Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 41. szám, 2005. október 14

Belpolitika

Hubert József
Parlamenti csiki-csuki

Történelmi áttörés, gyerekes árulkodás vagy egy elmulasztott lehetőség? Gyurcsány Ferenc amerikai útja kapcsán ezeket az állításokat lehetett a leggyakrabban hallani a magyar közélet szereplőinek szájából. 


Sebestyén István
Botrányos szakítás

A Magyar Televízió felmondott Friderikusz Sándornak, miután a népszerű tévés a nyilvánosság előtt élesen bírálta az MTV vezetőit, akik szerinte szakmailag és erkölcsileg is alkalmatlanok feladatuk ellátására.


Németh S. Szilárd
Csípős kilátások

Ötvenmillió ökológiai menekülttel számolnak a tudósok az évtized végére világszerte. Hazánkat elsősorban az árvíz, a szárazság és az egyre szélsőségesebb időjárás fenyegeti, ugyanakkor állatvilágunk még nem érzékeli a klímaváltozást.


Hajdú Sándor
Nemzeti pótcselekvés

Magyarország 2006. január 1-jétől bevezeti a nemzeti vízumot, a magyar külügyi tárca erről szerdán jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia-Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének.


Bihari Mihályt választották az Alkotmánybíróság AB új elnökévé

Bihari Mihályt választották az Alkotmánybíróság (AB) új elnökévé a testület tagjai. Bihari november 13-án, Holló András távozása után lép hivatalba. A szavazás eredményének bejelentése után a taláros testület új vezetője hangsúlyozta: a tisztességes és becsületes bírói munka feltételeit igyekszik megteremteni, akárcsak elődei: Németh János, Sólyom László és Holló András.


Az APEH egyik alkalmazottja adatokat próbált lopni

Az APEH egyik alkalmazottja adatokat próbált lopni Gyurcsány Ferenc egyik, már megszűnt cégéről. Szikora János, a hivatal elnöke azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt: a belső informatikai rendszerről letöltött információk ugyanis adótitoknak minősülnek. „Miért néz meg valaki egy évek óta megszűnt céget?”- indokolta Nagy József titkárságvezető egy internetes lapnak, miért vált a köztisztviselő gyanússá. A vizsgálat lezárultáig az APEH a cégről sem kíván tájékoztatást adni.


Az EU egyik legnagyobb euróhamisító üzemére bukkantak

Az EU egyik legnagyobb euróhamisító üzemére bukkant Erdőkertesen a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az illegális pénzverdét működtető páros egyik tagja román, a másik romániai származású magyar állampolgár. A nyomozók 2659 osztrák és német hátlapú kéteuróst foglaltak le. 


Milliárdosok a magyar belpolitikában?

Milliárdosok a magyar belpolitikában? Rövid idő leforgása alatt két multimilliomos neve is szóba került mint lehetséges jövőbeli politikus. Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját többen is az MDF-fel hozták kapcsolatba - egyes híradások egyenesen a párt miniszterelnök-jelöltjeként nevezték meg - ám az üzletember e heti közleményében tudatta: nem kíván politikai szerepet vállalni. 


Átvilágíthatják a képviselőket

Több mint négy és fél órán át tartott kedden a kémbotrányként elhíresült Szatmári-ügyet vizsgáló Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülése. A vitán az Index információi szerint több ellenzéki politikus neve is felmerült. Az internetes újság szerint az ülésen Révész Máriusznak, a Fidesz szóvivőjének, Rogán Antal kampányfőnöknek, valamint az ellenzéki párt külpolitikai szakpolitikusának, Németh Zsoltnak a neve szerepelt a jelentésben. 


Életmód

Cserháti Ildikó
Diploma, sült krumpli

„Egy sajtburgert kérek” - fordultam a minap egy gyorsétterem huszonéves eladójához. „Máris… Adhatok még valamit?” „Nem, köszönöm… Diákmunkán vagy?” - kérdeztem tőle, amíg a tálcámat rendezgette. „Nem, főállás. Amúgy magyar-töri szakos diplomám van.” „Viccelsz? És itt dolgozol?” „Mindjárt lejár a műszakom. Ha érdekel, elmesélem. Egyébként Kriszti vagyok.”


