Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 49. szám, 2005. december 09

Belpolitika

Somorjai László
Gesztus dolga

"A fele felállt, a fele nem. Majd felszólításra mind. Nagyon rossz érzést keltett bennem, bennünk. Az ilyen tiszteletadásból nem kérünk" – mondta drámai hangon Kasza József a vajdasági magyarok nevében a parlament külügyi bizottságának ülésén.


Jelentem, élünk


Képviselői píár

Mindössze 20 percig tartott a szerdai parlamenti ülés. Ezalatt három törvényjavaslat részletes vitájára került sor, mivel azonban csak egyetlen hozzászóló akadt, gyorsan véget ért az ülés, ami a korábbi tervek szerint délután négyig tartott volna.


Vígh Gábor
Zajban élve

"Veszek egy vállról indítható rakétát, és lelövöm a következő gépet, akkor majd odafigyelnek ránk" – hangzott el ez a nem túl biztató, de a helyi lakosok elkeseredettségét mutató mondat a minap egy kőbányai lakos szájából, a kerületi önkormányzat által kötelezően szervezett közmeghallgatáson. Nemcsak Kőbányán, hanem Pesterzsébeten, Zuglóban vagy éppen Monoron és Vecsésen ugyanúgy gondot okoz a légtér zajszennyezettsége, amit jelez, hogy több próbapert is indítottak már Ferihegy ellen. 


Hubert József
Öngólt lőnek

Ötmillió forint pénzbírságra ítélte az Újpestet az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (fb), mivel a klub szurkolói – többek között – a "mocskos zsidók" és a "vár a gázkamra" rigmusokat skandáltak az MTK elleni találkozón. A nem jogerős ítélet megosztotta a magyar labdarúgás vezetőit: egyesek példaértékűnek és meglehetősen szigorúnak tartják, míg mások állítják, hogy ez nem enyhe, de nem is súlyos mérték?. 


Felmentették a Papát .

bűncselekmény hiányában a Legfelsőbb Bíróság minden vádpontban felmentette Sándor Istvánt, az egykori ORFK KBI Szervezett bűnözés Elleni Főosztályának tisztjét, aki kábítószerügyek, olajügyek és robbantásos bűncselekmények felderítésével foglalkozott az 1990-es években. 


Légből kapottaknak minősítette

Légből kapottaknak minősítette a magyarországi titkos CIA-börtönökről szóló, a nemzetközi sajtóban az elmúlt hetekben napvilágot látott híreket a titkosszolgálatokért felelős politikai államtitkár szerdán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. "Magyarország esetében nem volt sem szállítás, sem fogva tartás. Ha ilyen megkeresést kapna Magyarország, azt elutasítaná, ilyen együttműködésre nem vagyunk hajlandók" – cáfolta az ezzel kapcsolatos vélekedéseket Tóth András államtitkár a testületnek adott tájékoztatóján. (Hetek)


Jogtalanul követeltek pénzt hallgatóiktól egyes főiskolák.

Aáry-Tamás Lajos ombudsman felszólította a Budapesti Gazdasági Főiskolát, fizesse vissza a jogszerűtlenül elkért pénzt az idegen nyelv? képzésre járó diákoknak. Az oktatási jogok miniszteri biztosa azután tett ajánlást a Budapesti Gazdasági Főiskolának, hogy a Budapest Média Intézetben fizetett díjak miatt számos diák fordult hozzá. A főiskolának harminc napon belül kell választ adnia. Az ombudsman hamarosan több főiskolát is hasonló ajánlással fog megkeresni. (Hetek)


Csótánynak nevezték a tüntetők a miniszterelnököt.

Hétfőn demonstrációt szervezett a Lelkiismeret '88 csoport Gyurcsány Ferenc háza elé, ahova a Magyarok Világszövetségének rendezvényéről érkeztek. Menet közben néhányan Árpád-sávos zászlót lengettek, és a magyar, valamint a székely himnuszt énekelték. A ház előtt többen azt kiabálták: "Csótány, gyere ki!", a rendezvény végén pedig Orbán Viktort éltették. Lendvai Ildikó kérdésére – a Fidesz közösséget vállal-e a tüntetőkkel – az ellenzéki párt érdemben nem válaszolt. (Hetek)


Menesztették a Kossuth Rádió főszerkesztőjét

Perjés Klára pozícióját helyettese, Merza Jenő veszi át legkésőbb január 9-éig. A sajtóinformációk szerint a Magyar Rádió alelnöke több vezető beosztású kollégának mondott fel kedden. A két alelnök kérvényt nyújtott be, hogy bizonyos döntésekben elnöki jogokat kaphassanak az ügyek intézésére az interregnum idején.


