Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Melegfrigyek Angliában

Több nyugat-európai ország után az Egyesült Királyságban is életbe lépett az a tavaly elfogadott törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a melegek párkapcsolatának legalizálását. A homoszexuális párok így már a szigetországban is hivatalosan "frigyre" léphetnek, s bár több szempontból is élvezhetik majd a házaspároknak biztosított előnyöket és kedvezményeket, kapcsolatukat nem házasságnak, hanem "polgári partneri viszonynak" nevezik majd. Míg a meleg lobbicsoportok ünnepelnek, a kereskedők egy nagy bevételekkel kecsegtető új üzletág kialakulását várják. 

A polgári partneri viszonyról szóló, december 5-től hatályos törvény értelmében a tartósan együtt élő melegpárok jelezhetik egybekelési igényüket a helyi illetékes hatóságoknál. A kötelező tizenöt napos várakozási idő leteltét követően Észak-Írországban december 19-én, Skóciában december 20-án, Angliában és Walesben pedig december 21-én kerülhet sor az első hivatalos ceremóniákra, amelyeknek több eleme megegyezik majd a szokásos házasságkötésekével. Néhány nap leforgása alatt 1200 párt regisztráltak, ebből négyszázat a – melegek által köztudottan kedvelt – tengerparti Brightonban jegyeztek be. 
A kormány előrejelzései szerint 22 000 homoszexuális pár egybekelése várható. Sir Elton John és élettársa, a kanadai David Furnish az elsők között kelnek majd egybe a patinás windsori Guildhallban, ahol nyolc hónappal korábban a walesi herceg és Camilla Parker Bowles esküdött örök hűséget egymásnak. Az eredetileg tervbe vett szentpétervári helyszínről az orosz patrióták tiltakozása miatt lemondtak.
A párok az adózás, nyugdíjazás és gyermeknevelés tekintetében ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek majd, mint a házastársak. Az egyik fél elhalálozása esetén például a másik személy özvegyi nyugdíjban részesülhet, illetve mentesül az esetlegesen felmerülő örökösödési adó megfizetése alól. Az új törvény 240 millió fontjába, azaz közel 100 milliárd forintba kerül az angol adófizetőknek. 
A párok lehetőséget kapnak a kapcsolat felbontására is: az eljárás jogi szempontból a válás hivatalos procedúrájával lesz azonos, de nem válásnak, hanem a polgári partneri viszony "feloszlatásának" nevezik majd.
A meleg lobbicsoportok világszerte hangosan ünneplik a törvény hatálybalépését. (Az SZDSZ Új Generáció alelnöke üdvözletében Magyarországon is sürgette a parlamentet a szexuális kisebbségekkel szemben a "diktatúra szellemének" felszámolására.) Néhány egyházi vezető azonban élesen bírálta az intézkedést. Cardiff katolikus püspöke szerint az "egyháznak védelmeznie és nem aláásnia kellene a házasság intézményét". Az anglikán egyház elöljárói azonban olyan iránymutatást dolgoztak ki, amely szerint a klérus tagjai létesíthetnek polgári partneri viszonyt, amennyiben "tartózkodnak a szexuális élettől". A polgári hatóságok hozzáállását az óvatosság jellemzi: nyáron a hotelek, bál- és rendezvénytermek, valamint az anyakönyvi hivatalok egynegyede jelezte, hogy nem hajlandó homoszexuális párok számára ceremóniát tartani. A Stonewall nevű meleg lobbicsoport máris nyomást gyakorol a kormányra egy olyan törvény elfogadása érdekében, amely a javak és szolgáltatások nyújtásánál tiltaná a diszkrimináció alkalmazását. Ez arra kényszeríthetné a helyi hatóságokat, hogy ugyanolyan elbánásban részesítsék a melegeket, mint a heteroszexuálisokat.
A kereskedők máris jelentős bevételekkel kecsegtető üzletág kialakulását látják az új lehetőségben. November végén Londonban rendezték meg a Modern élet show-ja című kétnapos "esküvőkiállítást", amely csak első pillantásra tűnt hagyományos rendezvénynek: a tortákon, képeken és reklámokon ugyanis itt kivétel nélkül két egynem? figura volt látható. A szervezők szerint egy új, igen jövedelmező iparág van most kialakulóban.