Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 45. szám, 2005. november 11

Belpolitika

Németh S. Szilárd
Kampányszag a küszöbön

Könnyítené a parlamentbe jutás lehetőségét Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor és a Fidesz azt szeretné, hogy a jövőben kevesebb képviselő üljön az Országgyűlésben. Az elemzők mindkét javaslat mögött "kampányszagot" éreznek.


Hajdú Sándor
Kövér és a detektívek

Eddig sem volt titok, hogy a polgári titkosszolgálatok nem egységesek, többfele húznak. A nyáron kirobbant "Mucuska-gate" kapcsán azonban kiderült, hogy a Szatmári házaspár igen jó kapcsolatot tartott fenn a politikai élet mindkét oldalával. A sajtóhírek szerint a feleséget a kormányoldalhoz, míg a férjet az ellenzékhez kötötték baráti szálak, klasszikusan, akárcsak a kémregényekben. A Szatmári ügynek azonban van immár egy nem várt hozadéka is, mégpedig ha homályosan is, de körvonalazódik Kövér László egykori titokminiszter "alternatív" kapcsolatrendszere is. 


Uzoni Simon, Makki Marie-Rose
Egyre több a csonka család

Egy friss felmérés alapján az Európai Unióban megszülető gyerekek 31,6 százaléka házasságon kívüli párkapcsolat "gyümölcse". Magyarországon 2000-ben ez az arány 29 százalék volt, míg 2004-re az EU-s átlagot megelőzve elérte a 34 százalékot. 


Firnigel Loránd
Zavargásokra nincs okuk

Hazánkban több mint 150 ezren rendelkeznek bevándorlási engedéllyel, nagy részük Romániából érkezett. A magyar nagyvárosokban – a kezdeményezések ellenére – nem alakultak ki úgynevezett negyedek. 


Hetek-információ
A kár jelentős

Százmillió forintos kártérítési pert indít egy szegedi építkezési vállalkozó az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága ellen. Moldoványi Szabolcs azért döntött a pereskedés mellett, mert – állítása szerint – az adóhivatal miatt szenvedett el a cége többmilliós veszteséget.


Bebiztosítaná a jövőt a Fidesz

Nemzeti Garanciatörvény megalkotására tett javaslatot Orbán Viktor a parlamentben. Az ellenzéki párt elnöke 2002 májusa óta e héten hétfőn szólalt fel először a törvényhozásban. Felszólalásában indítványozta, hogy a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény, a panelfelújítási program, a gáz, a villany és a gyógyszer legfeljebb az infláció mértékével való áremelése részesüljön kétharmados törvény védelmében, a mindenkori kormány pedig köteles legyen az áfát időben visszatéríteni.


Sólyom Lászlóval találkozott pénteken Orbán Viktor


Szabadulnának a pártok Dunakeszi alpolgármesterétől

Az ellenzéki és kormánypárti politikusok egyetértenek abban: Szabó Tamásnak, a Magyar Nemzeti Front tagjának távoznia kell tisztségéből, mivel felszólalt egy október 23-ai rendezvényen, melyen a Vér és Becsület Kulturális Egyesület is részt vett. Az MSZP és az SZDSZ dunakeszi frakciója hétfőn szólította fel közleményben lemondásra Szabót. A Fidesz szintén nyilatkozatot adott közre, melyben "a nemzet bármely részét kirekesztő megnyilvánulást" a leghatározottabban elítél. ()


Bolygót neveztek el Rátai Dánielről


Tiltakozás a Frei Dosszié című műsor miatt

A Frei Dosszié című műsor legutóbbi adása miatt tiltakozott szerdán a jemeni nagykövetség a Külügyminisztériumnál. Állításuk szerint olyan valótlan állítások és rágalmak hangzottak el a műsorban, "melyek úgy állítják be a jemeni nép egészét – csecsemőtől az aggastyánig –, elnökét és kormányát, mintha egy, az egész világot fenyegető, előre megtervezett forgatókönyv alapján működő terrorista gépezet része lenne". Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője úgy véli: Magyarországon sajtószabadság van, a felelősség a csatornáé.


Új trükk terjed a magyar bíróságokon


Életmód

Ez az arc lesz a végső?