Makki Marie-Rose
Tégy a mocsok ellen

„Egy anyuka jelentett fel azzal, hogy nem tudja a gyermekeinek megmagyarázni, mit látnak a képeken - mondta el a minap egy újságárus a forgalmas Örs vezér téren arra a kérdésünkre, hogy miért tűntek el bódéja kirakatából a leszbikus párokat ábrázoló pornómagazinok tucatjai. - Amióta nem teszem ki a cuccot, azóta alig tudok belőlük néhányat eladni, pedig eddig ez volt az egyik fő bevétel” - tette hozzá mintegy azon siránkozva, mennyire „szemmel” működnek a vásárlók. 


Takács Gabriella
Körömkongresszus

Átváltozott a Budapest Corvinus Egyetem megszokott látképe múlt vasárnap: a marketingkommunikáció és a közgazdaságtan oktatásának terepét a szépségipar képviselői vették át. Az apropó az Őszi Körömkongresszus volt. Érdeklődő pedig akadt szép számmal, hiszen a műfajra az elmúlt húsz évben komoly iparág épült. 


Lássunk tisztán

Gyakran okoz fejfájást, rossz közérzetet a jó korrekció hiánya vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz - ilyenkor egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a pontos munkavégzés vagy a közlekedésben való felelősségteljes részvétel. Erre tekintettel jött létre a „Látás hónapja” akció, melynek keretében országszerte ötszáz vizsgálati ponton ingyenes látásvizsgálatban és szaktanácsadásban részesülhetnek az érdeklődők október 1-je és 31-e között.


Fókusz

Németh Csillag
A hegyek cunamija

Egy éven belül újabb nagy természeti csapás érte Délkelet-Ázsiát. Ahogy ez a tavaly év végén az indonéziai Szumátra szigeti 9-es erősségű földrengés és ennek következtében kialakuló cunami esetén történt, a világ most is csak fokozatosan eszmélt rá a földrengés súlyosságára. Az áldozatok száma - az eddig beérkezett adatok alapján - meghaladja a negyvenezret, de ennél jóval több a sebesült. Egyes becslések szerint körülbelül hárommillió ember vált a térségben hajléktalanná. A decemberi katasztrófához hasonlóan a földrengés több országot érintett, a rengés Afganisztán középső területeitől Banglades nyugati részéig érezhető volt. Mivel a segélyszervezetek figyelmét és erejét az ázsiai katasztrófa kötötte le, a tragédia közvetve a világ másik részén is éreztette hatását: Közép-Amerikában, Guatemalában a Katrinánál is pusztítóbb Stan hurrikán nyomán a sárlavina tömegsírrá változtatott több települést, de a túlélők ezúttal nem számíthatnak a nemzetközi segítségre. A rengés következtében kialakuló földcsuszamlások számos utat, hidat rongáltak meg, így több katasztrófa sújtotta terület megközelíthetetlenné vált.


Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Potyakultúra

Rossz jel a növekvő munkanélküliség, és nemcsak az alacsonyan képzettek között, hanem általában a fiatalok és a diplomások körében. 


Gazdaság

Közgazdasági Nobel

Továbbra is Amerikában maradt a közgazdasági Nobel-díj: ezúttal Robert J. Aumannak és Thomas C. Schellingnek „Az együttműködés és konfliktus a játékelméleten keresztül” című kutatásáért ítélték oda. A 10 millió svéd koronával jutalmazott amerikai-izraeli, illetve amerikai tudósok a konfliktust és az együttműködést vizsgálták a játékelmélet segítségével. 


