind pedig a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága 45-45 százalékos. Az SZDSZ-re az összes választókorú megkérdezettek 3 százaléka szavazna, míg az MDF-re 2 százalékuk. Bejutási esélye a kispártok közül leginkább az SZDSZ-nek van – a biztos pártválasztók körében 4 százalékon áll, az MDF 3 százalékon. (MTI)


Thürmer gyanúsított

Az MSZMP elnöke ellen még tavaly év végén Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke rágalmazás miatt tett feljelentést, mivel a párt honlapján azt állították, hogy a belharcaikat elbíráló határozat politikai befolyásra született meg. Thürmer tagadta a vádpontokat, és tiltakozott az eljárás ellen. Elvtársaival továbbra is úgy gondolják, hogy a Fővárosi Bíróság ítélete politikai nyomásra született, és csodálkoznak, miért is bűncselekmény ezen véleményük kinyilvánítása. (Hetek)


Pénzhamisítók buktak le

A keszthelyi rendőrök pedig két fiatalembernél tartott házkutatás során bukkantak néhány hamis százeurósra és több tíz-, illetve ötezer forintosra. Egyikük lakásában számítógépet, szkennert, nyomtatót és bankjegyek vágásakor keletkezett papírhulladékot is találtak. Mindannyiuk ellen pénzhamisítás miatt indult büntetőeljárás. (Hetek)


Tárgyalás kenderrel

Cserépbe ültetett kendernövénnyel jelent meg hétfői bírósági tárgyalásán Juhász Péter. A Kendermag Egyesület önfeljelentő alelnöke ezzel akarta demonstrálni: ő nem veszélyes a társadalomra, hiszen nem illegálisan szerzi meg a füvet, hanem megtermeli magának. Juhász ügyvédje, Pelle Andrea az eljárás felfüggesztését indítványozta, mondván: a bíróság kérjen állásfoglalást az Alkotmánybíróságtól. A bíróság elutasította a javaslatot, éppen az AB 2004-es határozatára hivatkozva, amely kimondta, nincsen kábulathoz való alkotmányos jog. Juhászt 70 ezer forint pénzbírságra ítélték, ami ellen fellebbez. (Hetek)


Még több Kerényit

Orbán Viktor Kerényi Imre közéleti szereplései kapcsán kedden úgy nyilatkozott a Kossuth Rádió Háttér című műsorának, hogy "aki csak egyszer is találkozott vele, nem gondolhatja komolyan, hogy félni kell tőle". "művészember, így fogalmaz", mondta Orbán Viktor, azt kívánva: "bárcsak Kerényi Imrékkel lenne tele az ország, mert akkor valószínűleg kevesebb lenne a félelem, az idegesség, meg a szeretetnélküliség." (MTI)


Első élődonoros májátültetés

Ismét kritikus az állapota a múlt héten májátültetésen átesett kislánynak. Járay Jenő, a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, hogy egy ilyen műtét után "természetes" ez a helyzet. A négyéves kislány máját a múlt héten, egy 18 órás műtéttel távolították el, majd édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg. Nem sokkal ezután újabb beavatkozásra volt szükség, mert vérömleny keletkezett az új májlebenyen. Az orvosok nincsenek tisztában a kislány betegségével, ezért nem zárható ki, hogy az az átültetett szervet is megtámadja. A kislányt egyelőre visszavették a transzplantációs várólistára. (Hetek)


Kunstár Csaba
Újságírókon csattanna az ostor

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a napokban a miniszterelnökhöz fordult a "minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslat" ügyében. Az előterjesztés szerint a sajtót, illetve annak munkatársait büntetnék az államtitok nyilvánosságra kerülése esetén. A MÚOSZ, hasonlóan a Nyilvánosság Klubhoz vagy Polt Péterhez, úgy gondolja: az állam ne büntessen, hanem őrizze jól a titkait. 


Avagy ki akar itt forradalmat?

Nézem az óriásplakátot és el-elgondolkodom. Egyetlen mondat egy fal hátterében. Ha a kitalálójának az volt a szándéka, hogy foglalkozzam vele, akkor sikerült. Tényleg, vajon melyik tv-csatornát is foglalnám el először, ha forradalmár lennék? Nos, lássuk... Ha a kérdés rávezető, hogy "no mondd csak, Pistike, neked melyik csatorna kéne, ha a hatalmat akarnád éppen megragadni?", a válasz kész: "politikai" ügyeknek a "politikait". M1.


