Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 40. szám, 2005. október 07

Belpolitika

Németh S. Szilárd
Koporsószög az ügynöktörvénybe

Az egykori állambiztonsági szolgálatok volt munkatársai nem kis megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy a héten az Alkotmánybíróság (AB) az alaptörvénybe ütközőnek mondta ki az ügynöktörvény módosítását. Számos történészt és politikust lesújtott a határozat, Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman ugyanakkor úgy véli: a testület döntése őt igazolja.


Hetek-összeállítás
Fejreállt viszonyok

Mintha megfordultak volna a politikai pólusok ezen a héten: Orbán Viktort és a Fideszt épp a jobboldalról érte számtalan kritika, miközben Gyurcsány Ferenc több alkalommal is jónak, örömtelinek nevezte Orbán álláspontját.


Bagyarik Cecília
Támad a papagájkór

Az elmúlt hónapokban közel negyven embert vizsgáltak meg papagájkór gyanújával a békéscsabai baromfi-feldolgozó munkatársai közül. A napokban azonban - mint arról a napi sajtó beszámolt - a deszki szanatórium gondozottjai közül elhunyt egy atípusos tüdőgyulladásban szenvedő férfi, akit valószínűleg szintén ez a baktérium fertőzött meg. 


Jobbik és a MIÉP karöltve

Valószínűleg együtt indul a jövő évi választásokon a Jobbik és a MIÉP - számolt be a hirszerzo.hu.  A két radikális párt az elmúlt években meglehetősen feszült viszonyban volt egymással, ám tekintettel „a nemzeti kérdések rossz megoldásában egyfelé mutató parlamenti pártok feletti markáns kontroll hiányára”, most erőik egyesítésére készülnek. A parlamentbe a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján az esetleges együttes indulás esetén sem kerülnének be: a két párt összesen a szavazatok 2-3,5 százalékára számíthat. ()


Munkatársunktól
MDF: szeletelésre várva?

„A Fidesz szét akar szedni minket” - állítja Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő. Az általa Orbán-doktrínának nevezett folyamat részeként értelmezi, hogy a nagyobbik ellenzéki párt több fórumos politikust is megkeresett azzal az ajánlattal, hogy jövőre Fidesz-színekben induljanak a választásokon. Debreczeni József politológus szerint a Fidesz a korábban bevált technikát alkalmazza az MDF beolvasztására: viszálykeltés és az egzisztenciális nyomás kihasználása. 


Hetek
Belekeveredett a kémügybe Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője.

„Bulvárlap kérdezi, adtál-e tanácsot kémügyben. Én tényleg nem emlékszem. Üdv. Szatmári.” Ezt az SMS-t kapta a szóvivő, mikor a „Mucuska-botrány” kirobbanásakor telefonon beszélt az RMDSZ budapesti irodavezetőjével. A Népszava hétfői írása szerint Révész telefonon állítólag azt mondta Szatmárinak: a Fidesznek jó az, ami történik, hiszen a kormány két tagja (Magyar Bálint oktatási és Hiller István akkori kulturális miniszter) is érintett az ügyben.


Kisebb parlamentet szeretne az SZDSZ

A kormányzati szervezet túl nagy, túl nehézkes, egyszerre pazarló és forráshiánnyal küszködő, és torzítja a túlpolitizáltság is - véli Sárközy Tamás professzor. Ehelyett szerinte jobb lenne a kiegyensúlyozott, nyugodt, skandináv utat követni a harsány, populista politizálás helyett. A Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: az államszervezet nagyságának indokoltságát objektíven mérni nem lehet, ám a viszonylag alacsony hatékonyság igazi mércéje a kormányzati szervezettel szemben megmutatkozó elégedetlenség.


Hetek
Per indulhat Havas iskolája ellen.