Spekulációktól tartanak

Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök szerint nem szabad lemondani az euró 2010-es bevezetéséről, mert az könnyen utat nyithat a költségvetési fegyelem további romlásának. A bevezetés elhalasztásának másik kockázata az, hogy bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot teremthet a pénzpiacokon, ami könnyen elfordíthatja a befektetők egy jelentős részét a magyarországi befektetésektől. Szintén az eredeti dátum mellett érvel Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke: ha 2010 után egyedül csak mi nem leszünk a térségben az euróövezet tagja, akkor az összes spekulációs szakember, aki eddig egész Kelet-Európában dolgozott, Magyarországra zúdítja pénzét. Széles szerint ez olyan hihetetlen spekulációs nyomást jelenthet, amit nem tud elviselni az ország.


Tőzsdejelentés 2005.10.06–12.

1000 pontos csökkenést mutatott a héten a budapesti részvényindex, miután a költségvetési hiány keltette hullámok mellett a nemzetközi részvénypiacokon is negatívra fordult a hangulat. A legnagyobb veszteséget a Magyar Telekom- és a Mol-részvények tulajdonosai szenvedték, mindkét részvény 5 százalékot meghaladó mértékben esett. Gyengült a forint is, az euróért már 250 forintot is adtak a héten, a dollár jegyzése pedig 208 forint fölé szökött.


Szélerőművek épülnek

A napokban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőmű-beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot. Az egyenként 25-30 széltoronyból álló két park összesen akár 250 ezer MWh energiát is termelhet évente, így éves szinten mintegy 140 ezer tonnával csökkentheti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását. A két, hazánkban egyedülálló szélerőmű-projekt építési engedélyezése lényegében azonnal megkezdődik, és a tervek szerint 2006-07-re már a beüzemelésük is megtörténhet. A tervezett bágyogszováti szélerőmű-parkot a Kisalföldön, Csorna közelében, a Hárskútit pedig az Észak-Bakonyban, a községtől északnyugatra és északkeletre alakítják ki.


Orosz a leggazdagabb magyar

Medget Rahimkulov Magyarországon élő orosz üzletember, az Általános Értékforgalmi Bank tulajdonosa Magyarország leggazdagabb embere, a második helyezett a listán Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A Népszabadság szerint az orosz üzletember vagyona 83 milliárd forint, míg az OTP első embere 60 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik. Mögöttük a tavalyi „győztesek” állnak: Demján Sándor, a Trigránit Fejlesztési Rt. elnöke 50 milliárd forinttal, Várszegi Gábor, a Fotex alapítója és fő tulajdonosa 48 milliárd forintos vagyonnal és Széles Gábor, a Videoton Holding és a Műszertechnika Rt. első embere 45 milliárd forinttal rendelkezik. A napilap cikke szerint magyar még a száz leggazdagabb kelet-európai közé sem jutott be. Ezt egyebek mellett azzal magyarázzák, hogy a tényleges és a látható vagyon között jelentős az eltérés Magyarországon.


Munkatársunktól
Hasad tovább

Szinte biztosra vehető, hogy az Országgyűlés elvi hozzájárulását adja a Paksi Atomerőmű további működéséhez. Az ügyben egyfajta nagykoalíció képe kezd kialakulni, hiszen mind az MSZP, mind a Fidesz az üzemidő húsz évvel történő meghosszabbítását támogatja. Egyedül Illés Zoltán, ősfideszes országgyűlési képviselő és környezetvédelmi aktivista tiltakozik. 


Birovecz László
Budakalásznak bejött

Bár a hazai lakosság egy része átokként éli meg a multinacionális cégek jelenlétét, konkrét számok tükrében árnyaltabbá válik a kép. Budakalásznak például egyértelműen jót tett a tíz év alatt kiépült bevásárlóközpont: az eladott földterületből jó pénzt kaszáltak, ráadásul a befolyó iparűzési adó eltartja az önkormányzat közel felét. 


Kovács Klára
Röpködnek a decibelek

300 ezer ember pihenését zavarja nap mint nap a Ferihegyi reptér forgalma. A dél-pesti panaszosok szerint egyre elviselhetetlenebb a zaj, miközben a hivatalos mérések a terhelés folyamatos csökkenését mutatják. A Budapest Airport privatizációjának egyik célja a jelenlegi forgalom megnégyszerezése. 


