Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 37. szám, 2005. szeptember 16

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Negatív kampánytól a karaktergyilkosságig

Hazafi Zsolt A harmadik témakör a kampány hangnemének és stílusának a kérdése lenne. Horn Gábor nem az úgynevezett negatív kampány megtiltását kívánja elérni, mert szerinte az egy „normális” kampányból nem kiiktatható, hisz a versengő feleknek rá kell mutatni ellenfeleik negatívumaira is. A kampányfőnök azt szeretné, ha nem süllyedne a 2006-os év a személyeskedés posványába, és a jelöltek családtagjait megkímélnék a kíméletlen politikai harcban.


Szobota Zoltán
Akad, aki ad

Az idei egyszázalékos adófelajánlásokból az egyházak térvesztése a legszembetűnőbb. Kevesebben kevesebbről rendelkeztek irányukba, és közülük csak ketten tudták valamelyest növelni támogatottságukat. 


Sebestyén István
Új ritmus, régi dallam

Kiegyezés után rendeződni látszanak a viszonyok az MSZP ifjúsági szervezetében, a fib-ben. Információink szerint a rendteremtésben Gyurcsány Ferenc is szerepet vállalt. Az októberi tisztújításon várhatóan Komássy Ákost választják a Fib elnökének a tisztségéről lemondott Szitka Péter helyett.


Firnigel Loránd
Diplomás cselédek

Az EU-csatlakozás óta a magyar fiatalok számára új munkavállalási lehetőségek nyíltak Nyugat-Európában. Egyedül Nagy-Britanniába 232 ezer fiatal érkezett Kelet-Európából. Lapunknak nyilatkozó fiatalok úgy gondolják: Angliában több lehetőségük van, mint itthon, ráadásul munkájukat meg is fizetik.


Hajdú Sándor
Megpróbálnak minket lejáratni

- A magyar kormány részéről is talán többet vártak ettől a találkozótól. Ami az ott elhangzott javaslatokat illeti: nem vagyok hajlandó a kettős állampolgárság kérdését szembe helyezni a miniszterelnök úr javaslataival. Azt gondolom, az alkotmánymódosítás fontos, jó lesz, ha a határon túli magyarságról több szó esik majd az alaptörvényben. Ugyancsak hasznos lenne - különösen a kárpátaljaiaknak és a vajdaságiaknak -, ha a Magyarországra való beutazást könnyítené a magyar kormány. De téved az, aki úgy gondolja, hogy a kettős állampolgárság helyett megelégszünk ezekkel az intézkedésekkel. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kettős állampolgárság önmagában nem fogja megoldani a helyzetünket.


Szobota Zoltán
A kormány napirendjén nem szerepel

A kormány napirendjén nem szerepel a Szentszékkel kötött megállapodás módosítása - jelentette be Somogyi Ferenc külügyminiszter vatikáni látogatása után. A konkordátum újragondolásának ötlete Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter nevéhez köthető, aki július elején azt írta Gyurcsány Ferencnek, hogy a kétoldalú szerződés eredményeként egyre több önkormányzati szociális intézményt adnak egyházi kezelésbe a magasabb normatív támogatás miatt. Javaslatától a konkordátumot 1997-ben jegyző Horn Gyulán keresztül határolódott el az MSZP. Veres András püspökkari titkár szerint félretájékoztatták Gönczöt, aki valótlanságokat állít, és a vallásos emberek alkotmányos alapjogát veszélyezteti a kiegészítő támogatás elvonásával. Semjén Zsolt nemes egyszerűséggel „SZDSZ-es pártjanicsárnak” nevezte a minisztert. 


Megkezdődött a parlament őszi ülésszaka

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásával megkezdődött a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök a populizmus jelentette veszélyre hívta fel képviselőtársai figyelmét, elismerve, hogy a hazaszeretet valamennyi parlamenti erőt áthatja. „A magyar gazdaság jó úton halad” - jelentette ki, hozzátéve, hogy 2001-től a gazdasági növekedéshez képest (politikai okokból) háromszoros jövedelemnövekedés történt. A kormányfő több felelősséget kért a politikusoktól, megígérve: a magyar kormány fegyelmezett gazdaságpolitikát fog követni.


