Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 48. szám, 2005. december 02

Belpolitika

Eperjesi Ildikó
Lépcsőzés és araszolás

Váltóponthoz érkezett az ország, miután az 1990-ben a szocialisták által meghatározott nagy történelmi célokat teljesítette – fogalmazott a Heteknek Szekeres Imre. Az MSZP elnökhelyettesétől az elmúlt héten arról lehetett hallani, hogy "ideológiai kiüresedés" jellemzi a szocialista pártot, ami Szekeres szerint újabb értékek felvetésével orvosolható. 


Munkatársunktól
Mécs megy, de maradna is

Hiller Istvánhoz fordult Mécs Imre, miután a múlt héten az SZDSZ elnöke arról tájékoztatta, hogy a liberális párt országos listáján a 25.-től a 40. hely valamelyikére, vagyis a parlamentbe való biztos be nem jutásra számíthat. Az MSZP erre a hírre befutó helyet biztosított a szabaddemokrata politikusnak. 


Hetek-összeállítás
Alternatív kijelentés

"A Fidesz a jövő év elején alternatív kormánnyal lép a nyilvánosság elé"  A Fidesz alelnöke szerint "január végén, február elején alternatív kormánnyal kell kijönni". 


Forradalmi alkotás

Francia közönségdíjat kapott a Nagy Imre-film. Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje nyerte el a közönségdíjat a 16. Történelmi Filmek Fesztiválján a franciaországi Pessacban. A rendezvény megnyitó estéjén egyszerre két teremben vetítették Nagy Imre 1956-os szerepéről szóló magyar filmet. "A pessaci bemutató volt egyben a franciaországi premier is, amit mindenképpen szeretett volna a fesztivál megünnepelni, hogy így is segítse a Mészáros-film terjesztését Franciaországban" – hangsúlyozta Francois Aymé fesztiváligazgató.


Finta Szilvia
Radikális váltás

A héten a parlament elfogadta az új felsőoktatási törvényt. A szaktárca korrigálta az Alkotmánybíróság (AB) által kifogásolt passzusokat. Az átdolgozott törvény márciusban lép hatályba. A törvény a magyar felsőoktatásban radikális változásokat követel.


Gyurcsánynak nem kell Bokros

A kormányfő szerint több ponton nincs igaza a volt pénzügyminiszternek. Mint mondta, nem biztos, hogy Bokros Lajos "a szükséges kompromisszumok és a szükséges döntések meghozatalához a legjobb személy" egy új kormányban, amely együtt kíván kezelni olyan "gazdasági igazságokat", amelyeket ő képvisel, "olyan szociális igazságokkal", amelyeket nem ő képvisel. (Hetek)


Sólyom László a Markó utcába látogatott

A köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság, a megyei és táblabíróságok vezetőivel tartott megbeszélést az ítélkezés vitatott kérdéseiről. "A bíró önállóan értelmezi és fejleszti a jogot, ő az, aki megmondja, mi az élő jog" – mondta az államfő a függetlenség lényegéről, majd hozzátette, hogy az anyagi feltételek csak másodlagosak, és a számítógép is csak a szemlélet miatt fontos. Sólyom László emlékeztette a Legfelsőbb Bíróságot, hogy el kell viselnie, ha az Alkotmánybíróság esetleg felülvizsgálja a határozatait. (Hetek)


Nem örülnénk egy katonai puccsnak

Nem örülnénk egy katonai puccsnak, de honfitársaink hetedének nem lenne kifogása a kommunista rendszer restaurációja, 21 százalékának pedig az ellen, ha "egy erős ember" szedné ráncba hazánkat – derül ki a Tárki Új Európa Barométer című kiadványából.


Jövedelmezőbb az e-kalózkodás

Jövedelmezőbb az e-kalózkodás, mint a drogkereskedelem. Valeria McNiven az USA államkincstárának kiberbűnözési szakértője szerint 2004-ben a drogkereskedelem körülbelül 105 milliárd dolláros forgalmat eredményezett, míg az internetes zsarolások, adatlopások, gyerekpornó, kalózmásolatok, tőzsdei manipulációk és adatkémkedések még ezt a számot is túlszárnyalták. Az államkincstár szakértője elmondta, hogy ezeknek a kiberbűnözőknek bizonyított a kapcsolata a terroristákkal. Mivel a technika fejlődése töretlenül száguld előre, a bűnmegelőzési szervek elmaradása egyre tetemesebb. Nemzetközi biztonságtechnikai szervezetek felmérései alapján ma a nyugat-európai országok nagyvállalatai számára az első számú veszélyforrás már nem a cégen belüli sikkasztás, hanem a terroristák kibertéren keresztül érkező fenyegetése, rombolása. A szakértők azonban a legnagyobb problémának azt tartják, hogy nem képesek megfelelően biztonságos rendszereket létrehozni, pedig lehetséges lenne, csak ennek is ára van. (Hetek)


