Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 46. szám, 2005. november 18

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Liberális perselyadó

Az SZDSZ az egyházakkal kapcsolatos indítványában a hitéleti közösségeket gyakorlatilag kizárná a közhasznú szervezetek köréből. Gusztos Péter vasárnapi nyilatkozatában a feudális privilégiumok felszámolását követelte. Elképzelései szerint a perselypénzt, az adományokat meg kellene adóztatni, a különféle adómentességeket pedig fel kell számolni – mindezt az egyházak, a hívők és az adófizető polgárok érdekében. 


Ki fizeti a lelkészt?

"A szabaddemokraták szerint a magyarországi egyházak esetében az állam számos, nyereséggel járó, tipikusan vállalkozási tevékenységet is nem gazdasági-vállalkozási tevékenységnek minősít. Ilyen formában az egyház szinte felmérhetetlen adómentes jövedelemhez jut, jelentős mértékben károsítva ezzel a magyar gazdaságot."


Hubert József
Kötődő testület

Ismét teljes létszámmal működhet az Alkotmánybíróság (AB). A parlament alkotmánybíróvá választotta Balogh Elemér szegedi jogtörténészt, Holló Andrásnak, a testület volt elnökének mandátumát pedig újabb kilenc évre meghosszabbították a honatyák.


Bagyarik Cecília
Szupergyomok

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kedden látványos akcióval hívta fel a budapestiek figyelmét a génmódosítás veszélyeire. A szervezők aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy – harminc magyar településhez hasonlóan – Budapest is váljon génmódosítás-mentes övezetté. 


Hajdú Sándor
Fertőző rajzfilmek

A médiatörvény módosítását javasolja Csapody Miklós. Az MDF-es képviselő hétfőn napirend előtti felszólalásában ostorozta a Cool TV egyik rajzfilmjét, valamint nyíltan felszólalt olyan műsorok ellen, amelyek a homoszexualitást propagálják. 


Hetek
Összefognak a roma pártok

Összefognak a roma pártok, hogy nagyobb esélyekkel indulhassanak a 2006-os választásokon. A tervbe vett erőegyesítés részleteit még homály fedi, többen magával a kezdeményezéssel sem értenek egyet.


Hetek
Alakulóban a jövőnk.

A Fidesz által kezdeményezett Nemzeti Garanciatörvényt ismertetné Pokorni Zoltán az MSZP következő ülésén, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a találkozótól a javaslat kibővítését várja. Lendvai Ildikó azonban elutasította a kérést, szerinte ugyanis az Áder János és Kövér László által összeállított családtámogatási rendszer visszaállítaná a 2002-es igazságtalan szisztémát, ami ismét a jómódú családokat részesítené előnyben a szegényebbek kárára.


Hetek
Válogat a filmszerepek között Kulcsár Attila.

A volt bróker nem kívánt szerepelni Obersovszky Péternek a K&H-ügyről készült dokumentumfilmjében, amely "Tényleg hülyének néznek minket?" alcímmel ezen a héten kerül a hazai filmszínházakba. A milliárdos sikkasztással vádolt egykori üzletágvezető meglehetősen rossz véleménnyel volt az alkotásról, amit saját bevallása szerint már látott.


Hetek
Ügynöktörvény újra

Újra a T. Ház elé kerül az ügynöktörvény – értesült a Hetek. Mécs Imre és Fodor Gábor heteken belül beterjeszti az általuk jegyzett törvénytervezetet, amely kiterjesztené az átvilágítást, például az egyházi elöljárókra vagy a pártokban, illetve a szakszervezetekben vezető funkciót betöltő személyekre is.


Hetek
Ráerősített a Fidesz

 – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49, az MSZP 41 százalékon áll. A teljes népesség körében az ellenzéki párt novemberben 36 százalékos népszerűséget mondhat magáénak, a nagyobbik kormánypárt most 30 százalékon áll. A vizsgálat szerint az SZDSZ "most vasárnap" nem jutna be a parlamentbe, 4 százaléknyi szavazatot remélhetne, az MDF pedig csupán 1 százalékot. Egyes elemzők szerint a Fidesz erősödése az október 23-ai ünnepségeknek, valamint a forradalom "kibeszéletlenségének" köszönhető.