Noha a plasztikai sebészet őshazája Európa, és az USA-ban is gazdag múlttal rendelkezik, csábító szele már Kínát is megérintette. Napjainkra szinte minden óhaj, így a teljes arcátültetés is reális lehetőséggé vált. Néhány év múlva milliókban lehet majd mérni azon emberek számát világszerte, akik valamilyen esztétikai műtéttel változtattak külsejükön.


Makkay Marietta
Hidegvérrel a stressz ellen

A lovaglás a mozgás és az élő állattal való kapcsolat révén kiválóan oldja a mindennapi stresszt. Ezúttal egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezést mutatunk be: a Rónai Attila és felesége által a Heves megyei Hort mellett vezetett lovasbázis különlegessége, hogy hidegvér? lovakon is lehet lovagolni.


Huszonnégy pettyes lucernaböde

"Aki az élet értelmére keresi a választ, ne a tudományhoz forduljon." (Weber)


Veres Vanessza
Harag van a fésűvel

Mindennapos divattá lett a rasztafrizura, az utcákon gyakran látni szőke Bob Marley-utánzatokat is. Aki higiéniát megvető bátorsággal ilyen hajviseletre adja a fejét, annak több okból is tanácsos spórolnia: öt-nyolcezer forint közötti összegért egy hónapig marad tartós a fodrászmunka – feltéve, hogy közben nem mosunk hajat, mert akkor vége a hatásnak. Aki hosszú évekre el akar búcsúzni a fésűtől és a sampontól, az akár 45 ezer forintért is csináltathat magának ilyen "hajkoronát" – de az efféle kóctömegen már csak a borotva segít. 


Fókusz

Hack Péter
Trükkök csatája

Fél év múlva választások lesznek. A kampány már javában folyik, és már most látható, hogy a következő választás kimenetelét minden korábbinál inkább a pénz és a kommunikációs trükkök fogják eldönteni. Ez a helyzet a mára gyakorlatilag megszilárdult kétpártrendszer egyenes következménye. A masszív tömegpártok léte szükségképpen vezet ahhoz, hogy a választók több mint felének támogatását egyedül megszerezni akaró pártok tartalmi kérdésekben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A különbségek elsősorban a szimbolikus mezőben és nem a tartalmi politikában jelennek meg. Mindkét párt politikai döntéseinél elsődlegesnek tekinti, hogy az adott kérdésben mi a "népszerű" álláspont. Közvélemény-kutatások sorával tesztelik a lakosságot, és megpróbálják lenyúlni egymástól a népszerű témákat. Nem nagyon lehet mással magyarázni például a Fidesz privatizációellenes politikáját. Egy retorikájában piacpárti jobboldali párt miért vállal közös platformot a kommunista Munkáspárttal a privatizáció ellenzésében? Csak azért, mert a felmérések szerint a privatizáció rendkívül népszerűtlen, így mindenki, aki ellene fellép, népszerűségre számíthat. A trükk következő eleme, hogy "hogyan verjük be a köztudatba azt, hogy mi is a párt álláspontja".


Lukács András, Párizs
Kemény kézzel

Szerdán hajnalban megkezdődött a rend helyreállítása a közel két hete felbolydult Franciaországban. A kormány által életbe léptetett kijárási tilalom fordulatot hozott a zavargások megfékezésében, és bár szerdára virradóra is több mint ötszáz autót gyújtottak fel országszerte, mégis egy nyugodtabb nap vette kezdetét. A rendőrségnek sikerült letartóztatnia a zavargások során rablótámadásban meggyilkolt 56 éves újságíró támadóit, a belügyminiszter pedig bejelentette, hogy kitoloncolják az országból azt a közel 120 külföldi állampolgárt, akik részt vettek a zavargásokban.


Németh S. Szilárd, Hubert József
Dobogón a magyar foci

"Az MLSZ belső harcai nem akadályozzák a sikeres Eb-pályázatot" – nyilatkozta lapunknak Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. A 2012-es labdarúgó kontinensviadal megrendezési jogáért már csak három pályázat, köztük a magyar–horvát maradt versenyben. Mészöly Kálmán az olaszokat tartja a legfőbb riválisnak.


Tarik Demirkan
Fejkendőtörvények Európában

A török miniszterelnök úgy véli, hogy a franciaországi rendbontások összefüggésbe hozhatók a Franciaországban és általában Európában érvényben lévő "fejkendőtilalommal" – véleményének hivatalos németországi látogatása során adott hangot, egy újságíró kérdésére válaszolva.