Győrffy Miklós vezeti a Szólás szabadsága című műsort

A Magyar Televíziótól távozott Friderikusz Sándortól Krizsó Szilvia vette át a stafétát. A szülés előtt álló műsorvezetőnő azonban egy időre lekerül a képernyőről. Helyét az ismert rádiós újságíró, Győrffy Miklós veszi át, akinek Friderikusz Sándor eredetileg is a műsorvezetői széket szánta. A műsor jövő év januárjáig a megszokott formában kerül a nézők elé, ekkortól azonban komolyabb változtatásokra lehet számítani. A Szólás szabadságának nézettsége Friderikusz távozása után jelentősen visszaesett. (Hetek)


Életmód

Imával a butulás ellen

A kertészkedés, az olvasás, az írás és az imádkozás más agymozgató tevékenységekkel együtt képes megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, míg a tévénézés növeli a kockázatot – állítja izraeli és amerikai tudósok közösen végzett kutatása. Eredményeiket a közelmúltban mutatták be egy nemzetközi neurológiai konferencián Isztambulban. 


Kevesebb oltás

Kevesebb szúrással ugyanannyi betegség ellen szereznek védelmet ezentúl a gyermekek és a serdülők. Az egyszerűbb védőoltási rendszer a mostantól születetteknél lép érvénybe: a háziorvosok tíz fertőző betegség ellen nem 15 oltással, plusz a Sabin-cseppekkel, hanem mindössze 11 oltással biztosítják a szükséges védelmet. Az új, több komponens? oltóanyagoknál kisebb a szövődményveszély is, hiszen egyrészt kevesebb lesz a szúrás, másrészt a Sabin-csepp esetében, amely beépül a vakcinába, már nem élő poliovírust használnak, hanem elöltet. Harmadrészt: az oltóanyagok semmilyen formában nem tartalmaznak higanyt, ami az oltást ellenzők valótlan érvei szerint idegrendszeri károsodást okozhat – fejtette ki érdeklődésükre Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.


Munkatársunktól
A sikert Istennek köszönhetem

A TV2 Megasztár vetélkedőjének első felfedezettjei között volt. A közönség nemcsak produkciója miatt, hanem rokonszenvi alapon is a kedvencévé avatta: 2004 legjobb férfihangjának választották. Gáspár László az indulásról és az azóta eltelt időről is beszélt. 


Skarlát betűk

Mike Fasano floridai republikánus szenátor törvénytervezetet terjesztett be az ittas vezetésen ért autósok megbüntetésére. A törvény úgy szól, hogy az illuminált állapotú vezetőknek olyan módon is bűnhődniük kell, hogy rikító rózsaszín rendszámot kapnak, melynek első három karaktere DUI (driving under influence – ittas vezető) lesz. 


Fókusz

Makki Marie-Rose, Takács Gabriella
Az eladósodás hava

"Két hete megindult a roham, és a Mikulás közeledtével csak egyre rosszabb a helyzet" – mormolja az egyik hipermarket karikás szem? pénztárosa zárás előtt, miután a soros vásárló nagy nehezen leügyeskedte a mikrosütős óriásdobozt a szalagról. A bevásárlóközpontokban már lépni sem lehet, a Télapóval idén is beköszöntött a kereskedelem nagy ünnepe. Bár honfitársaink többsége fékezné a fogyasztást, és irtózik az egész ünnepi felhajtástól, mégis minden évben enged a csábításnak, és a "szent" hagyományok hatása alatt sikeresen felrúgja a család egész évi költségvetését. Egy nemzetközi médiakampány vásárlási böjtöt hirdetett múlt péntekre – nem sok eredménnyel. "Ne zaklasson, kérem, egyáltalán nem érünk rá" – mondja indulatosan egy középkorú férfi, jobbján kisiskolással, és már fut is tovább. "Nem nyilatkozunk" – mondja egy anyuka tinédzserkorú lányával, szintén sietve, amikor november 25-én a vásárlási böjtnapról kezdünk el érdeklődni az Árkád központ vásárlóinak forgatagában.