Pártrendezvényekre járna Lothar Matthäus

Ezt azután jelentette ki a német edző, miután hétvégén részt vett a Fidelitas gyűlésén, melyen Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is beszédet mondott. "A futball nagykövete vagyok, és minden alkalmat megragadok, hogy a sportággal kapcsolatban üzenetet közvetítsek a fiatalok felé. Fogalmam sincs a politikáról, nem is akarok részt venni benne. A szélsőségektől tartózkodom, de ha egy másik párt hív, akkor is szívesen megyek és beszélek a fociról" – nyilatkozta Matthäus egy sajtótájékoztatón. (Hetek)


Életmód

Aszalós Szilvia
Szike és szabadrúgás

Ha a mai világban valaki merőben eltérő területeken egyformán sikeres tud lenni, sőt képes fejlődni, ráadásul mindezt egy családdal a háta mögött teszi – az pestiesen szólva nem akárki. Dr. Hegyi Péter csak harminchárom esztendős, mégis évek óta elismert kutatóorvos és nemzetközi partjelző. 


Makki Marie-Rose
Big Brother 2005.

Az idei Nagy Testvér Díjat Lamperth Mónika belügyminiszter, valamint három fővárosi polgármester érdemelte ki a figyelőkamerák támogatása miatt, a Pannon GSM pedig a flottakövetés szolgáltatása miatt. A mobiltársaság ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkáltató – mobiltelefonjaik révén – követhesse alkalmazottainak mozgását, ismerje tartózkodási helyüket. 


Bankprés

Túlköltekezik az állam, és jó alattvalókként túlköltekeznek az állam polgárai is, ki önként, ki némi banki rábeszéléssel. Mert az 1 százalékos kamathirdetéseknek szívósan ellenálló, takarékos fajta is megrendül, ha beüt a karácsony. Vesz például egy igazi videokamerát. Hitelre persze, hiszen átlagmagyar ő átlagfizetéssel. S bár takarékos lévén, két hónap múlva kifizeti az egész összeget, és nem veszi igénybe a részletfizetési lehetőséget, a bankot körülbelül 30 százalékos THM hasznától fosztja meg. A bank azonban nem hagyja annyiban. Nemsokára küld egy névre szóló hitelkártyát: csak aktiválni kell telefonon, és már működik is. A nyugodt alvás előbbre való, így a kártya a fiókban marad. Hamarosan egy levél hívja fel a figyelmet a lehetőségre, majd a telefon is megszólal. Egy udvarias, de számonkérő férfihang tudakozódik, miért nincs aktiválva a bankkártya. 


Fókusz

Munkatársainktól
A hitélet ára

Láthatóan az egyházfinanszírozás kérdése nem hagyja nyugodni a magyar közéletet. Egy, az egyházi intézményekben tanuló diákok szüleit tömörítő szervezet december közepén, a jéghidegben kíván tüntetni az egyházi közoktatási intézmények költségvetési támogatásának emeléséért. Négy történelmi egyház vezetője pedig találkozót kért Gyurcsány Ferenctől, hogy az Oktatási Minisztérium és felekezeteik közötti matematikai vitában döntőbíró legyen. Mindeközben akár nyilvános bűnbánatnak is felfogható interjút adott lapunknak Gusztos Péter liberális politikus. Ő az a szabaddemokrata képviselő, akinek sikerült SZDSZ-szel szembeni egységfrontba tömöríteni a honi egyházakat. Gusztos bocsánatot kér, pontosít és magyaráz.


Hazafi Zsolt
Elnézést kérek mindenkitől

Vezekel Gusztos? Akár nyilvános bűnbánatnak is felfogható nyilatkozatot adott lapunknak a liberális politikus. Ő az a szabaddemokrata képviselő, akinek sikerült az SZDSZ-szel szembeni egységfrontba tömöríteni a honi egyházakat. Gusztos bocsánatot kér, pontosít és magyaráz.


Sebestyén István
Gyurcsányt akarják döntőbírónak

Várhatóan jövőre sem kapják meg azokat a kiegészítő állami normatívákat az egyházi oktatási és szociális intézmények, amelyek hiánya miatt a történelmi felekezetek vezetői hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a kormányt. Úgy vélik, a tervezett költségvetés az állami és önkormányzati intézményeket előnyben részesíti az egyháziakkal szemben, amelyek akár fizetésképtelenné is válhatnak. Az egyházvezetők megbeszélést kezdeményeztek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki azonban – László Boglár szóvivő tájékoztatása szerint – erről hivatalos formában nem értesült.


Rimaszombati Andrea
Levegőt markolt

Magyarországon egyezkedett a 2007–2013 közötti uniós költségvetésről Tony Blair, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a visegrádi négyek kormányfőivel. Az új tagállamok elé egyértelmű ajánlat került: a büdzsét a kohéziós források, vagyis az új tagállamok fejlesztési költségeinek 10 százalékos megkurtításával "reformálnák meg" első lépésként, amellett hogy a Nagy-Britanniának járó éves visszatérítéstől nem tekintenek el. A brit kormányfő nem érte el a kívánt célt, a felek nem jutottak megállapodásra.