Papp Levente
Drága kedvencek

Egy átlagos autó fenntartási költsége 700 ezer forint évente. Az összeg jelentős hányada adó formájában a költségvetés vagy az önkormányzatok kasszájába vándorol. A pénz útja onnan már nehezen követhető, de a bevételekből nagyjából 500 milliárd forinttal kevesebb kerül vissza a közúti közlekedés állami finanszírozására.


Királyi bankár

Novembertől az angol trón második számú várományosa, Vilmos herceg gyarapítja a Hong Kong Shanghai Banking Corporation (HSBC) munkavállalóinak számát. A királyi sarj idén fejezte be tanulmányait a skót Szent András Egyetemen, és most ennek a közel 150 éves bankháznak londoni székhelyén tölti le kötelező szakmai gyakorlatát. 


Kína: 8,5 százalékos növekedés

Közel egy százalékkal lassulhat jövőre Kína növekedése a tavalyi ütemhez képest. 2006-ra 8,5 százalékos gazdasági bővülést várnak az elemzők. Az idei évre becsült 9,2-9,4 százalékos GDP-növekedés után deklarálta a kínai kormány, hogy a következő 5 éves tervükben már „csak” évi 8 százalékot céloznak meg. A kínai gazdaság vezetőinek elemi érdeke, hogy hűtsék a keleti óriás túlfűtött motorját. A nemzetközi elemzők korábban azt várták, hogy Kína gazdasági növekedése már az idén 8,4 százalékra lassul, és jövőre a növekedés üteme 8 százalékra csökken, ez azonban - a jelek szerint - elmarad.


Kóka csodál, az EU szid

Kóka János gazdasági miniszter a héten csodaként jellemezte a magyar gazdaság teljesítményét egy tihanyi konferencián. Habár elismerte, hogy az egyensúly terén némi „gond van”, a makroszámainkat tekintve kijelentette: „Ami itt történik, az is egy gazdasági csoda”. Ennek ellenére várhatóan negatív lesz az Európai Bizottság október 20-án esedékes formális értékelése arról, miként teljesítette kormányunk a deficit csökkentésére vonatkozó elvárásokat. Amennyiben a parlament változatlan formában fogadja el a beterjesztett jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, azzal szertefoszlatja az euró 2010-es bevezetésének a reményét, és az ország adósságának gyors növekedését vetíti előre. (M. N.)


Borúlátó MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) „Jelentés a pénzügyi stabilitásról” című időszaki kiadványában „hosszabb távon nem fenntartható egyensúlytalanság”-gal jellemzi a magyar gazdaság jelenlegi állapotát. A jelentés szerint a gazdaság sérülékenységének egyik fő oka az elmúlt években tartósan fennálló magas államháztartási hiány, illetve az, hogy a költségvetési politika jelentős mértékben letért a konvergencia-programban vállalt pályáról. A kormány tervezett, bejelentett intézkedései több évre előre számottevően rontják a költségvetés pozícióját - olvasható. A költségvetési deficit - ma még kétséges - csökkenése ugyanis csak látszólagos, módszertani-elszámolási okok miatt valósul meg, a valós külső finanszírozási igény viszont nem csökken. 


Behajtani mégsem tilos

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a cégek, magánszemélyek, akik nem fizették meg a parkolási díjat. A Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntése ugyanis megerősítette: a bírósági döntéssel jóváhagyott parkolási pótdíj adók módjára behajtandó tartozásnak minősül, amelyet az állami vagy - magánszemélyek esetében - az önkormányzati adóhatóság hajt be.


Háttér

Busa Viola
Veszedelem a baromfiudvarból

A madárinfluenza bármikor átterjedhet az emberre is, és a járvány következtében 5 és 150 millió közöttire tehető majd az áldozatok száma - derül ki abból a nem túl biztató hangvételű nyilatkozatból, amelyet Dr. David Nabarro, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) madárinfluenza elleni kampányának frissen kinevezett vezetője tett a napokban. 