Életmód

Makki Marie-Rose
Akik tűzben edződnek

Balesetek, tűzesetek, öngyilkosságok. Háromnaponta 24 órás készenlét, évi tízezer riasztás, csak a fővárosban. Palotai Zs. Gábor tűzoltó őrnaggyal, az év tűzoltójával beszélgettünk.


Vásárlási böjt

Vásárlási böjtöt hirdetett a Tudatos Vásárlók Egyesülete: Ne Vásárolj Semmit! című akciójára november 25-én kerül sor. A cél: a karácsonyi nagybevásárlás előtt emlékeztetni mindenkit, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.


Takács Gabriella
Állati temető

A házi kedvencek kultusza az utóbbi néhány évben új erőre kapott. Már nemcsak direkt erre a célra készített kabátkát, kutya- vagy cicabútort, esetleg kozmetikai full-szervizt igényelhet a lelkiismeretes gazdi, hanem végtisztességben is részesítheti a házi kedvencet. 


Pálfy Gyula
Lopakodó büszkeség

Hát a félelmetes Lopakodót is "mi" szedtük le. A kilencmilliárd forintos F 117-est, a hadibüszkeség top gunját, amelyből másikat soha-sehol-senki nem tudott lelőni. Csak mi, magyarok. Egy közülünk (one of us) rakétájával a magas égből. Szombat este derült ki ez a tévéből. Persze, hogy onnan. 


Fókusz

Munkatársainktól
Médiaklónok az iskolában

Pedagógusok szerint egyre nehezebben kezelhető nemzedékek kerülnek ma az iskolákba. A felnőtt társadalom hajszoltsága és kiégettsége teljes egészében leképeződik a gyerekek iskolai pályafutásán is: céltalanul és jövőkép nélkül ugyanis nincs értelme a tanulásnak sem.


Hazafi Zsolt
Vége a szemlesütős korszaknak

Bár az MSZP nem támogatja a könnyű drogok legalizálását, kampányában mégis a bulihangulatra épít. A pártelnök szerint a szocialisták határozott kampányt folytatnak, de nem fogják átlépni a durvaság határát.


Makki Marie-Rose, Bagyarik Cecília
Médiaklónok az iskolában

Pedagógusok szerint egyre nehezebben kezelhető nemzedékek kerülnek ma az iskolákba. A felnőtt társadalom hajszoltsága és kiégettsége teljes egészében leképeződik a gyerekek iskolai pályafutásán is: céltalanul és jövőkép nélkül ugyanis nincs értelme a tanulásnak sem. Az alább megszólaló pedagógus öt évnyi küzdelem után mondott fel iskolájában.


Takács Kinga, Makki Marie-Rose
Párizs csak előjele a bajnak?

Az öregedő és fogyatkozó Európa gondjaira a bevándorlás jelentheti a választ – gondolták eddig sokan. Csakhogy úgy tűnik, a zömében többgenerációs arab bevándorlók nem annyira az aktív keresők, hanem egyre inkább az eltartottak népesedő táborát gyarapítják Európa-szerte, ami csak fokozza az idegengyűlöletet, s a szakemberek szerint félelmetes társadalmi feszültségek forrásává válhat a vén kontinensen.


Frechet Tímea
A gyűlölet forgatókönyve

A gyűlöletnek ez a különleges története talán 1945 májusában kezdődött Algériában. Politikai célkitűzés nélkül 103 európait gyilkoltak meg arab csoportok az amúgy békés Constantine-ban. Válaszul a francia hadsereg egész falvakat törölt le a térképről: Ahmed Ben Bella, a francia oldalon harcoló katonatiszt a háborúból hazatérve vérfürdőben találta a faluját. Akkor határozta el: bosszút áll a francia hatalmon, minden lehetséges eszközzel harcolni fog ellenük Algéria függetlenségéért.


Lukács András, Párizs
Rendet akarnak

A zavargások kitörése utáni huszadik napra Franciaországban a helyzet "kvázi normálissá vált." Erről számolt be szerdán Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki szokásos napi jelentésében elmondta: az előző éjszakán "csak" 160 autót gyújtottak fel, és mindössze 50 embert tartóztattak le. Az erőszak tényleges csökkenése mellett a belügyminiszter egy komoly politikai sikert is elkönyvelhetett, az Ipsos-Le Point közvélemény-kutatása szerint ugyanis a lakosság 68 százaléka értékeli pozitívan a belügyminiszter ténykedését. A közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság 54 százaléka elégedetlen Jacques Chirac magatartásával, igaz, a felmérés a francia elnök hétfő esti beszéde előtt készült. 