Eperjesi Ildikó
Önző angolok?

A jelek szerint a soros brit elnökségnek sikerült egységbe kovácsolnia a héten az Európai Uniót, bár nem egészen úgy, ahogyan azt az alapító atyák megálmodták. A következő költségvetésre vonatkozó javaslatuk ugyanis az Európai Parlament minden frakciójából tiltakozást váltott ki, és még az újonnan csatlakozott tíz állam is tartja a forró drótot az egyeztetés érdekében. Az európai parlamenti folyosókon mindenesetre úgy hírlik, hogy lesz költségvetés a jövő héten. 


Gazdaság

Kovács Klára, Brüsszel
Hét szűk esztendő

Áll a bál az EU-ban, vagy másként fogalmazva: a nemzetközi helyzet fokozódik. A régi tagállamok most próbálnak szembenézni a csatlakozás következményeivel, vagyis azzal, hogy a tíz új "testvér" kistafírozására ingük-gatyájuk rámehet. Legalábbis erre utal az a vehemencia, mellyel az eredetileg ígért felzárkóztatási támogatás lefaragásáért indítottak ütközetet. Egyes vélemények szerint azonban inkább arról van szó, hogy bűnbakokat keresnek, akiket okolhatnak a saját problémáikért – saját választóik előtt.  Pedig alig másfél évvel ezelőtt szépen kezdődött minden: az unió a 2007 és 2013 közötti évekre 22-24 milliárd eurót különített el Magyarország számára regionális felzárkóztatásra, ami jóval több, mint amennyi a rendszerváltás óta rendelkezésünkre állt – privatizációs bevételekkel együtt – a fejlesztésekre. Az összeg révén lehetőségünk nyílna felzárkózni az uniós életszínvonalhoz. A tárgyidőszakhoz közeledve azonban zsugorodni kezdtek a számok. A teljes unió eredetileg 1022 milliárd eurósra tervezett költségvetése Tony Blair múlt heti budapesti javaslatával 846 milliárdra csökkent, a hazánknak járó fejlesztési támogatások pedig 10 százalékkal apadnának. A Heteknek nyilatkozó magyar EU-diplomaták szerint ennél is komolyabb probléma, hogy a régi tagok számos esetben kimutathatóan negatív, sőt ellenséges hozzáállást tanúsítanak az új tagokkal szemben. Az újak eddig is nehézkesen tudták kihasználni a rendelkezésükre álló keretet, és úgy tűnik, a régiek az eddigi nehézséget is fokozni kívánják.


Csingár Edit
A pénztártól való távozás

A karácsony táján ugrásszerűen növekvő vásárlási kedvvel arányosan több hibás portéka kerül a kosárba. A kárpótlás sok esetben csak szívós küzdelem árán kényszeríthető ki. 


Kovács Klára
Az áram én vagyok

Vitathatatlanul itt a kampány: a gázár és a privatizáció pellengérre állítása után most a villamos áram ára került a politikai aréna középpontjába. 


Szegednél az M5-ös

Szombattól egészen Szegedig autózhatunk az M5-ös autópályán, és ígéret szerint tavasszal már Röszkéig ér majd a sztráda. Az Állami Autópálya Kezelő Rt. megbízásából a Bouygues és a Bauholding-Strabag építi majd tovább az autópályát az országhatárig hátralevő közel 15 kilométeres szakaszon.


A Fitch leminősített

Négyévi csúszás (2014) is elképzelhető a magyar euróövezeti csatlakozásban – hangzott el a Fitch Ratings londoni tájékoztatóján, miután az elsőrend? "A mínusz"-ról a még mindig "befektetői ajánlásúnak" tekintett "BBB plusz"-ra minősítette vissza a magyar hiteladósi pozíciót. A bejelentésre 2,5 százalékot esett a BUX index, és közel két forintot gyengült a forint, ám a hazai és külföldi elemzők szerint a Fitch döntése ugyan nem kedvez a magyar piac megítélésének, de a leminősítés várhatóan nem vált ki negatív reakciókat. Sőt egyfajta kényszerhatást is kifejthet a kormányra a szükséges változtatások meghozataláért. Járai Zsigmond jegybankelnök tudni véli, a Fitch leminősítését más hitelminősítők kedvezőtlen döntése is követheti. 


Tőzsdejelentés 2005. 12. 01 - 07.

Félszázalékos gyengüléssel zárt a Budapesti Értéktőzsde, ami a Fitch leminősítést követő erőteljes visszaesés után szép teljesítménynek is mondható. Az ország hosszútávú devizaadósságának leminősítéséről szóló híreket elsősorban a bankok jegyzése sínylette meg, az OTP közel 5, az FHB 2,35 százalékkal gyengült. Továbbra is remekeltek a gyógyszergyárak, a Richterért 40 000 forintot is adtak a héten, a Citigrouptól kapott 45 000 forintos célárfolyam pedig még további emelkedési potenciált enged feltételezni. December 8-án új részvény jelenik meg a virtuális parketten: az Állami Nyomda Rt. alaptőkéjének 10 százalékát értékesíti tőzsdei aukción az állam, és egyidejűleg a részvények bevezetésre kerülnek a BÉT-re is.


