Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 47. szám, 2005. november 25

Belpolitika

Uzoni Simon
Kényszerpihenő

Felmentették a munkavégzés alól a Mortimer-ügy kapcsán indult nyomozás vezetőjét, az alig néhány hónapja kinevezett Horváth Ferencet. Az országos parancsnok nem indokolta, miért távolította el beosztásából a nyomozót. 


Makki Marie-Rose
Bevándorlók hazánkban

Hazánk a bevándorlás tekintetében a határon túli magyaroknak jelent leginkább célországot, akiknek a magyarországi beilleszkedése többnyire problémamentesnek mondható. Más etnikumok, így a kínaiak vagy az arabok várhatóan a közeljövőben sem fognak akkora csoportot képviselni, ami nálunk komoly társadalmi feszültségek kiváltója lehetne.


A Mecsekben lévő, 611 méter magas Tubes-hegy csúcsa. Ez a hely lehet az alternatív megoldás a Zengőre tervezett NATO-radar helyszíne helyett. A Tubes csúcsán jelenleg is katonai létesítmény működik, és kielégítheti az üggyel kapcsolatos környezetvédelmi és biztonságpolitikai szempontokat is. További előnye, hogy nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél – amely 682 méteres, ennek köszönhetően a mérések szerint az ide tervezett állomás felderítőképessége sem lenne lényegesen rosszabb, mint az eredeti helyszíné. Fotó: MTI


Hetek-összeállítás
Enyhülő szorítást

"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének.


Hajdú Sándor
Szivárgó hírek

"Kövér László maga erősítette meg a bizottság ülésén, hogy igenis létezik alternatív forrása, de nem konkretizálta a szolgálatokra vonatkozóan kapcsolatát" – nyilatkozta lapunknak Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista alelnöke. Az MSZP-s képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy nem a grémium kormánypárti tagjai találták ki a vádat, hanem néhány ügy, konkrétan a Szatmári-ügyben kiszivárogtatott információk mutattak ebbe az irányba. Tóth Károly mindezek ellenére nem gondolja, hogy a szolgálatok át lennének politizálva, "csupán néhányan nem tartják be a vonatkozó törvényeket, és információkat adnak ki politikusoknak" – mondta a Heteknek.


Munkatársunktól
A tökéletes még messze van

"Az Állami Számvevőszék által mutatott kép egy nagyon-nagyon kis kockacukornyi méret? részét mutatja egy jó nagy jéghegynek, ami nem nagyon olvad" – nyilatkozta lapunknak a pártfinanszírozások kapcsán Kovács Árpád. A Számvevőszék elnöke szerint a magyar ellenőrzési rendszer – hibáival együtt is – jobb, mint sok nyugat-európai.


Tovább üzemelhet a Paksi Atomerőmű

Tovább üzemelhet a Paksi Atomerőm?, miután az Országgyűlés hétfői ülésén további húsz évvel meghosszabbította a "magyar atom" négy reaktorának amúgy harminc évre szóló engedélyét.


Nyomozást indít a Fővárosi Főügyészség ismeretlen tettes ellen

Nyomozást indít a Fővárosi Főügyészség ismeretlen tettes ellen a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának egy volt tagjának beadványa kapcsán, melyben az több MTV-s szerződés vizsgálatát kérte. Ez egyben hatályon kívül helyezi a kerületi ügyészségek korábbi döntéseit, melyekben elutasították Pós Péter szeptemberben tett feljelentését. Sajtóhírek szerint akkor a közszolgálati médium vezetékes telefonrendszerének felülvizsgálatára vonatkozó megbízása és két ügyvédi megbízási szerződés képezte a vizsgálódás alapját. (Hetek)


Nem értjük egymást

Nem értjük egymást. Míg Európában minden második, addig hazánkban minden negyedik ember beszél valamilyen idegen nyelvet – derül ki a közvélemény-kutató friss felméréséből.