Több diák ugyanis sérelmezi, hogy a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett karaként működő Budapest Média Intézetben (BMI) az államilag finanszírozott helyekre felvett diákoktól is pénzt kérnek - nem is keveset. A félévente százezer forintot is meghaladó „tandíjat” egy cég nevére kell a hallgatóknak befizetni, melyben az iskola igazgatója, Havas Henrik többségi befolyással bír. Szabó Gábor, az SZTE rektora kategorikusan visszautasít minden olyan, a sajtóban megjelent tényállítást, amely szerint ő vagy elődje, az intézmény rektoraként juttatást kapott volna ezekből a pénzekből. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa felkérte az iskola vezetését, hogy állapítsa meg: jogosan kötelezték-e a tanulókat az említett összeg befizetésére. Aáry elmondta: felszólította az egyetem vezetését, hogy szüntessék meg a fizetési kötelezettséget, valamint térítsék vissza az eddig jogtalanul beszedett összeget. Az SZTE szerint helyesen járt el az intézmény, mikor pénzt kért a pluszszolgáltatásokért, amiket a BMI nyújt.


Felmentések az ATV-nél

 „A Magyar ATV vezetősége szakmai munkájuk elismerése mellett dr. Székely Ferenc programigazgatót, illetve Gyenes András főszerkesztőt a munkavégzés alól a mai napon felmentette” - áll Bohács Zoltán elnök-vezérigazgató október 3-ai közleményében. A televízió szakmai irányításával a vezetőség műsorokért felelős vezérigazgató-helyettesként Szabó Stein Imrét bízta meg. (MTI)


Hetek
Hitelesebb-e egy férfi műsorvezető?

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese most azt vizsgálja: nemek közötti diszkrimináció történt-e azáltal, hogy az esti Híradóban nem szerepelhetnek női hírolvasók. A döntést a televízió részéről azzal indokolták, hogy a nézők számára a középkorú, érett férfiak hitelesek, akik önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére. Az MTV szóvivője „A hír a fontos, nem a hírhozó” című közleményében egyszerű szakmai kérdésnek nevezte, hogy a műsort nem két műsorvezető, hanem egy-egy tapasztalt televíziós újságíró vezeti.


Életmód

Szubotics Mariann, Hetesi Noémi
Diktatúra és áramkör

A kaposvári Csiky Gergely Színház októberben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A kivételes színésznevelő, közösségépítő munkának köszönhetően a társulat a hetvenes-nyolcvanas években jutott el sikerei csúcsára, s ezáltal az egész magyar vidéki színjátszásnak méltó rangot szerzett. Kovács Zsolt tavaly az Év Színésze díjat vehette át. 


Egyet a férjért, egyet a feleségért, egyet az országért

„Tegyenek eleget hazafiúi kötelességüknek”, és vállaljanak több gyermeket - ösztönözte népét Peter Costello, az ausztrál kormány kincstárnoka, ám úgy tűnik, a házaspárok eddig is ezt tették. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem demográfusa, Peter McDonald által készített új tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt hét év viszonyában a születések száma mostanában éri el a legmagasabb arányt az országban. 2004-ben egy nőre átlagosan 1,77 szülés jutott, s ez 1997 óta a legmagasabbnak mondható. 


M. M-R.
A meditáció káros

A meditáció veszélyes gyakorlat, könnyen okoz pszichés zavarokat, az érintettek akár pszichikai manipulációk áldozatává is válhatnak - állítják egybehangzóan szakemberek. 


Kapsza Ágnes
Tombol a retro

A minimalista lakberendezési irányzat ma már széles befogadó közönségnek örvend. Ezt bizonyítja, hogy cseh, szlovák, lengyel és magyar gyártók is zászlajukra tűzték ezt a visszafogottan egyszerű, japán kultúrában gyökerező irányzatot. A jelenlegi trendek ugyanakkor azt mutatják, hogy a minimál stílus egyszerűségét és szürkeségét a retro bohémsága igyekszik élettel megtölteni.


Fókusz

Morvay Péter
Orvosság vagy áfium?

Hosszú politikai huzavona ért véget a hét elején Brüsszelben. A népszavazások kudarcait és az alkotmánytervezet bukását még ki sem heverő Európai Unió újabb válsággal nézett szembe, amikor úgy tűnt, hogy a török csatlakozást kategorikusan ellenző Ausztria és az Európai Unió küszöbén negyven éve toporgó Törökország között áthidalhatatlanok az ellentétek. Törökország tagsága még Recep Tayyip Erdogan kormányfő szerint is legalább 10-15 évet vesz igénybe. Igaz, stratégiai és gazdasági jelentősége is sokkal nagyobb, mint Horvátországé. Erdogan egy tévéinterjúban egyenesen úgy fogalmazott - még amikor a tárgyalások holtponton álltak -, hogy „az unió arról dönt, hogy világhatalom és a politikai érettségét demonstráló nemzetközi erő akar-e lenni, vagy bezárkózik egy zártkörű keresztény klubba”. A Hetek által megkérdezett szakértők véleménye eltér abban, hogy melyik félnek van nagyobb szüksége a másikra: Európának Törökországra, vagy fordítva, illetve esetleg épp a távolságtartás lenne a tartós jó viszony alapja. 


