Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Médiaklónok az iskolában

Pedagógusok szerint egyre nehezebben kezelhető nemzedékek kerülnek ma az iskolákba. A felnőtt társadalom hajszoltsága és kiégettsége teljes egészében leképeződik a gyerekek iskolai pályafutásán is: céltalanul és jövőkép nélkül ugyanis nincs értelme a tanulásnak sem.
Lapunknak nyilatkozó tanárok szerint a legtöbb fiatalnak nincs egyénisége, nincs jelleme, olyanok, mintha klónok lennének. Kis győzikék, kis mónikák, a média produktumai. "Ma ott tartunk, hogy már a 15-16 éves lányok is együtt élnek valakivel – sokuk 25-30 éves férfiakkal, egyébként a legtöbb magatartási probléma is velük van." 


Fiatalok kapaszkodnak. Felértékelődnek a kapcsolatok Fotó: Somorjai László

Általános tapasztalat, hogy ha valaki normális családból jön, akkor sem kallódik el, ha nem olyan jó képesség? – ellenben rossz körülmények között egy kiemelkedő tehetségnek sincs nagy jövője.
Mintegy öt évvel ezelőtt a 15-29 éves magyar fiatalok értékvilágában az anyagiak álltak az első helyen. A megkérdezettek szerint a jólét és az anyagi biztonság volt a legfontosabb. Egy 2004-es kutatás szerint ma a fiatalok a pénznél és a biztos anyagi megélhetésnél jobban értékelik a családi és érzelmi biztonságot. 
Az Ifjúság 2004 kutatás szerint a mai fiatalok körében felértékelődtek az élettársi kapcsolatok, és valamelyest háttérbe szorult a partnerváltogató életmód. Bár az igény megvan a tartós kapcsolatok iránt, mégis csökken a házasodási kedv. Csupán néhány év leforgása alatt a 25–29 éves nők körében 12 százalékkal csökkent a férjezettek aránya: ma 43 százalékuk él házasságban, 22 százalékuknak élettársa van, és 35 százalékuk egyedül él.

Cikkeink: