Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Fortélyos félelem igazgat 2.

Káromkodik. Intrikál. Rágalmaz. Zsarol. Az aszódi általános iskola igazgatónője évek óta vezeti botrányok és általános felháborodás közepette a rá bízott intézményt, ám úgy tűnik, egy láthatatlan erő nem engedi elmozdítani pozíciójából. 


Király Gabriella Fotó: V. Sz.

Ácsné Tóth Beáta 2001-ben pályázta meg az iskola igazgatói állását (. Hetek, 2005. szeptember 16.)
Nos, a sarkukra álltak. Megírták a történteket a szakszervezet országos vezetőinek: "Az igazgatónő nem hajlandó elismerni Király Gabriellát megválasztott képviselőnknek. Csalónak, hazugnak titulálta őt a plénum előtt. A két gyermekét egyedül nevelő bátor anya éppen létéért küzd. Mi, akik kitartottunk a tisztesség és a szakma mellett, napról napra szembesülünk cselekedetünk hátrányaival, az igazgatónő retorziójával... Hétfőn (augusztus 29-én) az iskolaigazgató szóba hozta a PSZ-tagoknak, hogy mi tehetnénk az iskola rossz anyagi helyzetének megváltoztatásáért, ha leírnánk, hogy Király Gabriella megválasztása törvénytelen volt. Ugyanis a munkaügyi per több évig is elhúzódhat, s ez idő alatt akkor is fizetni kellene őt, ha nem is dolgozik. Természetesen ez elől mindegyikünk elzárkózott. Csütörtökön pedig az egyik tagnak azt mondta, ha valami nem történik, hétfőn valakit el kell közülünk küldeni Király Gabi helyett. (...) Mi ez, ha nem zsarolás, hatalommal való visszaélés?" A szeptember 11-én keltezett levelet nyolc pedagógus írta alá.


Bagyin József 

Ácsné dolgairól az önkormányzati képviselők is értesültek. Ha máshonnan nem, a részükre megfogalmazott levélből biztosan: "Tisztelt Képviselő úr/asszony! [Ácsné] igazgatósága előtt felső tagozatos tanárként riválisának tekintette az alsós pedagógusokat, s gyakran hangzottak el szájából munkánkat lekicsinylő megjegyzések, feszültségeket gerjesztett a nevelőtestületben. Egy farsangi bálon a szülők és a vendégek előtt nemes egyszerűséggel lehülyézte az alsó tagozatos pedagógusokat. Vezetése alatt nincs pedagógiai hitvallás, nincsenek szakmai szempontok ... Vannak viszont zaklatások, személyiségi jogokat sértő kijelentések, becsületsértés, írásbeli figyelmeztetés, fegyelmi, fenyegetés, diszkrimináció, minősíthetetlen hangnem mindenkivel szemben. A demokrácia csak színjáték...
Naponta nyilvánosan becsmérli munkatársait... Aszód, 2005. október 14."

Ezt a levelet jóval több mint nyolc pedagógus fogalmazta. A nyolcas szám jelentőségét az adja, hogy Ácsné szerint a hatvantagú testületből "mindössze" nyolcan elégedetlenek személyével. Ám ők is csak azért – mondta telefonbeszélgetésünk során –, mert vele ellentétben, "utálnak dolgozni". 

Ácsné munkáltatója Aszód polgármestere, Bagyin József. Ő jogosult bármilyen lépés megtételére, vagy éppen elodázására. Bagyin úr az utóbbi lehetőséggel él. Sőt, amint az a városi televízió felvételéből kitűnik, a képviselőtestület kényelmetlen kérdései elől két ízben is védelmet nyújtott Ácsnénak. Válaszolt helyette. És válaszolt a Hetek kérdéseire is: "Az igazgatónő a közoktatási törvényből és a fenntartó elvárásaiból adódó feladatainak határidőre és megfelelő színvonalon eleget tesz" – írta válaszlevelében. A képviselőkhöz eljutatott, fentebb idézett levél tartalmával kapcsolatban azonban nem válaszolt a polgármester. A szakszervezeti tagok megzsarolásával kapcsolatban szintén nem válaszolt. Arra a kérdése, kíván-e bármit tenni, s ha igen, mit, szintén nem válaszolt. Király Gabriella ügyében viszont válaszolt: "Király Gabriellát nem bocsátották el az iskolából. Számára biztosították a kötelező óraszámot." A valóság ezzel szemben az, hogy a felajánlott munkakör képviselők szerint is méltánytalan.