Hajdú Sándor
Pisztoly és páncélököl

Etnikai leszámolásoktól tart Kasza József. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a szerbek a megfélemlítés magasiskoláját produkálják, a terrornak nemcsak fizikai, de lelki formáját is alkalmazzák. Úgy véli, a térségben megfigyelhető a délvidéki magyarság egyfajta gazdasági ellehetetlenítése, egyre inkább munkahely és egzisztencia nélkül maradnak az itteni emberek.  A délvidéki magyarok értetlenül állnak az egyre durvuló jelenséggel szemben. „Előfordult, hogy szerb suhancok tanítás alatt berúgták a tanterem ajtaját, és hangosan a magyarok anyját szidták” - nyilatkozta lapunknak Kasza József. Szabadka egykori polgármestere hozzátette, a város kerületi ügyésze folytonos pressziójával egyre csak fokozza rossz érzéseit, és nem tudja megmondani, mi lehet ennek a feszültségkeltésnek a végcélja. 


Firnigel Loránd
Intés a szerbeknek

A héten Magyarországra látogatott Borisz Tadics. A szerb elnök budapesti tárgyalásain megígérte: megbüntetik azokat, akik a Vajdaságban bárkit etnikai indíttatásból bántalmaznak. Tadics szerint azonban a nem etnikai alapú atrocitásoknak nem szabad a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani. A szerb elnök hétfőn találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.


Gazdaság

Kovács Klára
Bukásra született?

Még meg sem született, de már megbukott. A napokban benyújtott jövő évi költségvetést nemcsak az ellenzéki pártok vették ostrom alá, hanem hazai és külföldi gazdaságelemzők is. A büdzsének lesznek nyertesei és vesztesei - ahogy ez lenni szokott -, de a legnagyobb problémára, az óriási államháztartási hiány kezelésére jövőre sem találtak megnyugtató megoldást. A gyenge pont marad tehát a deficit, ami kikezdte az euró 2010-es bevezetését is, sőt szakértők szerint akár újabb spekulációs rohamnak is előkészítette a terepet. 


Török Flóra
Kisbirtokok végnapjai

Nagyobb földhöz - elvileg - több pénz jár. Az EU agrárfinanszírozási keretrendszere (Közösségi Agrárpolitika, KAP) ugyanis bőven nyújt lehetőséget a magyar gazdák támogatására is. De akkor hol akadhatott el a pénz?


Bugár Árpád, Pozsony
Euró az ajtó előtt

Szlovákia 2007-re teljesítheti az maastrichti kritériumokat. Ebben az esetben 2009. január elsejétől már euróval fizetnek az országban. 


Kalmár Gabriella
Pusztítás után reménység

A szeptemberi hurrikánok rombolása nyomán milliók veszítették el egzisztenciájukat New Orleansban és környékén: ideiglenes szállásokra kényszerülnek, míg újra felépül otthonuk - ha felépül egyáltalán. Az újjáépítés ugyanakkor rengeteg munkalehetőséget is kínál, hiszen a nagy gazdasági világválság óta ilyen intenzitású építkezésre nem volt példa az Egyesült Államokban.


Külföldre szökik a banki profit

A PSZÁF féléves jelentése szerint a hazai bankszektor közel 25 százalékos emelkedéssel 190 milliárd forint fölé növelte nyereségét az év első 6 hónapjában. 


Erős multik Magyarországon

Magyarországon 159 transznacionális vállalat működik, ezek összesített értékesítési árbevétele tavaly 7249 milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg hazánk bruttó hazai termékének (GDP) közel százszorosa - derül ki az Ecostat jelentéséből.


Tőzsdejelentés
2005. 09. 28. – 10. 05.

Miközben a költségvetési hiány korlátlan duzzadásáról szóló hírek némi pánikot okoztak a hazai kötvény- és devizapiacon, a BUX folytatni tudta fölfelé menetelését.