Valamelyest nőtt az MSZP népszerűsége

 - áll a HVG legfrissebb számában közzétett Medián-felmérésben. A teljes népesség körében azonban továbbra is a Fidesz vezet, bár az elmúlt hónapban 4 százalékkal csökkent a népszerűsége. A cég adatai szerint a nagyobbik ellenzéki párt 33, a szocialisták 29, míg az SZDSZ 5 százalékon áll. Egyúttal javultak a gazdasági várakozások is: 2003 tavasza óta először vannak többen azok, akik szerint a háztartásuk és az ország gazdasági helyzete is javulni fog, mint ahányan romlást valószínűsítenek. (Hetek)


Több száz milliós hitel

Több száz milliós hitel felvételére kényszerülhet a fél éve megnyílt budapesti Művészetek Palotája a kormány által elrendelt költségvetési maradványképzéssel összefüggésben - tudta meg az intézményt működtető társaság egyik vezetőjétől az MTI. „Úgy szeretnénk megvalósítani ezt a hitelfelvételt, hogy a közönség ebből ne érezzen semmit” - közölte Csonka András, a Művészetek Palotája Kulturális Szolgáltató Kft. szervezési és üzemeltetési igazgatója. Az összeg körülbelül a kft. harmadévnyi teljes költségvetését teszi ki. (Hetek)


Privatizáció

A privatizáció további sorsáról tárgyalt Hiller István szocialista elnök és Pokorni Zoltán fideszes alelnök szerdai találkozójukon. A megbeszélés után leszögezték: mind a két fél véget kíván vetni a privatizációnak. Pokorni szerint számukra közömbös, hogy a privatizáció leállításáról vagy befejezéséről van-e szó, nem akarnak a szavakon lovagolni. A szocialisták pedig egy, a „fejlesztéseknek” gátat nem szabó törvény kidolgozását javasolják: a Budapest Airport privatizációjához - az ellenzékkel szemben - továbbra is ragaszkodnak. (Hetek)


Visszaható hatállyal

megsemmisített egyes, a tizenharmadik havi fizetésre vonatkozó rendelkezéseket az Alkotmánybíróság. A testület szerint alkotmányellenes az a megkülönböztetés, amely a foglalkoztatottakat a fennálló jogviszonyuk alapján megillető juttatást ahhoz a feltételhez köti, hogy a jogviszony meghatározott napon - január 1-jén - fennáll-e. A korábbi gyakorlattól eltérően ugyanis a 2004 februárjában életbe lépett változtatás nyomán a közszférában nem tizenharmadik, hanem „nulladik” havi illetményt fizettek volna.


Fókusz

Benke László, Borbély Loránd
Keletről fúj a szél

Magyarország Kína legfontosabb közép-európai partnere lehet - mondta pekingi látogatásán Gyurcsány Ferenc. A magyar kormányfő kínai kollégájával a két ország gazdasági együttműködésének lehetőségeit vitatta meg. A politikusok kínosan kerülték az emberi jogok kínai helyzetét, pedig az európai képviselők épp a múlt héten szólították föl a kínai kormányt, hogy vessen véget a keresztények üldözésének, és tartsa tiszteletben a nemzetközi normákat az emberi és a vallási jogok terén. 


Lukács Ibolya Anna
A vezér végnapjai

Lassan egy éve halott Jasszer Arafat, de halálának pontos okát a szeptember közepén nyilvánosságra hozott orvosi jelentés sem tisztázza egyértelműen. A kórházi diagnózist Amos Harel és Avi Isacharoff izraeli újságírók most megjelent könyvében lehet először olvasni. A Hetedik háború című könyv Arafat halálával foglalkozó fejezete felidézi a Raisz utolsó napjait, gyors leépülését, dühkitöréseit, memóriazavarait és nem utolsósorban felesége, Szuha hatalomátvételi kísérletét. 


Gazdaság

Nagy Liliána
Áfakulcs a kulcs

Hétfőn dönthet a parlament az üzemanyagok áfatartalmának csökkentéséről. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az 5 százalékos csökkentés 10-12 forinttal teheti olcsóbbá a tankolást. Számos elemző azonban kétségét fejezte ki: vajon valóban érezhető árcsökkenéssel járhat-e a váratlan adócsökkentés. Vajon „szót fogad-e” a Mol a miniszterelnöknek, aki árképzésében önmérsékletre kérte az olajipari társaságot? Ma még az is kérdés, hogy a magas olajárak vajon generálnak-e áremeléseket, rontva ezzel az eddigi kedvező inflációs trendet.