Jövő év februárjában kezdi választási kampányát az MSZP

Jövő év februárjában kezdi választási kampányát az MSZP, jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke Szegeden. A párt kampánya kongresszussal indul, amelyen megnevezik a miniszterelnök-jelöltet, elfogadják a szocialisták országos listáját és választási programját. "Az MSZP már hosszú ideje kampányol, és nem kormányoz" – véli Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Kérdésünkre elmondta: a Fidesz eddig nagy hangsúlyt fektetett a kampányra való felkészülésre, ám hivatalosan a voksolás előtt 2-3 hónappal kezdi majd el választási hadjáratát. (F. L.)


Levelet írt Kuncze Gábor

Levelet írt Kuncze Gábor huszonöt magyarországi egyház vezetőjéhez. "Az SZDSZ-nek nem szándéka a hívők megsértése" – írta a pártelnök, aki azonban továbbra is fenntartja az SZDSZ Gusztos Péter által ismertetett elképzeléseit az egyházak önfinanszírozásáról.


Interkontinentális atomrakéta

Egész Magyarországot elpusztíthatta volna egykor az az interkontinentális atomrakéta, amelyet nemrégiben állítottak ki a Hadtörténeti Intézet keceli haditechnikai parkjában. A csaknem tizenkét tonna súlyú SS–24-est Pintér József, a több ezer hadieszközt felvonultató parkot üzemeltető Pintér művek tulajdonosa szerezte be Ukrajnából. 


A Fidesz a média teljes elfoglalására törekszik

A Fidesz a média teljes elfoglalására törekszik – véli Hiller István, az MSZP elnöke. Múlt héten ugyanis az V. kerületi önkormányzati lap megszüntetéséről döntött a jobboldali többség? önkormányzat, valamint a City Televízió vezetőjét is leváltották. "egyértelműen kiderült, hogy Steiner Pál polgármester összejátszik a lappal, és saját pártlapként használja" – mondta Puskás András kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezető. A szocialista kerületi polgármester a jobboldal demokráciaellenes támadásának tekinti a döntést. (Hetek)


Életmód

Makkay Marietta, Makki Marie-Rose
A békés forradalmár

Az emberi jogi küzdelemben mérföldkőnek számított az 1975-ös Helsinki Egyezmény aláírása, amely a hidegháborút volt hivatott lezárni. Az aláíró keleti és nyugati tömb-országok egyebek mellett az emberi jogok szavatolását is garantálták. Ezt vették aztán hivatkozási alapul az előbb a Szovjetunióban, majd ennek nyomán külföldön is létrejövő Helsinki Bizottságok és egyéb jogvédő szervezetek, melyek a kommunista államokban illegálisan működtek. A visszaéléseket a nyugati nyilvánosság elé táró demokratikus ellenzékeknek elévülhetetlen része volt a békés átmenetekben, a kétpólusú világrend összeomlásában. A héten Magyarországon járt Jurij Orlov, a Moszkvai Helsinki Bizottság alapítója, a Nemzetközi Helsinki Szövetség tiszteletbeli elnöke. 


A saját az igazi

Manapság egyre több hollywoodi híresség tiltakozik a plasztikai sebészet terjedése ellen. Cameron Diaz nemrégiben megerősítette: az esztétikai sebészet rendkívül természetellenes külsőt ad az embereknek. "Én négyszer törtem be az orromat – állítja a színésznő –, mégsem gondolnék soha arra, hogy megműttessem magam: hiszen ez is része annak, ami én vagyok. Sokkal jobb megélni az életet a maga teljességében, az öregedéssel együtt, mint állandó rettegésben élni az elmúlás miatt." 


Topál Gitta
Súlyos problémák

A túlsúly mára egészségügyi katasztrófává vált a fejlett világban. A városi, ülő életmód mellett a tél beköszönte, azaz a fokozott szénhidrátbevitel és a kevesebb mozgás – már ha lehet a semmit fokozni – különösen megteszi a hatását.


Fókusz

Kenyeres Zoltán
Karakterváltás

Az elmúlt hetekben a szocialista párt látványos erősödése megtorpant, és a közvélemény-kutatások újra a Fidesz erősödését mutatják ki. Kampányba kezdett a legnagyobb ellenzéki párt is. 


