Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 43. szám, 2005. október 28

Belpolitika

Vádak és tabuk

"Világosan emlékszem a bakancsára. Arra volt kíváncsi, hogy kik voltak a társaim, ki volt a parancsnokom. A gyilkos kihallgatásról készült egy vallatási jegyzőkönyv, amelyet később megtaláltak, és mivel a vérem is rajta volt, sikerült beazonosítani a vércsoport alapján. A jegyzőkönyvre azt írták: >>Nem vallott<<, másnapi dátummal pedig azt, hogy >>Eltemetve<<. Ez azt jelentette, hogy bedobtak egy tömegsírba" – emlékszik vissza Dózsa László színművész az 1956-os forradalom poklára, melynek során hivatalosan kétszer is meggyilkolták. 


Kunstár Csaba
Nem kell a cirkusz

Toller László szerint a parlamentnek egy új alkotmányt kell készítenie. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja, lapunknak elmondta: amennyiben kormányon maradnak, egy új alaptörvény-tervezettel fognak előállni.


Németh S. Szilárd
Mocskos kis háború

A közelgő választás az október 23-ai ünnepségek során is éreztette hatását. A népszerűségi mutatók alapján a kormányoldal és az ellenzék fej fej mellett halad. A korábban még toronymagasan vezető ellenzék aktivizálta magát, és keményebb hangnemet ütött meg.


Hetek-összeállítás
Buktatott az AB

Alkotmányellenes a nemrégiben elfogadott új felsőoktatási törvény több pontja is. Sajtóinformációk szerint Magyar Bálint alatt inog a miniszteri bársonyszék, bár a héten több kormánypárti politikus – köztük a miniszterelnök is – támogatásáról biztosította az oktatási tárca vezetőjét.


Pajor Tamás
Turulnátha
Tovább a cikkhez >>>

Firnigel Loránd
Heves fogadtatás

"Gyurcsány Ferenc olyan szavakat adott az Egyesült Államok elnökének szájába, amelyek nem is hangoztak el" – állítja Révész Máriusz. A Fidesz szóvivőjével ellentétben a Külügyminisztérium tájékoztatója megerősíti: Washington rossz néven vette, hogy Orbán Viktor nem határolódott el Csurka István korábbi megnyilvánulásaitól, amelyben a terrorcselekményekért az amerikai politikát tette felelőssé. 


Hetek
Ítélet született a móri bankrablás ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden helyben hagyta a tavaly decemberben született elsőfokú döntést, jogerőre emelve Kaiser Ede tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetését. A másik fő vádlott, Hajdú László ügyében azonban új eljárás lesz. A vád szerint a 2002. május 9-ei, nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás során Kaiser rálőtt a biztonsági őrre, majd az épület ajtajába állva küldte el az érkező ügyfeleket. Közben ismeretlen társa módszeresen kivégezte a bennrekedt túszokat, akiknek esélyük sem volt a menekülésre. Bár a nyomozásakor a rendőrség még úgy vélte, az idegenlégiós múlttal rendelkező Hajdú László volt a tettes, az ügyészség már csupán annyit látott bizonyítottnak vádiratában, hogy Hajdú szerezte a fegyvereket a bankrabláshoz. A most megszületett ítéletben a Fővárosi Bíróság azonban már ebben sem találta bűnösnek Hajdút, így továbbra sem tudni, hogy ki lehetett a móri gyilkos. A Kaisernek alibit szolgáltató tanúk ellen a bíróság hamis tanúzás miatt megküldte az iratokat az ügyészségnek.


Hetek
Feljelentette a rendőrséget

Feljelentette a rendőrséget az a férfi, akit a rendőrök Molnár Gyulának, az MSZP budapesti elnökének október 23-ai beszéde alatt vezettek el, mivel a rendezvényt "spion vagy" bekiabálással zavarta meg. Ivády Béla csuklótól vállig érő gipszben nyilatkozott a sajtónak, állítása szerint őrizetbe vétele után két napig tartották fogva, ahol a rendőrök erőszakosan bántak vele, gázsprayt is fújtak rá, és nyolc napon túl gyógyuló izomzúzódást szenvedett. Az őrizetből csak kedden engedték ki. A rendőrség érdemben nem nyilatkozott az ügyről.