Munkatársainktól
Minden cseppért kár

A profit és a piaci részesedés növelése utáni hajsza sokba kerülhet még nemzeti és globális szinten is. Egyre-másra érkeznek a híradások súlyos ökológiai katasztrófákról, amelyek egyszerre több országot is érintenek: a szennyeződések ugyanis nem tisztelik a határokat.  Múlt pénteken a romániai Borsabánya melletti patakba ciánnal szennyezett víz került, ami a Tiszába jutva hétfőn elérte Magyarországot. A román cég ellen büntetőeljárást indítottak, valamint kétmillió forint érték? bírságot róttak ki az üzemre. Sólyom László köztársasági elnök Barcelonában az euromediterrán csúcsértekezleten a következőképpen kommentálta a történteket: "Nem lehet megengedni, hogy a ciánszennyezés állandóan fenyegesse Magyarországot, fel kell lépni ellene." 


Hajdú Sándor
Arzénmatek

Amerikai kutatók szerint az arzénes ivóvíz egészen alacsony koncentrációban is tüdő- és hólyagrákokozó. Tapasztalataik szerint a legcsekélyebb mennyiségű arzénszennyezés is áldozatokat szed. Lapunk értesülése szerint hazánkban mintegy négyszáz településen magasabb a víz arzéntartalma a megengedettnél. 


Bagyarik Cecília
Ezúttal megúsztuk

Múlt pénteken a romániai Borsabánya melletti patakba ciánnal szennyezett víz került, ami a Tiszába jutva hétfőn érte el Magyarországot. A borsabányai eset oka az volt, hogy az egyik elzárócsap meghibásodott, így 300 köbméternyi vizes zagyban feloldott másfél köbméter nátrium-cianid folyt ki a Csiszla patakba, majd innen a Visó folyóba. A Tisza magyarországi szakaszára érve a szennyeződés annyira felhígult, hogy a megengedett literenkénti 50 mikrogrammos határértékhez képest 2-3 mikrogramm ciántartalmat mutattak ki benne.


Egerszegi Zita
Magyar tender

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a balatoni turizmus hanyatlása összetett társadalmi és gazdasági folyamatok eredménye. Szakértők szerint a problémák megoldásához a régió minden meghatározó társadalmi és gazdasági szereplőjének hosszú távú összefogására van szükség. 


Busa Viola
Benzolpánik Kínában

A kínai gazdaság az elmúlt huszonöt évben kiemelkedő növekedést ért el. A szakértők azonban már évek óta kongatják a vészharangot: a profit, a piaci részesedés növelése és a nyugati világ lekörözése utáni hajsza sokba kerülhet még a távol-keleti országnak. A gyárak ugyanis sok esetben a környezet kegyetlen kizsákmányolása révén növelik a GDP-t, amire a közelmúltban egy súlyos ökológiai katasztrófa hívta fel újra a figyelmet.


Széchey Noémi
Viharsebesen köszöntött a tél Európára

Viharsebesen köszöntött a tél Európára az elmúlt hétvégén. A váratlanul korán lehullott hatalmas mennyiségű hó következtében ezrek rekedtek hosszú órákra, egyes helyeken egész éjszakára az országutakon, máshol százezrek maradtak áram nélkül. Megint máshol a hó és az azt kísérő viharok miatt kellett országutakat, vasútvonalakat, repülőtereket lezárni.


Peremiczky Szilvia
Párizs megér egy intifádát?

"Francia intifáda" – ekként nevezte néhány hete a Maariv című izraeli napilap a franciaországi zavargásokat. Franciaország több évtizedes arabbarát és Izrael-ellenes politikáját rendszerint kioktatással szokta fűszerezni: ha Izrael kivonul a megszállt területekről, akkor nincs intifáda sem. A kérdés az, hogy most Franciaországnak honnan kellene kivonulnia. 


Hetek-összeállítás
Helykeresés

A Magyarországi Francia Nagykövetség lapunkhoz eljuttatott elemzésében feltárja azokat az okokat, amelyek az elmúlt hónap zavargásaihoz vezettek, és ismerteti azokat az érdemi válaszlépéseket, amelyeket a francia kormány a jövőben tenni kíván ezen okok felszámolása érdekében. A következőkben az elemzésből közlünk részleteket.


Gazdaság

Róth I. Zsófia
Lelketlen megélhetés

A részmunkaidős állás minden többgyermekes családanya álma. Talán mi vagyunk a hibásak, mert túl sok amerikai és nyugat-európai filmet láttunk, ahol az anyák reggelente útnak indítják csemetéiket, majd beautóznak a munkahelyükre, és legkésőbb háromkor "leteszik a lantot", hogy ismét családjuknak szenteljék idejüket. A magyar valóság ez esetben is más. 