Erdei Judith
Luxus a síneken

Nincs, aki ne ismerné. Legtöbben fotókról, filmvászonról, néhányan élőben is láthatták, és néhányan utazhattak is rajta. Az Orient Expresszre - amely évente kétszer Budapesten is megáll - 1000 euróért bárki fel is szállhat. 


Vizin Balázs
Feltörnek

Magyar pénzintézetek és különböző nagy cégek vagyonokat költenek az elektronikus betörések megakadályozására. Egyelőre az e-bűncselekmények száma alacsony, azonban a számítástechnikai bűncselekménnyel okozott kár többszöröse a más bűncselekmények által okozott anyagi kárnak. 


Szobota Zoltán
Esőemberek Magyarországon

„A világ nem talált hozzám utat / Magányodból, üveg alól nézed, / Amint a világ halad” - írja helyzetéről rendkívül érzékletesen Donna Williams autista költőnő, aki a sokak számára csak az Esőember című film bemutatása óta létező betegséggel küszködik. Hazánkban ez a probléma közvetve vagy közvetlenül csaknem minden ötödik embert érinti, és a téma szakértői szerint az államnak nagyságrendekkel kevesebbe kerülne a sajnálatos módon egyre szaporodó jelenség tudatos felkarolása, mint annak parlagon hagyása. 


Hit és értékek

Tihanyi Péter
Mint a vak az útszélen

A szülők Soós Csaba és Mónika. A gyerekek: Dorottya 13 éves, Noémi 12, Laura 7, Hanna pedig, a legfiatalabb kislány hat hónapos. Az ő megszületéséről szól ez a történet.


Répás László
Mítoszok vagy hiteles tanúk

Ma divatos, sőt nagyon is piacképes dolog teljesen újszerű, meghökkentő állításokat tenni olyan sokakat foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatosan, mint például a kereszténység kialakulása, magának Jézusnak az élete, illetve az ezekről tanúskodó bibliai szövegek hitelessége. Mégis az érvanyag, amelyekre ezek a „meghökkentő” és „újabb kutatási eredményeken alapuló” kijelentések épülnek, gyakran sok száz éves állítások modern köntösben újracsomagolt változatai, amelyek már a maguk korában is a mítoszteremtő fantázia termékei közé voltak sorolhatóak. 


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Földvári Katalin
A nemes cél összehoz

- Az országnak! És ebből következik, hogy a férjemnek is drukkolok. Egyébként nekem most is van férjem, igaz, egy kicsit hektikusabb lett az időbeosztásunk. 


Külpolitika

Gyurcsány Bushnál járt

„Először magyarok vagyunk, másodszor demokraták, és csak harmadsorban konzervatívok, liberálisok vagy szociáldemokraták” - jelentette ki amerikai útjának záró programján a washingtoni magyarság képviselői előtti beszédében Gyurcsány Ferenc. 


Világnépesedés és szegénység

Az ENSZ Népesedési Alapjának 2005-ös jelentése szerint a nemek közti egyenlőség elérése lenne a megoldás világszerte a szegénység csökkentésére és az életkörülmények javítására. A tanulmány úgy véli, hogy a nők hátrányos megkülönbözetése több okból is a szegénység egyik elsődleges felelőse. Ma 600 millió nő írástudatlan, szemben 320 millió férfival, és a nők keresete csak 73-77 százaléka a férfiakénak. A harmadik világban - elsősorban a muzulmán államokban - sokan vitatják azonban azt az érvet, miszerint a családtervezési lehetőségek hiánya a szegénység fő oka. A tanulmány azt állítja, hogy a kisebb családok lassúbb népességnövekedést, és a természeti erőforrásokra is kisebb nyomást eredményeznének. Ezért a millenniumi fejlesztési célok keretében az ENSZ-szervezet a hatékony fogamzásgátló módszerekhez való könnyű hozzáférést szeretné elérni a fejlődő országokban is.