Gazdaság

Kovács Klára
Teljes foglalkoztatottságot ígér Orbán

"Mindegy, milyen szín? a macska, csak fogja meg az egeret" – idézett egy kínai közmondást Demján Sándor Orbán Viktornak címezve a Gazdasági Konzultáció szerdai rendezvényén. Demján a legnagyobb vállalkozói szervezet, a VOSZ elnökeként kifejtette, feladatának tekinti a politika rákényszerítését arra, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, melyek révén felzárkózhat az ország az Európai Unió színvonalához. 


Hazafi Zsolt
Elnök kontra lázadók

A mintegy tízmilliárd forint évi forgalmat bonyolító Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány (MNÜA) hét kurátora az alapítvány elnökének fejét követeli. Pedig Karácsony Mihály elnöklete alatt az üdülési csekkek forgalma megötszöröződött, és míg 2002-ben ötezer, idén már százezer szociálisan rászorultat támogattak. A többnyire szakszervezeti szférából érkező kurátorok vádja, hogy Karácsony autoriter vezető. 


Hajdú Sándor
Étolaj hajtja Józsi autóját

Németországban támogatják, nálunk üldözik és büntetik a biodízel-felhasználókat. Aki itthon étolajjal vagy repceolajjal üzemelteti autóját – jövedéki adócsalást követ el. Tiltják, de sokan mégis használják: lángossütők, taxisok. 


Kalmár Gabriella
A lengyeleknek nem kell a Tesco

A nagy hipermarketek olyan, nem termelő jellegű beruházások, amelyekre nincs szüksége a gazdaságnak – nyilatkozta Teresa Lubinska lengyel pénzügyminiszter a Financial Timesnak. A konzervatív kormány – kihasználva a lengyelek csalódottságát a globalizációban – protekcionista jellegű döntésre készül: betiltaná a 300 négyzetméternél nagyobb üzletek létesítését a 15 ezer főnél kevesebb lakost számláló városokban. A lépésnek kétségtelenül van társadalmi támogatottsága, ugyanakkor a varsói értelmiség "rég nem nevetett annyit egy kormányon, mint a mostanin".


Képviselői keresetek

A parlament honlapjáról megtudható, hogy a képviselők alapfizetése 210 ezer forint, ám erre számos juttatás rakódik. A frakcióvezetők plusz 252 ezer forintra számíthatnak, a helyettesek plusz 210 ezerre. 


Ecostat: száguld a gazdaság

Az Ecostat legfrissebb gyorsbecslése szerint az idén a szeptemberrel záródó háromnegyed évben 4,6 százalékkal növekedett a GDP az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévhez viszonyítva a harmadikban 1,1 százalékos volt a bővülése. Az Ecostat egyúttal korrigálta az előző évek számait. Eszerint 2003-ban a korábban közölt 2,9 százalék helyett 3,4, tavaly pedig 4,6 százalékkal bővült a gazdaság, szemben az eddig közölt 4,2 százalékkal. A módosításra azért volt szükség, mert a Központi Statisztikai Hivatal az Európai Unió vonatkozó határozata alapján idén októberében új GDP-számítási módszertanra tért át. 


Tőzsdejelentés 2005. 11. 10-16.

A negyedéves jelentések tarkította hetet a BUX nagyobb elmozdulás nélkül zárta, az index heti változása mindössze negyed százalék volt – negatív irányba.


Hamisítványok Kínából

A hamisítványok már nem elsősorban gazdasági, hanem egészségügyi, az élet biztonságát fenyegető veszélyeket hordoznak magukban – mondta Kínában Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa. Úgy vélekedett, a hamisítási ipart már nem a drága luxuscikkek másolása uralja, hanem például gyógyszereké, élelmiszereké, gyerekjátékoké vagy repülőgép-alkatrészeké. Tavaly az EU-ban lefoglalt mintegy százmillió darab hamisított terméknek több mint fele Kínából származott. Az EU és Kína között van megállapodás a hamisítványok elleni küzdelemről, és Kína ígéretet tett arra, hogy törvényalkotását ezen a téren az EU-éhoz igazítja. Kovács a francia hírügynökség jelentése szerint nem tartja valósnak azokat a feltételezéseket, miszerint a kínai kormány a munkaerő-piaci helyzetre tekintettel elnézné, esetleg támogatná is a hamisítványok gyártásának gyakorlatát. 