Major Nóra
Katrina, a pusztító

Az Amerikai Egyesült Államok történetének legnagyobb természeti katasztrófája, a Katrina hurrikán által okozott károk az USA négyéves afganisztáni, illetve iraki hadi kiadásaival vetekszenek. A károk összege és maga a helyreállítás kiadásai ma még nehezen felbecsülhetők, ám elemzők szerint nem kizárt, hogy elviszi a gazdasági növekedés többletét, s több mint fél százalékponttal is visszaveti a növekedés ütemét. 


Papp Levente
Taxisblokád az unióban

Utcai felvonulások, barikádok jelzik Európa-szerte a tarthatatlanná vált üzemanyagárak hatását. Belgiumban a taxisok és a fuvarozók lezárták az autópályákat, és elbarikádozták a Liege-i kikötő olajtermináljait a szállítók elől. A britek pedig már az olajfinomítókat kívánják blokád alá venni. A franciák kormányzati szinten is harcolnak az „ár” ellen. Thierry Breton francia pénzügyminiszter megfenyegette az olajipari multikat, hogy amennyiben nem csökkentik a kutaknál kapható üzemanyagok árát, „spekulációból eredő extraprofit” miatt speciális különadót vet ki rájuk a kormányzat. 


Varga P. Miklós
MiZo-mizéria

Ha meglátogatjuk a MiZo Rt. weblapját, az aktuális hírek között a sellyei sajtüzem 2004. szeptemberi bezárását találhatjuk. A cég büszkén informál róla, hogy a 44 sellyei dolgozó közül 22 a pécsi tejüzemben kapott munkát. Az idei szeptemberi hírek azonban már merőben más képet mutatnak. 2005 júniusában bezárt a MiZo kecskeméti üzeme, most pedig, nem kis meglepetésre, a pécsi részleg is. 


Kardos Anikó
Dübörögnek a feltörekvő piacok

Valamelyest nyugtatólag hatott a részvénypiacokra az olajár mérséklődése, valamint az a kilátás, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed következő ülésén várhatóan nem emeli tovább a kamatokat, hogy ezzel is ellensúlyozza a Katrina hurrikán negatív hatását a gazdasági növekedésre.


Háttér

Makki Marie-Rose
Gyermek-szexhirdetések

„Kártyafeltöltésért szex ma délelőtt Újpesten. 12 éves, vékony csajszi vagyok!” „Havi zsebpénzért titkos szeretőd leszek! 13 éves, kislányos alkatú csaj.” Másfél-két éven keresztül 11-14 éves gyereklányok sokasága ajánlott ilyen vagy ennél sokkal durvább hangvételben szexuális szolgáltatásokat, többnyire mobilfeltöltő kártyáért vagy némi zsebpénz fejében, az egyik hazai kereskedelmi televízió teletextes társkereső oldalain - ahol öregedő kliensek hada vadászik rájuk.


Erdei L. Tamás
Chagall Szegeden

A hónap első napján megérkeztek Szegedre a szeptember 16-án nyíló Chagall-kiállítás képei. Az orosz zsidó származású francia festő által 1974-75-ben készített negyvenhárom darab litográfiát (kőnyomatot) egy vándorkiállítás keretein belül Európában először a napfény városában fogják bemutatni.


Kalmár Mónika
Nosztalgiázzon vele

Hogy Erdődi György zenész-e inkább vagy rádiós, maga sem tudja pontosan megmondani, mivel sosem tudta elválasztani a zenét és a technikát. „Úgy döntöttem, hangmérnök leszek, így egyikről sem kell lemondanom” - jegyezte meg beszélgetésünk elején a Magyar Rádió nyolcvanesztendős hangmestere, aki rendszeresen jelentkezik a Petőfi Rádióban „Nosztalgiázzon velem!” című éjszakai műsorával.


Szexvásár Pécsett

Kétségkívül megosztotta a pécsieket a napokban megrendezett II. Erotic Expo. A város legnagyobb rendezvénycsarnokában kiállított „legális bordély” a pécsi polgárok egy részében masszív ellenállást váltott ki, s ezért nagyszabású tiltakozóakciót terveznek. Az amúgy magas munkanélküliséggel küzdő püspöki székhely és egyetemi város lakosainak másik része viszont úgy tűnik, jövedelmező keresletet biztosít a szervezőknek.