Hetek
Konzervatív megújulás

Konzervatív politikai megújulást sürget hazánkban a Ronald Reagen Társaság. A társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján ki kíván állni az emberi élethez való jog mellett, elutasítva az eutanázia minden formáját, és követelve, hogy abortuszra csak az anya életének védelme okán kerülhessen sor. A gazdasági programjuk keretében az adók csökkentését és a családi jövedelemadó bevezetését szeretnék elérni. A civil szervezet külön figyelmet szentel a külpolitikának is: szerintük hazánknak határozottabban kellene támogatnia az USA terrorizmus elleni harcát.


Magyarölésre buzdítanak

Magyarölésre buzdítanak az újvidéki iskolák falaira festett falfirkák. Az újvidéki villamossági szakközépiskola falán megjelent falfirka, és a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskola környékén megjelent feliratok szerzői magyarirtásra szólították fel a lakosságot. További falfirkák tűntek fel a jobbára magyarok lakta Telep városrész néhány épületén és a tartományi székváros melletti Budiszava főutcáján is. Az eset kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség követelte Rasim Ljajic emberi jogi és kisebbségügyi miniszter lemondását. (hirszerzo.hu)


Megszűnik a BBC magyar adása

Megszűnik a BBC magyar adása – jelentette be a brit társaság. 2006 márciusáig bezárják a bolgár, a magyar, a horvát, a cseh, a görög, a kazah, a lengyel, a szlovák, a szlovén és a thai szekciót.  A BBC szerint az adások hallgatottsága csökkenni kezdett: a kelet-európai régióban ma már hárommilliónál is kevesebben hallgatják az adásokat. Egyúttal egy új, arab nyelv? hírtévé elindítását is bejelentették. (Hetek)


Bagyarik Cecília
Haldokló hattyút lőttek le

Haldokló hattyút lőttek le horvát állatorvosok. A madár lábán található jelzés szerint a madárinfluenzával fertőzött állat hazánkból repült a délszláv államba, a szakemberek az állat pontos indulási állomását jelenleg kutatják. 


Életmód

Makki Marie-Rose
Színház határok nélkül

Nem félsz? – kérdezte egy ismerősöm, amikor megtudta, hogy a Baltazár Színház előadására megyek. Elbizonytalanított: értelmi sérültek profi színháza, tényleg nem túl sok ez egy kicsit? Aztán, mire kijöttem a Merlinből, kaptam egy kis leckét művészetről, önismeretről, előítéletességről, no meg arról, hogy – profánra fordítva – fogyatékos az egész világ, s fogyatékos benne minden férfi és nő. Elek Dóra rendező megint elérte a célját.


M. R.
Üres víziók

Magyarország a világelsők között van számos önpusztító dologban: rákban, dohányzásban, alkoholfogyasztásban és tévénézésben egyaránt. Sőt, a tévét illetően a növekvő tendencia erősödik. Most, hogy közelít a tél, minden esélyünk megvan arra, hogy teljesen kilúgozva az agyunkat, kábán feküdjünk le minden este, semmit sem várva már az élettől.


Féktelen Dave Gahan

Magamutogató, extrovertált divatbohóc – állítja a jövőre Magyarországra látogató Depeche Mode frontemberéről az együttes egyik alapítója. A Dave Gahan vezette zenekar a nyolcvanas évek végétől a Black Celebration albummal egyre inkább mélabússá vált, a turné során tagjai nem beszéltek egymással, drog- és alkoholproblémák ütötték fel a fejüket. 


Cs. E.
Kamera Hungária

Big Brother-szereplők lehetünk tudtunkon kívül? Ennek veszélyét firtatva rendezett október 20-án demonstrációt a Társaság a Szabadságjogokért a budapesti Westend Bevásárlóközpont előtt. A meghökkentő esemény során átlátszó próbafülkékben öltöztek az aktivisták, bemutatva: mi látható a fülkék kamerázása esetén. Földes Ádám, a szervezet jogásza a Heteknek azt a felvilágosítást adta, hogy két ilyen esetről tudnak, egy konditerem öltözője és egy szórakozóhely mosdója alkalmazott kameratechnikát. A kiindulópont, amire a figyelmet is fel szeretnék hívni, a hibás "vagyonőrtörvény", melyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített. 