Kunstár Csaba
Pengeváltás, hangnemváltás

A kommunikáció terén követtünk el hibákat – állítja Semjén Zsolt. Az Orbán-kormány egyházügyi államtitkára szerint nem lett volna szabad bizonyos egyházakkal pengeváltásba keveredni. A kampánnyal kapcsolatosan a fideszes képviselő, a KDNP elnöke megjegyezte: egy papnak ugyanolyan alkotmányos joga kifejteni politikai véleményét, mint egy szakszervezeti vezetőnek.


Németh Csillag
A helyzet új, a terror a régi


Busa Viola, Szikora Márton
Rakétafenyegetés

Az elkövetkező néhány hónap a csaknem húsz éve folytatott titkos iráni atomprogram legkritikusabb időszaka lehet, aminek végkifejletében rövid időn belül atomtöltet kerülhet az Izraelt, sőt Európát is elérő hírhedt Shihab rakétákra. Miközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) lapzártánk után dönt arról, hogy Irán ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatáskörébe utalja-e esetleges szankciók kiszabása végett, a teheráni parlament jóváhagyott egy új törvénytervezetet, amelynek értelmében az iráni kormány megakadályozhatja a NAÜ további vizsgálódásait.


Dunai Péter
Vállalni kell a sokszínűséget


Lukács Ibolya Anna
A Szfinx megszólal

"Elnézést, de el kellett döntenünk egy vitát a Vasladyvel. Micsoda egy lehetetlen nő ez a Thatcher!" – mentegetőzött Francois Mitterrand, Franciaország elnöke, amikor késve érkezett az első találkozóra pszichoanalitikusával. Merthogy volt neki, mint az kiderül az egykori elnök lélekgyógyászának, Ali Magoudinak a napokban megjelenő könyvéből, amely köz- és magánügyek olyan részleteire derít fényt, amelyek eddig szigorú titoknak számítottak, és amelyek annak idején Mitterrand elnökségébe is kerülhettek volna, ha nyilvánosságra kerülnek. 


Gazdaság

Kovács Klára
Családbarát munkahely

A Kürt Rt. kapta az idei Családbarát Munkahely Díjat. Az állami elismerést azok a cégek kaphatják, amelyek jó munkahelyi körülményeket és a családi élet számára is előnyös feltételeket biztosítanak dolgozóik számára. Kürti Sándorral, az informatikai cég egyik alapítójával és elnökével beszélgettünk a társaság filozófiájáról és a hazai munkakultúráról. 


Itt az esztergomi FIAT

A héten mutatták be a világsajtónak a Magyar Suzuki Rt. legújabb gyártmányát, a FIAT Sedici szabadidő-terepjárót Olaszországban. Az esztergomi gyár az idén néhány százat szállít partnere számára, s ez a kocsi lesz a jövő februári torinói téli olimpia hivatalos autója. A hírzárlat ellenére annyit lehet már tudni, hogy a 411 centiméter hosszú és 175 széles négykerékhajtású autót 1,9 literes turbódízel motor hajtja, végsebessége pedig 170 kilométer óránként.


Oneworldben a Malév

Felveszi soraiba a Malévot a világ egyik legnagyobb légi szövetsége a Oneworld, miután sikeresen lezárultak a magyar társaságnál folytatott minőségügyi és biztonsági ellenőrzések. A meghívásról szóló megállapodást Gönci János, a Malév vezérigazgatója és John McCulloch, a Oneworld első embere írta alá a héten. A csatlakozás hatására a privatizáció előtt álló Malév értéke jelentősen emelkedhet. Ez pedig mind a légitársaság, mind az ország érdeke is, hiszen a Oneworld-tagság egyúttal jobb menetrendet, alacsonyabb jegyárakat és nagyobb kedvezményeket jelenthet az utasoknak. A csatlakozási folyamat várhatóan 15 hónapig tart.


Tőzsdejelentés 2005. 11. 17-23.