Demján: Ideiglenes nagykoalíciót

"Üdvözölném, ha lenne nagykoalíció, még ha csak egy évre, átmenetileg is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Demján Sándor. A Vállalkozók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke szerint "ezalatt ugyanis minden szükséges reformot be lehetne indítani. Mindezt annak ellenére mondom, hogy Magyarország fejlődése, a parlamenti demokrácia kiteljesedése szempontjából négy-öt párt lenne kívánatos az Országgyűlésben. De ma mégis szükség lenne egy ideiglenes nagykoalícióra, mert bebizonyosodott, alig van olyan kérdés, amelyben az utóbbi évtizedben a két oldal egyetértett volna. S a lényeges kérdésekben nem is fog." Az üzletember kifejtette: nem szabad elhinni, amikor a politikusok azt mondják, olyan reformot akarnak, amely mindenkinek jó lesz. A munkaadói, szakmai szervezetek az eddiginél "hangosabban" gyakorolnának nyomást a politikára – a gazdaság, az ország érdekében. 


Nekünk csökken az áfa

Immár szerződés biztosítja a fogyasztókat arról, hogy a kereskedők nem nyelik le az áfacsökkentés hatását. Mint ismeretes, január 1-től 20 százalékra mérséklődik a felső kulcs, de számos vállalkozás, üzletlánc már most csökkenti az árait. A napokban hét kereskedelmi érdekvédelmi szervezet a miniszterelnök jelenlétében megállapodást írt alá arról, hogy érvényesíti a csökkentést az áraikban. Várhatóan, az árverseny hatására a megállapodástól távol maradó kereskedők is csökkentik az áraikat, hogy lépést tarthassanak a versenytársaikkal.


Bolti szarkák toplistája

Lopunk, és nem is keveset – derült ki a European Retail Theft Barometer (ERTB) nemzetközi felméréséből. A magyar bolti tolvajok évente 74,2 milliárd forintot zsákmányolnak, és ezzel a 17. helyet tudhatjuk magunkénak a 25 európai államot összesítő listán. Az is kiderült, hogy a bűncselekmények harmadát az áruházi alkalmazottak követik el. A vizsgált 440 vezető kiskereskedelmi láncban az áruházi tolvajok összesen 29 milliárd eurós (7000 milliárd forint) kárt okoztak. Míg Nyugat-Európában az új biztonsági rendszereknek köszönhetően évről évre csökken a bolti szarkák okozta kár, Kelet- és Közép-Európában számottevő javulás nem tapasztalható, sőt a legtöbb helyen folyamatos a növekedés.


Kedvező a novemberi hiány

Jobb lett a vártnál az államháztartás novemberi hiánya. Az államháztartás novemberben 135,5 milliárd forintos deficittel zárt, a prognosztizált pénzforgalmi hiány 179,5 milliárd forint volt – közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel. A vártnál közel 44 milliárd forinttal kisebb novemberi államháztartási deficit úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés 6 milliárd forintos hiánnyal zárt, az elkülönített állami pénzalapoknál 0,6 milliárdos többlet keletkezett, a tb pénzügyi alapjai pedig 130,1 milliárd forintos kiadási többletet produkáltak. (MTI Eco)


Ünnepi őrület a neten is

Nemcsak az ismert bevásárlóközpontokban, hanem már a neten is dúl a karácsonyi vásárlási láz. Az egyik online piactér, a statisztikáiból kiderült, hogy egyre többen vásárolnak otthonról, elkerülve a plázás dulakodásokat. Az internetes keresési szokások egyik legmarkánsabb változása is hagyományosan november végén, december elején figyelhető meg. A tél beköszönte után a karácsony szó rendszeresen az 5 legkeresettebb szó között szerepel a keresőprogramok toplistáján. Ilyenkor jelentősen megugrik az online képeslapküldő szolgáltatások iránti igény is.


Újabb plázaóriás épül

A Westendnél is nagyobb plázaóriás épülhet 2 éven belül a Keleti pályaudvarral szemben, az ügető egykori helyén. A Plaza Centers társaság Kelet-Közép-Európa legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóparkját kívánja itt felépíteni. Az izraeli kézben lévő csoport szándéka szerint 21 termes mozival, 18 ezer négyzetméteres, kétszintes áruházzal, 200 nagy alapterület? üzlettel, éttermekkel, kávézókkal, fantáziaparkkal és nem utolsó sorban egy 2800 férőhelyes parkolóházzal "felszerelt" Aréna Plaza készül el. 


