Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 42. szám, 2005. október 21

Belpolitika

Hubert József
Ennyi volt

A Fidesz az Összegzés Napja címmel tartott vasárnap délután egy nem hivatalos kampánynyitó rendezvényt, ami inkább egy gigantikus nosztalgiabulira sikeredett. 


Németh S. Szilárd
Baloldali seregszemle

Szokatlanul fiatalosra és lendületesre sikeredett az MSZP Jövő színe elnevezésű vasárnapi rendezvénye. A látványos show-elemekkel teletűzdelt programmal a jelenlegi kormányzó párt a vele szemben kialakított sztereotípiákat kívánta levetkőzni. Új arculat születik.


Firnigel Loránd
Akik futnak még

A legfrissebb kutatások szerint se az SZDSZ, se az MDF támogatottsága nem éri el az ötszázalékos küszöböt, ami a parlamentbe jutáshoz szükséges. Természetesen próbálkozások vannak a szavazók elérésére. Itt van például a szabaddemokraták Liberális Hét elnevezésű akciója. A kulturális programsorozaton belül 100 településen összesen mintegy 185 ezer kérdőívet gyűjtöttek össze a párt aktivistái, ezzel is keresve a hangot a párt és a választók között. Ám ezzel csak az eddigi szavazóikról tudtak egy friss adatbázist készíteni.


Budai kettős

Magyarországon számos ember mentette az üldözötteket, mintegy hétszázukat a Jeruzsálemi Jad Vashem intézet már kitüntetett a Világ Igaza címmel. Nagy részük nevei megtalálhatóak ezen a falon is – mondta köszöntő beszédében David Admon, Izrael meghatalmazott nagykövete.  Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes képviselője szerint a holokauszt nem


Akaró Balázs
Pécs verte a mezőnyt

Pécset javasolja 2010-re Európa Kulturális Fővárosának magyar részről a kormány – jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülés után egy televíziós műsorban. Bozóki András elmondta, hogy a 14 tagú nemzetközi szakmai tanácsadó testület javaslata alapján Pécs "magasan verte a mezőnyt"; tízen javasolták első helyen, hárman második helyen.


Kálmán Olga lett az ATV új főszerkesztője

Bohács Zoltán elnök-vezérigazgató közleményben jelentette be: október 19-től a Magyar ATV vezetősége a politikai műsorok főszerkesztőjévé Kálmán Olgát nevezte ki. A fenti pozíciót Kálmán Olga személyében a csatorna egyik legkarakteresebb szerkesztője tölti be – áll a nyilatkozatban.


Csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben – derül ki a Gallup legfrissebb tanulmányából. A közvélemény-kutató cég mérése alapján az elmúlt hónap mindkét nagypárt számára a támogatóik számának csökkenésével járt. A még mindig vezető Fidesz és az MSZP közötti különbség a teljes népesség körében minimálisra csökkent.


Vizin Balázs
Vásárhelyi Miklós-emléktáblát avattak fel Fiumében

Vásárhelyi Miklós-emléktáblát avattak fel Fiumében, a történész-politikus szülőházánál. Gyurcsány Ferenc a hit és a cselekvés emberének nevezte az 1956-os forradalom és az 1989-es demokratikus fordulat kiemelkedő személyiségét. 1956-ban Vásárhelyi a Nagy Imre-kormány sajtófőnökeként ténykedett, majd a szovjet hadsereg megszállása után Romániába hurcolták. Innen vádlottként szállították vissza Budapestre a titkosan lefolytatott Nagy Imre-perre. A kilenc vádlott közül Vásárhelyi negyedmagával élte túl a koncepciós eljárást. A 70-es években szerveződő demokratikus ellenzék egyik meghatározó alakjává vált. 1988-ban a Nagy Imre-per újratárgyalását kezdeményezte, majd a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökeként elérte, hogy Nagy Imrét újratemessék. 