Választás

"Sem a közös európai együttműködés, sem az ár- és belvízhelyzet vagy a szükséges mezőgazdasági munkák nincsenek tekintettel arra, hogy Magyarországon választások lesznek, továbbra is az emberek számára fontos kérdésekkel kell foglalkozni" – mondta a kormányfő a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak tartott hétfői értekezleten. Mint mondta: meg fogja védeni az igazgatási kart az olyan megalapozatlan, politikai indíttatású fenyegetésektől, amelyek például a testület megfelezéséről szólnak. Utalt arra, hogy a minisztériumok igazgatási kiadásainak további mérséklésére már nincs lehetőség.


Életmód

Arcot ad a városnak


Makki Marie-Rose
Divatba hajszolt gyerekek

Júlia jól kereső tolmács: két gyermekét magánóvodába hordja havi 130 ezerért. A két apróság egymás után nem hord ruhákat, csak újat vesz föl, belvárosi mesterfodrász vágja a hajukat, aranyékszer-kollekciójuk pedig egy felnőttnek is becsületére válna. 


Somorjai László
Dórit fejen lőtték

"Ovisétán voltunk, és egyszer csak koppanást hallottam a fejemen. Nagyon fájt, sírtam, visítottam. Levettem a sapimat, és odaadtam az óvó néninek. Akkor egy puskagolyó hullott ki belőle" – mesélte a hatéves Dorottya.


Joób Viktória
Újévi fogadkozók

Akaratgyengeség, pénz- és időhiány. A három vezető ok, mely meghiúsítja újévi fogadalmaink betartását.  A szilveszteri fogadkozók háromnegyede egészsége érdekében próbált már változtatni addigi életvitelén, 21 százalékuk pedig a munkájával kapcsolatban jutott e döntésre. Párkapcsolatával összefüggésben a megkérdezettek 17 százaléka tett ígéretet önmagának. A magyar férfiak 59, a nők 70 százaléka tett már legalább egyszer újévi fogadalmat. A fiatalabb generációkra jellemzőbbek a nagy elhatározások: míg a mai 18–29 évesek 70 százaléka fogadott már meg valamit az új esztendőre, addig a 40 évnél idősebb internetezők alig több mint feléről mondható el ugyanez – derül ki az NRC Piackutató friss felméréséből.


Fókusz

Sebestyén István
Üdvöskék és üstökösök

A mai fiatalokat a bulin kívül mással nehéz megszólítani. Egy részüket mégis politikai pártok zászlaja alá hajtja valami. 


Hetek-összeállítás
Bundablama

A kormány és a Financial Timest dobbantóként használó Fidesz közötti adok-kapok még mindig nem jutott nyugvópontra, miután Répássy Róbert fideszes képviselő vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a kormányzati reklámtevékenységről. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Őssejtmese
Hazugság volt a koreai tudományos szenzáció

"Rendkívüli áttörés az orvostudományban": így értékelték 2004-ben a dél-koreai Hwang Woo-suk professzornak és munkatársainak munkáját, amelyről a tekintélyes Science magazinban számoltak be. Az általuk közölt cikk szerint 30 klónozott embriót sikerült létrehozniuk, melyekből őssejtvonalakat izoláltak. A héten kiderült, hogy ez egyáltalán nem volt igaz, mint ahogyan az sem, hogy 2005-ben 11 beteg bőrének sejtjeiből sikerült őssejteket előállítaniuk. 


Lukács András
Hiperugrás a Marsra

Hihetetlen ötlettel állt elő egy osztrák és egy német tudós, akik szerint készíthető olyan hajtóm?, amelynek segítségével néhány óra alatt a Marsra lehet utazni. Az általuk javasolt ötlet és az ezt leíró cikk a tavalyi évben elnyerte az Amerikai Aeronautikai és Ausztronautikai Intézet (AIAA) által évente adott legjobb cikkért járó díját. A fantasztikus ötletet és a felfedezéshez vezető meseszer? utat végül a New Scientist című tudományos magazin tárta a szélesebb közönség elé az elmúlt héten. 


Hit és értékek

Benke László
Csodát vár az ateista író

2006-ban az olasz bíróságnak kell állást foglalnia arról, hogy történelmi személy volt-e Jézus Krisztus, miután egy rámenős ateista közíró és egy kisvárosi katolikus plébános hitvitája polgári perig mérgesedett. A különös konfliktus a világsajtó érdeklődését is felkeltette.