Csendes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, az index mérsékelt, háromnegyed százalékos csökkenéssel zárta a hetet. Az Egis és a Fotex teljesített kimagaslóan, előbbi rendkívül jó gyorsjelentésének publikálása óta meredeken emelkedik, míg a kiskereskedelemben érdekelt Fotex tulajdonosai a megugró forgalmi adatoknak örülhettek. A nagyok közül a Richter és az OTP stagnált, míg a Mol és a T-Com több mint két százalékkal gyengült. A dollár jelentősen gyengült az elmúlt héten, a forint átmeneti gyengülés után szerdán 252,50-ig erősödött vissza.


Felbomolhat az euróövezet

"Egyelőre valószínűtlen, de már nem lehetetlen az euróövezet felbomlása" – olvasható a Moody's Londonban kiadott éves, térségi elemzésében. "Az EU állapota 2005 végén" című nyolcoldalas jelentés máris viták forrása – főleg Olaszországban. A nemzetközi hitelminősítő szerint az alkotmányról való népszavazás kudarca előhívta a rejtetten meglévő feszültségeket. A tagállamok tovább erősödnek és az uniós intézmények tovább gyengülnek, illetve felszínre kerültek az EU további irányításával kapcsolatos éles nézeteltérések is. (MTI Eco)


Az útépítés nem luxus

Autópályákat építeni nem luxus – hangsúlyozta Kiss Péter kancelláriaminiszter Székesfehérváron, a 63-as főút második szakaszának ünnepélyes átadásán. A 10 és fél milliárd forintból készült, alig több mint 7 kilométeres, négysávos útszakasz az utolsó láncszeme a belső városrészt elkerülő közúthálózatnak. A forgalomba helyezés alkalmából Kiss Péter kijelentette: eddig is az infrastruktúra fejlesztése teremtette meg annak lehetőségét, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében Székesfehérvár Magyarország második városává vált.


Major Nóra
Honnan fúj a szél?

Ezen a héten lépett érvénybe az új villamosenergia-törvény, amely szabad utat nyit a magyarországi szélerőm?-építések előtt. Ennek köszönhetően a magyar tulajdonú Békéswind Kft. is beüzemelheti első két szélerőművét, Mezőtúr és Törökszentmiklós körzetében. A cég 2006 végéig összesen 17 és fél milliárd forintot szán a beruházásokra, és terveik szerint a közeljövőben még 30 "kiserőművet", illetve egy összeszerelő üzemet is létesítenének az országban. A kuriózumszámba menő beruházás részleteiről Molnár László, a társaság ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Heteknek.


Szűcs Gergely
Munka nincs, várakoztatás van

Figyelemfelkeltő demonstrációt tartottak kedden a beregsurányi határátkelőnél a példa nélküli várakozások és a Magyar Vám- és Pénzügyőrség adminisztrációs lépései miatt. Ilyen módon eddig csak az ukrán oldalon tiltakoztak, de most magyar állampolgárok is szervezetten léptek fel.


Munkatársunktól
Utánuk az özönvíz

"Mély rosszullétként" jellemezte Jacques Chirac köztársasági elnök a francia zavargások következtében kialakult állapotot. Az országos rendbontások a vallási és faji tényezők mellett komoly gazdasági válságjelekre is felhívták a figyelmet, amit a francia kormány és az EU is orvosolni próbál. 


Nagylelkű milliárdosok

A Business Week immár négy éve minden évben közzéteszi a "nagylelk?" milliárdosok ötvenes toplistáját. Soros György magyar származású üzletember az idén a rangos negyedik helyet szerezte meg. Soros 1979 óta eddig mintegy 5,4 milliárd dollárt adományozott, illetve ajánlott fel  jótékonysági célokra, és ezzel olyan hírességek nyomdokaiba lépett, mint a 2005-ös listavezető Gordon E. Moore, az Intel egyik alapítója, továbbá Bill Gates és a híres befektető, Warren Buffet. Most fordult elő első ízben, hogy a sort nem Bill Gates vezeti: Moore ugyanis az utóbbi öt évben 7 milliárd dollárt adott filantróp célokra, ami 1,5 milliárddal több, mint Gates "számlája".