Fókusz

Szikora Márton
Varsói földcsuszamlás

A nacionalista Jog és Igazságosság pártjának (PiS) jelöltje, Lech Kaczynski mellett tette le voksát a lengyelek többsége a vasárnapi köztársaságielnök-választáson. A néhány héttel ezelőtti parlamenti választásokon aratott jobboldali győzelem után most teljessé vált a konzervatív fordulat Lengyelországban.


Hajdú Sándor
Magyar-román csúcs

Csíkszeredán magyar főkonzulátus, Sepsiszentgyörgyön magyar kulturális intézet, rendeződik a Gozsdu-alapítvány ügye, Románia és Magyarország a jövőben számos megállapodás keretében bővíti együttműködését – ezek a Bukarestben lezajlott első magyar–román kormányülés főbb eredményei.


Hetek-elemzés
A közös narancs

Az első közös magyar–román kormányülés kapcsán lehet ugyan német–francia megbékélési modellről beszélni, csakhogy olyan ez, mint Pelikán elvtárs narancsa: kicsit savanyúbb, kicsit sárgább, de garantáltan a miénk. Mielőtt hasonlítgatni kezdünk, gondoljunk arra, hogy a magyar–román viszonyrendszert nemcsak az erdélyi kérdés terhelte több mint nyolcvan éven át, hanem több évszázados etnikumok közötti feszültségek, múltbeli kölcsönös sérelmekből táplálkozó sztereotípiák és a magyar kisebbség helyzetének kérdése is. Vagyis: kissé nehezebb a dolgunk, mint a németeknek, franciáknak. Nekünk – magyaroknak és románoknak – elsősorban saját érzelmeinkkel, előítéleteinkkel kell megküzdenünk ahhoz, hogy az együttműködés politikai szinten létrehozott formái tartalommal telhessenek meg. 


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Oroszország és a Vatikán

Október 26-án a két állam közti viszony történetében először munkalátogatásra érkezett Moszkvába Giovanni Lajolo a vatikáni nemzetközi kapcsolatok titkára. A látogatás egészen október 30-ig tart, ezalatt a pápai követ megbeszéléseket folytat majd az orosz belügyminisztériumban és a dumában, találkozik a moszkvai patriarchátus egyházi külkapcsolatokért felelős vezetőjével, Kirill szmolenki és kalinyingrádi metropolitával, valamint részt vesz az eukarisztikus kongresszuson is.


Szobota Zoltán
Akinek három élete van

Ahhoz képest, hogy kétszer megölték, Dózsa László színművész remekül alakít legújabb darabjában. Az '56-os események idején tizenöt évesen Molotov-koktéllal "kínálta" a szovjet tankokat, amiért is egy életre megbélyegzetté vált. Szó szerint. 


Gazdaság

Kovács Klára
Intők, jelek

Két "intőt" sikerült begyűjtenünk uniós tagságunk szűk másfél évében az államháztartás hiánya miatt. Az EU bizottsága szerint veszélyben van mind az idei, mind a jövő évi államháztartási deficitterv, és több mint kérdéses az euró 2010-es bevezethetősége. Kovács László, Magyarország uniós biztosa szerint a kétszeres figyelmeztetést tekintve valóban egyedülállóak vagyunk az európai közösségben, de mint a Heteknek kifejtette, ezzel együtt nem lettünk "fekete bárányok" az Európai Bizottság szemében, és egyelőre szankcióra sem kell számítanunk.


Aszalós Szilvia
Vigyáz, ha jön a vonat

Vonat közeledtét jelző, autóba építhető riasztókészüléket fejlesztettek ki szegedi mérnökök. A Train Dog – sorompókutya – elnevezésű szerkezet minden korábbinál hatékonyabban segítheti a balesetek megelőzését – amennyiben az illetékes szervek támogatják az ötletet. 