Hit és értékek

Széchey Noémi
A szívüket is megnyitották

A Katrina hurrikán pusztítása nyomán az amerikai magánszemélyek és -szervezetek az elmúlt két hétben mintegy 600 millió dollár (120 milliárd forint) felajánlást tettek az áldozatok megsegítésére. Ez már most többszöröse annak az összegnek, mint amennyi a négy évvel ezelőtti terrortámadást vagy a tavalyi év végén történt cunamit követő napokban összegyűlt. Az amerikaiak ez alkalommal azonban nemcsak a pénztárcájukat nyitották meg a bajba jutottak számára, hanem otthonaikat és üzleteiket is, számosan saját megélhetési javaikat is felajánlottak a vihar által sújtott százezreknek. 


Interjú

Hazafi Zsolt
Gondolatgyártók

Demos Magyarország néven jött létre az első baloldali politikai „agytröszt”. Az ilyen jellegű vállalkozásokat az angolszász országokban think-tank-nek nevezik, és céljuk, hogy a nagypolitika számára „gondolatcsomagokat” készítsenek elő. 


Külpolitika

Szikora Márton
Németország vasárnap dönt

Néhány nappal a németországi választások előtt Gerhard Schrödernek sikerült ledolgozni a majdnem tízszázalékos hátrányából. Az esélyeket latolgatók szerint a vasárnapi szavazás hozhat meglepetéseket, akár még egy SPD-CDU nagykoalíció sem elképzelhetetlen. A kereszténydemokrata kancellárjelölt Angela Merkel „új kezdetet” ígér az atlanti kapcsolatokban. 


Bush bevállalja

George W. Bush amerikai elnök kedden magára vállalta a teljes felelősséget azokért a mulasztásokért, melyek a szövetségi kormányt terhelik a Katrina hurrikán pusztítására adott válaszlépések kapcsán. Az elnök újságírói kérdésre adott válaszában elismerte, hogy a katasztrófa ráirányította a figyelmet azokra a kérdésekre, melyek a kormányzat azon képességét firtatják, hogy mennyire tudja kezelni a természetes katasztrófák és a terrortámadások kiváltotta helyzeteket.


Tömegmészárlás Bagdadban

Iraki mércével is rendkívüli pusztítást okozott a megbuktatott rezsimhez hű felkelők által végrehajtott robbantássorozat szerdán, amely legkevesebb 151 halálos áldozatot követelt. 


Nagyobb szerepet kér a Vatikán

Számukat tekintve a keresztények többségben vannak Európában, ám nemcsak megfelelő politikai súllyal nem rendelkeznek, hanem még a nyilvánosság is csak „megtűri” őket - bírálta a kialakult helyzetet Giovanni Lajolo érsek, a vatikáni külügyek irányítója Krakkóban, egy nemzetközi konferencián.


Lángoló zsinagógák Gázában

Alig néhány órával azután, hogy szeptember 11-én az utolsó izraeli katona is elhagyta a Gázai övezetet, palesztin tömegek rohanták meg az elhagyott zsidó településeket. Az épen hagyott zsinagógákat felgyújtották, és mindent mozgathatót magukkal hurcoltak. A fosztogatók a BBC beszámolója szerint arra hivatkoztak, hogy csak visszaveszik, amit az izraeliek elvettek tőlük.


Busa Viola
Szégyenpadon az ENSZ

A világ vezetői eddigi legnagyobb szabású összejövetelükre gyűltek össze a héten a New York-i ENSZ-palotában, hogy megvitassák a szervezet jövőjével kapcsolatos terveket. Fennállásának hatvanadik évfordulóján azonban úgy tűnik, az ENSZ-nek kevés oka van az ünneplésre: az „olajat élelemért” nevű iraki program körüli visszaéléseket vizsgáló független bizottság előző héten kiadott jelentése ugyanis lesújtó megállapításokat közölt a szervezet vezetését és jelenlegi állapotát illetően. 


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Elveszett illúziók

Alig hagyta el Magyarországot a Budapestről Moszkvába tartó vonat, amikor az orosz vonatkísérő bekukkantott hozzám, és azt kérdezte: „Tényleg olyan komoly a helyzet Ukrajnában? Mert a szomszéd fülkében ukránok utaznak, és nagyon aggódnak.” „Komoly, de azzal együtt elég átlagos - válaszoltam neki. - Az előző, Kucsma-féle rendszert elsöprő ellenzék vezetői közötti egység immár a múlté. Most ők maguk a rendszer, és miközben a hatalomért, valamint a saját tulajdonuk gyarapításáért küzdenek, egymást vádolják a forradalom eszméinek elárulásával.” „Értem - mosolyodott el a kalauz. - Tényleg szokványos a történet.”


