Vissza a tartalomjegyzékhez

Bagyarik Cecília
Szárnyalva a világ előtt

Bár Európát még nem fenyegeti az Ázsiában pusztító madárinfluenza, a héten - kísérleti jelleggel - védőoltást kapott Rácz Jenő szakminiszter, Bujdosó László tisztifőorvos, valamint Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott. Bár az oltóanyagot csak járvány esetén kezdik el gyártani, lapunk úgy értesült: a világhálón 110 dollárért hozzá lehet jutni madárinfluenza elleni gyógyszerhez. 

„A magyar szakemberek oltóanyag előállításában híresen jók” - nyilatkozta lapunknak Ritoók Emese. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta: a kutatókra jelenleg nemcsak gyorsaságuk miatt lehetünk büszkék, hanem a választott módszerük is megfelelőbbnek tűnik, mint angol vagy amerikai kollégáiké, akik nem az egész elölt vírust, hanem annak bizonyos részeit használták fel a szérum előállításához. A szóvivő tájékoztatása szerint három hétre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: az önkéntesek szervezete termelt-e ellenanyagot. „A tisztifőorvos jelenleg jól van, sőt az oltás helye sem fáj neki” - tette hozzá tréfálkozva Ritoók Emese.
Az oltóanyag gyártását azonban a megfelelő immunreakciók esetén sem kezdik meg, csak akkor, ha ténylegesen kitör a járvány. Sőt, a veszélyeztetett ázsiai országokba utazókat sem oltják be - a szakemberek azt tanácsolják, ne menjenek baromfipiacra, illetve mindig megfelelően hőkezelt húst egyenek. A Hetek információi szerint az interneten már 110 dollárért kínálnak olyan gyógyszert, ami bár a kór kialakulását nem akadályozza meg, de az emberi szervezetben megjelent vírust hatékonyan támadja.
Egyelőre nem tudni, hogy a hazai kutatások és az oltóanyag előállítása mennyibe került. Németországban a Robert Koch Intézet becslése szerint az új oltóanyag ottani előállításához szükséges kísérletek és berendezések ára csaknem százmillió euró. Az intézet számításai szerint a teljes német lakosság oltóanyaggal való ellátásának összege pedig mintegy 400 millió euró lenne. 
A madárinfluenza világjárvány kitörésének sem helyét, sem idejét nem lehet hitelt érdemlően előre meghatározni. Más országokhoz képest Magyarország viszonylag jól áll a felkészülésben: ebben az évben a szokásos influenzaterv mellé készül a kórházaknak madárinfluenza-terve is. Jól állunk oltóanyaggyártó-kapacitással is, de ez sajnos nem mondható el a világ minden részéről, hiszen a gyártók összes jelenlegi kapacitása évi legfeljebb 250 millió adag, világjárvány esetén viszont akár 2,5-3 milliárd adagra is szükség lehet. Egyelőre felmérhetetlen, hogy mi történne azokban az országokban, ahol nem tudnak védekezni a vírus ellen. Egyes virológusok már apokaliptikus képet festenek a madárinfluenza lehetséges pusztításáról: Nigel Higson a The Times című napilapnak azt mondta, hogy Afrika lakosságának jelentős része nem élné túl a lehetséges járványt.