Jó szezon a Balatonon

A Balatonnál 4 százalékkal csökkent a külföldi, de 12 százalékkal nőtt a belföldi vendégek száma idén az első nyolc hónapban, a tavalyi hasonló időszakhoz képest – adta hírül az MTI a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság szerdai ülésére hivatkozva.


EU-segély a francia újjáépítésre

50 millió eurót szándékozik adni Franciaországnak az EU. A rövid távú segítség célja a külvárosi zavargások okozta károk helyreállítása. 


Három kérője akadt a BA-nak

A héten beérkeztek az ajánlatok a Budapest Aiport (BA) privatizációs pályázatára. A Standard and Poor's minősítő cég elemzése szerint az üzlettel leginkább az állam járhat jól. A ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető vállalatért egy brit, egy német és egy kanadai konzorcium szállt ringbe. A korábbi fordulókból ismert ausztrál Macquarie és a dán Copenhagen Airports már korábban jelezte, hogy nem pályázik. A kezdeti árajánlatok arra utalnak, hogy a kormány akár 1,5 milliárd eurót (375 milliárd forintot), sőt még többet is kaphat. Ebből azonban "valószínűleg kevés marad a repülőtérben", miután a pályázóknak rövid távon jelentős pluszkiadásokkal is szembe kell nézniük. 


Racionalizálás az MTV-nél

"Folytatjuk." Megkezdődött a létszámleépítések második köre a közszolgálati televíziónál. Korábbi jelzések szerint 200 feletti létszámot érintett volna a karcsúsítás, később viszont kevesebb, mint 180 főről szólt a fáma.


Középmezőnyben a magyar bérek

Továbbra is jelentős a különbség az átlagkereseteket tekintve a nyugat-európai országok és a többi európai állam között – derült ki a GfK-csoport 26 országot vizsgáló felméréséből. Míg az élen álló Norvégiában 900 ezer forintnak (3600 euró) megfelelő összeg az átlagkereset, hazánk az egy főre jutó 583 eurós havi átlagkeresettel nem fért be az első húsz közé. A második helyezett Németország (3318 euró), míg a harmadik helyen Svájc végzett (2748 euró). Utánuk következik Ausztria, Belgium és Finnország. Régiókban Lengyelország (592 euró) és Csehország (633 euró) is maga mögé utasított minket.


A kormányfő nem fékez

Az EU-bizottságnak a burjánzó költségvetési deficit lefaragására irányuló követelései ellenére Gyurcsány Ferenc elutasítja az infrastrukturális beruházások vagy a szociális kiadások lefaragását – írta a Financial Times, amely interjút közölt a magyar miniszterelnökkel.


Háttér

Csizmadia Ervin
Gazdaságstratégia vagy adatmisztika?

Októberben a Méltányosság Politikaelemző Kör (amelynek egyik vezetője vagyok) konferenciát szánt a magyar gazdaság elemzésének. Úgy éreztük, kétségbeejtően zavaros a magyar gazdaságról szóló beszéd; az elmúlt hónapokban nemhogy tisztábbá, inkább még kaotikusabbá váltak a viszonyok, a közeledő (sőt itt is lévő) választási kampány nem marad nyomtalanul a gazdaság területén sem, mutatván: mégsem úgy van az, hogy minden csak a politikáról szól. 


Munkatársunktól
Hírszerzőkarrier

Lemondott az MDF-nél betöltött kampányigazgatói posztjáról Földi László, akinek a neve a Horn-kormány ideje alatt vált ismertté. A távozás oka egyelőre ismeretlen.


Vagyim Arisztov
Az Auróra alkonya

Oroszországban kísérletet tettek a kommunista múlttal való szakításra: nyolcvannyolc éve először a múlt héten nem volt állami ünnepnap november hetedike. Helyette egy másik, 1612-es történelmi eseményről való megemlékezést ajánlott fel a kormány. 1918-tól 1991-ig november hetedike a Nagy Októberi Szocialista Forradalom napja volt, a szocialista korszak legnagyobb hivatalos ünnepe: 1917 őszétől datálódott hivatalosan a kommunista éra, és vette kezdetét a nagy kísérlet a magántulajdon, osztálykülönbségek és vallások nélküli társadalom felépítésére.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Óriásnév a cserépen

Az elmúlt hetekben sorra kerültek elő olyan régészeti leletek Izraelben, amelyek méltán vonták magukra a világsajtó figyelmét. A Meggidóban talált ókeresztény imahely után az elmúlt héten Dávid ellenfelének, a filiszteus óriásnak a neve került elő egy bekarcolt cserépdarabról a Tell es-Safiban folytatott ásatáson, amit a régészek Gáthtal, Góliát szülőhelyével azonosítanak.