Mobiltársasjátékok boomja

A játékgyártók, a mobilcégek és a tartalomszolgáltatók olyan technológiák bevezetésén dolgoznak, amelyek révén vezeték nélküli játékosközösségeket lehet kialakítani. Az új szolgáltatásból 2009-re egymilliárd dolláros bevételük is lehet, a teljes mobiljátékpiac 2010-re 11 milliárdosra nő – olvasható a United Press International (UPI) összeállításában. Az elképzelés lényege, hogy a számítógépes játékoknál már megszokott, az interneten szerveződő játékos-klubokat hozzanak létre, akár a hálózatos játék lehetőségét is felkínálva. A leglátványosabb fejlődés a jelenleg még szerényebb mobilkultúrájú országokban várható: Malajziában például 2009-ig 70 százalék feletti átlagos éves növekedés várható, míg Kínában közel 60 százalékos lesz az éves növekedés.


Háttér

Eperjesi Ildikó
Kazahsztán, a béke szigete

Kazahsztánban ebben az évben jelentősen megemelték a fizetéseket, és jövőre ennek folytatását tervezik – nyilatkozta a Heteknek Turszinov Szaginbek budapesti kazah nagykövet. Nurszultan Nazarbajev jelenlegi államfő, aki ismét fölényes győzelmet aratott a múlt hétvégi elnökválasztáson, ezzel összhangban közép-európai életszínvonalat ígér népének. A számos nemzetközi és hazai megfigyelő rengeteg visszás esetről számolt be a voksolás folyamán, összességében azonban a nyugati elemzők úgy értékelik, hogy előrelépés történt az olajban bővelkedő közép-ázsiai országban a demokrácia terén. 


Benke László
Megújított pápai felügyelet

Politikai vihart kavart Olaszországban XVI. Benedek pápa november végi dekrétuma, amellyel az egyházfő korlátozta Assisi ferences szerzeteseinek autonómiáját. Mivel Assisit, a világ "békefővárosát" az olasz közélet szereplői a baloldali eszmei központok között tartják számon, a baloldal elítélte, a jobboldal pedig üdvözölte az egyházfői határozatot.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Olaj, földgáz és Oroszország új politikája

Már egy-két hete, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti viszonyt újabb földgázbotrány árnyékolja be; az utóbbi fél ugyanis jócskán keményített az Ukrajnába, illetve az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgázszállítás feltételein. Gyakorlatilag egy ultimátum hangzott el: Ukrajna vagy elfogadja a már felajánlott árat, vagy még többért lesz kénytelen vásárolni. Úgy tűnik, Oroszország szakított eddigi politikájával, miszerint a szomszédos államok lojalitását olcsó olajjal és gázzal biztosította – másrészt az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, hogy Moszkva egyre jobb hatásfokkal használja fel az energiahordozókat gazdasági és politikai célkitűzéseinek megvalósítására. 


Firnigel Loránd
Vissza a múltba

Vissza a múltba – akár ez is lehetne korunk emberének jelszava. Ugyanis az élet minden területén a visszatekintésbe botlunk, akár tévét nézünk, rádiót hallgatunk, ruhát veszünk vagy éppen politikai pártgyűlésen veszünk részt. Akár piros, akár sárga a logó, a retro mindenhol jelen van!


Hit és értékek

Németh Csillag
Háború a karácsony ellen

Mintha az ötvenes évek Kelet-Európája elevenedne meg az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, ahol ultraliberális polgárjogi szervezetek több városban jogi beadványokkal és médiakampánnyal igyekeztek elérni, hogy a karácsonyi ünnep (Christmas) kapcsán még csak véletlenül se utaljon semmi Krisztusra vagy a kereszténységre. 


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
A megtorlás árnyékában
Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke

Az 1956-os forradalom során a magyar munkások eldöntötték, hogy a termelőeszközöket elveszik az államtól, és társadalmi tulajdonban működtetik tovább. A gyárakban bevezették a munkás-önigazgatást. A vezetéssel demokratikusan választott munkástanácsokat bíztak meg. Az óriási méret? társadalmi átalakulás napok alatt, alulról szerveződve ment végbe az egész országban. A Nagy-budapesti Központi Munkástanács 1956. november 14-én alakult meg, második elnökévé a huszonhárom éves Rácz Sándort választották meg. A szovjet tankok által támogatott Kádár-kormánnyal szemben létrejött szervezet maga mögött tudta a munkásság, sőt a lakosság túlnyomó többségét is. Kádár tárgyalásokba bocsátkozott a munkástanácsokkal: a munkásság legfontosabb követelése továbbra is az volt, hogy a szovjet csapatok hagyják el Magyarország területét, és követelték az elrabolt Nagy Imre visszahelyezését a miniszterelnöki székbe. November 23-án is Nagy Imréről tárgyaltak. A kormány részéről Kádár János vezette a megbeszélést, a forradalmárok részéről Rácz Sándor, aki az előző tárgyalásokon a Kádártól elhangzottakat idézte: "Nagy Imre jöjjön ki a jugoszláv követségről, és Kádár bármikor hajlandó vele együtt dolgozni, mert testi-lelki jó barátok." Kádár erre felugrott az asztaltól, és ingerülten azt mondta: "Ezt én nem bírom idegileg!" Kádárék úgy tekintették, mint ellenkormányt. Rácz Sándort december 11-én ismét tárgyalni hívták a Parlamentbe. Ezúttal azonban fegyveresek várták. Letartóztatták. Életfogytiglani börtönt kapott.