Nyomozás a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház gazdálkodása ügyében

Különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház gazdálkodása ügyében. A részlegesen privatizált intézményre modellként tekint a kormányzat. Tavaly – az országban elsőként – a kiskunhalasi önkormányzat eladta a 130 ezer ember ellátásáért felelős Semmelweis Kórház működtetési jogát a Hospinvest Rt.-nek. 


15 éve nem épült iskola Nógrád megyében

15 éve nem épült iskola Nógrád megyében, többet be is zártak az elmúlt években. Ennek ellenére a héten avatták fel Salgótarjánban az Uzoni Péter Általános Iskolát. "Az iskolát két és fél éve abban a reményben hoztuk létre, hogy azok, akik ide járnak, részesülnek majd a keresztény oktatás és nevelés áldásos hatásaiból" – hangsúlyozta Horváth András, a Hit Gyülekezete oktatási igazgatója az egyház által alapított intézmény épületavatóján. 


Életmód

Munkatársunktól
A békefenntartó

Nyugat-Szahara, Szudán, Darfur. Megjárta Afrika legnyomorultabb zugait és halálzónáit; akár egy Rejtő-könyv főhőse, úgy ismeri a helyi viszonyokat. Ám nem légionáriusként pofozkodta végig a fekete kontinenst, hanem békemissziót teljesített. Besenyő János százados jelenleg a második kiküldetését tölti Afrikában, pontosabban Szudánban.


Megjött a tizenhatodik

Johannah Faith Duggar a család tizenhatodik gyermekeként született meg három és fél kilóval. A szülők és a testvérei azért is örültek különösen Johannah világra jöttének, mert az elmúlt nyolc évben csak fiúk születtek. A negyvenéves apa kijelentette, hogy harminckilenc éves feleségével, Michelle-lel együtt további utódokat is szeretnének: "Mindketten Isten áldásaiként tekintünk a gyermekekre." 


A valódi szépség

A média által gerjesztett szépségstressz ellen indított kampányt egy neves kozmetikai cég a világ tizenegy országában, köztük idén ősszel Magyarországon is. Céljuk a nőket – sőt férfiakat is – megnyomorító szépségkultusz megváltoztatása.


Életre kelt szerep

Nem is oly régen "Fel a fejjel!" kiáltással intett mosolygós pápát a menyasszonyi ruhába préselt Bridget Jones filmjének zárójelenetében, mintegy vigaszul a harmincas, nem modellérték? nézőközönségnek: lássatok csodát, mindenkinek van esélye a boldogságra!


Fókusz

Hetek-összeállítás
Madártávlat

A madárinfluenza elérte, sőt át is lépte Európa határait: szinte naponta érkeznek újabb és újabb jelentések gyanús megbetegedésekről. Törökország után Romániában, a költöző madarak által kedvelt Duna-delta vidékénél, Görögország egyik égei-tengeri szigetén és Oroszország európai részén is felütötte fejét a veszedelmes H5N1 vírus, ahol a Moszkvától 200 kilométerre délre található Tula térségben több száz madár pusztult el hirtelen egyszerre. Macedóniából és Horvátországból is mintákat küldtek elhullott madarakból abba a brit laboratóriumba, ahol az európai megbetegedések okát vizsgálják. A szakértők szerint a költöző madarak nagy valószínűséggel hamarosan átrepítik a vírust Észak-Afrikába és a Közel-Keletre is. Közben a kór "szülőföldjén", Ázsiában is folytatódik a járvány: Kína északi részén mintegy 2600 baromfi pusztult el egyszerre egy madárfarmon. A vírus nálunk is a szomszédban van: Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint azonban Magyarország a maximális biztonság érdekében már az év elején, több EU-tagországot megelőzve megtette a szükséges intézkedéseket. A miniszter a Heteknek azt is elmondta, hogy járvány esetén a gyógyszerek szabadalmi védettségét feloldják, mert az emberi élet mindenekfölött elsőbbséget élvez. A magyarországi kísérletek iránt már nemzetközi az érdeklődés: az izraeli Haaretz című újság a WHO egyik munkatársának véleményét is kikérte a magyar kutatások ügyében, aki azonban egyelőre nem tudott érdemben nyilatkozni. Batiz András kormányszóvivő viszont a CNN hírtelevízióban elmondta: több ország érdeklődött már Magyarországon a védőoltás után. Az előzetes számítások szerint a kikísérletezett vakcinából egy ampulla ára öt-hat dollár lenne. (cikkeink a fókusz rovatban)