Papp Levente
Konfliktusok játékos kezelése

Tudósok játszani tanítják a politikusokat és az üzletembereket? A nyolcvannégy éves Thomas C. Shelling amerikai és a hetvenöt éves Robert Aumann izraeli tudósok a játékelmélet továbbfejlesztéséért kaptak nemrégiben közgazdasági Nobel-díjat. Az elmélet a gazdasági és politikai konfliktusok stratégiai megoldására kínál lehetőséget. 


Kalmár Gabriella
Bencés Keserű

Gyógylikőrcsaláddal jelent meg a piacon a pannonhalmi bencés szerzetesrend. A termékek gyártásával az apátság a gazdasági "több lábon állást" kívánja megvalósítani. A pálinkafőzést nem találják a katolikus hittel ellenkezőnek, a garantált minőségről pedig csak annyit: "Nem egy hipermarketvodkához adjuk a nevünket." 


Jövőre új Fed-elnök

Bush elnök gazdasági tanácsadói testületének vezetője, Ben Bernanke követi Alan Greenspant az amerikai jegybank élén. A jelenlegi elnök, Alan Greenspan mandátuma ugyanis – miután közel 20 éve áll az USA központi bankja, a Federal Reserve (Fed) élén – 2006. január 31-én lejár. Bush elnök várhatóan az 51 éves Ben Bernanke-t jelöli a Fed elnökének, aki a monetáris politika terén elismert szakértőnek számít. Bernanke korábban a Princeton Egyetem tanszékvezető tanára és 3 évig a Fed kormányzótanácsának tagja volt.


194 milliárddal kisebb adóteher

Miután az adótörvényekkel kapcsolatos módosító indítványokról hétfőn szavazott az Országgyűlés, a zárószavazásra november 7-én kerül sor, így november 15-én kihirdethetik a jövő évi adótörvényeket – mondta Veres János pénzügyminiszter. A parlament előtt lévő adótörvények egy ötéves adókoncepciót fognak át, amely összesen 1000 milliárd forintos adócsökkentést tartalmaz – mondta Veres János. Ezen belül jövőre 194 milliárddal lesz kisebb az adóteher. A társadalombiztosítási járulékok közül a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) már az idén novembertől 1950 forintra csökken, jövő novembertől pedig megszűnik, ami 2006-ban 66 milliárd forint megtakarítást jelent a vállalkozásoknak – közölte. 


Tőzsdejelentés 2005. 10. 20 -26.

Múlt szerdai mélypontjához képest több mint ezer pontot, 5,5 százalékot emelkedett a BUX-index. A legjelentősebb, közel 10 százalékos erősödést az OTP részvényei mutatták, de a leggyengébben teljesítő blue chip – a Mol – is közel 2 százalékkal drágult. A Morgan Stanley Befektetési Bank mindkét papírra rendkívül optimista, 20, illetve 35 százalékos növekedést várnak a részvényektől számított célárfolyamuk alapján. A forint jegyzése az euróval szemben 252-ig erősödött, a kötvénypiacon azonban még nem mutatkoznak pozitív fejlemények, a hozamok tovább emelkedtek a héten.


Románia, Bulgária 2007?

Legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság megállapította: a két ország teljesíti a csatlakozás politikai kritériumait, de még folytatni szükséges a jogállam erősítését és legfőképpen a korrupció elleni harcot. A következő évben Bulgária 545 millió, Románia pedig 1155 millió eurós uniós támogatást kap. Korábban az EU Bulgáriát emelte ki jobban haladóként, Romániát viszont élesebben bírálta a reformok lassúsága miatt. Most, a jelentés szerint, Románia jelentős előrelépést mutatott, Bulgária viszont kicsit veszített lendületéből. Bár az országjelentések summája alapvetően bizakodó, még mindig ott lebeg felettük a 2007-es csatlakozás elhalasztásának lehetősége. A brüsszeli testület megerősítette: jövő májusban még készít egy jelentést a felkészülésről, és az alapján ajánlhatja még a 2008-as csatlakozást. 