Csökkenti árait a T-Com

2006. január 1-jétől olcsóbb lesz a vezetékes telefonálás díja – tudatta a héten az ex-Matáv közleménye. A vállalat deklarált célja, hogy az ügyfelek többsége a januártól alkalmazott alacsonyabb áfa (20 százalék) mértékénél is nagyobb kedvezményben részesüljön. A nyilvános állomások percdíjai átlagosan 4 százalékkal lesznek olcsóbbak, míg a közel 500 ezer ügyfél által választott Felező csomagnál a percdíjak a belföldi hívások esetén csúcsidőben 50, csúcsidőn kívül 17 százalékkal csökkennek. A szintén népszerű Teleperc, Favorit és Favorit Plusz csomagokban is esnek a tarifák: a havidíjak 4 százalékkal, a percdíjak pedig 4-5 százalékkal.


Céges bűntettek

A PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég legfrissebb felmérésében megkérdezett 75 magyarországi nagyvállalat esetében minden negyediknél történt gazdasági bűncselekmény az elmúlt 2 évben. Az okozott kár átlaga meghaladta a 170 millió forintot – olvasható az említett kutatásban. Itthon leginkább a kisboltokban, illetve a pénzügyi és a telekommunikációs szektorban működő cégeknél történt bűncselekmény. Az anyagi károknál gyakorta nagyobbak azok a presztízsveszteségek, amelyek üzleti partnerek elvesztését is okozzák. A PwC szerint a "tipikus" elkövető 95 százalékban férfi, 31 és 40 év közötti, több mint fele felsőfokú végzettség?, és 35 százalékban közép- vagy felsővezetői beosztásban dolgozik.


Tőzsdejelentés 2005. 11. 24-30.

Közel 2 százalékkal, 21174 pontig erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten. Az emelkedést a Mol (+5,33%) és a Richter(+4,43%) vezette, de több mint 1,5 százalékkal drágult az újabb, ezúttal bolgár akvizíciót bejelentő T-Com is. Az Egis, bár történelmi csúcson, 23 000 forint felett is forgott, az Erstétől pedig 25 000 forintos célárfolyamot kapott, a szerdai kereskedés során korrigált, így félszázalékos mínuszban zárta a hetet. A vezető nyugati brókerházak közül többen is aggodalmuknak adtak hangot a magyar makrogazdasági problémák miatt, és a forint jelentősebb gyengülését prognosztizálják.


Csökkenő vésztartalékalap

Az Országgyűlés a 2006. évi költségvetés hiányát 1531 milliárd forintban, kiadási főösszegét 7506,8 milliárd forintban, bevételi főösszegét pedig 5975,8 milliárd forintban határozta meg. A hiányt nem növelték a módosítások, jelentősen csökkent viszont a vésztartalékalap. Az önkormányzatok több pénzt kapnak az eredetileg benyújtott költégvetési javaslathoz képest, de ez még mindig kevesebb az idei normatívánál. A képviselők a parlamenti honlapon tájékozódhattak a 930 módosítójavaslatról. A szavazásra nem sok gondolkodási idő maradt, a frakcióigazgatók jelezték bekiabálással vagy zászlójelzéssel, mikor mire mondjanak igent vagy nemet a képviselőcsoport tagjai. A költségvetési bizottság módosító javaslatát 192 igen szavazattal, 84 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a Tisztelt Ház.


Gondot okozunk Almuniának

Joaquin Almunia, az EU bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa, a Euromoney párizsi értekezletén kifejtette: "Magyarországgal gondjaim vannak". Sorozatosan nem teszünk eleget a költségvetési ajánlásoknak, emiatt a brüsszeli testület már a harmadik figyelmeztetésre kényszerült. Hazánk az egyetlen új uniós tagország, melynek költségvetési hiánya nem felel meg az unió ajánlásainak – tette hozzá bírálónk. Ezzel éles ellentétben állunk a többi újonnan csatlakozott országgal, ahol a deficit szintén meghaladja az EU által szabott, 3 százalékos mértéket, de legalább követik az előírt kiigazítási programot.


Munkatársunktól
Szabad a gazda

A fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) hétvégi kongresszusán. A gazdák szerint az ágazat hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén. A független szakértők által készített program fő elemei a Fidesz agrárstratégiájának alapját képezik. 