Rekordszinten a bizalmi index

Utoljára 2002-ben ért el olyan magas értéket a fogyasztói bizalomindex, mint idén szeptemberben - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből. A megkérdezettek közel 30 százaléka gondolja úgy, hogy az ország általános gazdasági helyzete ma jobb, mint egy évvel ezelőtt.


Félünk az eurótól

Az Európai Bizottság legújabb felmérése szerint szinte minden második honfitársunk tart az euró hazai bevezetésétől. Habár az ország több mint 60 százaléka egyetért azzal, hogy az EU tagországainak közös pénze legyen, 47 százalékunk még ma is aggódva gondol arra, hogy az euró egyszer majd a forint helyét is átveszi. Az EU 25 tagállamát szondázó kutatás idején a magyar lakosság 51 százaléka szavazott Törökország uniós csatlakozása mellett, mintegy 38 százalék ellenében. A megkérdezettek 87 százaléka azonban úgy nyilatkozott, hogy a belépéshez Ankarának még sürgősen javítania kell az emberi jogok tiszteletben tartásán.


Rontottunk, de előreléptünk

Habár pontszámunk (68,82-ről 67,57-re) romlott, mégis egy hellyel előbbre, pontosan a 37. helyre léptünk a Euromoney gazdasági folyóirat országkockázati listáján.  A londoni magazin értékelése szerint - 185 ország vizsgálata alapján - bekerültünk a felső 20 százalékba, a térségbeli új EU-tagállamok között pedig az első három közé. Ez utóbbi tekintetében az előző, tavaszi listán is harmadikok voltunk, éppen - mint most is - Szlovénia és Csehország mögött. A patinás világranglistán a mostani első helyezett a múltkori harmadik, Luxemburg - a maximális 100 pontból 99,74-et szerzett. Utána Svájc következik 99,04 ponttal. A tavaszi győztes Norvégia (98,85) pontszáma most csak a „bronzéremhez” volt elég, míg negyedik helyen az USA (96,86) zárt. 


Spielberg milliárdokat hagyott itt

Steven Spielberg másfél hónap alatt 3 milliárd forinttal támogatta a magyar szolgáltatóipart, miután nálunk forgatta a München című, 80 millió dolláros filmjét.


Már igényelhető a START-kártya

Október 3-ától igényelhetik a pályakezdő fiatalok a START-kártyát, a lakóhelyük szerint illetékes adóigazgatóságon. A START program elnevezésű kezdeményezés kétéves időtartama alatt azoknak a pályakezdőknek kíván nagyobb esélyt biztosítani a munkavállalásra, akiknek eddig még nem sikerült állást találniuk, és először helyezkednek el, vagy ösztöndíjasként kezdik pályájukat.  A munkáltatóknak az első évben 15, a második évben pedig 25 százalékos tb-járulékot kell majd leróniuk a pályakezdőik után, viszont ez idő alatt egyáltalán nem kell fizetniük utánuk tételes egészségügyi hozzájárulást - olvasható az APEH hivatalos tájékoztatójában.


Országismertető kínaiul

A héten látható először a neten - és a kiváltságosok számára olvasható is - Magyarország turisztikai site-ja kínai nyelven. Nagy érdemünk, hogy a Magyar Turizmus Rt. a közép-európai idegenforgalmi szervezetek között elsőként készítette el kínai nyelvű honlapját. Az országimázs építésének újabb eszközét elsőként Pekingben mutatták be.


Háttér

Peremiczky Szilvia
A józan ész emléknapjáért

A Tony Blair által a londoni merényletek után kijelölt különleges bizottság, amely azt a feladatot kapta, hogy segítse a kormányt a szélsőséges eszmék elleni küzdelemben, hamar megtalálta az iszlamista terrorizmus okát, és október elején orvosságot is ajánlott: a holokauszt-emléknap eltörlését javasolták, mert a muszlimokat sérti a „kirekesztő” egyenjogúság, és fokozza a szélsőségesek dühét. 


Munkatársunktól
A rettegés foka

Olyan perben született nem jogerős ítélet a héten, amely ismét ráirányította a figyelmet a szervezett bűnözés és a magyar rendőrség lehetséges „kapcsolódási pontjaira”. Az elsőrendű vádlott ugyanis az a Kumbor Tibor szegedi rendőr alezredes volt, aki egyebek mellett a balástyai gyilkosságok felderítésén is fáradozott. Ezúttal viszont arab bűntársaival tette tönkre fél tucat család életét. 


