Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Krav maga: védd magad

Létezik egy keleti miszticizmustól mentes harcművészeti rendszer, amely napjainkban egyre népszerűbb nem csupán a fegyveres testületek, de a polgári lakosság körében is. Izraeli szakemberek tanítják szerte a világon az önvédelemnek ezt a formáját. Neve héberül: krav maga, azaz közelharc. Egyre nagyobb szerepet kap a terrorizmus elleni harcban is. 


Ejal Janilov: "Próbálj kimaradni a konfliktusból." Fotó: Somorjai L.

A krav maga a kezdetektől kapcsolódik Magyarországhoz, hiszen a rendszer kifejlesztője, Imi Lichtenfeld Budapesten született, Pozsonyban nőtt fel, majd innen vándorolt ki Izraelbe. Iminek már Pozsonyban nagy szerepe volt a fasiszta bandák elleni harcban, később Izraelben legendás harcossá vált. A krav maga kialakításával olyan egyszerűen elsajátítható védelmi-taktikai rendszer kifejlesztése volt a célja, melyet a fiatal és állandó háborúban álló állam katonái gyorsan meg tudnak tanulni, és amely függetlenül a katona nemétől, életkorától vagy fizikális képességeitől, megfelelő védelemben részesíti őt. A kezdeti katonai vonal gyorsan kiegészült a rendőri képzéssel, majd a személyvédelmi, a civil és a speciális alakulatok számára kifejlesztett rendszerrel. Az októberi oktatói kurzus során Imi közvetlen tanítványával, Ejal Janilovval, az Izraeli Védelmi Erőknél kizárólagosan alkalmazott krav maga nemzetközi igazgatójával beszélgettünk.

– Számunkra Imi Lichtenfeld, a krav maga alapítóatyja, már történelem. Ön személyes tanítványa és barátja volt, életművének folytatója. Milyen ember volt Imi a hétköznapokban?
– Imi karizmatikus egyéniség volt. Civilben életvidám, közvetlen, békeszerető. Szerette az embereket, különösen a gyermekeket, szeretett énekelni, táncolni, és folyton tréfálkozott. A saját esküvőmet is végigtáncolta. Természetesen nagyon szerette a krav magát is, de harc közben nagyon kemény volt. Életének utolsó perceiben is ott voltam mellette, és a civil énje akkor is tréfálkozott, de utána nagyon komolyan a krav magáról beszélt. Számomra ő több, mint barát: egyszerre volt a tanítóm és a "nagyapám".
– A személyes motívumokon túl még mi késztette arra, hogy a krav magának szentelje az életét?
– Fiatalon elektronikai mérnöknek tanultam, de annyira megragadott a krav maga életszemlélete, hogy fokozatosan küldetésemmé vált a tanítása és továbbadása. Meggyőződésem, hogy a mai korban is vannak missziók. Számomra ez az. 
– Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés övezi az önök rendszerét és tevékenységét. Minek tudható be ez a figyelem?
– Több évtizedes munkánk gyümölcse most kezd beérni. Imi már az ötvenes években elkezdte oktatni rendszerét Izraelben, és az izraeli hadsereg közelharckiképzésének alapjává tette. Az utóbbi években kerültünk igazán a nemzetközi politikai és a médiafigyelem középpontjába. 
– Miben más, miben hatékonyabb, jobb ön szerint a krav maga a többi harcművészeti irányzatnál?
– Mi azt tanítjuk, hogy először is próbálj kimaradni a konfliktusból, és ezért tegyél meg mindent. Ezt hívják preventív gondolkodásnak. Amennyiben ez nem lehetséges – ezt mi Izraelben rendszeresen megtapasztaljuk –, tehát ha harcra kerül a sor, akkor te légy a jobb, és az történjen, amit te akarsz, ne pedig az, amit a támadód. A civil gyakorlatban ez azt jelenti, hogy először is fuss el, ha balhé van. Ha nem tudsz elfutni, például veled vannak a gyerekeid, és harcolnod kell, akkor hatékonyan védd meg magad és őket. Nagyon fontos tanulmányozni, megismerni az ellenséget, és előre gondolkodni. Tudnunk kell, hogy mit akar tőlünk az, aki éppen megtámad minket. 
A pénztárcánkat, a feleségünket, az önérzetünket vagy az életünket. Ennek megfelelően kell megválasztanunk a védekezés módját. Mi Izraelben realisták vagyunk, védekező életmódra rendezkedtünk be.
– Izrael sajátos helyzeténél fogva élen jár a terrorizmus elleni harcban. A krav maga közelharctechnikái hogyan alkalmazhatók a modern terrorizmus eszközeivel, az öngyilkos merénylőkkel és a távirányított bombákkal szemben?
– Először is az a feladatunk, hogy megelőzzük és semlegesítsük a különféle típusú terrortámadásokat, illetve kizárjuk azok lehetőségét. Képessé kell válnunk arra is, hogy megkülönböztessünk egy terroristát egy fegyverrel fenyegetőző, feldühödött feleségtől vagy egy őrjöngő szomszédtól. A terroristát ugyanis, akinek az a célja, hogy minél több embert meggyilkoljon, biztos, hogy likvidálni kell. A szomszédot valószínűleg nem. A krav maga magába foglalja a legkülönfélébb támadási verziók megkülönböztetését és az ellenük való hatékony védekezést. Kiképezzük a harcosokat arra is, hogy csapatban dolgozzanak, és hatékonyan egyesítsék az erőiket. Rendszerünk kiválóan alkalmas a terrorizmus elleni harcban a mentális és a taktikai felkészülésre is. Mi nagyon szeretünk élni, és ha szükséges, meg is tudjuk az életünket védeni.