Hajdú Sándor
Oltás és kötés

Madárinfluenza, víruskísérletek, emberi tesztek, komoly higiéniai intézkedések – ilyen és ehhez hasonló fogalmakkal bombázza a média a hétköznapi embert. A kormány nyugtat, az ellenzék pánikol – úgy látszik, már a belpolitikát is elérte a láz. 


Bagyarik Cecília, Szobota Zoltán
Lappangó vírus

Idén már másodszor jelentettek Csongrád megyéből szivacsos agysorvadásban szenvedő beteget a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. Az úgynevezett Creutzfeld-Jakob-kór (CJD) tüneteivel kezelt férfi három hete fekszik a szegedi Újklinika neurológiai osztályán. Szakértők szerint a kergemarha-kór az elhullott állatokból készített takarmányok miatt alakul ki a szarvasmarháknál. 


Németh Csillag
Profitállatok

A madárinfluenza és a korábbi kergemarhakór is számos kérdést vet fel a modern kori farmgazdálkodással kapcsolatban. Az iparosodást követően a hagyományos családi farmok háttérbe szorultak a termelésben, s innen kezdődően az állattartás az ipari üzemek dominálnak, melyek a profit maximalizálása érdekében nem élőlényként, hanem termelési egységként tekintik az állatokat.


Gazdaság

Kovács Klára
Kis pénz, kis tévé

A magyar televízió az európai átlag harmadából üzemel, ám nézettsége is éppen harmada az uniós köztévékhez képest. Bár az idén először sikerült a kereten belül gazdálkodnia, egy, a kormány által visszatartott ötmilliárdos tétel miatt ismét a csőd közelébe sodródott. Rudi Zoltán tévéelnök a Heteknek kifejtette: ha nem sikerül orvosolni a problémát, vészforgatókönyvet kell életbe léptetniük. 


Euró: 2010

"A kormány elkötelezett a maastrichti kritériumok 2008-as teljesítése mellett, ami lehetővé teszi az euró 2010-es bevezetését" – közölte a hét elején Batiz András kormányszóvivő. A bejelentés lezárta az elmúlt hetek koalíciós, politikai és gazdasági csatározásait. Döntöttek arról, hogy 2008-ig évente nagyjából 300 milliárddal csökkennek az állami kiadások. 


Emelkedő devizaadós törlesztés

A magyar gazdaság egyensúlytalanságai és az államháztartási hiány jelentős forintgyengüléshez vezethetnek, aminek "katasztrofális" következményei lehetnek a deviza alapú hiteleket felvevő fogyasztók számára – áll a Financial Times elemzésében. Az MNB adatai szerint a devizában fennálló háztartási adósság a magánszektorban kint lévő teljes hitelállomány 25 százalékára duzzadt a 2003 végén mért 5 százalékról. Az idei év első nyolc hónapjában a magyarok 465 millió euró érték?, deviza alapú jelzáloghitelt vettek föl; ez az összeg 20 százalékkal haladja meg a jelzáloghitel-állomány ugyanezen időszak alatt bekövetkezett nettó növekedését. A forint, miután hónapokig stabilan 245 forint/euró körül mozgott, a héten 253 fölé gyengült, máris emelve minden devizaadós törlesztéseit. Az elemzés szerint a magyar fogyasztók tudatában vannak a kockázatnak, "de nem izgatják magukat". 


A szoftver aranykora

Bill Gates szerint a HD-DVD lesz az utolsó, fizikai valójában is létező adathordozó, amit használni fogunk. A nagy felbontású DVD-lemezek után már nem jön újabb formátum: adatainkat az interneten tároljuk majd, így bárhol hozzáférhetők lesznek – mondta el az IT-guru a kanadai Waterloo egyetemen.