Széchey Noémi
A külvárosok népe

A francia külvárosokat az utóbbi két hétben megrázó zavargások gyökerei hosszú múltra nyúlnak vissza. A most felszínre tört feszültségek olyan évtizedes problémákra irányították rá a figyelmet, amelyekre mindeddig nemigen tudtak megoldást találni a különböző kormányok.


Sebestyén István
Fő felelős a felelőtlenség

Közlekedési morálunk tükörképe annak, ahogyan társadalmi kapcsolatainkban viselkedünk: ha valaki önző, az az utakon is felelőtlenül fog viselkedni – mondja egy rendőrségi szakértő. Ebben a tekintetben szerinte messze elmaradunk Európától. Ezt bizonyítja, hogy bár hazánkban az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan csökkent a halálos balesetek száma, jelenleg is évente 1300-1400 személy veszíti életét közutainkon. 


Major Nóra
Arizona-Külső vagy Milánó?

– Míg Amerika mindenhova importálni akarja a saját világképét, és állandóan el akarja fogadtatni másokkal az eszméit, addig Európa belenyugszik abba, hogy a világ túl bonyolult ahhoz, hogy ezt megtehesse. Amerikában él egy "messianisztikus öntudat", ami miatt hajlandóak szembeszállni akár a fél világgal is. Az USA megengedheti magának, hogy konfrontatív legyen az olajkérdésben vagy a közel-keleti külpolitikában, mert a népessége nem függ az arab bevándorlók tömegétől.


Gazdaság

Kovács Klára
Tévéáradat

Echo Tv, Vital Tv, Story Tv, Sport Club, Tv Deko. A televíziózás feltehetően még mindig jó üzlet, hiszen az említett csatornák a napokban kezdték meg, illetve a közeljövőben kezdik sugárzásukat a 170 milliárdos hazai reklámpiac egy-egy szeletéért. 


Rekordveszteség a MÁV-nál

Összesen 81 milliárd forintos veszteségre számíthat az idei évben a Magyar Államvasutak (MÁV). A tavalyi deficit dupláját a magas energiaárakkal és bérköltségekkel magyarázzák. Ezen a hiányszámon pedig az sem segített, hogy az elmúlt három évben meghozott intézkedések (többek között radikális létszámleépítések) eredményeként évi 25 milliárd forint megtakarítást is elkönyvelhettek.


London a No.1 pénzügyi központ

Ma London az első számú globális pénzügyi központ. Még New Yorkot is megelőzi, Párizst és Frankfurtot pedig "több orrhosszal veri" – olvasható egy új nemzetközi felmérésben. A 365 vállalati döntéshozó bevonásával elvégzett vizsgálat 70 oldalas összefoglalója szerint ma már csak London és New York számít igazi piaci központnak. A brit főváros vonzereje kozmopolita jellegében rejlik, hogy itt "főleg külföldiek üzletelnek külföldiekkel". A megkérdezettek közül senki nem vonta kétségbe, hogy London és New York a következő 10 évben megőrzi centrumszerepét.


Tőzsdejelentés 2005. 11. 02-09.

Közel egy százalékkal ismét 21 000 pont alá csökkent a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének értéke az elmúlt kereskedési héten. Bár a gyógyszerszektor nagyszerűen teljesített – a Richter 5, az Egis 6,5 százalékkal drágult –, az indexben nagyobb súllyal képviselt MOL és OTP közel 3,5 százalékos esése negatív tartományba taszította az indexet. November 15-éig látnak napvilágot a cégek harmadik negyedéves eredménybeszámolói, így ez tartogathat némi izgalmat a következő napok kereskedésére. Az európai zavargások hatására az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben.


Önerő nélküli lakáslízing

November 14-étől önerő nélküli lakáslízinget indít az OTP lízingcége. Az új lakásoknál valóban önerő nélkül, használtaknál pedig 30 százalékos saját erővel lehet igénybe venni. A THM a lízing devizanemétől függően 7,35 és 13,42 százalék közötti. A terméket elsősorban azoknak kínálják, akik nem rendelkeznek a bankhitelhez szükséges önerővel, illetve nem akarják lekötni szabad forrásaikat. A lakáslízing lényege, hogy a lakást a lízingcég veszi meg, majd az szerződést köt az ügyfelekkel. Így az adott magánszemély (vagy cég) csak a futamidő után lesz a lakás tulajdonosa, bár az egész futamidő alatt gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat.