Hetek-összeállítás
A hadzs veszélyei

Két és fél millió muzulmán hívő látogatott el idén Mekkába a világ minden tájáról, hogy teljesítse az éves zarándoklatot, a hadzsot. 


Dr. Herger Csabáné
A pesti gettók megmentése

Hatvanegy évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a két budapesti gettó. A fővárosi zsidóság jelentős része ugyan túlélte Adolf Hitlert és ördögi tervét, de a munkaszolgálat, a deportálások és a nyilas vérengzések súlyos veszteséget okoztak itt is. 


Külföld

Németh Csillag
Fogytán a türelem

"Fogytán a világ türelme" – üzente Tony Blair Teheránnak, miután Irán kedden egyoldalúan úgy döntött, hogy eltávolítja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pecsétjeit a Natanz urándúsító erőműről. 


Szikora Márton
Köszönet és bombák

Megegyezést sürget az amerikai elnök az új iraki kormány összetételét illetően. A 275 fős nemzetgyűlés többségét a síita Egyesült Iraki Szövetség, míg a második legnagyobb frakciót a Kurd Szövetség adhatja. A szunniták a választások bojkottálása és a lázadó fegyveresek fenyegetései miatt csak a harmadik legnagyobb parlamenti csoport lehetnek. A demokratizálódás szempontjából óriási jelentőségű eseményt beárnyékolják a fegyveres csoportok újabb véres akciói.


Alkoholba tört karrier

A brit liberális demokrata párt vezetője a napokban nyilvánosan beismerte, hogy már hosszabb ideje küzd az alkoholizmussal. A távozását követelő hangok erősödésének hatására a 46 éves Charles Kennedy lemondott posztjáról. 


Tarik Demirkan
Keleti veszedelem

Három gyermek halála után néhány nappal a több mint ezer kilométerre fekvő Isztambulban is tucatnyi megbetegedést észleltek: valóban ennyire szédítő ütemben terjed a madárinfluenza Törökországban, vagy Ankara későn vette észre a veszélyt? 


Morvay Péter
Középre igazodj

Egyheti küzdelem után lapzártánkkor, úgy tűnik, sikerül az orvosoknak stabilizálni Ariel Saron izraeli miniszterelnök állapotát. A súlyos agyvérzés következményeit ma még nem lehet egyértelműen felmérni, de azt – Izraelben és külföldön – mindenki tényként kezeli, hogy Saron már nem tér vissza a politikába. Miközben a híradások elsősorban az orvosi kezelés részleteiről szólnak, a nemzetközi közvélemény aggodalommal figyelte, miként alakulnak az események az amúgy is válságövezetnek számító Közel-Keleten.


Robertsonnal nincs üzlet

Az izraeli turisztikai minisztérium szóvivője bejelentette, hogy visszavonja a támogatást attól a nagyszabású tervtől, amely Galileában egy keresztény szórakoztató-információs parkot kívánt létrehozni. Az 50 millió dollárba kerülő látványosság Kapernaum közelében épült volna fel, és a 14 hektáros területet az izraeli kormány biztosította volna Jézus és Péter apostol városa, a bibliai Kapernaum közelében. A tervek szerint a park évente 1 millió látogatót fogadna. A visszalépés indokaként Ido Haruv szóvivő a Jerusalem Postnak adott interjúban azt nyilatkozta: "Nem kötünk üzletet Pat Robertsonnal." 


Vitatott turisztikai kampány Izraelről

Új, vitatott stílusú televíziós és internetes hirdetési kampány kezdődött Nagy Britanniában Izrael népszerűsítésére.  Az 1,5 millió dollár költségvetés? projekt sajátossága, hogy csábító fürdőruhás modellekkel és éjszakai partik képeivel igyekszik utazókat toborozni. Egyetlen képen sem szerepel Jeruzsálem vagy más történelmi helyszín. A reklámfilmet először a Sky televízió vetítette tavaly december 26-án, karácsony másnapján, de a márciusig tartó kampányhoz kapcsolódó poszterek megjelentek a londoni buszokon és a földalattin is. 


Hechs László
A kifehérített bárány

Ariel Saron 2001 januárjában érkezett el politikusi pályafutásának csúcspontjára. Elsöprő többséggel első ízben ekkor választották Izrael kormányfőjévé. Ellenfele, a korábbi miniszterelnök, a munkapárti Ehud Barak kudarca az oslói békepolitika bukását jelentette. 2000 nyarán ugyanis hiába ajánlotta fel Jasszer Arafatnak Jeruzsálem fővárossal a palesztin állam megalakítását, a Palesztin Hatóság elnöke ezt Camp Davidben nemcsak elvetette, de utasítást adott az al-Aksza intifáda kirobbantására is. 