Adtam is, meg nem is

Elméletben pályázatok és hitelkonstrukciók sokasága áll a kisvállalkozások rendelkezésére versenyképességük növelése érdekében, gyakorlatilag azonban úgy tűnt: mindez nem igazán érte el célját, mivel a célzott réteg nem hitelképes. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal karöltve most új mikrohitelprogramot dolgozott ki. 


Balogh I. Ferenc
Bevásárlóháló

A sci-fi írókat leszámítva kevesen gondolták, hogy egyszer majd otthonunkban egy képernyő előtt ülve válogatunk a különböző termékek között, és valódi készpénz helyett bankkártyaszámokkal "fizetünk" egy virtuális kasszánál, majd a kiválasztott könyveket, ruhákat, műszaki cikkeket, vagy akár élelmiszereket a lakóhelyünkre szállítják. Pedig az internetes vásárlás már tíz éve működik a világ különböző tájain. 


Bébikötvény

Megkezdődtek a tárgyalások a babakötvényről a Pénzügyminisztérium és a bankok között. 2006-tól kezdve az állam minden újszülött gyermek számára 40 ezer forintot utalna át egy Start-számlára. A rászorultak 7–14 éves korukban további 30 ezer forintot is kapnának az adófizetők pénzéből. "A kormány úgy véli, a pénzintézetek érdekeltek a mielőbbi bevezetésben, és versenyezni fognak a jövő évi, 95-96 ezer potenciális ügyfélért" – nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő a hét elején. A piaci szakértők szerint azonban a babakötvény bevezetése szimbolikus jelentőségű, és nem valószínű, hogy kicsit is ösztönözné a szülési kedvet. Kampányfogásnak viszont nem rossz.


Alapkamat: maradt a 6 százalék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem okozott meglepetést: maradt a 6 százalékos alapkamat, és a forint sem mozdult el. A Monetáris Tanács hétfői állásfoglalása szerint a gazdaságpolitika mozgásterét jelenleg a tartósan alacsony infláció és a potenciális ütemet közelítő gazdasági növekedés, valamint az egyensúlyi problémák állandósulása határozza meg. Az MNB egyik várakozása, hogy az adóintézkedések átmeneti hatása után, 2007-ben várhatóan 3 százalék közeli lesz az árnövekedés üteme.


Nekünk olimpia kell

"Magyarország rendezze 2016-ban vagy 2020-ban a nyári ötkarikás játékokat." Ezzel a céllal alakult meg a napokban a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM). A 15 hazai nagyvállalatot tömörítő civil kezdeményezés elnöki feladatait Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde első embere látja el, míg a felügyelő bizottságban Hankiss Elemér elnököl. Számításaik szerint az olimpiarendezés teljes költsége 4600 milliárd forint lenne, amiből 3750 milliárd jutna az infrastruktúra fejlesztésére. A mindenkori állami költségvetést összesen 720 milliárd terhelné.


Kettős népszavazás Svájcban

Az Európai Unió tavaly feloldotta a génmódosított termékek moratóriumát, és ennek nyomán uniós nyomás nehezedett a nem EU-tag Svájcra, hogy hasonló döntést hozzon. A hétvégi népszavazás azonban megerősítette az előzetes közvélemény-kutatásokat: a svájciak nem vásárolnának génmódosított élelmiszert. A szavazók 55,7 százaléka voksolt a génmanipulált áruk forgalmazásának 5 éves moratóriuma mellett. Ezzel egy időben döntöttek a boltok vasárnapi nyitva tartásáról is. Svájcban mostantól tilos a vasárnapi árusítás. Ez alól csak a repülőtereken és a pályaudvarokon működő üzletek jelenthetnek kivételt.


Kevesebb uniós támogatás jöhet

A 2006-os EU-költségvetés 118 milliárd fontos (170 milliárd eurós) lefaragását, ezen belül a kelet-európai tagállamoknak szánt strukturális juttatások 10 százalékos csökkentését javasolja a soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia kormányfője, Tony Blair. A legnagyobb londoni konzervatív napilap, a Daily Telegraph szerint "ez nagy szerencsejáték", hiszen az új tagállamok hasznos szövetségesnek bizonyultak Blair szabadkereskedelmi elképzeléseihez. A brit javaslat azonban éppen ezeket az országokat érinti a legérzékenyebben.