Kovács Klára
Az ellenzék begurult

Az évtized legnagyobb beruházásaként aposztrofálta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a dél-koreai Hankook Tire magyarországi letelepedését. A világ hetedik legnagyobb gumiabroncsgyára 132 milliárd forintos beruházás révén 1500 munkahelyet kíván létrehozni Dunaújvárosban. A település polgármestere szerint a projekt megoldhatja a térség munkanélküliségi gondjait. Az öröm azonban nem osztatlan.


Birovecz László
Paksnak csak alternatívája van?

Akár sikerrel is járhat a zöld szervezetek akciója, mellyel a Paksi Atomerőm? üzemidejének további húsz évvel történő meghosszabbítása ellen küzdenek. Néhány héttel ezelőtt a négy parlamenti párt még teljes egyetértésben állt ki az erőm? üzemidejének meghosszabbítása mellett, a hétfői parlamenti vitán azonban a Fidesz – korábbi álláspontját megváltoztatva – már ellene érvelt.


Munkatársunktól
Dráguló regisztrációk

Az idén mindössze harmincezer használt autót hoztak be Magyarországra, a regisztrációs adó növelésével jövőre tovább csökkenhet az import. Az érintettek szerint egyre kevésbé éri meg az alig használt autók behozatala. 


Lejtőn az ingatlanpiac

Az Ecostat harmadik negyedéves felmérése szerint továbbra is tart az ingatlanpiac teljesítménycsökkenése. A piac "hangulatát" tükröző ingatlanbarométer jelenleg 45,5 százalékon áll, ami 2,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévhez képest. (Ez a négy éve mért második legalacsonyabb érték.) A piaci szereplők várakozásai továbbra is rendkívül vegyesek. Egyedül az ingatlanforgalmazók csoportja mutat átlag feletti optimizmust. Az elemzők úgy vélik, mára jelentősen beszűkültek az értékesítési csatornák, és az ország egészét tekintve is egyre nehezebb eladni az új és használt lakásokat. A közeljövőt érintő előrejelzések szerint a lakosság nem kezd nagyarányú lakásépítésbe, sem ingatlanvásárlásba.


Megint elmarasztaltak

Miután a hét elején újra elmarasztalták hazánkat az EU tagországainak pénzügyminiszterei, szóba került annak lehetősége is, hogy akár uniós támogatásokat is veszíthetünk azzal, ha sorozatosan nem teszünk eleget az államháztartási hiány leszorítására vonatkozó brüsszeli ajánlásoknak. A két ügy között ugyan nincs közvetlen összefüggés, és egyelőre szó sincs ilyen intézkedések fontolóra vételéről, az elképzelés mégis bekerült a köztudatba. A hivatalos módszerek szerint ugyanis végső soron tetemes pénzbírsággal sújtják azokat a tagállamokat, ahol a hiány tartósan meghaladja a GDP 3 százalékát.


Energiaválság Albániában

"Albánia súlyos energiaválság szélére sodródott" – jelentette be a hét elején Genc Ruli gazdasági miniszter. Szinte megbénult az élet, miután a tiranai kormány – az egy évtizede nem látott mérték? energiahiány miatt – szigorú áramkorlátozásokat vezetett be. A helyi hatóságok napi 4-8 órára korlátozták az áramszolgáltatást, miután az elmúlt hónapok szárazsága nyomán megbénult az ország egyetlen, saját (bár "békeidőben" sem teljesen elegendő) energiaforrását jelentő vízerőműrendszer termelése. Az albán városokban ezen túl napi 15-18 órás áramkorlátozások várhatóak, habár a közintézményekben, sütödékben és nagykövetségeken továbbra is biztosítják az áramot.


Energia-boom 2030-ig

A világ energiaszükséglete megkétszereződik 2030-ig, s hogy a növekvő keresletet ki lehessen elégíteni, a kitermelést és a finomítói kapacitásokat is jelentősen bővíteni kell – állapította meg hétfőn közzétett elemzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szakmai szervezet szerint az energiaellátás javítására 2030-ig összességében 17 ezer milliárd dollárnyi beruházást kellene megvalósítani, ebből évente 18,7 milliárd dollárt kéne költeni a finomítói kapacitások bővítésére. Ennek legalább kétharmadát a fejlődő országokban kellene megvalósítani, miután az iparilag fejlett országokban komoly környezetvédelmi akadálya van új finomítók építésének – szögezi le a jelentés, megállapítva: az Egyesült Államokban például egyetlen finomító sem épült az elmúlt 30 évben. Ha ezek a beruházások elmaradnak, akkor a kőolaj 2030-ban a jelenlegi árhoz képest kétharmaddal is magasabb lehet. Hétfőn egyébként 60 dollár körül alakult a kőolaj ára New Yorkban.