Külpolitika

Németh Csillag
Üzenet a gonosztól

Az al-Kaidával foglalkozó szakértők szerint a Jordániában a múlt héten elkövetett hármas öngyilkos merénylet üzenet az Egyesült Államokkal és Izraellel szoros diplomáciai, gazdasági és titkosszolgálati kapcsolatokat fenntartó Jordánia számára, de azt sem zárják ki, hogy a terrorhálózat a közeljövőben izraeli célpontokat is megtámadjon. Ennek veszélyét növeli az, hogy a gázai kivonulást követően a napokon át nyitott egyiptomi határon az al-Kaidához tartozó terroristák is bejuthattak az övezetbe.


Mérő Miklós
Peresz ment, Perec jött

Egy hete reng a föld a jeruzsálemi belpolitikában, mióta bejelentették, hogy az izraeli Munkapárt elnökévé Amír Perecet választották meg. A Hisztadrut szakszervezeti szövetség vezetőjének győzelme a pártelnöki posztért vívott harcban szűnni nem akaró vihart kavart az államapparátusban. A pártok már az előrehozott választásokra készülnek. 


Márer György, New York
Fekete rejtekhelyek

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kaptak azok a sajtóhírek, melyek szerint a CIA titkos börtönben bújtatott el és hallgatott ki fontos al-Kaida-foglyokat, mégpedig egy szovjet időkből származó kelet-európai táborban. Ezek a rejtekhelyek állítólag egy földalatti börtönrendszer részei, amelyet a CIA közel négy évvel ezelőtt létesített, és a különböző időszakokban nyolc országra terjedt ki, beleértve Thaiföldet, Afganisztánt és több kelet-európai demokráciát, valamint a kubai Guantanamo-öbölben lévő fogolytábort. 


R. A.
Összeállt a nagykoalíció

Németország történetének második nagykoalícióját a jövendőbeli kormánypártok elsöprő többséggel szavazták meg hétfőn. A szavazások a Berlin-München-Karlsruhe "egyenlő oldalú háromszögben" zajlottak, szinte ellenszavazat nélkül. 


Erdős Zsuzsa
Bagdadban járt Kofi Annan

Minden előzetes bejelentés nélkül Irakba érkezett a hétvégén Kofi Annan. Az ENSZ-főtitkár érkezését, aki a Szaddám-rezsim bukása óta most először járt Irakban, biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.


Szaddámot védeni életveszély

Egy, a Reuters hírügynökség birtokába jutott levél szerint Szaddám Huszein két bűntársának jogi képviselője elhagyta Irakot, és menedékjogot kért Katarban, miután két kollégája merénylet áldozata lett. A múlt héten az ügyvéd, Thamer Hamoud al-Khuzaie épphogy túlélt egy támadást, amikor egy fegyveres tüzet nyitott arra a járműre, amelyben társával utaztak.


Sz. N.
750 korbácsütés a Bibliáért

Egy szaúdi bíróság negyven hónap börtönre és 750 korbácsütésre ítélt egy tanárt "a vallás kigúnyolásának" vétsége miatt, miután a tanár a Bibliáról beszélt, és a zsidókat dicsérte diákjai előtt – jelentette egy szaúd-arábiai napilap múlt vasárnap. Az al-Madina lap szerint Mohammad al-Harbi középiskolai tanárt nyilvánosan fogják megkorbácsolni, azt követően, hogy tanártársai és diákjai feljelentették, mivel "gyanús ideológiát terjesztett, kigúnyolta a vallást, azt állította, hogy a zsidóknak igazuk van, a diákjainak az evangéliumról beszélt" – írja a lap, amely nem részletezi tovább a vádat. Szaúd-Arábiában, az iszlám szülőhazájában ma is az iszlám legszigorúbb, vahabita irányzata az uralkodó, és minden egyéb vallás gyakorlása tilos. Az Egyesült Államok múlt héten kiadott jelentése, mely a vallásszabadság helyzetét értékeli a világban, elítélte Szaúd-Arábiát azért, mert a "vallásszabadság gyakorlását kizárólag az uralkodó szunnita iszlám követői számára teszi lehetővé, mindenki más számára azonban megtiltja".