Fialt az iraki háború

Az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai csapatokat ellátó vállalatok részvényei nagyon jól teljesítenek a tőzsdén – derült ki a CNN Money összeállításából. Egy háború ismét profitot hozott, és nem is keveset. Így elkészült az a huszonhárom papírból álló portfólió is, amelyben összesen 23 ezer dolláros befektetéssel kalkuláltak – részvényenként ezer dollárral. Most azonban a befektetés értéke meghaladja a 40 ezer 800 dollárt. A portfólió két és fél év alatt közel 80 százalékos növekedést produkált, szemben a közismert vállalati tőzsdeindex, az S&P500 által produkált 39 százalékkal.


Bloomberg: Járai messzire ment

Elijesztheti a befektetőket a magyar kormány és a jegybank (MNB) között kialakult gazdaságpolitikai konfliktus – áll a Bloomberg hírügynökség elemzésében. A magyar befektetői piac vonzereje a magas kamat, Járait viszont túl kritikusnak tartják. A Bloomberg arra is rámutatott, hogy az MNB-elnök szeptember óta tizenöt nyilvános "kirohanást" tett a gazdaságirányítás hibái és a növekvő államháztartási deficit miatt, miközben az elmúlt időszakban az állampapírok hozama jelentősen emelkedett. Bár a jegybankok általában szidják a mindenkori kormányt, a hírügynökség szerint az MNB első embere már "túl messzire ment".


Hódít az internetbank

Idén június 30-án 604 ezer lakossági és 96 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetbanki szolgáltatások igénybevételére jogosító szerződéssel. Az előbbieké az elmúlt egy évben 53 százalékkal, az utóbbiaké 58 százalékkal emelkedett – olvasható a GKI Gazdaságkutató jelentésében. A kutatás szerint a "netbankoló" lakossági ügyfelek száma az év végéig várhatóan 700 ezerre, míg a vállalatoké 105 ezer fölé nőhet. Az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az átutalások aránya vezeti a listát, míg a második-harmadik helyre a számlainformációk lekérdezése, illetve a mobilegyenleg feltöltése került. (MTI Eco)


Vesszen a luxusprofit

A hét elején Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában emelt szót a luxusprofit ellen, és egyúttal javaslatot is tett egy ezzel kapcsolatos törvénycsomag megalkotására. A csomag célja, hogy tíz százalékkal csökkenjen a háztartási villamos energia ára Magyarországon, a luxusprofit terhére. Orbán szerint el kell választani egymástól a tisztességes profitot és a luxusprofitot, az előbbit el kell fogadni, az utóbbit le kell törni. Az ügy kapcsán nyilatkozó tőzsdei elemzők szerint ez a felvetés "teljes mértékben politikai indíttatású, nélkülöz minden szakmai érvet", ezért nehéz is érdemben foglalkozni vele. (Hetek)


Háttér

Hajdú Sándor
Roma riadó

"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat, ezért megértést kérünk a bizottságtól" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök arra kérte Barrosót, hogy az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat hazánkkal szemben. "A magyar kormány nem kíván a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és az az alattiak vigyék" – mondta Gyurcsány.


Sebestyén István
Mi az ábra?

Színtelen, szagtalan – gáz. Stílszerűen talán így lehetne összefoglalni a Hetek által megkérdezett karikaturisták véleményét a mai magyar közéletről. Ők azok, akik a "mindent tudó" elemzők éleslátásával, de a halandó számára is megragadható módon értelmezik és kommentálják a mindennapok történéseit. A profizálódó "teflonpolitikusok" világában, a magas botrányingerküszöb és az általános érdektelenség mellett azonban egyre nehezebb a dolguk.


Hajdú Sándor
Az örök gettó

Akár a franciaországi zavargásokhoz hasonló helyzethez vezethet a romaügy hosszú távú elhanyagolása – figyelmeztetett a minap Soros György egy Bukarestben rendezett nemzetközi romakonferencián. A társadalom nem létezhet hosszú távon, ha benne egy alsóbbrend?, kirekesztett osztály él. A kontinens legnépesebb, 8-12 milliós lélekszámú kisebbségét alkotó cigányság hazai helyzetének romlása egyes vidékeken már kilátástalanságig fajult. 