Ha feta, akkor görög

Görögország kizárólagos jogot nyert a feta sajtnév használatára, miután az Európai Bíróság neki adott igazat Dánia és Németország ellenében. A győzelem egy hosszú ideje folyó jogi csata eredménye. A döntés szerint feta sajtot ezentúl – ezen a néven – csak Görögország bizonyos vidékein, és csak szigorúan meghatározott gyártási szabályok betartásával lehet előállítani. A feta eredetileg mintegy hatezer éve Görögországban gyártott különleges juhsajt, a "külhonban" gyártott változatok többsége viszont tehéntejből készül. Ez utóbbiak "feta" néven történő forgalmazása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.


Félmilliárdot érhet a Budapest Airport

A legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető, a British Airports Authority (BAA), immár 2 milliárd eurós (közel 500 milliárd Ft) "licittel" készül megelőzni fő versenytársát, az ausztrál Macquarie befektetési csoportot. Az összeg több, mint meglepő, hiszen a korábbi privatizációs pályázaton "csak" 1,6 milliárd euróra tartották a Budapest Airportot, – írta a héten a The Sunday Times. 


Magosz: káros földosztás

"Rendkívüli kongresszust tart a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) november 26-án Hódmezővásárhelyen" – jelentette be a héten Jakab István, az érdekképviselet elnöke. A Magosz elutasítja a kormány jelenlegi "földosztó programját", mivel ez véleményük szerint káros a gazdálkodók számára. A program jelenleg csak a tőkeerősebb vállalkozásoknak kedvez. Jakab szerint a kisebb birtoktesteken gazdálkodók számára szinte lehetetlenné válik a földhöz jutás, még a kedvezőnek mondott hitelfeltételek esetén is. A kisebb földterülettel rendelkező gazdálkodók tőkével gyengén ellátottak, és a 25 százalékos saját erőt sem tudják előteremteni. ()


Európa semmivé lesz

"Az Európai Unió >>semmivé lesz<<, ha nem tud megfelelni a globalizáció kihívásainak, és behódol a protekcionizmusnak és az idegengyűlöletnek" – mondta a londoni The Timesnak José Manuel Barroso, a brüsszeli Európai Bizottság elnöke.


Korhatáremelés a Fészekrakóban

Harmincöt évre emelkedik a Fészekrakó program korhatára november elsejétől – jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter. Véleménye szerint így megduplázódhat azok száma, akik élni tudnak ezzel a kedvező lehetőséggel. A miniszter elmondta: "A Fészekrakó program segítségével ma már a lakások árának 90 százalékára kaphatnak kedvezményes hitelt az igénylők." A kormány további lépéseket tervez a vidéken élők érdekében, valamint a foglalkoztatás terén is kedvezményeket helyezett kilátásba. (Világgazdaság)


Utazzon Tescóból

A héten kedvező árú utazások értékesítését kezdte meg a Tesco. Az áruházlánc dohánypultjainál a VistaDirekt Kft. utazási utalványait lehet megvásárolni. Az ajánlatokban bel- és külföldi úti célok találhatók, a kínálat azonban folyamatosan frissül. Az utalványok minden hazai Tesco hipermarketben megtalálhatók. Az érdeklődők jelenleg hétféle címlet közül (9 990 forinttól 69 990-ig terjedő) választhatnak. Egy utalvány egy fő teljes útiköltségét fedezi.


Háttér

Sebestyén István
Pártnemzet és demokrácia

A kampány minden eddiginél inkább a két "vezér" összecsapásáról fog szólni – állítja a Heteknek Debreczeni József. A politológus szerint Gyurcsány és Orbán is igyekszik majd a szavak szintjén visszafogott lenni, a két oldal azonban mindent el fog követni, hogy "kilőjék" a másik "nyerő emberét".


Akaró Ágnes
A kapuváros

Kisebb belpolitikai vihart kavart a kormány múlt szerdai bejelentése, miszerint a tizennégy fős nemzetközi bizottság elsöprő többséggel Pécs pályázatát tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa legyen. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Találkozás Jeruzsálemben

"Vannak olyan ihletett pillanatok, váratlan kijelentések, amelyeket nem lehet előre megtervezni. Az író ilyenkor úgy érzi, mintha Isten küldené el a mosolyát a munkához, amelynek nekifogott" – írja Stephen Mansfield a Derek Prince életéről szóló könyv bevezetőjében, amely bepillantást enged az életrajz megszületésének rendkívüli körülményeibe is.