Jön a dízel Swift

A Budapesti Autószalonon mutatkozik be a Suzuki Swift dízelmotorral szerelt változata, melynek ára közel 3 millió forint lesz. A két benzines mellé megérkezett az Ignisekből már ismert dízelmotor a Suzuki Swiftekbe is. Egyébként ugyanarról az 1248 köbcentis, közös nyomócsöves Fiat-motorról van szó, amely többek között az Opel Corsákban, Fiat Puntókban és Pandákban is dolgozik. Az 1,25 DDiS jelölés? Swiftek kezdetben csak GLX felszereltséggel lesznek rendelhetők – az október 22-én nyíló Budapesti Autószalon után – 2950000 forintos áron.


Kötelező árharc

A tavalyinál várhatóan több, közel 300-500 ezer autós dönthet úgy az idén, hogy a jelenlegi helyett másik biztosítónál köti meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását. Az idei évben viszont még a múlt évinél is bonyolultabb díjszabásra kell készülni.


Aszalós Szilvia
Képzelt beteg

Számítógép segíti az orvostanhallgatókat a manuális feladatok elsajátításában. A Nagy-Britanniában tizenöt éve ismert módszer néhány hete a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak is rendelkezésére áll. 


Major Nóra
Üzenet Londonból

Nyílt támadást intézett az Európai Unió gazdasági vezetése ellen Gordon Brown brit pénzügyminiszter a múlt héten a Financial Times hasábjain. 


Kardos Anikó
Mekkorát BUX?

Az elmúlt két hétben 2500 pontot esett a BUX index. Miért és vajon meddig zuhan még? A hazai részvénypiac erőteljes visszaesése, a hozamemelkedés és a párhuzamosan bekövetkező forintgyengülés mind azt mutatja, megfordulni látszik a lassan két éve tartó kedvező trend. 


EU-segély Pakisztánba

Az Európai Bizottság már az október 8-ai katasztrófát követő napon 3,6 millió eurós gyorssegélyt ítélt meg a Pakisztán, India és Afganisztán bizonyos részeit sújtó földrengés áldozatainak. Most azonban újabb 10 millió euróval segíti a közösség a több millió hajléktalanná vált indiai és pakisztáni lakost. A pénzt élelmiszerekre, ivóvízre, menedékhelyekre, gyógyszerekre fordítják. A nagy összegű támogatást tíz civil szervezet segítségével osztják majd szét az érintett térségekben.


100 ezer felett az átlagkereset

2005 januári–augusztusi időszakában a magyar nettó átlagkereset 101600 forint volt, míg a bruttó 155200 forint. Ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan bruttó 144100 forintot, a költségvetési szervezeteknél lévők pedig 182000 forintot kerestek. Ugyanebben az időszakban a fizikai foglalkozásúak nettó keresete 74900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 132500 forint volt, ami 10,9 százalékos növekedést jelent a 2004-es szinthez képest. A rendszeres kereset (a jutalom és prémium nélküli bruttó kereset) növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,3 százalék, a vállalkozásoknál 7,2 százalék, a költségvetési intézményeknél pedig 7,6 százalék volt – olvasható a KSH legújabb jelentésében.


Fel is út, le is út

A kormányfő ígéretet tett a hiányzó források megszerzésére, mert mint mondta, neki is "fontos, hogy Budapesten járható utak legyenek".


Csökkent a korrupció?

A 2004-es adatokhoz képest kéttized ponttal javult Magyarország értékelése a berlini székhelyű Transparency International által összeállított korrupciós listán. Pontszámunkat tekintve 4,8-ról 5,0-ra, az országok rangsorában pedig a 42. helyről a 40-re léptünk. Az Európai Unió új országai közül csak Észtország és Szlovénia végzett hazánk előtt. Mint korábban már megszokhattuk, idén is skandináv országok vezetik a listát. A legtisztább ország idén Izland volt, míg a legkorruptabbak Haiti, Myanmar, Türkmenisztán, Banglades és Csád. 