Hit és értékek

Széchey Noémi
Ázsiába látogatott Bush

George W. Bush amerikai elnök múlt heti kelet-ázsiai körútján először Japánba látogatott el, ahonnan az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának éppen otthont adó Dél-Koreába, majd Kínába és Mongóliába utazott tovább. Valamennyi helyen az amerikai elnök legfontosabb üzenete a demokrácia és a szabadság fontosságának hangsúlyozása volt.


Földvári Katalin
Mártírok országa

Kínában nem nehéz mártírrá válni. 1949 előtt még valamivel nehezebb volt kivívni a hatóságok haragját pusztán azzal, hogy valaki megvallotta a hitét Jézus Krisztusban, a kommunista hatalomátvétel óta viszont folyamatosan fennáll a halálbüntetés lehetősége. Egy ilyen halálos veszélyben töltött életről szól a Liu Csen-jing (Jün testvér) életútját bemutató könyv, amely nemrég magyarul is megjelent A mennyei ember címmel.


Külpolitika

Zarkavi magyarázkodik

Mentegetőző nyilatkozatot tett közzé az interneten Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki szervezetének vezetője a legalább 57 jordániai civil életét követelő ammani szállodai merényletekkel kapcsolatban. Nem sokkal a nyilatkozat megjelenése után hírek röppentek fel a terroristavezér esetleges likvidálásáról, amelyeket az Egyesült Államok később cáfolt. 


Külföldi jogvédők tiltólistán

Az orosz parlament alsó háza a héten kezdeményezte egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely megtiltaná, hogy külföldi alapítású emberi jogi szervezetek tevékenykedjenek az országban. "A törvény nyilvánvaló célja a civil szervezetek ellehetetlenítése" – véli Holly Carnter, a Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet regionális igazgatója, akinek a véleményében számos más civil szervezet képviselői is osztoznak. 


Vatikáni korlátozás

A Vatikán számára mindazok a homoszexuális emberek, akik szexuálisan aktívak vagy támogatják a "melegkultúrát", nemkívánatos személyek a papságon belül, hacsak nem hagytak fel homoszexuális beállítottságukkal legalább három éve – derül ki egy olasz katolikus hírügynökség honlapján közzétett dokumentumból, amelyet XVI. Benedek pápa írt alá. 


Nürnbergi évforduló

A nürnbergi perek 60. évfordulóján az egykori résztvevők emlékeztek meg Nürnbergben a világ történetében először felállított nemzetközi háborús bíróság tevékenységéről, amely huszonegy náci vezető ügyében ítélkezet 1945-ben. Ezzel egy időben Moszkvában bejelentették: ellopták Hitler egykori pártjelvényét, amelyet a volt KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat állított ki Oroszországban, a második világháború befejeződésének 60. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon. 


Rimaszombati Andrea
Beindult a német motor

A németországi Kereszténydemokrata Unió vezetőjét, Angela Merkelt kedden délután Németország történetének első női kancellárává választották, miután a képviselőház előtt az "Isten engem úgy segéljen" formulával lezárva letette a hivatali esküt. Több szempontból is történelmi volt a pillanat: elsőként vette át keletnémet politikus a Szövetségi Köztársaság legfelsőbb pozícióját, és ráadásként Merkel az eddigi legfiatalabb kancellárja Németországnak. 


Karl Pfeifer, Bécs
A holokauszttagadó történész

Idén három nemzetközileg is hírhedtté vált holokauszttagadót tartóztattak le: a Kanadából Németországba kiutasított Ernst Zündelt, az USA-ból ugyancsak Németországba kiutasított Germar Rudolfot, és David Irving 67 éves brit "történészt", akit az osztrák rendőrség egy 1989-es elfogatóparancs alapján november 11-én tartóztatott le, Graztól nem messze. Irvinget letartóztatását követően Bécsbe szállították, ahol a vizsgálóbíró elrendelte előzetes letartóztatását. Jövő héten várható a vizsgálati fogság jogalapjának bírói felülvizsgálata.