Interjú

Tihanyi Péter
Nap, Hold s a csillagok
Beszélgetés Bódy Lászlóval - Cipővel -, a Republic énekes frontemberével

"Valamikor nagyon tiszta volt a szívem, szerintem ma már nem az. Kicsit hozzáromlottam a világhoz. De van igényem rá, hogy újra jó legyek" – mondja az interjúban Cipő. Tizenöt év, huszonöt album, több mint 1 millió eladott lemez. Stadionok, sportcsarnokok telnek meg koncertjeiken Pesten és vidéken. Három hete tartották ezerhétszázadik fellépésüket.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Wilma az Öbölben

Újabb nagy erej? hurrikán söpört végig Floridán a napokban. A napfényben bővölködő államot tizenöt hónapon belül már a nyolcadik hurrikán tépázta meg, s bár a szintén nagy erej? Wilma nem okozott akkora pusztítást, mint Katrina vagy Rita, több szempontból mégis rekordokat döntött.


Mérö Miklós
El-Aszad családja is vádlott

Egybehangzó bizonyítékok vannak a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásában való libanoni és szíriai részvételre" – közölte múlt hét csütörtökön az ENSZ székhelyén közzétett jelentésében Detlev Mehlis német ügyész, a Haríri-gyilkosságot vizsgáló ENSZ-bizottság vezetője. 


Hetek-összeállítás
Terror iráni forgatókönyvre

Egy palesztin merénylő öt embert megölt és harmincat megsebesített a Tel Avivtól északra fekvő Hadera városában. A pokolgép egy piacon, az egyik zsúfolt gyorsétkezdénél robbant, a központi buszállomás közelében. A lapzártánk idején elkövetett merényletért az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget. Izraelben utoljára augusztus végén került sor öngyilkos merényletre, Haderában pedig 2002 októberében hajtottak végre ilyen súlyos támadást, amikor egy öngyilkos merénylő bombával megrakott járművét robbantotta fel egy zsúfolt autóbusz mellett. A terrorakciónak akkor tizennégy halálos áldozata volt.


Hetek-összeállítás
Iszlám vihar

Zavargások törtek ki a hétvégén Egyiptomban egy keresztény témájú DVD miatt, melynek következtében négyen életüket vesztették, és legalább kilencven a sebesültek száma. 


Lukács András, Párizs
Mecsetkampány

Nicolas Sarkozy, az elnöki ambíciókat tápláló francia belügyminiszter hatalmas tempót diktál a végrehajtó hatalom két fejének, Jacques Chirac elnöknek és Dominique Villepin miniszterelnöknek, akik egyelőre nem találták meg az ellenszert a Tornádónak becézett politikus egymást követő politikai húzásaival szemben. Nem telik el hét újabb Sarkozy-ötletek nélkül, amelyeknek mintha csak az lenne a célja, hogy sokkolja a gazdasági válságba egyre jobban belebonyolódó Chirac–Villepin kettőst. Legutóbb a Le Monde által "szent tehénnek" nevezett vallási törvény módosítását helyezte kilátásba. 


Hetek
Alkotmányos Irak

Az iraki választási bizottság megerősítette, hogy az október 15-ei referendumon a szavazók többsége elfogadta az alkotmányt. A voksolók 78,6 százaléka szavazott igennel, 21,4 százalékuk nemmel; a részvételi arány pedig közel 63 százalékos volt. 


Márer György, New York
A CIA-nyomozás lezárult

A vádesküdtszék még a héten nyilvánosságra hozza a nyomozás eredményét abban a 2003-as ügyben, amelynek során felmerült a gyanú, hogy fehér házi illetékesek felfedték a CIA egyik titkos megbízottjának nevét egy újságíró előtt.