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Fortélyos félelem igazgat 2.

Káromkodik. Intrikál. Rágalmaz. Zsarol. Az aszódi általános iskola igazgatónője évek óta vezeti botrányok és általános felháborodás közepette a rá bízott intézményt, ám úgy tűnik, egy láthatatlan erő nem engedi elmozdítani pozíciójából. 


Tihanyi Péter, Somorjai László
Illa berek, nádak, erek

A 19. században, 1834 és 1837 között akkora szárazság volt itt, hogy még ezek a kompok is megfeneklettek a vízszint süllyedése miatt. Akkor jutott eszébe a tekintetes és nemes vármegyének, hogy érdemes volna hidat építenie. Kétoldalt meghosszabbították a töltéseket, és 1839-re elkészült egy kilencvenkét méter hosszú fahíd, amely a két tó közötti szűkületet összekötötte. Akkor még létezett itt egy Vörs nevű falu, amelynek plébánosa, Kövér János így írt az eseményről: "Ami a világ elejétől nem volt, az a mi időnkben esett meg: híd lett a Balaton közepén." 


Sebestyén István
Ötvenezer felesleges halál évente

Európai viszonylatban első helyen állunk a daganatos megbetegedések miatti halálozás tekintetében. A tendencia ráadásul növekvő, miközben egy összehangolt egészségügyi programmal az esetek számát jelentősen lehetne csökkenteni – áll a társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Rákellenes Program kormányzati vitairatában. Magyarországon a rák a második legpusztítóbb betegség, amely nem-csak az egészségügyre, de a gazdaság egészére is óriási terhet ró. 


Sport

Gazsó József
Sportolók mikrofonnal

Maradona, Matthäus, Kokó. Közös tulajdonságuk, hogy sportkarrierjük után – vagy azzal párhuzamosan – sikerrel eveztek át a média világába. Az már más kérdés, milyen minőséget képviselnek új szerepkörükben. A tévécsatornák számára pedig nem kérdés. Lényeg a nézettség. 


Géresi Márton
Emelt fővel távozhatnak

Ahogy az A válogatottunknak nem sikerült a soron következő világeseményre kijutnia, úgy az U21-es válogatottnak sem sikerült kiharcolnia az Európa-bajnoki részvételt. Mégis, micsoda különbség! Amíg a felnőttek a csoportjukban csak a negyedik helyet szerezték meg, (a nem túl acélos Izlandot és Máltát sikerült csak maguk mögé utasítani) addig fiataljaink Horvátország mögött a második helyet kaparintották meg csoportjukban, megelőzve többek között a futballban jóval erősebbnek tartott svédeket és bolgárokat, így elnyerték a pótselejtezőre a jogot. 


Munkatársunktól
Gera gyorsan gyógyul

"A műtét után egyből lábra tudtam állni, elmúlt minden fájdalmam. Már el is tudtam kezdeni a rehabilitációs munkát" – nyilatkozta a Heteknek Gera Zoltán keddi sérv-műtétje után. A West Bromwich Albion magyar középpályásának négy hetet mindenképpen ki kell hagynia.


Szabadidő

Kapsza Ágnes
Ibsen: Nóra

A József Attila Színház hagyományosan népszínház. A Gaál Erzsébet Stúdióban bemutatott darabok azonban "bevallottan" egy új irányt képviselnek, más réteget is igyekszenek megszólítani komolyabb vagy akár intellektuálisabb darabokkal, amilyen például Ibsen Nórája vagy Csehov Cseresnyéskertje.


Pécsi Tibor
Will Eisner: Cion bölcseinek jegyzőkönyve

"Nem csak zsidóknak és antiszemitáknak! Cion bölcseinek jegyzőkönyve – az igazság." A meghökkentő idézet nem egy provokatív mondat csupán, hanem az Ulpius Ház legújabb kiadványának kísérőszövege. Will Eisner szóban forgó képregénye ugyanis a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című hírhedt brosúrának a történetét dolgozza fel, amelyet keletkezésétől fogva napjainkig alapműnek tekint minden rasszista és antiszemita csoport a neonáciktól a Ku-Klux-Klánon át az iszlám fundamentalistákig.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Haláli unalom


DUMA PLÁZA

Meghívtunk egy jó nevű plasztikai sebészt a grimaszversenyre. Elképesztő pofákat tud vágni.