Csont és bőr

Emberi fogyasztásra alkalmatlan vágóhídi hulladékok kerülhettek Bajorországból különböző európai országokba, köztük Magyarországra. A Stern magazin beszámolója szerint az elmúlt két évben mintegy 1700 tonna disznóbőr és szárnyascsont kerülhetett európai országok húsfeldolgozó üzemeibe. Az átminősített árut állítólag németországi, osztrák és svájci vágóhidakról és hulladéküzemekből szerezték be. Az origo által megkérdezett húsfeldolgozó üzemek tulajdonosai nem lepődtek meg a történetet hallva. Az egyik Pest megyei üzem vezetője elmesélte, hogy pár éve kutyaeledelként behozott pulykapépet "hordtak szét" neves hazai vágóhidak, és dolgozták bele párizsiba, virslibe. "Ön szerint, hogy kerülhet a virsli 190 forintba, mikor egy húsos csont 210 forintnál kezdődik a hentesnél?" – kérdezte egyikük.


Háttér

Hajdú Sándor
A törvény nevében

Apa és fia hat évet húztak le a börtönben, amikor megismételt eljárás keretében megállapították: megalapozott bizonyítékok nélkül kerültek rács mögé. Burkáék esete azonban nem egyedi. Pusoma Dénes kálváriája, vagy a magyarcsanádi Gán fivérek esete arról árulkodik: bírói döntésekben gyakran tetten érhető a származás alapján működő diszkrimináció. 


Makki Marie-Rose
Gyermekarcú szegénység

A hazánkban élő 2,2 millió gyermekből 430 ezren nagyon szegénynek tekinthetők. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a minap egy hosszú távú gyermekszegénység elleni program kidolgozását kezdeményezte.


Márványi Péter
Kampányhangulat Erdélyben

A marosvásárhelyi mini MÁÉRT, a határon túli szervezetek fóruma, legalábbis a nyilvánosságnak szánt sajtóértekezleteken, az előzetes és az értékelő nyilatkozatokban szinte kizárólag a magyar kormánnyal való viszonyról szólt. A házigazda, Markó Béla RMDSZ-elnök beköszöntő rádióinterjújában felsorolta mindazt, amit Budapesttel szemben elvárnak, az összes kedvezményt, támogatást az utazás szabadságától az identitás megőrzésének segítéséig. Majd hozzátette: és persze kell a kettős állampolgárság – természetesen. És ehhez nem is fűzött semmiféle praktikus okot vagy következményt. 


Csizmadia Ervin
Mit tanult az elit 2001-ből?

Pár nappal ezelőtt a miniszterelnök meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt – immáron másodszor – megjelent Gyurcsány Ferenc. A meghallgatás során elhangzott, ami ilyenkor el szokott hangozni, majd pedig – szintén a szokásoknak megfelelően – "levonódtak" a tanulságok. Szomorú, de megint az történik, ami mindig történni szokott. Az ellenzék "természetesen" bizonyítani kívánja a miniszterelnök bűnösségét. A kormányoldal semmiségnek akarja beállítani a miniszterelnöki gazdagodást. A sajtó pedig azt mondja, hogy hagyják már abba, mert ennek így nem lesz jó vége. 


Szilágyi Sándor
A legkisebb magyar

Bár a föld számtalan országa, települése küzd a túlnépesedés problematikájával, akadnak kivételek is. Például a Borsod megyei Tornakápolna, a maga tizennégy polgárával. 