Németh Csillag
A szabadságjogok hőse volt

Kilencvenkét éves korában elhunyt a polgárjogok anyjának is nevezett Rosa Parks, aki egyike volt azoknak a fekete bőr? amerikaiaknak, akik nyíltan szembeszálltak az ötvenes években a faji megkülönböztetéssel.


Karl Pfeifer, Bécs
Bécs: tizenöt százalék rasszista

A szociáldemokraták (SPÖ) nyerték az októberi választásokat Ausztria három tartományában: Stiriában, Burgenlandban és Bécsben. Stiriában az SPÖ először lett a legerősebb párt, és először állít tartományi főnököt.


Riport

Megnyílt a Budapesti Autószalon

Roncstemetővé válhat Magyarország, amennyiben alacsonyabb regisztrációs adókkal terhelik a használt autókat az újaknál – mondta a múlt héten megnyílt Budapesti Autószalon főszervezője. Győző Gábor felhívással fordult a magyar autósokhoz, a döntéshozókhoz és a sajtó képviselőihez: véleménye szerint a várható használtautó-behozatal növekedése – amely akár 25 százalékkal is visszavetheti az újautó eladásokat – csak a legalitás határán működő, adót kerülő magyar és nyugat-európai vállalkozói réteg érdeke. Ezért az autógyártókat és -importőröket, a márkakereskedőket és a független szervizeket, valamint a bontókat tömörítő érdekképviseleti szervezetek autós nagykoalíciót alakítanak, és közös fellépéssel mindent megtesznek az általuk képviselt szakmák területén található szürke és fekete gazdaság kifehérítése érdekében. 


Sport

Uzoni Simon Péter
Kinek mi köze hozzá

Sem Schmitt Pálnak, sem a Ma-gyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) nincs semmi köze az athéni doppingbotrányokhoz, ebből fakadóan nem várható az elnök lemondása – közölte a Hetekkel a MOB sajtófőnöke. Aján Tamás főtitkár ugyanakkor befejezi pályafutását. "Természetesen" nem a botrány miatt. 


Erdei L. Tamás
Madár nem volt influenzás

Szenzációs csatát produkált, s immáron negyedik alkalommal védte meg bokszvilágbajnoki címét Erdei Zsolt. A szombat éjjel megrendezett címmérkőzésen Madár a tizenkét felvonásos dráma utolsó menetében úgy megsorozta kihívóját, a francia Mehdi Sahnoune-t, hogy csak a bíró jóindulata mentette meg a kiütéstől. 


Síszezon Dubajban

Junisz al-Mulla, a dubaji fedett síközpont igazgatója áll egy óriási plüss jegesmedve közelében az új létesítmény műhóval borított lejtőjén, amikor az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában az első síszezonra készülnek Fotó: MTI


Szabadidő

Pálfy Gyula
Semmi sincs rendben

"Örömöt nem tudnak fényképezni... szokás szerint" – mormolja egy nézőtárs a tömegben, ki a fotótárlat képeiben szerkesztő elvet vél meglátni. Igaza van. A képek ritkán működnek egymagukban, az összhatás az egymás után nézés során alakul ki a szemlélőben. A díjazott sajtóképeket seregszemléző World Press Photo vándorkiállítás igencsak irányba állítja figyelmünket. 


Göndör Ádám
Pierre Corneille: Cid

A Cid a világirodalom egyik legszebb drámája, ezzel szemben a tantervben már nem kötelező. Ez jó azoknak, akik csak azt nem olvassák el, ami kötelező, mert e szó kiejtésekor valami idegen érzés fut végig a hátukon. Nekik is ajánlom Cid, a nagyúr történetét, mely história a szerelmi szálakon keresztül a háttérben zajló mórok feletti győzelemig és a párbajokig mindvégig izgalmas és olvasmányos. A Nemes Nagy Ágnes-féle fordítás egyszerűen gyönyörű: "Téged elnyert e hős, és az övé leszel./ De szíved bármilyen jogosan nyerte el.../ Késhet a nász, ne is tűzzünk határnapot,/ Hozzáköt amúgy is az eskü és a jog./ Egy év talán elég, hogy felszárítsd a könnyed./ Rodrigo, nekivágsz addig a harcmezőnek.../ A "Cid" név őnekik rémítő riadó,/ Úrnak hívtak, s leszel te még uralkodó!/ De harcaid során légy hozzá hű szünetlen,/ Térj vissza, ha lehet, rá még érdemesebben."