USA-Kína textilegyezmény

"Kísérleti megállapodás" született a héten az amerikai–kínai textilvitában. A The Washington Post tudósítása szerint az egyezmény még mindig nem teljes, ennek ellenére a jövő héten várhatóan aláírják a felek. A megállapodásban az USA Kína textilkvótáját jövőre 8-10, 2007-re 13, 2008-ra pedig 17 százalékra szigorítaná. Az importvám emelését indokolja, hogy az Államokba érkező kínai textilexport az idei év első nyolc hónapjában 54 százalékkal, azaz közel 17,7 milliárd dollárral ugrott meg a globális kvótarendszer év eleji megszűnését követően. Az új egyezmény 2006. január 1-jétől lépne életbe és 2008-ig tartana.


Háttér

Széchey Noémi, Jeruzsálem
Az életet választotta

Ha valaki arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet újrakezdeni az életet, miután az ember mindent elveszített, érdemes megkérdezni David Hatuelt, mert úgy tűnik, ő ismeri a választ. 


Morvay Péter
A korbácsos író meséje

A 2005-ös fekete év megmentését várja Hollywood a Narnia krónikái című, december elején a mozikba kerülő szuperprodukciótól. A C. S. Lewis angol szerző regénysorozatát feldolgozó fantasy filmet a Walt Disney producerei a Passió sikerén felbuzdulva az amerikai keresztény nézőközönség felé mint evangéliumi történetet reklámozzák.


Bagyarik Cecília
21. század: a járványok kora?

Az emberiséget – hatezer éves történelme során – mindig sújtották fertőző betegségek. Az elmúlt évtizedekben úgy tűnt: a fejlett világ legyőzheti a fertőző betegségeket és ezeknek a tömeges megjelenését, a járványokat. Az egyensúly a fertőző betegségek felbukkanása és kezelése között azonban felborulóban van. Az eddig védettnek tűnő fejlett és gazdag nyugati világot újabb és újabb járványok fenyegetik. 


Koroknai Zsófia
Homeopátia

A kilencvenes évek óta a hagyományos orvosláson belül is egyre népszerűbbek az alternatív gyógymódok. Az egyik legközkedveltebb a homeopátia. A homeopátiás készítményeket különösen a gyermekgyógyászatban alkalmazzák nagy előszeretettel, mert természetes összetevőiknél és alacsony hatóanyag-tartalmuknál fogva mellékhatásmentesek. Gyógyító erejük ugyanakkor merőben kétséges, meglehetősen drágák – a problémát csak tetézi, hogy az egyre "elkötelezettebb" szakorvosok többnyire kérdezés nélkül írják fel a szereket a mit sem sejtő pácienseknek.


Munkatársunktól
Jellemző a hálátlanság

Az alkalmazottak közül azok válnak be igazán, akik szeretik azt, amit csinálnak – állítja lapunknak több munkaadó. Szerintük egyre kevesebb azok száma, akik munkájukat hivatásnak tekintik, ellenben egyre többen űzik professzionális szinten a lógást. Egy nemrég készült felmérés szerint például a megkérdezettek 52 százaléka inkább lemondana reggeli kávéjáról, mint a munkahelyi internetezésről. 


Beszervezésem keserédes íze

Kántor Zsolt a nyolcvanas évek második felében a magyar kulturális élet személyiségeiről készített jelentéseket a pártállam titkosszolgálata számára. Az egykori közművelődési felügyelő lapunk hasábjain kér bocsánatot mindazoktól, akikről a III/III-as ügyosztály számára adott információkat. Kántor Zsolt jelenleg egy nyomda könyvkiadási referense, a Szépírók Társaságának tagja, a Tevan Könyvkiadó exigazgatója, a Bárka irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. A nyolcvanas években tagja volt a József Attila Körnek is. Kántor Zsolt rendszeresen publikál a Mozgó Világba, a 2000-be, a Kritikába, a Holmiba, az Élet és Irodalomba, valamint a Hetekbe. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
A legősibb keresztény imaház?