Erdei L. Tamás
Krav maga: védd magad

Létezik egy keleti miszticizmustól mentes harcművészeti rendszer, amely napjainkban egyre népszerűbb nem csupán a fegyveres testületek, de a polgári lakosság körében is. Izraeli szakemberek tanítják szerte a világon az önvédelemnek ezt a formáját. Neve héberül: , azaz közelharc. Egyre nagyobb szerepet kap a terrorizmus elleni harcban is. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Történelem felülnézetben

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb életrajzírója október közepén új könyvvel jelentkezett. Sokak számára meglepetést keltett, hogy Stephen Mansfield a huszadik század, illetve a jelenkor olyan meghatározó egyéniségei után, mint Winston Churchill és George W. Bush, egy prédikátor-teológus, Derek Prince életét foglalta össze.  A szerző döntését azzal indokolja, hogy Prince "minden idők legnagyobb hatású keresztény mozgalmának az egyik szülőatyja", aki nélkül szerinte nem lehet megérteni a pünkösdi-karizmatikus irányzat történetét. A helyenként megdöbbentően őszinte könyv megírásához Mansfield több hosszú interjút készített nem sokkal halála előtt Derek Prince-szel, aki életének számos, eddig ismeretlen részletét is megosztotta a szerzővel.


Interjú

Hazafi Zsolt
Krétarajzzal a propaganda ellen

Az MSZP a mai napig adós a múlt tisztességes elemzésével – állítja lapunknak adott interjújában az idén hetvenöt éves Gadó György. Az egykori szabaddemokrata képviselő szerint a Fidesz hiába tesz gesztusokat a zsidóságnak, ha Orbán a szélsőjobb embereivel trafikál, és elfogadja támogatásukat. 


Külpolitika

Rimaszombati Andrea
Wilma a 21. hurrikán

Louisiana államban átfogó vizsgálat indult 19 kórház, egészségügyi központ, illetve idősek otthona ellen, 215 halálesettel kapcsolatosan. A vizsgálatot a New Orleans' Memorial egészségügyi központ egyik orvosa szerint a Katrina hurrikán elvonulása utáni káoszban 45 beteg szenvedéseinek valószínűleg eutanáziával vetettek véget.


Rengésre rengés

Miközben India és Pakisztán a kasmíri határ megnyitásának részleteiről vitatkozik, két erős utórengés rázta meg Dél-Ázsia földrengés sújtotta térségét szerdán, mely föld-csuszamlásokat is eredményezett. Az első rengés 5,8-as erősségű volt, mely az október 8-ai földrengés epicentruma közeli vidékét érte. Ezt követte negyvenöt perccel később ugyanezen a területen egy 5,6-os erősségű földmozgás. Az első utórengés földcsuszamlást okozott Balakotban, mely a nagy földrengés során is óriási károkat szenvedett. Egy másik földcsuszamlás egy Muzaffarabadból kivezető utat zárt el. A földmozgások pánikot keltettek a több, mint hárommillió túlélő között, akik az épületekből kifutva a nyílt mezőkön próbáltak menedéket találni. Félő azonban, hogy a korábbi földrengésben megsérült épületek az utórengések következtében összeomolhatnak. Egyes becslések alapján az áldozatok száma megközelíti a nyolcvanezret. Annak ellenére, hogy több ország helikopterei segédkeznek a mentésben, körülbelül félmillió túlélőhöz, leginkább Kasmír pakisztáni részén, egyáltalán nem jutott el semmilyen segítség.


Hechs László
Területet töltényekért

Egy izraeli kommandó vasárnap Dzsenin közelében bekerítette, és agyonlőtte a 27 éves Nihad Abu Ganemet, az Iszlám Dzsihád helyi vezetőjét. A nyugati parton egész héten folytatódott a terrorszervezet és a Hamasz sejtjeinek kézrekerítése. Még ugyanazon a napon palesztin terroristák a Gush Etzion kereszteződésnél a déli órákban meggyilkoltak három izraeli fiatalt, két 21 éves lányt és egy 15 éves fiút.