Háttér

Kenyeres Zoltán
A vagyon szava

Véget ért két parlamenti vizsgálóbizottság működése. Bár az Orbán- és a Gyurcsány-bizottság tevékenysége inkább a kabaré műfaját erősítette, mégis úgy tűnik: kommunikációs szempontból a szocialisták kerültek ki győztesen.


Vizin Balázs
Lövés a ködben

Vadászbaleset áldozata lett Urbán Árpád országgyűlési képviselő. A hatvanhárom éves szocialista politikust saját bátyja lőtte mellkason, egy hétvégi hajtóvadászaton. Ebben a vadászati szezonban ez már az ötödik halálos kimenetel? baleset volt. Szakemberek szerint az ilyen jellegű vadásztragédiák oka a figyelmetlenség és a szabályok áthágása. A mostani szerencsétlenség azonban nem csak a vadászati szabályokra, hanem politikusaink úri passzióira is újból ráirányította a figyelmet. 


Márványi Péter
Letépett uniós mezek

Alig néhány nappal azután, hogy a román és a magyar kormány együttes ülésen demonstrálta Európának a két ország lehető legeurópaibb kapcsolatát, a román politikusok többsége meglepő gyorsasággal dobta le az európai mezt. Hivatkozva közben az uniós normákra, amelyek szerintük tiltják az autonómiát. A botrány a kisebbségi törvény körül robbant ki, ráadásul a romániai magyarok politikai képviseletét is magába foglaló kormányszövetség berkeiben.


Bugár Árpád, Pozsony
Alacsony szint

Az elmúlt szombaton tartott szlovákiai megyei választások szinte érdektelenségbe fulladtak: a voksolásra jogosultak alig több mint 18 százaléka járult az urnákhoz. Nyitra megyében – a "túlzott" magyar képviselet ellenében alakult – "nagy szlovák koalíció" győzött. 


Hit és értékek

Bohács Krisztina
Egy lelkész a Führer ellen

Hatvan évvel ezelőtt halt mártírhalált Dietrich Bonhoeffer német evangélikus lelkész, teológus, akinek sorsában összekapcsolódott a Krisztus hűséges követése zsidók mentésével és a nácizmus elleni aktív politikai ellenállással is. Sőt, Bonhoeffer korát jelentősen meghaladva arra a megállapításra is eljutott, hogy egy feje tetejére állt, önmagából kivetkőzött erkölcstelen és törvénytelen világban a rossz cselekedet fogalma is időnként teljesen új értelmet nyer. Így magyarázta, Bibliával a kezében önmaga és követői számára is, hogy miért támogatta és vett tevőlegesen is részt az Adolf Hitler meggyilkolására irányuló, végül sikertelen merényletben. Meggyőződéséért és igaz tetteiért az életével fizetett.


Interjú

Tihanyi Péter
Ötlet, spiritusz, intuíció

Tamás István üzletember, befektető, s a magyar kultúra nagyvonalú mecénása. Tízmilliárdos vagyonával a száz leggazdagabb magyar listáján a tizenhetedik volt. Mára vagyona nagy részét az oktatásba fektette. "És az sem baj, ha az odafektetett milliárdjaim soha nem térülnek meg, mert a pénznél van nagyobb érték is" – mondja az üzletember.


Külpolitika

Mediterrán félsiker

Kétnapos csúcstalálkozón igyekeztek a Földközi-tenger menti országok és az EU-tagállamok közös álláspontra helyezkedni a terrorizmus elleni harcban, valamint az illegális bevándorlókat illetően Barcelonában. Habár kizárólag Mahmúd Abbász palesztin vezető, és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök jelent meg a meghívott unión kívüli országok vezetői közül, Javier Solana, az EU külpolitikai vezetője nagy sikernek nevezte a csúcsot. 


Óriásmecset épülhet Londonban

Egy negyvenezer férőhelyes mecset építését javasolják a 2012-es olimpiai játékokra Londonban. A mecset teljesen modern stílusú, háromemeletes épület lenne. Az építés kezdeményezői azt remélik, hogy a mecset és a környező épületek összesen hetvenezer ember befogadására lesznek alkalmasak. A kelet-londoni épülettömb a legnagyobb vallási épület lenne Nagy-Britanniában. A legnagyobb keresztény templom jelenleg a liverpooli anglikán katedrális, mely háromezer férőhelyes. Abdul Khalique, a Tablighi Dzsamaat iszlám missziós csoport egyik vezetője szerint ez a jövő mecsetje lesz, amely hozzátartozik a brit "tájhoz", és azt szeretnék, hogy a csoport új angliai központja legyen. A Tablighi Dzsamaat ellen a szeptember tizenegyediki események óta több vizsgálat is folyt. Olyan vádak hangzottak el, hogy az al-Kaida számára toboroznak embereket, szélsőséges iszlám nézeteket terjesztenek, és a július 7-ei londoni merénylők közül az egyik tag rendszeresen járt a csoport mostani székházába. (N. Cs.)