Alig egy hete tartanak az ásatások a megiddói börtönben talált korai keresztény imaház területén, az izraeli idegenforgalmi miniszter máris repteret készül építeni a majdan ide látogató zarándokok tömegeinek. Mi az oka ennek az optimizmusnak? A világsajtóban a napokban szárnyra kapott hír valóban nem mindennapi szenzációt ígér a kereszténység története iránt érdeklődők számára. Állítólag Izraelben megtalálták minden idők legrégibb keresztény imaházát.


Külpolitika

Márer György, New York
Demokrata reménysugár

New Yorkban Michael Bloomberg 20 százalékos szavazati többséggel újra megbízást kapott a város vezetésére. A republikánusok így negyedik hivatali időszakra rendezkedhetnek be a manhattani városházán. 


Erdős Zsuzsa
Német-orosz fegyverüzlet Iránnal

A berlini kormány figyelmeztette a német vállalatokat, hogy Irán és Szíria korszer? német hadiipari és nukleáris berendezésekhez jut hozzá a törvénytelenül eljáró moszkvai cégeken keresztül – értesült a németországi Focus magazin. A felszereléseket kezdetben legálisan exportálták Moszkvába, ahonnan közvetítők segítségével mint tudományos eszközöket szállították tovább Iránba. Irán mérőműszerekhez, hajtó- és vezérlőrendszerekhez jutott a közepes hatótávolságú Sahab-3 típusú rakétái fejlesztéséhez. 


Azeri tüntetések

Tüntetést szervezett az azerbajdzsáni ellenzék Bakuban a múlt heti választások hivatalos eredménye elleni tiltakozásul. Az adatok szerint a hatalmon levő Új Azerbajdzsán Párt nyerte meg nagy fölénnyel a választásokat. 


Újabb iskolai lövöldözés

Kedd délután egy 15 éves középiskolás diák lövöldözni kezdett egy tennessee-beli középiskolában, Jacksboró-ban. A szemtanúk szerint a fiú egy kis kaliber? kézifegyverrel először lelőtte az egyik igazgatóhelyettest, majd a másikat, az iskola igazgatóját pedig súlyosan megsebesítette. 


Hetek-összeállítás
Most Jordániát büntették a tömeggyilkosok
Terror Ammanban

Három pokolgép robbant szerda este a jordán fővárosban. A lapzártakor történt merényletben legalább 57 ember meghalt, és több mint százan megsebesültek. A hatóságok szerint öngyilkos merénylők követték el a terrortámadást, "a nyomok az al-Kaidára utalnak, bár egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékaink" – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. A robbantásokra három, elsősorban amerikai és európai, valamint jómódú jordániai üzletemberek által látogatott szállodában, a Grand Hyatt, a Radisson SAS és a Days Inn szállodákban került sor Amman üzleti negyedében.


Szikora Márton
Megalakult az új lengyel kormány
Bizalmatlanság egy hét után

Varsóban a jobboldali kormány megalakulását követően továbbra is feszültség jellemzi mind a közéletet, mind a gazdaságot. Brüsszel és a befektetők a héten tartott bizalmatlansági szavazás eredményétől várják a helyzet javulását.


Busa Viola
Bajban a nagy túlélő

George W. Bushhoz hasonlóan Tony Blair brit kormányfő is politikai pályafutása legnehezebb hetét élte meg az elmúlt napokban, miután az általa támogatott terrorellenes törvényjavaslatot a parlament alsóházában saját pártja képviselői is leszavazták. Bár a politikus eddig minden válságot "túlélt" – annak ellenére, hogy a brit sajtó már nyolc éve egyfolytában a bukásáról beszél –, ezúttal ő maga is elismerte, hogy nehéz időket él meg. 


Németh Csillag
Zendülők Bush nyomában

Nem volt zavargásoktól mentes George W. Bush dél-amerikai útja. A hazájában sok kérdésben támadott amerikai elnök a kontinens államainak kétnapos csúcstalálkozóján vett részt a múlt héten az argentínai Mar del Platában, majd több latin-amerikai országot is felkeresett.