Karl Pfeifer, Bécs
Aranyszalag Horn Gyulának

Heinz Fischer az államfői palota dísztermében rendezett ünnepségen adta át a volt miniszterelnöknek a Nagy Arany Érdemrend a Szalaggal az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést. Az osztrák államfő hangsúlyozta, hogy a kitüntetésnek politikai jelentősége is van, és Horn Gyulát Alexander Dubcsekkel és Kwasniewski lengyel államelnökkel azok közé sorolta, akik pályafutásukat kommunistaként kezdték, de akik pozitív és bátor lépéseket tettek a politikai átmenet idején. Heinz Fischer megemlítette, hogy Horn Gyula külügyminiszterként Alois Mock akkori osztrák alkancellárral és külügyminiszterrel együtt vágta át szimbolikusan a vasfüggönyt a két ország határán. Horn Gyula méltatta Magyarország európai felzárkózásához nyújtott osztrák támogatást, és hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig előre haladt, amikor Európával kötötte össze sorsát.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Ostrom a Kaukázusban

A múlt héten gerillák támadtak az észak-kaukázusi Nalcsik városára, amit az orosz rendfenntartó erők visszavertek, majd támadásba lendültek át és még aznap megtisztították a várost a terroristáktól. Példátlan a közelmúlt történelmében, hogy egy váratlan támadásra ilyen gyorsan és összehangoltan reagáltak a helyi és a föderációs erők, ugyanakkor maga a támadás az egyik legnehezebben megfejthető feladvány a szeparatisták utóbbi cselekményei közül. Számos megválaszolatlan kérdés maradt, például nem tudható, hányan voltak és kik tartoztak a támadó csoporthoz, mi motiválta őket, milyen taktikát követtek és valójában mi volt a céljuk?


Busa Viola
Szaddám példaképe Milosevics

Megkezdődött a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein pere. A magát ártatlannak valló Szaddám továbbra is Irak elnökének tekinti magát, és nem hajlandó együttműködni a bírósággal. Bár több politikus attól tart, hogy a per rövidtávon a szunnita felkelők alá adja majd a lovat, mások szerint a nemzet pszichológiai gyógyulása kezdődik meg a folyamat elindításával. Amint az várható volt, a védelem halasztást kért, így a következő tárgyalást november 28-ára napolták el.


Riport

Morvay Péter
Magyar exodus

Kétszázezer magyar indult neki a nagyvilágnak 1956 novembere után. Többnyire viszonylag fiatalok, akik számára évtizedekre lezárult a visszatérés reménye is.  címmel.


Márer György, New York
Az ötvenedik évforduló küszöbén

A magamfajta résztvevőnek és túlélőnek már másfél évtizeddel ezelőtt is nehéz volt elhinni, hogy még egyszer ráléphetek hazám szabad földjére. Most pedig még annál is felfoghatatlanabb, hogy mindössze egyetlen esztendő maradt hátra 1956-os forradalmunk félszázados évfordulójáig. Az előkészületek már folynak a történelmi jelentőségű esemény méltó megünneplésére. 


Sport

Gazsó József
Puskást csúnyán kicselezték

Két hónap eltelt a Real Madrid magyarországi jótékonysági fellépése óta, ám az előzetesen szerződésben is megfogalmazott támogatási csomag valami "véletlen" folytán még mindig nem érkezett meg a Puskás család bankszámlájára. 


Topalov a király


Uzoni Simon Péter
Alakul a vb-mezőny

Igaz, hogy a magyar válogatott ezúttal sem jutott ki a világbajnokságra, ám a sikeres csapatok listájára tekintve ez szinte rögtön érthetővé válik: a legjobbak között ugyanis olyan futball-nagyhatalmak sorakoznak, mint Ghána, Elefántcsontpart vagy Togo. 


Szabadidő

Szubotics Mariann
Megkerült a nő

Chicagóban 122 millió forintnak megfelelő összegért kelt el nemrégiben Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. című képe, melyet Amerikában a legdrágábban eladott modern magyar festménynek tartanak. Horváth János Milán művészettörténész-festőt, az egyik legismertebb Rippl-Rónai-kutatót a Rippl-reneszánszról kérdeztük.


Chaim Potok: A kiválasztott

A legnagyobb huszadik századi amerikai zsidó írók között tartja számon a világ a Sárospatakról származó Chaim Potokot, aki az irodalmi doktorátust megszerezve ortodox rabbiként működött szerte a világon. Első regénye, A kiválasztott, mely azonnal hatalmas sikert aratott, a kelet-európai közösség sajátos életformáját továbbörökítő New York-i hászidok különös világában játszódik, s a vallásos zsidóság két nemzedékének, az apjával s ugyanakkor önmagával viaskodó fiúnak állít szívbemarkoló és felejthetetlen emléket. 