Tihanyi Péter
Királyok, hercegek, grófok
Interjú Habsburg Györggyel, a Magyar Vöröskereszt elnökével, hazánk európai uniós nagykövetével

"Ott vagyok az utcán a hajléktalanoknál, az anya-gyerekotthonokban, sőt a katasztrófáknál is. Elég reális képem van az országban uralkodó állapotokról. Persze a saját véleményem vagy optimista, idealista hozzáállásom rózsaszín szűrőt tesz néha a szememre. De még ezt is jobbnak tartom, mint a túlzott pesszimista hozzáállás adta fekete szemüveget" – mondja az interjúalany. 


Külpolitika

Hechs László
Kivonulásért terror

Saron gázai kivonulása ellenére a palesztin terror tovább folytatódik. A hétfői netanjai robbantásos merénylet öt halálos áldozatával a palesztin tűzszünet dacára már negyvenre emelkedett a terrorcselekményekben ebben az évben meggyilkolt izraeliek száma. Az áldozatok fele az Iszlám Dzsihád által Hederán, Netanján és a Tel Aviv-i Stage Klub ellen elkövetett öngyilkos merényletben lelte halálát. Valamennyi merényletet az észak-szamariai terrorsejt hajtotta végre. 


Busa Viola
Melegfrigyek Angliában

Több nyugat-európai ország után az Egyesült Királyságban is életbe lépett az a tavaly elfogadott törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a melegek párkapcsolatának legalizálását. A homoszexuális párok így már a szigetországban is hivatalosan "frigyre" léphetnek, s bár több szempontból is élvezhetik majd a házaspároknak biztosított előnyöket és kedvezményeket, kapcsolatukat nem házasságnak, hanem "polgári partneri viszonynak" nevezik majd. Míg a meleg lobbicsoportok ünnepelnek, a kereskedők egy nagy bevételekkel kecsegtető új üzletág kialakulását várják. 


Lukács Ibolya Anna, Párizs
Élt-halt vallásáért

November 9-én egy fiatal nő robbantotta fel magát Bagdadtól északra, hogy a testére erősített bombával minél több amerikai katonát vigyen magával a halálba az arra haladó konvojból. A merénylet nem sikerült, a tettesnek önmagán kívül csak egy embert sikerült – könnyebben – megsebesítenie. A hír azonban mégis a címlapokra került, mivel hátrahagyott útlevele azt bizonyította, hogy a merénylő európai volt: a harmincnyolc éves belga Muriel Degauque. A rendőrség úgy véli, ez volt az első eset, amikor egy iszlám hitre tért európai nő követett el öngyilkos merényletet. Szakértők attól tartanak, hogy Degauque esete például szolgálhat további fanatikus tettek elkövetésére. Az elmúlt egy hónapban számos kísérlet történt annak megértésére, mi vihetett rá egy fiatal európai nőt, hogy a radikális iszlám nevében a halált válassza. Muriel története sajnos nem annyira különleges, mint azt első pillantásra gondolnánk. 


Tarik Demirkan
Egy nép, két ország

Az iraki háborúval megváltozott közel-keleti status quo egyik legfontosabb eleme a szakértők szerint a kurd kérdés volt. Az elmúlt napok hírei pedig arról szólnak, hogy Törökország és az észak-iraki függetlenség útját járó kurd mozgalom között megegyezés születhet. A figyelemre méltó fejlemény hátterében washingtoni terveket lehet sejteni.