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Bolgár mobiltolvajok

Előreláthatólag tíz évet kell rács mögött töltenie annak a két bolgár határőrnek, akiket Várna repülőterén munkájuk során kaptak mobiltelefon-lopáson. A két férfi az amerikai nagykövet, John Beyrle telefonját tette szó szerint zsebre, miután az átlépett a röntgenkapun. Amikor a nagykövet a telefonja után érdeklődött, úgy tettek, mintha mit sem értenének, ám a csúcstechnológiás gépbe épített beléptetőrendszer pechjükre kimutatta, hol is rejtőzik a telefon: a "szellemes" rejtekhely egyikük zsebe volt. A bolgár belügyminiszter nyilatkozata szerint a két határőrt elbocsátják állásából, illetve az incidenst követően feletteseiket is megbüntetik. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Ha tükörbe nézel, és kibírod nevetés nélkül, nincs humorérzéked. 


Olasz-kínai tésztaháború

Kínai tudósok közölték, rátaláltak egy tál négyezer éves metélt tésztára, ami eldöntheti azt a kérdést, hogy végül is ki találta fel az eredeti spagettit – az olaszok vagy a kínaiak. A Nature nevű tudományos folyóiratban publikált cikkükben a tudósok elmondják, hogy az ősi tésztát igen jó állapotban találták meg három méter mély üledékes talajban, Északnyugat-Kínában, a Sárga folyó partja mentén. 


Joób Viktória
Az én jó kutyuskám

Vajon melyik négylábú kedvenc ne vágyódna valami igazán különleges finomság után? Mondjuk egy szív, virág vagy egy klasszikus csont alakú süti után, amit trópusi gyümölcsökből vagy szentjánoskenyérből állítanak elő. Ilyenek és más kutyafinomságok – melyek természetesen cukor és só hozzáadása nélkül készülnek – szerepelnek Franciaország első, kizárólag kutyavendégeket váró "Mon Bon Chien" (Az én jó kutyuskám) nevű pékségének a kínálatában. 


Kilós akció

Tisztelt Pártelnök Úr / Pártelnök Asszony! A választási kampányban Önnek és tiszteletre méltó pártjának feltétlenül szüksége lesz egy professzionális rendezvényszervező cégre, amely szinte önmagában garantálja az Ön és tiszteletre méltó pártja győzelmét.


Robothal Londonban

A London Aquariumban bemutatták a világ első önálló vezérléssel rendelkező robothalát. Az érzékelőkön alapuló irányítással rendelkező szerkezetet Huo-seng Hu, az Essex Egyetem professzora tervezte. A robothal állítólag olyan gyorsan úszik, mint a tonhal, a csuka gyorsulásával bír, navigációban pedig megszégyenít egy angolnát is. Hu professzor csapata három évig dolgozott együtt a London Aquariummal, amíg kifejlesztették a biológiailag inspirált robotot, mely mozgásában utánozza az igazi hal úszásának hullámzó mozdulatait. 


Művészettel a magas vérnyomás ellen

A művészetről való beszélgetés, eszmecsere nem kizárólag a lelket nyugtatja meg, hanem olyan betegségek gyógyításában is segít, mint a magas vérnyomás és a székrekedés – állítja Britt-Maj Wikström svéd kutatónő, aki a stockholmi Ersta Sköndal Egyetemen hónapokig tartó kísérletet végzett ezzel a témával kapcsolatban. Négy hónapon keresztül egy húszfős, nyolcvan év körüli nőkből álló csoport gyűlt össze, hogy különböző műalkotásokról beszélgessenek. "Az eredmény pozitív volt. A hozzáállásuk fokozatos javulásnak indult, és egyre kreatívabbá váltak. Ezzel párhuzamosan a vérnyomásuk normális lett, illetve egyre kevesebb hashajtót szedtek" – mondta el a kutatónő.


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>