Programajánló

Kiállítás 48. World Press – az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató kiállítás november 13-áig várja az érdeklődőket Budapesten a Néprajzi Múzeumban. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Barlangszálló kispénzűeknek

Sem szobaszerviz, sem úszómedence, de még kávéfőző, televízió vagy áram sem található egy Idaho keleti részén nyílt újszerű szálloda szobáiban. Egy nyolcvankilenc éves egykori útépítő tucatnyi barlanghotelszobát vájt ki évtizedek munkájával a Salmon folyó partján álló hegy oldalában. A matraccal és fatüzelés? kályhával ellátott szobákat napi öt dollárért lehet kivenni, egy egész hónapra jutányos árat, mindössze huszonöt dollárt kell fizetni. 


DUMA PLÁZA

Ne haragudjon, az állomást keresem. – Nem haragszom, keresse nyugodtan. (pestivicc)


A bajor bajnok

560 kilogrammos tököt termesztett egy német diák, és ezzel Európa-rekordot állított fel a növénytermesztésben. A bajor Martin Reiss április végén ültette a zöldséget, és nyolcvannyolc naposan aratta le szeptemberben. A rekordméret? tököt egy osztrák szervezet mérte meg, és állításuk szerint ez a valaha mért legnagyobb példány Európában. A tök rendkívüli népszerűségnek örvend a kontinensen, és a kora őszi tökszezon számos fesztiváljának kedvelt szereplője, azonfelül jó néhány étterem étlapján is szerepel. (Ananova)


Kánai András
Hívott a Feri

Két napja nem eszem, nem iszom, a telefonom mellett virrasztom át éjszakáimat. Úgy kezdődött, hogy körülbelül egy hete, baráti társaságban, kedélyes kvaterkázással múlattam az időt, amikor megcsörrent a mobilom. Gyurcsány Ferenc volt az. Kimérten, visszafogottan üdvözölt, de hát mégiscsak ő volt. Én röstellkedtem, hogy ha már személyesen engem keresett meg az ország vezetője, illene végighallgatnom, de éppen egy sztoriban voltam benne, elhallgattattam mobilomat. Ez végzetes hibának bizonyult.


A nők és a foci

Ha a kedves olvasó esetleg nem értené a futball lesállásszabályait, ne férfit kérdezzen – keressen egy nőt! Leginkább brit nőt. Ők ugyanis nagyon "ott vannak", ha a játék tudnivalói kerülnek szóba, még a brit férfinépséget is második helyre szorítják a témában. Egy nemrég készült felmérés szerint (összesen kétezer embert kérdeztek meg) a hölgyek 59 százaléka képes helyesen felismerni a leshelyzeteket – a játék egyik legnehezebben megérthető szabálya szerint –, míg a megkérdezett férfiaknak csupán 55 százaléka volt képes erre.


Kínai konyha a világűrben is

Fei Junlong és Nie Haisjeng asztronautákat kínai specialitásokkal teli éléskamrával lőtték fel az űrbe, így hajójukon egyebek közt tintahal, húsgombóc, marhahús és narancshéj is helyet kapott. Az orbitális étkezésekhez azonban kanalat és villát használtak, mert evőpálcikával meglehetősen nehéz és persze veszélyes súlytalanságban manőverezni.


Újra kávét főznek New Orleansban

Bár New Orleansnak újabb evakuálásra kell felkészülnie a Mexikói-öböl felé tartó Wilma nevű trópusi vihar miatt, de még ez sem tántorította el a Starbucksot attól, hogy a Katrina által okozott katasztrófa után elsőként nyissa meg újra kávéházát a Sheraton Hotel részeként.


Mi van a képen?

3. Pi-pi-pi... piros a bátorság színe