No comment
Tovább a cikkhez >>>

Pédzsör
Parlamenti logika

Az ellenzék azt állítja, hogy a kormányoldal valótlant állít, amikor azt állítja, hogy az ellenzék valótlant állít, ezzel szemben a kormányoldal azt állítja, hogy az ellenzék állít valótlant, amikor azt állítja, hogy a kormányoldal valótlant állít. Ugyanakkor a kormányoldal nem állítja azt, hogy az ellenzék úgy általában valótlant állít, szerinte az ellenzék csak akkor állít valótlant, amikor azt állítja, hogy a kormányoldal valótlant állít, és az ellenzék sem állítja azt, hogy a kormányoldal úgy általában valótlant állít, szerinte a kormányoldal csak akkor állít valótlant, amikor azt állítja, hogy az ellenzék állít valótlant.


slaza
Kevés szóval angolul

Megjelent a népszerű nyelvtankönyvsorozat legújabb része, a Nagyon kevés szóval angolul. A középhaladók számára készült kötet bevezető ára csak 18 500 forint + áfa + csomagolás + szállítási költség. A könyv érdekessége, hogy mindössze egyetlen szó elsajátítására koncentrál. Ez a szó a YES. 


Mi van a képen?

3. Mégis igazak a hatalmas madárról szóló legendák


Kengyelfutó gyalogstrucc

Egy elszabadult strucc megtámadott egy autót, és őrült madárüldözésre késztette a ciprusi rendőröket. A madár egy a földközi-tengeri sziget fővárosához, Nicosiához közeli farmról lépett meg. A rendőröket azután riasztották a strucc szökését illetően, miután egy hölgy Mercedesének hátsó lökhárítójára és csomagtartójára ugrott. Azonnal két járőrautó indult el, hogy elejét vegye még több közlekedési dugó kialakulásának, de a háromszáz kilogrammos madarat végül közel két kilométerre a szökés helyszínétől, immár Ciprus elnökének, Tasszosz Papadopoulosznak a rezidenciája közelében tudták csak elfogni. A sziget egyébként – az elsősorban húsukért és tollukért tartott – struccok ezreinek ad otthont. (AFP)


Reuters - Joób Viktória
Luxushotel Kabulban

Ünnepélyes keretek között került sor Kabulban az első ötcsillagos szálloda megnyitására. Az esemény fontosságát jelzi, hogy betegsége ellenére Hamid Karzai elnök is részt vett az ünnepségen. "Mindenki úgy vélte, hogy otthon maradok a súlyos náthám miatt" – mondta az elnök a megnyitón. A háromemeletes, 177 szobával rendelkező szálloda a harcok nyomait viselő afgán főváros szívében található elnöki palota közelében fekszik. A szállodában úszómedence, egészségklub, cukrászda és két étterem található. A szobák ára egy fő részére egy éjszakára 250–1200 dollár között mozog egy olyan városban, ahol az átlagkereset havi 20 dollár.


Tilos a morgás

Akár a munkaviszony megszüntetését is maga után vonhatja az időjárás vagy a lerobbant fénymásoló miatti zsémbelődés egy lipcsei számítógépes cégnél. A munkavállalók szerződésben kötelezettséget vállalnak arra, hogy munkahelyükön jó hangulatban lesznek a nap folyamán. A cég ötletgazda menedzsere szeretné, ha beosztottai – amennyiben bal lábbal keltek fel – inkább távol maradnának az aznapi munkától. Persze azok is hamar kívül találják magukat, akik rosszkedvre hivatkozva túl sokat hiányoznak. Az új szabály életre hívását egyik dolgozójuk folytonos zsörtölődése ihlette. "Annyit morgott, hogy már mások is megelégelték" – nyilatkozta a vállalat egyik vezetője. Egy érintett munkatárs szerint az ötlet jó: "Egy elégedetlenkedő elronthat egy egyébként jól indult napot is." Ügyvédi szemszögből nézve a munkaadók és a munkavállalók között létrejöhet akár ilyenfajta kölcsönös megegyezés is, bár "az, hogy valaki egy


A szakma csúcsa
Tovább a cikkhez >>>