Peremiczky Szilvia
Saron kalandja

Ariel Saron kellemetlen politikus. Miután kész helyzet elé állította a palesztinokat és a nyugati politikát a gázai kivonulással, most az izraeli belpolitikát állította feje tetejére. 


Négykeréken

Király Sándor
Majd ha fagy

Négytenyérnyi felület. Ez az a 200 négyzetcentiméter, melyen autónk abroncsai érintkeznek a talajjal, ennek minősége határozza meg a menetdinamikai tulajdonságokat. 


Király Sándor
Mennyiért autózunk napjainkban?

Van-e olyan határ, amikor azt mondja az autós: a kényelem és a használati érték már nem áll arányban a ráfordított költségekkel, a dugókban eltöltött évekkel, ezért kerékpárra, robogóra vagy tömegközlekedési eszközökre vált át? A kérdés költői, úgy tűnik bármennyi pénzt hajlandók vagyunk kifizetni közlekedési szokásaink fenntartása érdekében. 


Az új Renault Clio lett a 2006-os Év Autója

Az Év Autója választás idei győztese a Renault Clio III lett, a két másik esélyes, a Volkswagen Passat és az Alfa Romeo 159 a dobogó második és harmadik fokát szerezte meg. A verseny végeredménye nem okozott nagy meglepetést, a szakújságírók hét jelölt közül az előbb említett hármast tartották lehetséges befutónak. 


Kiosztották az Arany Kormánykerék-díjakat is

A 11 milliós olvasótáborral büszkélkedő német Bild am Sonntag újság átadta az idei Arany Kormánykerék-díjakat. A nemzetközileg is elismert versengést 1976-ban indította útjára a kiadó Axel Springer, azóta minden évben megrendezték, az idei volt a 30. alkalom. A 25 tagú, szakemberekből, autóversenyzőkből és prominensekből álló zsűri a döntést kétnapos, olaszországi, illetve nürburgringi tesztvezetés után hozta meg. 


A Mercedes másképp gondolja

Alapvető a különbség az Euro NCAP által laboratóriumi körülmények között végzett töréstesztek és a közutakon tapasztalható valóságos balesetek között, véli a Mercedes. A német autógyár biztonsági fejlesztő tevékenysége jelentősen különbözik azon gyártókétól, akik a balesetkutatás adataiból nyert ismeretek helyett főként a mesterséges körülmények között végrehajtott töréstesztek eredményeit veszik alapul. 


Riport

Vizin Balázs, Vígh Gábor
Fedél nélküliek

Leesett az első hó. Számtalan hajléktalan azon gondolkodik ilyenkor, hogy hol húzza meg magát a következő hónapokban. A választás jobb híján valamelyik pályaudvarra vagy aluljáróra esik. Az egyik ilyet kerestük fel mi is, hogy megnézzük, hogyan készülnek a télre azok, akiknek nincs hova hazamenni. 


Sport

Géresi Márton
Focisták az alkohol rabságában

Istenadta tehetségek, akik az alkohol miatt mégsem futhatták be azt a pályát, amire hivatottak voltak. Hogy miért szoktak rá a mértéktelen ivásra – nem lehet tudni. Hiszen hatalmas elismerésnek örvendtek, jómódban éltek. Talán éppen a sztárságot nem tudták elviselni. 


Gazsó József
Kétajtós szekrények parádéja

A Budapest Wolves sikerét hozta az I. Hungarian Super Bowl, azaz a tojáslabdás foci első magyar bajnokságának döntője. A szabály, a kifejezések, a körítés mind amerikai, a játék még kissé magyaros. Tekintettel azonban arra, hogy a döntőben a sportág magyar pionírjai szerepeltek, a mutatott játék már nem is annyira fontos. Ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik a sportág hazánkban, nem kell kételkedni abban, hogy látni fogunk még izgalmas meccseket is.


