Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Liberális perselyadó

Az SZDSZ az egyházakkal kapcsolatos indítványában a hitéleti közösségeket gyakorlatilag kizárná a közhasznú szervezetek köréből. Gusztos Péter vasárnapi nyilatkozatában a feudális privilégiumok felszámolását követelte. Elképzelései szerint a perselypénzt, az adományokat meg kellene adóztatni, a különféle adómentességeket pedig fel kell számolni – mindezt az egyházak, a hívők és az adófizető polgárok érdekében. 


Istentisztelet egy protestáns gyülekezetben Fotó: Reuters

"Nem" – hangzott Gyurcsány Ferenc egyértelmű és tömör válasza a Magyar Rádió riporterének azon kérdésére, hogy kíván-e a kormány változtatni a vatikáni szerződésen. Gusztos Péter képviselő felvetését pedig "valamelyik párt valamelyik politikusának" a szabad véleménynyilvánítás keretei között elhangzott magánvéleményének tekinti. 
Gusztos Péter vasárnap az SZDSZ nevében az egyházaknak nyújtott "feudális privilégiumok" felszámolását követelte. "Mi, liberálisak, valljuk: ez legalább annyira az egyházi szervezetek és egyházi személyek érdeke, mint amennyire valamennyi adófizető polgárnak az érdeke" – hangoztatta Gusztos, hozzátéve: a különböző felekezetek akkor tudnak szabadon működni, hogyha a mindenkori kormányzat befolyásaitól mentesek. A szabaddemokrata képviselő kiemelte a felszámolandó egyházi "kiváltságok" közül a gépjárműadó és az építmények utáni helyi adó alóli mentességet, az egyházfenntartói járulék, a különböző adományok és a perselypénz adómentességét – holott éppen ez az alapja az egyházak anyagi függetlenségének –, illetve azt, hogy az egyházak ugyanazokért a szociális feladatokért – szerinte – másfélszer akkora támogatást kapnak, mint az állami és önkormányzati intézmények.
A politikus javaslata azonnal az egyházak támadásainak kereszttüzébe került: Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára katolikus- és keresztényellenes provokációnak nevezte azt. Veres azért tartja katolikusellenesnek a felvetést, mert az csupán a vatikáni megállapodás felülvizsgálatát említi, miközben hasonló egyezmények más egyházakkal is köttettek. Keresztényellenesnek pedig azért, mert a szabaddemokraták elképzelései "érdekes módon" csak a keresztény egyházakat érintették. "A hívők adója is befolyik az állami költségvetésbe, és azt bizony az SZDSZ-re is fordítják" – mondta a püspök a szabaddemokraták azon felvetésére reagálva, hogy a személyi jövedelemadó felajánlható részének egyről két százalékra történő emelése után a híveknek kellene finanszírozniuk az egyházak tevékenységét. Veres András értelmezése szerint a javaslat csupán egy újabb kísérlet arra, hogy a kisebbik koalíciós partner az egyházak felhasználásával növelje szavazótáborát.