Sport

Sebestyén István
Képtelen volt veszíteni

Ha előre tudta volna, hogy a KTM-mel szakítás lesz a vége, akkor sem maradt volna "második ember" az osztrák csapatnál – nyilatkozta a Heteknek Talmácsi Gábor. A Gyorsasági Motoros Világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában elért harmadik helyezésével sporttörténelmet írt "Talma" jövőre a Hondánál folytatja. 


Gazsó József
Felállították Lászlót a Fradi kispadjáról

Közel 17 hónapos együttműködés után elváltak a Ferencváros és László Csaba útjai. Menesztésének okaként a klub vezetősége a sorozatos bajnoki gyengélkedést rótta fel. 


A Mourinho-fiúk sem verhetetlenek

Negyven veretlen Premier League mérkőzés elteltével először kényszerültek rá a Chelsea játékosai, hogy gratuláljanak az ellenfél győzelméhez. A londoni kékek menetelésébe az utóbbi időben igencsak botladozó Manchester United szólt közbe.


Szabadidő

Mi teljesítjük

"Tömény – ha egyetlen szóval kell meghatározni. Azok számára viszont, akik semmilyen mondandót nem várnak a popzenétől – hallgathatatlan." Mondja Pajor Tamás a lapunkkal egy időben megjelenő, Önök Érték című CD-jéről. Az album 17 új dalt tartalmaz az elmúlt 7 év terméséből. Az alkotók szabadon bántak a különböző zenei stílusokkal, érezhető, hogy annak tartják a zenét, ami: érzelmek, gondolatok és spirituális élmények közvetítő eszköze. Mivel azonban ennél többet értekezni zenéről értelmetlen – akárcsak egy festményt elbalettozni –, kedvcsinálóként álljon itt néhány idézet a szövegkönyvből: 


Márai Sándor: Tájak, városok, emberek

Jöjjön egy kis időutazás: Itália, Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Anglia – mindez az 1920-as, 30-as években. A modernizálódó Európa két világháború között, ordas eszmék árnyékában, de még jórészt a nemzetállami felállásban: egyedi hangulatokkal, szokásokkal, tradíciókkal. Amikor még nem az otthonról jól ismert Tesco áruházat láttuk Londonban is. Európa kultúrnemzeteiről írt élménybeszámolókat rövid publicisztikák formájában Márai Sándor – ezekből ad válogatást a Tájak, városok, emberek című kötet. 


Programajánló

Kiállítás: Átváltozások – A szövött kárpit művészete egykor és ma címmel nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. (XIV., Hősök tere)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

No comment


– Ne aggódj folyton, Béla, a miniszter világosan megmondta, hogy emberre nem terjed a madárinfluenza!


DUMA PLÁZA

– Képzeld, letettem a jogsit! – Kajakra? – Dehogy! Autóra.  (pesti vicc)


Üzemi baleset a szoláriumban

– Helyszíni tudósításunkat láthatják a sumákosberényi turbószoláriumban történt üzemi balesetről. Máris kapcsoljuk a helyszínen kollégánkat, Lokál Patrikot. Szervusz, Patrik, mi történt?


Eladó telkek a Holdon

A megszűnőfélben lévő Pekingi Holdfalu Légtudományok és Technológia nevű társaság úgy határozott, hogy működésének utolsó pár hónapjában nagy kiterjedés? holdtelkeket értékesít magánszemélyek részére. 


Lawrence leckéi

T. E. Lawrence halálának 75. évfordulójára kiállítást rendeztek Londonban. Közismertebb nevén Arábiai Lawrence az 1916–18-as, törökök elleni arab felkelést vezette, és a közel-keleti helyzetre vonatkozó – nyolcvan évvel ezelőtti – tanácsai sajnos hátborzongatóan helyénvalóak még ma is. "Jobb, ha az arabok csinálják tűrhetően, mint ha te csinálod tökéletesen" – tanította katonáinak a "legkisebb beavatkozás" törvényét.


Kalapács alatt Napóleon foga

Fogászati szemszögből nézve a fog egy negyvenes éveiben járó férfi jobb felső szemfogának tűnik; ez passzolni látszik Napóleon életrajzi adataival. Az Atlanti-óceán déli részén található brit Szent Ilona-szigetre száműzött Bonaparte Napóleon halála évében, 1821-ben fizikálisan már egészen össze volt törve, ínye is elsorvadt, vérzékennyé vált; ekkor vesztette el fogait.


Mi van a képen?


Sztárt Wársz - mínusz 5. epizód

– Apa elfelejtette a szülinapomat.