Vitatott békedíj

Elhamarkodottnak ítélte az izraeli sajtó a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) és Mohamed el-Baradeinak ítélt Nobel-békedíjat. A kommentárok szerint az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a Nobel-bizottság nem az eddig elért sikereket díjazza, hanem azoknak osztja ki a díjat, akiknek törekvéseit inkább csak szeretné sikeresnek látni.


Interneten a papi pedofilakták

A Los Angeles-i római katolikus érsekség vezetői évtizedeken át hatékonynak vélt terápiás kezelések és új lelkipásztori megbízatások között mozgatták a gyermekek megrontásával vádolt papokat - derül ki a bírósági kényszer hatására nyilvánosságra hozott egyházmegyei iratokból. A kaliforniai egyházmegyében mintegy 500 állítólagos áldozat vádol 126 papot szexuális zaklatással. Egy fellebbviteli bíróság három évig tartó huzavona után most elrendelte az akták nyilvánosságra hozatalát. Ezekből kiderül, hogy a Los Angeles-i érsekségben sem jártak el másként a pedofil papok ügyeiben, mint más érintett egyházmegyékben: sok esetben a helyi egyházi vezetők terápiára küldték a bepanaszolt papokat, majd a „kezelés” befejezése után újból kihelyezték őket plébániákra, ahol megint csak panaszok merültek fel ellenük.


Szikora Márton
Nagykoalíció lesz

Csaknem egy hónapig tartó politikai vákuum után megállapodás született Németországban: kereszténydemokrata-szociáldemokrata-nagykoalíció fogja vezetni az országot. A kancellári posztot Angela Merkel tölti be. A tárcák elosztása megkezdődött, de a koalíciós sakkjátszma tartogathat további meglepetéseket - vélik a kommentátorok. 


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Putyin-show

Nemrég televíziós fogadónapot tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az egyenes adás majdnem három órája alatt több mint egymillió kérdés érkezett hozzá; Putyint másodpercenként 250 ember próbálta felhívni.


Hetek-összeállítás
Újévkor is ölnének

Az izraeli biztonsági erők fokozott készültséget rendeltek el az őszi zsidó ünnepek idejére. A jelentések szerint csak az utóbbi napokban közel negyven konkrét terrorfenyegetés érkezett a rendőrségre, aminek következtében megerősítették a zsinagógák, közösségi házak és vallásos iskolák védelmét. Az események azt jelzik, a gázai kivonulással a palesztin terrorszervezetek nem elégedtek meg, továbbra is véres merényleteket tervezgetnek.


Sport

Gazsó József
Az angol beteg

Az angol Premier League-t 1992-es alapítása óta az öt legnívósabb nemzeti bajnokság között tartják számon. Működési struktúráját sokan a profizmus csúcsaként emlegették. Idáig. Mostanra ugyanis a ligát is elérte a labdarúgást világméretekben érintő pénzügyi krízis.


Uzoni Simon Péter
Kosár jó

Iványi Dalma sokak szerint Európa egyik legjobb irányító játékosa. Tavaly a Pécs csapatát vezette bajnoki címhez itthon, ugyanakkor - a szezonok eltérő időpontjának köszönhetően - Amerikában is sikerrel kosárlabdázott. 


Felemelő verseny

Több százezer néző a parton, több száz hajó a San Franciscó-i öbölben, no és a repülők pilótáikkal. A világ tíz legjobb légipilótája indult a versenyrepülők számára rendezett, az egész világot átfogó versenysorozaton. A 19 méter magas felfújható kapuk között zajló mélyrepülő szlalomozás során a repülőgépek a 400 km/h-s sebességet is elérik, a pilótáknak saját testsúlyuk tízszeresét is meghaladó terhelésnek kell ellenállniuk. A szombaton rendezett friscói versenyen a magyar Besenyei Péter az előkelő harmadik helyen végzett. Fotó: Sport & News