Légi katasztrófa Teheránban

Katonai repülőgép csapódott egy tízemeletes lakóházba Teherán egyik katonai lakónegyedében. Az összesen száztizenhat halálos áldozatot követelő szerencsétlenség során életét vesztette az a hatvannyolc újságíró is, akik az iráni haditengerészet által a Perzsa-öbölben végrehajtott manőverekkel kapcsolatban készültek vallomást tenni. Iráni lapértesülések szerint a C–130-as katonai repülőgép pilótája még a felszállás előtt műszaki problémát észlelt a gépen, ami miatt több órával elhalasztották a gép felszállását, később azonban kötelezték a pilótát a felszállás végrehajtására. A felszállás azonban nem volt sikeres, a kényszerleszállást végrehajtó gép a leszállás során ütközött neki a lakóépületnek, majd azonnal felrobbant, mivel a tankjai még tele voltak üzemanyaggal. Legutóbb 2003 februárjában történt légi katasztrófa a közel-keleti országban, amikor kétszázhetvenhat forradalmi gárdistával a fedélzetén Dél-Iránban lezuhant egy katonai szállítógép. (Hetek)


Szaddám ellen vallottak

A héten folytatódott Szaddám Huszein pere, amely során most a volt iraki elnököt és hét társát az észak-iraki Dudzsailban 1982-ben elkövetett vérengzés miatt vonja felelősségre a bíróság. A vádirat szerint Huszein azt követően rendelte el a síita falu valamennyi lakosának az elhurcolását, megkínzását és megölését, hogy ott ellene merényletet próbáltak meg elkövetni. 


Likvidálták bin Laden helyettesét

Rakétatámadás következtében Miran Shah-i otthonában meghalt Hamza Rabia, az al-Kaida terrorszervezet harmadik embere. Az első információk szerint bombakészítés közben robbant fel a toborzásért, kiképzésért és hálózati munkáért felelős vezető, ám a háza maradványai között talált lövedékdarabokból kiderült, hogy amerikai–pakisztáni támadásról van szó. A pakisztáni elnök, Pervez Musarraf és a DNS-vizsgálat is megerősítette, hogy Rabia valóban meghalt. Az egyiptomi származású terrorista, aki az Egyesült Államok terrorelhárítása szerint külügyi tevékenységek szervezőjeként meghatározó személyiség volt a szervezetben (rangban bin Laden és al-Zavahiri után következett), több Musarraf és Amerika ellen tervezett merénylet szervezője volt. Az otthonául szolgáló Miran Shah nevű falu egy törzsi, nagy stratégiai jelentőséggel bíró terület, ugyanis a pakisztáni hírszerzés szerint az al-Kaida aktivistái, valamint arab, afgán és belső-ázsiai militánsok rejtőzködnek a térségben. (E. Zs.)


Terjed az emberi madárinfluenza

Már két ázsiai ország egészségügyi szakemberei is feltételezik, hogy megtörtént, amitől eddig csak tartani lehetett: mégpedig, hogy a madárinfluenzát okozó vírusnak kialakult az a mutációja, mely már képes emberről emberre terjedni. A feltételezést arra alapozzák thai és indonéz szakemberek, hogy mindkét országban olyan megbetegedéseket jelentettek, amelyek esetében szinte teljes bizonyossággal kizárható, hogy a megbetegedett személyek korábban madárral érintkeztek volna.


Sport

Gazsó József
Szertefoszlóban a Hóhér-legenda

Továbbra is Jermain Taylor maradhat három bokszszervezet övének is a tulajdonosa, miután vasárnapra virradóra egyhangú pontozással legyőzte honfitársát, a nála tizennégy évvel idősebb Bernard "Hóhér" Hopkinst.


Géresi Márton
A magyar futball egy helyben áll

Fabrizio Gonsalves három és fél évet játszott Magyarországon a Lombard FC Tatabánya, majd a Kispest-Honvéd színeiben. Több mint két év elmúltával most ismét Magyarországra jött, de immár csak a pályán kívülről figyeli az eseményeket. 


Sebestyén István
Kézilányok lendületben

Lapzártánkkor a Szlovénia ellen elért döntetlennel továbbra is őrizte veretlenségét női kézilabda-válogatottunk a Szentpéterváron rendezett világbajnokságon. Igaz, a hatcsapatos csoportban eddig jobbára a könnyebbnek tűnő ellenfelekkel találkoztunk – az ausztrálok és a meglepetésre igencsak nehezen legyőzött angolaiak mellett egyedül a szlovénok képviseltek a mieinkhez hasonló játékerőt. Így eddig számunkra feledhetetlen momentum nem sok akadt a vb-n, hacsak nem az, hogy Németh András lányai két világbajnoki csúcsot is felállítottak az ausztrálok elleni mérkőzésen: 57 gólt lőttek, és lefújáskor 48 találatnyi különbséget jelzett az eredményjelző a két csapat között. Az eddigi rekordot Dánia tartotta, amely 1999-ben 37 góllal volt eredményesebb Argentínánál.


