Vissza a tartalomjegyzékhez


Vásárlási böjt

Vásárlási böjtöt hirdetett a Tudatos Vásárlók Egyesülete: Ne Vásárolj Semmit! című akciójára november 25-én kerül sor. A cél: a karácsonyi nagybevásárlás előtt emlékeztetni mindenkit, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

Az egyesület szerint miközben a társadalom egyötöde továbbra is leszakadónak tekinthető és szegénységben él, szaporodnak a túlfogyasztás tünetei. 
 Egyre több család legfontosabb hétvégi programja a "shoppingolás". Vásárlásaink 20 százalékát intézzük hipermarketekben és bevásárlóközpontokban. Az egyre szaporodó hipermarketek nemcsak zöld területet foglalnak el, autós forgalmat és így légszennyezést generálnak, hanem negatív hatással vannak a foglalkoztatottságra és a városi élet minőségére is. Az elmúlt három évben több mint 2200 kis bolt szűnt meg országszerte. A KSH adatai szerint 100 háztartásra 138 színes tévé és 125 mobiltelefon jut. 
A tizenöt éves fiatalok 29-34 százaléka fogyaszt a reklámokból látott édességet és üdítőt mindennap, miközben csak 11-14 százalékuk eszik rendszeresen zöldséget. A gyerekeknek szóló televíziós reklámozás jelenlegi korlátozásai nem elégségesek. 
A Magyarországon 1,5 millió számítógépet és több mint 7 millió mobiltelefont használnak. Az ezekből keletkező évi 70-100 ezer tonna elektronikai hulladék túlnyomó része is szemétlerakókba kerül. Ez a veszélyes hulladék nehézfémekkel, savakkal szennyezi a vizeket és a talajt. 
Évente 1,3 milliárd pillepalackot juttatunk a szemétdombra. A települési szilárd hulladék mennyisége 2008-ra várhatóan meghaladja az évi ötmillió tonnát – ma 23 millió köbméter keletkezik egy év alatt!