Négykeréken

Király Sándor
A kátyúk támadása

Néhány esős-fagyos nap meghozta a kátyúk diadalát. A csak a fővárosban naponta 500-as nagyságrendben keletkező gödrök csillapíthatatlan étvágyú útonállókként emésztik a futóműveket, gumiabroncsokat. Valamint az autósok idegrendszerét. 


Dolce vita a harmadik évezredben

A hatvanas évek olasz utcaképének meghatározó tényezője volt a Fiat 500-as modellje, a közel 4 millió példányszámban eladott autót 1957-től 1975-ig gyártották. Az első szériát 473 köbcentis, 23 lóerős léghűtéses farmotor hajtotta, a "kis gömböc" meg sem állt, mígnem elérte a 85km/ órás végsebességet. Természetesen akkor még ismeretlenek voltak az olyan fogalmak, mint a gyűrődő zóna, az oldalvédelem vagy a biztonsági légzsák. Viszont volt benne pótcsomagtartóvá lebillenthető hátsó üléstámla, napellenző, oldalt állítható panorámaablakok és teljes szőnyegkárpit, melyre a Zaporozseceken és Trabantokon szocializálódott magyar vásárlóközönség elismerően csettintett. 


Amikor a téli gumi is csődöt mond

Magyarországon viszonylag kevés az oly mértékben behavazott napok száma, amikor már csak a hólánc segít. Ha viszont mégis beüt a krach, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot. 


Sport

Tóth Tamás
Újra tisztelgett a Római Sas

"Mennyire szép római tisztelgés volt. Teljesen elragadott. Írni fogok egy köszönőlevelet neki" – adott hangot örömének Alessandra Floriani, Mussolini unokája Paolo di Canio labdarúgó fasiszta karlendítései miatt.


Szabadidő

Belső Zsolt
Sudoku He?

A Sudoku egy japán fejtörő. Úgy tartják, Svédországban találta ki Leonhard Euler matematikus, aki "latin négyzetek"-nek nevezte el. 


Érdekesség

Különleges karórát mutatott be nemrég a Hammacher Schlemmer: a szerkezet a síző sebességét képes mérni. A kerékpárok sebességmérőihez hasonló elven működő óra 62 ezer forintért rendelhető meg a New York-i cégtől.


A kreatív bulgur

A bulgur hántolt, előfőzött, majd kiszárított búza. Íze dióra emlékeztet, leggyakoribb előfordulási helye a libanoni saláta, a tabouli. A tabouli buli résztvevői: bulgur, menta, citrom, petrezselyem, kapor, újhagyma, vörösborecet, paradicsom, méz, dijoni mustár, só, bors és salátalevelek. 


Színes

Magyar Vizsla
avagy Frakk, a macskák réme

Én tényleg nem értem, miért szégyellte heteken át a Fidesz a Magyar Vizslát. Hát nem vagyunk mindannyian magyarok? Vizslák? Jó, persze, van abban egy kis sunyiság, ahogy a simulékony-békülékeny arcélén dolgozó pártelnököt munkatársai megpróbálják elhatárolni az ellenszenves megnyilvánulásoktól, a zizis színházrendezőtől kezdve a habzó szájú újságírókig bármitől, ami ronthatja a mérsékelt imázst. Az igyekezet tehát simlis, mégis érthető. De a vizsla, az más. Azt nem kellene szégyellni. Pláne, hogy rengeteg allegóriára ad lehetőséget. Komolyabb összegben fogadnék rá, hogy a magyar tömegek jelentős része asszociál a vizsláról Frakkra. 


DUMA PLÁZA

Attól, hogy senki nem ért meg, nem biztos, hogy művész vagy.


Mi van a képen?

3. Csak nem a jobboldali kormány miatt ilyen fagyos a hangulat?


No comment


Jurassic Párt

– Attól függ. Mi a programod?


Rekeszizom

Milyenek a finnek?