Négykeréken

Király Sándor
Gáz van, ha nincs benzin

A hetvenes évek olajválsága következtében az autóipar rövid időn belül átállt a kisebb fogyasztású motorok gyártására, vagyis az olaj drágulása technológiai fejlődést generált. Akkoriban az olaj hordónkénti ára reálértéken drágább volt, mintha ma 100 dollárba kerülne, azzal a különbséggel, hogy valóságos üzemanyaghiány volt. A kényszerűség mindig nagy lendületet ad a kutatásnak és a fejlesztésnek, de a benzin alternatívájaként már évek óta jelen van a piacon a cseppfolyós gáz mint üzemanyag. A Föld kitermelhető földgázkészletei jóval fölülmúlják a kőolajkészleteket, és az a tény, hogy kevésbé szennyezik a környezetet, a jelentőségüket egyre növeli. Arra keressük a választ, hogy hazánkban miért nem terjedt el nagyobb mértékben ez az olcsóbb autózási forma.


Veszélyes a mobiltelefonálás

Egy Ausztráliában végzett felmérés szerint azok a sofőrök, akik vezetés közben mobiltelefonjukon beszélnek, négyszer nagyobb eséllyel kerülhetnek súlyos balesetbe, függetlenül attól, hogy használnak-e kihangosítót vagy headsetet. A British Medical Journalban közzétett tanulmány érdekessége, hogy a világon elsőként valódi balesetek adatait elemezték, nem pedig feltételezésekre hivatkoztak. A most közzétett tanulmány szerint - amely összesen 744 baleset adatainak elemzésével készült - a kihangosítók vagy a headsetek használata nem jár kimutatható biztonsági előnnyel. Nem maga a félkezes kormányzás az, ami igazán megnöveli a vezetés közbeni telefonálás kockázatát, hanem a beszélgetés által lekötött figyelem, szellemi erőfeszítés. A kutatás rámutatott, hogy telefonálás közben átlagosan 18 százalékkal romlik a reakcióidő, ami ugyan csak tizedmásodpercekben mérhető, de a sebességtől függően ez több méterrel megnövekedett féktávolságot is jelenthet. Egy 20 éves telefonáló vezető reakcióideje egy 70 éves sofőrével lesz azonos.


A nagy testvér figyelne

Belga lapértesülések szerint az Európai Bizottság 2009-re kötelezővé tenne az autókban egy balesetjelző és adatrögzítő berendezést. A szerkezet, melyet valószínűleg csak az új gyártású gépkocsikba építenének be, leginkább a repülőgépek fekete dobozára hasonlít. Baleset esetén automatikusan riasztja a mentőket és a tűzoltókat, megadva az autó aktuális koordinátáit, így a mentés késlekedés nélkül indulhat. Ám a terveknek ellenzői is vannak, szerintük visszaélésekre adhat okot az, hogy az autók helyzete bármikor bemérhető, akkor is, ha nincs vészhelyzet. A készülék jelenlegi ára 600 euró (mintegy 150 ezer forint), hasonlóan drága, mint a mobiltelefonok a kezdeti időkben. Ám figyelemmel kísérve a mobilpiacot, az „önkéntes adatszolgáltatók” két év hűségnyilatkozat aláírásával szinte ingyen hozzájuthatnak majd az autós fekete dobozhoz.


Lakjon autóban

Európa egyik legkedveltebb lakó- utazóautója, a Hymermobil átlépte a százezres eladási példányszámot. Az Erwin Hymer által 1961-ben alapított cég Nyugat-Európában mind szélesebb kínálat kialakításával, Kelet-Európában pedig fapados modellekkel próbálja gyarapítani vevői számát. Az alváz és a motor, melyekre a felépítményeket szerelik, egyaránt lehet Fiat Ducató, Ford Transit, Mercedes-Benz Sprinter vagy Renault Master. 