Popszörnyetegek bíróság előtt

Két világhír? énekes ellen is eljárás indult az elmúlt héten. A hetvenes évek brit popsztárja, Gary Glitter ellen kiskorúak molesztálása miatt, Michael Jackson ellen pedig antiszemitizmus vádja miatt emeltek vádat. Glittert akár halálra is ítélhetik, amennyiben igaznak bizonyulnak az ellene felhozott vádak. A hatóságok azzal vádolják a 61 éves énekest, hogy számos kisgyerekkel létesített szexuális kapcsolatot. Glitter 1999-ben már két hónapot töltött brit börtönben, miután gyermekeket ábrázoló "kemény, beteges és megalázó" képeket találtak nála. 


Felmentették a svéd prédikátort

A svéd legfelsőbb bíróság felmentett a melegekkel szembeni gyűlöletbeszéd vádja alól a héten egy pünkösdi lelkészt. A vádirat szerint a Livets Ord gyülekezet vezetője, Ake Green egy 2003. évi prédikációjában "minden társadalom súlyos rákos daganatának" bélyegezte a homoszexualitást. A legfelsőbb bíróság ítélete szerint a prédikáció a szólás- és a vallásszabadság védelme alá tartozik az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmében. Greent korábban elsőfokon elítélték a gyűlölet-bűncselekményekről szóló svéd törvény alapján. A 64 éves lelkész az ítélethirdetés után kijelentette, hogy az megkönnyebbülés mind számára, mind más lelkészeknek. Green az inkriminált beszédben kijelentette, hogy Svédország katasztrófa elé néz a melegekkel szembeni engedékenysége miatt, és hogy a homoszexuálisok hajlamosabbak a gyermekmegrontásra és más deviáns szexuális magatartásformákra. Johan Munck, a legfelsőbb bíróság egyik tagja közölte: úgy ítélik meg, hogy ha a lelkész elleni alsóbb fokú ítéletet helyben hagyták volna, akkor az Európai Bíróság semmisítette volna meg. (H. A. – Stockholm)


Hechs László
A knesszet káosza

Kadima, vagyis "Előre": ez a neve annak az új pártnak, amelyben a 77 éves Ariel Saron és a 82 éves Simon Peresz napokon belül párttársak lehetnek. Bár az elmúlt évtizedekben Saron a terrorizmus elleni kíméletlen harc, Peresz pedig a békeígéretekért messzemenő engedményeket kínáló politika jelképévé vált, most mégis mindketten hátat fordítottak eddigi szövetségeseiknek és pártjuknak, hogy új alternatívát kínáljanak a március végére kiírt idő előtti választásokon. 


Németh Csillag
Amerika vitázik, de kitart

George W. Bush és Donald H. Rumsfeld védelmi miniszter továbbra is elkötelezettek arra, hogy végrehajtsák küldetésüket Irakban. Annak ellenére, hogy az iraki háború és az amerikai áldozatok számának növekedése miatt az elnök népszerűsége rendkívüli mértékben csökkent, Bush leszögezte, hogy a csapatok létszámával kapcsolatosan az Irakban szolgáló katonai parancsnokok tanácsai alapján fog dönteni, nem pedig a politika alapján. 


Szikora Márton
Lengyel leleplezés

Nyugat-Európa ellen irányuló szovjet nukleáris támadás hidegháborús terveit hozta nyilvánosságra a lengyel hadügyminiszter. Az atomtámadás a Varsói Szerződés baráti országait sem kímélte volna. A katonai dokumentumok nyilvános bemutatása a jelenlegi lengyel–orosz kapcsolatok mélypontját is jelzi.


Sport

Németh S. Szilárd
Ne halj meg úgy, mint én

Az angol sajtó szerint David Beckham népszerűsége kismiska ahhoz képest, amekkora rajongás George Bestet körülvette. Pelé szerint Best a legjobb focista, akit valaha látott, Maradonának pedig a kedvenc játékosa volt. Alkoholszenvedélye azonban életébe került.