Hubert József
Zsarutörténetek

Zsaruk, akik ellopták egy ügy gyanúsítottjának cipőjét, akik internetes társkeresőn állítottak csapdát egy körözött személynek. A Hetek olvasói azt is megtudhatják: mobiltelefonjuk miatt hogyan bukott le egy rablópáros.


Szarka Lajos
Világos után sötétség
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

Grüll Tibor
Üzenet Jeremiás korából

A zsidó óév utolsó és az újév első szenzációs régészeti híre volt az a bejelentés, mely szerint izraeli régészek magáról a Templomhegyről származó héber pecsétlenyomatot találtak. Meglepő a hír, hiszen a téma iránt érdeklődők jól tudják: a jeruzsálemi Templomhegyen (arabul Harám as-Saríf) mindmáig tilos a régészeti kutatás. A lelet felfedezésének szokatlan körülményeiről telefonon kértünk interjút Gabriel Barkaytól, a Tel-Aviv-i Bar Ilan Egyetem magyarországi születésű professzorától.


Külpolitika

Busa Viola
Bali, a horrorsziget

A héten újra egy közkedvelt turistaparadicsom vált tragédia helyszínévé: ezúttal nem természeti katasztrófa, hanem a terrorizmus sújtott le a vakációzókra. Jóllehet Bali szigetén 2002 októberében már történt egy súlyos merénylet, amely akkor 202 ember életét követelte, a súlyos károkat szenvedett helyi turistaipar azóta újra megerősödött, és sokan azt hitték, Balit nem érheti újra baj.


Szikora Márton
Drezda üzent Németországnak

A jobboldal szimbolikus győzelmet aratott a németországi általános választások utolsó körzetében, Drezdában megtartott voksoláson. Tovább folynak a két párt közötti nagykoalíciós egyeztetések, amelyekben jelentős fejlemény, hogy Schröder kijelentette: „pártja vezetésének döntését fogja elfogadni” kancellári jelöltségéről történő esetleges visszalépése ügyében.


Arató Nóra
Bush újabb bírójelöltje

Néhány nappal azt követően, hogy John Robertset beiktatták mint a Legfelsőbb Bíróság új elnökét, George Bush amerikai elnök újabb jelölttel állhatott elő. Ezúttal jogtanácsosát, Harriet Mierst jelölte a legfelsőbb bírósági posztra a nyugdíjba vonuló Sandra Day O’Connor helyett. Bár Miers köztudottan kiváló jogász, bíróként még sosem dolgozott, így republikánusok és demokraták számára egyaránt kérdés, vajon milyen látásmód alapján értelmezi az alkotmányjogot. A kongresszus többsége tartózkodva fogadta a hatvanéves jogtanácsos jelölését. 


Ki a szeretett vezér utódja?

Kim Dzsong Il három fia egyenlő eséllyel pályázhat az emberek millióit fenyegető éhhalál mellett is rendületlenül atomfegyverkező Észak-Korea vezető posztjára. Phenjanban várhatóan még októberben bejelentik, hogy ki lesz  Kim Dzsong Il vezető utóda - adta hírül az orosz Itar-Tass hírügynökség egy orosz diplomáciai forrásra hivatkozva.


700 Club
Holland hármas

Egy férfi és két nő közötti házasságkötésre került sor Hollandiában - így Hollandia lett az első hely, ahol hivatalosan háromtagú élettársi kapcsolatot engedélyeztek. A Brussels Journal tudósítása szerint a 46 éves Victor de Bruijn feleségével együtt az interneten keresztül ismerkedett meg a másik nővel, aki férjezett volt, de elhagyta párját és összeköltözött a házaspárral. A három fél a múlt héten lépett frigyre a holland hatóságok előtt. A férfi nyilatkozatában elmondta: úgy gondolja, ez egy teljesen átlagos házasság - mivel mindkét nőt szereti, ezért mind a kettőt feleségül veszi. Elmondása szerint nincs féltékenység a két nő között, mivel mindketten biszexuálisak. Magáról azonban megjegyezte, hogy heteroszexuális, és leszögezte, hogy a házassággal járó kötelezettségeiket mindhárman komolyan fogják venni. Hollandia volt az első a világon az azonos neműek közötti párkapcsolatok elismerésében, 2001-től pedig a házasságkötés és az örökbefogadás is engedélyezetté vált az országban az azonos nemű párok számára.


