Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Iszlám vihar

Zavargások törtek ki a hétvégén Egyiptomban egy keresztény témájú DVD miatt, melynek következtében négyen életüket vesztették, és legalább kilencven a sebesültek száma. 

Alexandriában a rendőrség botokkal és könnygázzal próbálta megfékezni a mintegy ötezer tüntetőt, akik a péntek déli imájukat befejezve köveket dobáltak, ablakokat vertek be, autókat rongáltak, és megpróbáltak betörni a kopt Szent György-templomba. 
A tüntetők a felháborodásukat egy olyan film kiadásával indokolták, amelyet két évvel ezelőtt mutattak be a templomban. Annak ellenére, hogy az utcákra vonultak közül valójában csak néhányan látták a filmet, mindenki azt állította, hogy az iszlámellenes. Az utcákon olyan szlogeneket kiabáltak, hogy "testünkkel és vérünkkel feláldozzuk magunkat az iszlámért". A feszültség a szombati zavargásokat követően is érzékelhető volt a városban, sokan felhívták a figyelmet, hogy külföldieknek nem ajánlatos ott tartózkodni, ugyanis kiszámíthatatlan a hangulat. 
Az Egykor vak voltam, de most már látok című film egy fiatal keresztény életét mutatja be, akinek iszlám szélsőségesek pénzt ajánlanak fel, hogy térjen át az iszlámra. Ő meg is teszi ezt, de kiábrándul, és visszatér a kereszténységhez, ekkor azonban halálosan megfenyegetik.
A templom igazgatója tagadta, hogy a film sértené az iszlámot, mivel a film végén a főszereplőt egy muzulmán barátja menti meg. Véleményük szerint a DVD a szélsőségek veszélyeire hívja fel a figyelmet, és nem iszlámellenes. Emellett tagadták, hogy provokálni akarták volna az ország muzulmán többségét. 
A tüntetők korábban ultimátumot adtak a kopt egyháznak, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot. Az egyház erre azonban nem volt hajlandó, mivel állításuk szerint nem követtek le semmi olyat, amiért ezt meg kellene tenniük. A szombati tüntetéseket megelőzően a templomnál egy muzulmán férfi megtámadott és súlyosan megsebesített egy apácát, majd a segítségére siető keresztény ügyvédet is hátba szúrta. A tizenkilenc éves fiatalt letartóztatták, aki elmondta, hogy a DVD miatt, bosszúból követte el tettét. 
Az egyiptomi biztonsági erők azonban a szélsőséges iszlám harcosokat vádolják a DVD terjesztésével, akiknek céljuk, hogy feszültséget gerjesszenek a november 9-ei parlamenti választások előtt, melyen két kopt keresztény képviselőjelölt is indul. 
A legutóbbi erőszakos összecsapásban, 2000 januárjában huszonhárom keresztényt öltek meg egy kopt boltos és egy muzulmán vásárló vitájából kialakuló utcai harcok során.