Németh S. Szilárd, Géresi Márton
Beteljesült Ronaldinho álma

Az egész világot bejárta a videofelvétel, amint a brazil Ronaldinho egy edzésen végigdekázik a tizenhatoson, egymás után négyszer lövi kapufára a labdát úgy, hogy közben nem hagyja azt leesni. A döbbenetes felvételek láttán senkit sem ért váratlanul a bejelentés: 2005 legjobbjának járó "Aranylabdát" a brazil támadó nyerte.


Szabadidő

Jó döntés kell hozzá

Kint zuhog a hólé, mi pedig ülünk a szobában a tévé előtt? Akkor már ezerszer jobb program, ha összetrombitáljuk végre barátainkat, rokonainkat és üzletfeleinket, vagy egyszerűen csak családi körben felkerekedünk, és meglátogatjuk a legközelebbi bowlingpályát. A bowling tulajdonképpen a teke 20. századi verziója, melynek szabályait vagy száz éve rögzítették az USA-ban. A bábudöntögetés sokkal több, mint sport: minden korosztály számára kellemes kikapcsolódási lehetőség, amit a versenyszellem mellett rendkívül vidám hangulat is jellemez.


Programajánló

Kiállítások: Modellvasút-kiállítást és vásárt rendeznek december 3-án és 4-én, szombat-vasárnap a Budapesti művelődési Központban (XI., Etele út 55.). 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

A buszsofőr

Vajon ki ne látott volna közülünk buszsofőrt? Ezek az olykor bohém, olykor morózus egyedek az évmilliók során sokat változtak, alakultak, de ma is köztünk élnek. Populációjuk leginkább az úgynevezett autóbusz-pályaudvarok környékén lelhető fel és vizsgálható. Az avatatlan szem csak a legritkább esetben ismeri fel, ha egyedül látja, többnyire ugyanis a nevében is szereplő busz nevű fajjal él szimbiózisban. A tudós szem viszont hamar megkülönbözteti a közönséges járókelőtől (vulgaris jardaensis). 


DUMA PLÁZA

Kedves Mikulás! Tavaly egy csomó ajándékot nem kaptam meg azok közül, amiket kértem. Azért, mert nincs konkurenciája, még nem kellene visszaélni monopolhelyzetével! (internet)


No comment


Ön nyert

Hogy mit kell tennie? Már ma jelentkezzen ügyfélszolgálati irodánknál, és 189 798 Ft + áfa befizetése ellenében részt vehet újabb sorsolásunkon, melynek győztese félnapos taktaharkányi társasutazás nyertese.  Indulás: hajnali 03.20-kor a volt Engels térről (napsárga Robur), érkezés: délután 14.00-kor, hazaindulás: 14.30-kor, hazaérkezés: bizonytalan. 


Sofie 1 és Sofie 2 Haarlemben

Haarlem város hatóságának nem kis fejtörést okozott az, hogy ugyanazon a napon és ugyanabban a kórházban két Denis Bijsters nevű apának született kislánya, s ráadásul mindkettőt Sofie névre keresztelték. A holland ANP hírügynökség szerint a névrokonok ugyan ismerték egymást, de nem tudtak arról, hogy feleségeik egyszerre fognak szülni ugyanabban a kórházban, s még a gyermekeiket is ugyanarra a névre keresztelik. Leginkább a város központi számítógépe volt bajban, amikor a két gyereket anyakönyveztetni akarták a polgármesteri hivatalban. A ritka egybeesést még az is tetézi, hogy az anyukák pontosan két héttel hordták túl magzatukat. (AFP)


Jobb későn, mint soha

Saját bevallása szerint "a kisujjából kirázta" a matekfelvételit az a dél-afrikai férfi, aki idén másodszorra próbált felvételt nyerni a sowetói közgazdasági egyetemre. Igaz, az első után hagyott némi időt magának az alapos felkészülésre. A 84 éves Timamba Chauke ugyanis először 66 évvel ezelőtt próbálkozott. A felvételi bizottság még extra időt is biztosított a nyugdíjas üzletembernek, aki azonban jóval a kijelölt idő előtt fejezte be az első megmérettetést. 


Valódi majomkodás

Valódi "majomkodás" a célja a Big Brother mintájára létrehozott új valóságshow-nak a cseh fővárosban. Az Odhaleni (Felfedezés) névre hallgató rádiós-televíziós műsor 15 kamera segítségével követi majd nyomon a prágai állatkert négy gorillájának mindennapjait.


Mi van a képen?

3. Kettő az egyben: hajpánt és fülvédő


Kasza Blanka

– Ingrid, hova tetted a kalapom?