Hetek
Vád alatt a republikánus vezető

Büntetőeljárás indult az amerikai képviselőház republikánus többségének vezetője, Tom Delay ellen. Egy demokrata párti texasi ügyész, Ronnie Earl emelt vádat a politikus ellen azzal az indokkal, hogy Delay a Republikánus Nemzeti Bizottságon keresztül törvénytelen vállalati pénzadományok tisztára mosásában, és a pénzek texasi politikusokhoz való továbbításában segédkezett. 


Hetek
Ramadán és dzsihád

A héten megkezdődött a muzulmán világ szent hónapja, a ramadán. A muzulmán naptár kilencedik hónapjaként beköszöntő ramadán akkor kezdődik, amikor feltűnik az újhold sarlója. Míg tavaly az egyes arab-mohamedán országokban különböző időpontokban kezdődött a ramadán, idén csaknem mindenhol ugyanakkor kezdik meg az ünneplést.


Riport

Sebestyén István
Cepe, tüttürü és kozák

Aki a gombák közül csak a bolti csiperkét eszi meg, az olyan, mintha a gyümölcsökből csak az almát ismerné - mondja egy gombaszerető ismerősöm. Ő hobbiból „gombászik”, sokan vannak azonban, akik azért gyűjtik a „szegények kenyerét”, hogy kiegészítsék vele családi költségvetésüket.


Leslie Petrovics
Esőben is lehet fényleni

A Balaton idegenforgalmának vitorláját a szélcsend után most újra kedvező szelek dagasztják. Az újabb fellendüléshez mindössze egy évre volt szükség, és úgy tűnik, ezt a lendületet az augusztusi rossz idő sem törte meg. A vendégéjszakák száma folyamatosan növekszik. A nyolcvanas évek számait valószínűleg soha nem érhetjük el, de az az időszak a nyugat- és keletnémet családok találkozásáról szólt elsősorban, és nem a hagyományos értelemben vett turizmusról - meséli Kelemen Zsuzsa a Balatoni Fejlesztési Kht.-tól. A Balatonnál új ötletekkel kell előállni, mert bár a víz még sohasem volt ilyen jó, de a víz önmagában nem elég. Minőségre van szükség.


Sport

Sebestyén István, Szlazsánszky Ferenc
Iparággá nőtt a dopping

- Nyilvánvaló, az érintettek nem szeretnék minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vizeletminta tőlük származik. Ezt megtehetik, hiszen ártatlansága bizonyítására senki sem kötelezhető, bár hozzáteszem, hogy az Athénban botrányba keveredett öt magyar sportoló doppingvétsége jogerősen megállapított tény. Úgy tűnik, a doppingellenes küzdelem első számú felelősei (a szövetségek, a Magyar Olimpiai Bizottság) nem tudták megnyugtató módon rendezni az ügyet. A súlyemelésen belüli helyzet - torzsalkodások, életveszélyes fenyegetések - odáig fajult, hogy lassan már a sportág megszűnése a tét. Ezen a ponton az állami sportirányításnak igenis bele kell szólnia ezekbe az ügyekbe, akkor is, ha a doppingellenes küzdelem döntően nem a mi feladatunk. Ezért felkértem a főügyészt, hogy vizsgálja meg: az érintett szövetségek betartották-e saját fegyelmi határozatukat, amikor az athéni doppingeseteket kivizsgálták, s annak megfelelően hoztak-e döntéseket. Alapvető érdek, hogy kiderüljön, mi történt Athénban.


Uzoni Simon Péter
Bp. Honvéd: Kint is vagyunk, bent is vagyunk

A magyar fociban egy dolog biztos: az, hogy semmi sem biztos. Mint például a Honvéd kizárása az első osztályból. A végleges döntést a jövő hétre ígérik az illetékesek. 