Drágán közlekedünk

Az OECD számításai szerint Magyarországon a közlekedés okozta egészségügyi és környezetvédelmi kár mértéke megközelíti az évi 1800 milliárd forintot. Az egyre szaporodó forgalmi dugók által okozott időkiesés pedig 150 milliárd forintban számszerűsíthető. Igaz ugyan, hogy a közlekedési szektor a gazdaság egyik húzóágazata, de tetemes költségvonzata is van. A levegőszennyezés és a zajterhelés okozta betegségek következtében jelentősen csökken a munkavégzés hatékonysága, nő a munkaidő-kiesés, romlik az épületek állaga, és a forgalmas utak közelében lévő ingatlanok értéke csökken. A közép-magyarországi régióban három évvel kisebb a várható élettartam az ország többi részéhez viszonyítva, ami a levegőszennyezés okozta légúti megbetegedésekkel magyarázható. Bár szinte nullára csökkent az ólom és tizedére a kén-dioxid kibocsátása, az erőteljesen növekedő autóállomány miatt a nitrogén-oxid-, a szén-dioxid- és a PM10- (10 mikrogrammnál kisebb részecskearány) kibocsátás folyamatosan növekszik.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Fortélyos félelem igazgat

Igaz, hogy Bea néni megverte Gabi nénit? - kérdezgették a tágra nyílt szemű gyerekek Gabi nénit az aszódi Csengey Gusztáv Általános Iskola folyosóján. Nem, nem igaz, Bea néni nem verte meg Gabi nénit. Csak egy kicsit megrángatta a csuklójánál fogva. „Bea néni” az iskola igazgatója, „Gabi néni” alsó tagozatos tanítónő. 


Sport

Folytassa, Matthäus

Bár a szurkolók már „döntöttek”, a Magyar Labdarúgó Szövetség azonban még nem, így nem tudni, marad-e Lothar Matthäus a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A kérdés megválaszolására október elejéig kell várni, ekkor ül össze az MLSZ elnöksége, hogy szavazzon a német szakvezető jövőjéről.


V. J.
Visszavonult a Csodálatos Kapitány

Bejelentette visszavonulását Mark Messier, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) történetének második legeredményesebb játékosa. A New York Rangers kapitánya már 2004-ben - a március 31-ei utolsó alapszakaszbeli találkozót követően - megszellőztette, hogy gondolkodik a visszavonuláson, a tavalyi szezon elmaradása miatt azonban hivatalosan csak a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását.


Csak a kulcscsontjai bánták

Az Indy Racing League Indycar-sorozatának 15. versenyén Chicagóban borzalmas, ám szerencsés kimenetelű baleset szemtanúi lehettek a nézők. Az ausztrál Ryan Briscoe nekiment Alex Barron autójának. „A becsapódásra nem emlékszem, de arra igen, ami előtte és utána történt. A biztonságiak nagyon gyorsak és pontosak voltak, még arra is külön figyelmeztettek, hogy integessek a közönségnek, hogy az megnyugodjon. Szinte karcolásokkal megúsztam ezt a balesetet, és ezért sok embernek köszönettel tartozom” - mondta Briscoe, akinek kettészakadt az autója a baleset során. A két kulcscsonttörést szenvedő pilóta megköszönte a biztonsági felszerelések alkotóinak és a pálya biztonsági személyzetének, hogy élve megúszta az ütközést. Foto: DPPI


Szabadidő

Csingár Edit
Sport városlakóknak

Ha valaki a budapesti Duna-parton jár, könnyen láthat csokornyakkendős, joviális ősz öregurat görkorcsolyával a lábán suhanni, de olykor egész családok vagy fiatalok száguldanak tova a bicikliutakon. Nem véletlen, hogy manapság világszerte reneszánszukat élik a guruló lábbelik - az immár ötkerekűvé fejlesztett eszköz nemcsak a közlekedési dugókban, hanem a hétköznapi feszültségek levezetőjeként is remekül beválik. Aktuális jó hír: vasárnap Fővárosi Autómentes Nap lesz, amikor az autómentes Andrássy úton bárki kipróbálhatja ügyességét!


Vasútpark

Nemzetközi gőzmozdonyversenyre és egy étkezőkocsik közötti gasztronómiai vetélkedésre invitálja a nagyérdeműt szeptember 17-én és 18-án a budapesti Vasúttörténeti Park (Budapest, Tatai u. 95.). A reggel nyolc órától délután hatig tartó rendezvényen naponta kétszer - délelőtt és délután is - sor kerül a különböző kategóriájú mozdonyok vetélkedésére, melynek során gyorsaságuk mellett ügyességüket és a vasparipák erejét is összemérik egymással a kilenc országból érkező résztvevők. Emellett versengenek a „Mozdonyszépe” címért is.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. 