Vélemény

Alkoholizmus
A függőjátszmák sakk-matt lépéséről

Hasonló címmel jelent meg a november 16-ai számban Sebestyén István riportja a noszlopi rehabilitációs otthonról, amelyben két tekintélyes szakember vall a szenvedélybetegségből, függőségekből való megszabadulás nehézségeiről s a Rehabházban alkalmazott szigorú módszerekről. A megszólaltatottak igencsak lehangoló képet festenek a lakosság narkotikumfertőzöttségéről, a problémamegoldás és konfliktuselviselés alacsony társadalmi kultúrájáról és a már bajba kerültek gyógyulási-szabadulási esélyeiről egyaránt, s úgy nyilatkoznak, hogy "a szenvedélybetegeknél is (többnyire csak) az életük végén derül ki, hogy valóban meggyógyultak-e". A riport befejező mondata talán még ennél is lehangolóbb: "Az otthon hároméves működése alatt voltak olyanok, akiknek sikerült helyreállniuk, de mindkét szakember beismeri, hogy ez a kisebbség, és a szenvedélybetegek – pszichikailag egyébként megterhelő – gyógyításában kevés a sikerélmény."


SZDSZ-plakát

Tisztelt Hetek! Immáron három éve a Hetek rendszeres olvasója vagyok, és mindig érdeklődéssel figyelem, hogy kitartanak az erkölcsi és a konzervatív zsidó-keresztény értékek mellett. Örömmel vettem ezúttal is, ahogy a kezdődő szitkozódásokkal, rágalmakkal és istenkáromlásokkal megtűzdelt választási kampány morális és etikai értékvesztése ellen felemelték szavukat. 


Üzlet

Papp Levente
A nagy vegasi high-tech show

Minden év január elején Las Vegasban mutatják be a világ legújabb elektronikai eszközeit a Fogyasztói Elektronikai Kiállításon.  A szabályok értelmében a versenyt az nyeri, aki a legnagyobb hallgatóságot vonzza prezentációjával. Bill Gates és Steve Ballmer Microsoft- alapítók a cég legújabb játékkonzolaival, az Xboxszal villogtak egy virtuális bokszmérkőzés gigantikus díszletei előtt. A Google főnöke, Larry Page egy robotvezérlés? VW lökhárítójára kapaszkodva gördült be a színpadra.


Kovács Klára
Tanácsok kisbefektetőknek

2006 a választások éve, s ezt befektetési döntéseink meghozatala előtt is érdemes figyelembe venni. A parlamenti választásokat övező kampány, a meglévő makrogazdasági problémák és az esetleges újabb leminősítés ténye nem vetít előre túlzottan kedvező perspektívát a pénzpiacokon. Az elemzők szerint az idén nem várható az előző évekhez hasonló, kiemelkedően magas hozam.


Munkatársunktól
Beadják a kulcsot?

Beállhat a használtautópiac a drasztikus regisztrációsadó-emelés miatt – fejtette ki lapunknak Bakó Zoltán, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének titkára. 


Major Nóra
Mit hoz az euró a forint- hitel-adósoknak?

A kormány 2010-re tervezi, az ellenzék jóval későbbre, míg egy, az internetezők körében végzett kutatás 2012-re jósolja az euró hazai debütálását. Vajon mi lesz azokkal a hosszú lejáratú forinthitelekkel, amelyeket most veszünk fel, de a nagy részét már euróban fogjuk visszafizetni? A PSZÁF egy 2004. szeptemberi tanulmányában így fogalmazott: "Két dolgot ma még senki sem tud. Milyen lesz az a csatlakozási árfolyam, amelyen a forinthiteleket euróra váltják át, illetve hogyan alakul majd az euróövezet kamatszintje." 


Megint beleszaladtunk az uniós pofonba

Szeptember 1-jéig kaptunk határidőt arra az Európai Bizottságtól (EB), hogy bemutassuk konvergenciaprogramunk átdolgozott változatát. Ebben Brüsszel már konkrét és strukturális intézkedéseket vár tőlünk, mivel a jelenlegi magyar költségvetés nem elegendő ahhoz, hogy 2008-ra "leszállítsa" az EU által megszabott 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt.


Tavaly 40 ezren veszítették el autójukat...

Nemfizetés miatt 40 ezer autó került vissza a finanszírozó pénzintézetekhez 2005-ben. Az önerő nélküli, illetve a nulla százalékos hitelek olyan embereket tettek hitelfelvevővé, akik közül sokan nem voltak képesek a törlesztő-részletek fizetésére. Mivel a bankokhoz visszakerült kocsik megjelennek a használtpiacon, a használtautó-árak 2004 dereka óta folyamatosan esnek. Emiatt ugyanakkor nehezebb az új járművek értékesítése is.