Szabadidő

Somorjai L.
Csodapalota

„Ez itt Klónfalva”- kiált fel az egyik kisdiák, amikor meglátja a két szembeállított tükör által végtelenített tükörképekből létrejött virtuális folyosót. Ő már előbbre jár, mint én, akinek csak most sikerült megértenie a klónozás és az őssejtprobléma lényegét. Hála Dollynak, aki Edinburghból érkezett - igaz, már csak kitömött állapotban. És hála a Millenáris Parkban berendezett Csodák Palotájának, ahol járunk. A lényeg pofonegyszerű: minden sejtnek a magja - pontosabban annak genetikai állománya - adja meg, hogy a sejt mivé váljon. Ha egy magot beviszünk egy sejtbe, abból bármi - izomsejt, idegsejt stb. - lehet, attól függően, hogy a mag milyen információkat tárol. 


Erdei L. Tamás
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét

1944 őszén, a nyilas terror idején Budapest egyik kiskocsmájában négy kisember beszélget az asztalnál. Egyikük, barátai tudta nélkül, elpusztított zsidó szülők gyermekeit bújtatja. Beszélgetéseik fő témája: hogyan kell élni, hogyan lehet embernek maradni, mégpedig tisztességesnek ebben a gyilkos világban. Egyszer csak autó áll meg a ház előtt, és nyilasok pattannak ki belőle. 


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Megvadult nők a focipályán

Bár a mérkőzést az egyenlőségért folytatott harc győzelmeként üdvözölték, de aztán maguk a játékosok voltak azok, akik valódi harccal fejezték be az első pakisztáni női futballbajnokság döntőjét. Csütörtökön a Punjab tartomány WAPDA (Víz- és Energiahasznosító Hatóság) elleni találkozója csúnya verekedésbe süllyedt, miután egy szabadrúgásból származó góllal a Punjab nyerte a trófeát. Azra Matlub, a WAPDA kapusa kivédett egy büntetőt, a kipattanót viszont Seka Nazír értékesítette, de miután Azra megsérült, a WAPDA játékosai szabályos őrjöngésbe kezdtek - idézte fel az eseményeket a Pakisztáni Futball Szövetség szóvivője. 


DUMA PLÁZA

Egyes tudósok szerint a jövő pontosan olyan lesz, mint a múlt, csak sokkal drágább.


Göndör Ádám
Irdatlan ingatlan
Tovább a cikkhez >>>

Fenevad Gelsenkirchenben

Egy magányosan kóborló farkas tartja rettegésben egy német kisváros, Gelsenkirchen lakóit. A vadállat szombat éjjel szökött meg a helyi állatkertből, és bár a rendőrség nagy erőkkel, vadászok és állatkerti alkalmazottak bevonásával, sőt helikopterről is kereste, vasárnapig még nem bukkantak a nyomára. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy az állat feltehetőleg összeverekedett a többi farkassal a ketrecében, és az elektromos kerítést átugorva menekülőre fogta a dolgot. Azt is hozzátette, hogy bár a fenevad csak akkor veszélyes az emberre nézve, ha felhergelik, mégis figyelmezteti a város lakóit, hogy ne hagyják gyermekeiket egyedül játszani az utcán, és kutyáikat is csak pórázon vezetve sétáltassák. (AFP)


A leglassabb átkelés

124 napos kitartó evezés után az Atlanti-óceánon való leglassabb átkelés címét tudhatja magáénak egy huszonhárom éves brit fiatalember. Oliver Hicks, aki a napokban érte el a dél-angliai partokat, a 62 napos eddigi rekordot megdöntendő indult el több mint négy hónappal ezelőtt az észak-amerikai Atlantic Highlandsből. 


Mozart és a bébik

A kelet-szlovákiai Kosice-Saca kórházban már életük legelső órájától kezdve a babák Mozartot hallgatnak. Mindennek pedig az a magyarázata, hogy a klasszikus zene által felgyorsul az agy- és lelki folyamatok működése. „A születés traumája roppant stresszt jelent a baba számára - magyarázza Slavka Viragova, a kórház szülészetének egyik orvosa, aki elindította a zeneprogramot. - A méhben a baba édesanyjának szívverését hallgatja, amely a védelem és a jó érzések forrását jelenti számára. Azért hallgattatunk az újszülöttekkel zenét, hogy így vissza tudják idézni az anyaméhben eltöltött időszakot rögtön azt követően, hogy fizikálisan elválnak anyjuktól.


Mi van a képen?

3. A „Teke a templomkertben” című film forgatásán jártunk