Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
A CIA-nyomozás lezárult

A vádesküdtszék még a héten nyilvánosságra hozza a nyomozás eredményét abban a 2003-as ügyben, amelynek során felmerült a gyanú, hogy fehér házi illetékesek felfedték a CIA egyik titkos megbízottjának nevét egy újságíró előtt.

Az ügy állítólag megtorlás lett volna egy korábbi nagykövet ellen, aki bírálta a kormányt az iraki atomfegyverprogrammal kapcsolatos téves hírszerzési adatok miatt. A titkos megbízott egyébként nem más, mint a volt diplomata felesége. A két gyanúsított Karl Rove, aki Bush elnök sikeres 2004-es kampányát szervezte, és Lewis Libby, Dick Cheney alelnök főtanácsadója. 
A republikánusok igyekeznek elébe menni a vádemelésnek, és a vizsgálatot egy túlbuzgó vizsgálóbíró koncepciójának beállítani. A demokraták nem először nyúlnak jogi fegyverekhez Bush táborának gyengítésére: szeptember végén a képviselőház republikánus többségi vezetője, Tom Delay ellen emeltek vádat egy évekkel ezelőtti kampánytámogatás ügyében. Delaynek a vizsgálat idejére le kellett mondania pozíciójáról.