Szabadidő

Zsurkán Mariann
Trend a lelke mindennek
Tovább a cikkhez >>>

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Szlovácská mese
abszurdová

Történt egyszer, hogy Szlintácská i Krivácská eltévedt az erdőben. Este volt és hládno, pont nem az az idő, amikor két ilyen picinyke mesehősnek kint kellett volna csatangolnia. Hogy, hogy nem, ahogy mentek, mendegéltek, az erdőből előugrott a gonosz Pomóc. Pozor! – kiáltott rájuk, majd rázuhant egy féltonnás fa, lombkoronástul. Nos, a megszeppent ikerpár (kétpetéjűek) a váratlan kaland után rátalált a Bováryné című kötelező olvasmány szlovák fordítására, amelyen messziről sárgállott a Bováryová cím. Beleolvastak, majd elhajították. Obly, obly – mondogatta közben Szlintácská. A távolban felsejlettek Olomouc fényei. A látvány megörvendeztette szívüket, csakúgy, mint a Rozhodovací tábla. Tényleg, mikor lesz vacsi? – kérdezte Krivácská, de testvére lepisszegte: – Amikor a broskyna nyílik, akkor eszünk majd. Krivácská ekkor megörült, mert már a jácsmenyi járásban gyalogoltak, és gond nélkül hazaértek. Azóta is boldogan eszik a sztrapacskát, ha ugyan nem. (kohnbandi)


DUMA PLÁZA

A feleségem megkért, hogy vigyem el egy drága helyre. Kimentünk a benzinkúthoz. (internet)


NO COMMENT I.
Tovább a cikkhez >>>

NO COMMENT II.
Tovább a cikkhez >>>

NO COMMENT III.
Tovább a cikkhez >>>

Hlyees íárs

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon bleüI nincs jlneestögée annak, mkénit rdeeözndenk el a btüek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő es az uolstó betü a hlyéen Iygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivszsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mráad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals. Íme a bzoinytéik.  Úhygoyg tnseseek mkneit bkébeén hyagni a hleysersáii fmonisáokgkal!


Az ír férfiak és a háztartási munka

A legtöbb ír férfi hasznavehetetlen az otthoni segítésben, többségük nem segít a főzésben, takarításban – állítja egy tanulmány. Az ország vezető gazdasági agytrösztje úgy találta, hogy a nők átlagosan naponta öt órát töltenek családjukról való gondoskodással és háztartási munkával, szemben a férfiak egy óra negyven percével. A férfiak 81 százaléka nem szokott takarítani hétköznap. Ellenben a hölgyek több mint kétharmada tölt időt ezekkel a tevékenységekkel. Tegyük azonban hozzá, hogy a tanulmány szerint a férfiak átlag hét órát töltenek naponta munkában vagy az azzal kapcsolatos utazással, a hölgyek mindössze 3 óra 47 percet. Az ESRI szerint egyébként a szabadidős tevékenységre fordított idő hét órára emelkedett a hétvégi napokon – beleértve az önkéntességet és a hitéleti elfoglaltságokat. (AFP)


Molekuláris szerelem

A szívverés felgyorsul, a gyomor mintha pillangóként fel akarna repülni – az ember eufórikus állapotban és... hát... kissé ostobán érzi magát. Ez mind-mind a szerelem megélésének része, mellyel kapcsolatban kutatók most azt állítják, mindez nem tarthat tovább egyetlen évnél. Ezt az elementáris érzést, mely képes megbolondítani az embereket, az idegsejt-növekedési faktorként (NGF) ismert molekula indítja el – állítják olasz kutatók. Az természettudósok az NGF sokkal magasabb szintjét találták annak a megvizsgált 58 embernek a vérében, akik nemrégiben estek szerelembe, mint a velük együtt vizsgált szinglik vagy már hosszú idő óta együttlévő párok csoportjáéban. Amikor azonban egy évvel később ugyanezeket a szerelmeseket ismét megvizsgálták, a vérükben lévő "szerelemmolekula" mértéke hasonló szintre csökkent, mint a másik két csoport tagjainak vérében megállapított mennyiségé. (Reuters)


Vége a kenhetetlenségnek

Ki ne bosszankodott volna már amiatt, hogy a hűtőből kivett vaj annyira kemény, hogy lehetetlen elkenni a kenyéren? Nos, ennek úgy tűnik, hamarosan vége, ugyanis egy angliai székhelyű vállalat megalkotta a Csodavaj elnevezésű, hordozható, hőmérséklet-ellenőrző készülékkel felszerelt vajtartódobozt. A tárolóedény képes az optimális kenhetőségi hőmérsékleten, azaz 18,5 fokon tartani a vajat, ami a beépített szellőzőnek és chipnek köszönhető. A Csodavaj nagy előnye, hogy a fogyasztó maga állíthatja be a kívánt hőmérsékletet, így ezentúl egyedül ő lesz a felelős a hűtőből kivett vaj állagáért. Felmérésekből kiderül, hogy több mint 16 millió angol háztartás vásárol rendszeres gyakorisággal vajat, és a legtöbben a kenhetetlenségre panaszkodnak. Az edény megalkotásával a cég legfőbb célja az volt, hogy az ország étkezésének több ezer éve fontos elemét képező élelmiszer ne tűnjön el az étrendből. (Reuters – Joób Viktória)


slaza
V, mint
Tovább a cikkhez >>>