Szabadidő

Pingvinek vándorlása

Akik nem kérnek Angelina Jolie-ból, sem horrorra, sem társadalmi drámára, sem szirupos-trágár vígjátékra nem vágynak, csak felüdülni szeretnének kicsit, azok nézzék meg a Pingvinek vándorlása című hőseposzt. Mivel aránylag ritkán jutunk el az Antarktiszra, és még ritkábban látunk közelről császárpingvineket, nem mindennapi élményben lesz részünk: a rendkívüli hideg és zord körülmények miatt – kilenc hónapig mínusz negyven fok – ember még sosem volt tanúja a "frakkosok" vándorlásának. 


Pálfy Gyula
George Orwell: Állati eszmék

A Néphadseregben nekünk (1987) ez volt a Nagy Könyv, a betiltott Állatfarm, amiről hírlett, hogy a kommunizmus vitriolos szatírája állatmesébe oltva. Látni magát a művet csak kevesen látták.  George Orwell könyvében Jones gazda tanyájának népe felkel elnyomója ellen. Csak láncaikat veszthetik, hisz kizsákmányolják (és megeszik) mindőjüket.


Programajánló

Modellmánia 2005 a Közlekedési Múzeumban november 25. és január 15. között. Autó, vasút és más közlekedési modellek, diorámák, terepasztalok, játékok. Láthatók lesznek a Haris testvérek világhír? közlekedési játékgyűjteményének válogatott darabjai is. (XIV., Városligeti krt. 11.)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Olvasztár

Jó estét, kedves nézőink, ez itt az Olvasztár, a TV2.5 legújabb tehetségkutató versenye. Ma este a fémszakma legkiválóbb hazai képviselői mérik össze tudásukat a Lenin Kohászati művek 2-es számú öntödéjében. De mindenekelőtt hadd mutassam be a zsűrit! 


DUMA PLÁZA

A házastársam azzal vádol, hogy sose figyelek rá. Vagy valami ilyesmivel. (internet)


No comment


Ismeretlen Zongorista

A fenti kifejezéssel egy rendezvény plakátján találkoztam kicsit csodálkozva, míg én nem lettem a rangos esemény kínos főszereplője. A sztori úgy kezdődött, hogy felhívott Frici, a menedzser barátom. 


MI VAN A KÉPEN?

3. Tüskevár – rendezői változat


Bokszvacsora

Talán a "a föld leghírhedtebb embere" jelenlétének köszönhetően, a Mike Tyson tiszteletére adott "bokszvacsora" tömeges pofozkodásba torkollott. A rendőrség bejelentése szerint "nagy bunyó"-hoz hívták ki őket a közép-angliai derbybeli Heritage Hotelbe, ahol Tyson azért jelent meg, hogy elindítsa angliai promóciós körútját. 


Vissza a természethez

Egy argentin asszony egy egész éven át lakott fészekben. A Mendozában élő Roxana Pons a San Rafael vasútállomás közelében álló egyik fára rakta meg faágakból és párnákból álló fészkét. "Az El Cobijo című könyv utasításait követtem, mely kiválóan magyarázza el, hogyan lehet jó fészket építeni. Szerintem fantasztikus ötlet. Nem vagyok hajléktalan, van házam, amiben lakhatnék, ha akarnék... én a fát választottam; ez minden"– nyilatkozta. (Ananova)


Forradalmi fuszeklik

Az olcsó kínai ruházati termékeket ellensúlyozandó, biológiailag lebomló zoknik kerülnek hamarosan forgalomba Japánban. A forradalmi fuszekliket hazai kukoricából készítik ismert amerikai harisnyagyártó cégek. "Számítunk a japán emberek környezeti tudatosságára, ezért fogjuk termékeinket először itt forgalomba hozni" – nyilatkozta az egyik vállalat szóvivője. Az új ruhadarabok körülbelül húsz százalékkal lesznek drágábbak a Japánban jelenleg forgalmazott zokniknál. Siker esetén a termék hamarosan Amerikában és Európában is megjelenik majd. (Reuters)


Képlegény

– Találtam az expresszben: két üres hely van a magyar kormánynál.