Szabadidő

Kvízözön

Olyan sokan érkeztek M. Nagy József és Erős Zoltán Kivételes Kvízözön című könyvének bemutatójára egy fővárosi könyvesboltba, hogy az érdeklődök fele a bemutatótermen kívül rekedt. Nem tudtuk megállapítani, hogy a nagy érdeklődés elsősorban a honi viszonylatban eddig legtöbb - tizenötezer - kvíz-kérdést tartalmazó kiadványnak vagy a könyvet bemutató, a legnézettebb kvízműsort vezető Vágó Istvánnak szólt-e. 


Móricz Zsigmond: Erdély I–III.

Móricz nagy trilógiája a 17. századi Erdélyről nem csupán történelmi regény egy izgalmas, drámai korszakról a vallásháborúk korából, hanem a magyarság két nagy alaptípusát, lelki karakterét mutatja be gyönyörű archaikus magyar nyelven. 


Programajánló

Kiállítás A 25. Országos Diákfotó Kiállítás október 28-áig látható a Népművelési Intézet (I. ker., Corvin tér 8.) aulájában. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

Eressz csatorna

Értsd meg Felicita, el kell őt felejtened, ez egy szélhámos! - Na de apám, nem is ismered őt, olyan kedves, romantikus, vidám, és boldoggá tesz engem! - Még hogy kedves, romantikus?! Édesanyádat fel sem köszöntötte a születésnapján ez a Rodrigez. - Rodrigez?! Ki beszél itt Rodrigezről? Ő már a múlté, én Sanchezről beszéltem! > Már megint Sanchez! Átjut a tizenhatoson, és micsoda csel! Nem hiszek a szememnek, és rálövi… Nem, még egy csel, és most lő! Góól! > 


DUMA PLÁZA

Addig röhögtünk a főnök viccén, amíg megértettük, hogy az a mai feladat… (graffiti)


Eb-Honda

A japán autógyártók folyamatos törekvése, hogy minél könnyebben használható és kényelmesebb utazást biztosító autókat tervezzenek. A Honda Motor Co. ennek részeként alkotta meg kutyabarátok részére kigondolt négykerekűjét. A „csodálatos, nyíltszívű kocsi” eszméjének jegyében született W.O.W.- csoda, melyet nemrég mutattak be újságírók előtt, egyelőre csupán a hónap során megrendezésre kerülő tokiói autóbemutatóra szánt kiállítási darab, nem kerül kereskedelmi forgalomba. 


Podcast vagy blogging?

A legújabb webes irányzatok támogatói nemrég azzal szembesültek, hogy a világ másik részének tulajdonképpen fogalma sincs, mit is akarnak mondani számára. A brit taxisofőrök, kocsmatulajdonosok és fodrászok (általában az új, divatos irányzatok „barométereiként” számon tartott csoport) között készült felmérés szerint közel 90 százalékuknak fogalma sincs, mit jelent a „podcast” kifejezés, 70 százalékuk pedig soha nem hallott még a bloggingolásról.


Kártérítés a Télapónak

Kártérítést fizet a Dán Légierő egy részmunkaidős télapónak, miután túl alacsonyan szálló vadászgépeik halálra ijesztették egyik rénszarvasát. A Rudolf nevű állatot békés legelészés közben érte a „légitámadás”, melynek következtében holtan rogyott össze a legelőn. 


Kábeltérkép

Brit kutatók egy csoportja jelenleg azon fáradozik, hogy országuk utolsó felderítetlen területének legelső hiteles térképét elkészítse: azaz feltárják, mi is fekszik az emberek talpa alatt. A közép-angliai Birmingham Egyetem mérnökei azt remélik, hogy a közüzemi szolgáltatóvállalatok bevonásával sikerül egy átfogó térképet készíteniük a föld alatt húzódó több mint négymillió kilométernyi kábelről és vezetékről.


Mi van a képen?

3. A másként gondolkodóknak fölfelé kell megtenniük a távot