Színes

Az alvás mentette meg az életét

A feje fölött elrobogó vonat sem ébresztette fel azt az orosz férfit, aki egy feltehetőleg átdorbézolt éjszaka után mély álomba szenderült a nyílt vasúti pályán - jelentette az Interfax hírügynökség. A vonat vezetője persze nem maradt ilyen nyugodt, amikor meglátta a sínek között fekvő férfit, de hirtelen fékezéssel sem tudta megállítani a szerelvényt. A kiérkező mentőcsapat tagjai megpróbálták kihúzni a békésen szundikáló ittas férfit a vonat alól, de nem jártak sikerrel. A vonatnak így tovább kellett gördülnie, hogy ki tudják őt szabadítani. A vasúti rendőrség szóvivője elmondta, hogy a sínek között fekvő fiatal férfi nem ébredt fel, és minden bizonnyal ennek köszönheti az életét. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Nem értem, miért mondják, hogy megint felment a benzin ára? Ma is ötezerért tankoltam!


Joób Viktória
A Mayflowerre emlékezve

385 éve ezen a napon, 1620. szeptember 16-án indult el a Mayflower nevű hajó fedélzetén 102 utassal az angliai Plymouthból, hogy az Újvilág felé vegye útját. A brit korona Virginiát jelölte meg úticélul, ahol akkor már gyarmati lakosok, üzletemberek és protestánsok laktak. A hányattatásokkal teli út novemberben ért véget, amikor megérkeztek Massachusettsbe. December végére már meg is alapították az első európai települést, Új-Angliát. 


Kérek két zacskó olajat

Kína elszegényedett középső részén a falusiak kísértésbe estek a szárnyaló nyersolajáraktól, és az állami vezetékekből műanyag zsákokba lopják az olajat - jelentette a China Daily. A lap azt nem közölte, hogyan fúrják meg a vezetéket, hogy hozzájussanak az olajhoz, de az biztos, hogy a poros San-hszi tartomány lakosai mindennap elég olajat szipkáznak le ahhoz, hogy megtöltsenek öt olyan zsákot, melynek súlya teli állapotban eléri az 50 kilogrammot. Az újság szerint ezeket aztán kis magánfinomítóknak adják el, így havonta mintegy 200 ezer forintra tesznek szert. Ez elég komoly összeg, ha összevetjük a mezőgazdaságból származó jövedelemmel, ami éves szinten is csak 40 ezer forintnak megfelelő jüan körül mozog. 


Vízen járás ma

Egy kínai főiskolás lány meghökkentő találmányt dobott piacra. A Vang Venting által kifejlesztett cipő ugyanis alkalmassá teszi viselőjét a vízen járásra. A Csengduban élő diáklányt a kacsák mozgása ihlette meg, és közel négy éven át kísérletezett a legkülönfélébb anyagokkal, mire sikerült megalkotnia ezt a különleges pár cipőt. (Ananova)


Japán háromdimenziós televízió

Futurisztikus elképzelések szerint tizenöt éven belül olyan szinten valósággá válhat a háromdimenziós televíziózás, hogy egy futballmeccs játékosai akár a maguk valóságában - izzadságszagúan, ordibálva - jelenhetnek meg a tévénéző nappalijában. Japán fejlesztők tervei szerint a „virtuális valóság”-ot a néző a szoba bármely pontjáról ugyanolyan minőségben látná, és ezzel egyidejűleg megérinthetné, megszagolhatná a padlóról vízszintes irányban sugárzott háromdimenziós képeket. Legnagyobb kihívást természetesen nem a vizuális és auditív, hanem a taktilis és szaglási élmények jelentenek, melyeket a kutatók jelenleg az elektromosság, az ultrahang és a légnyomás bevetésével próbálnak reprodukálni. Az elképzelés támogatói szerint egy ilyen készülék széles körben alkalmazható lenne. Virtuális kosarakkal járnánk bevásárolni, virtuális szíveken gyakorolna otthonában életmentő beavatkozást a szívsebész, és az információáramlás helytől és nyelvtől függetlenül akadálytalanul mehetne végbe az „egyetemes kommunikáció” segítségével. Ez év végéig nyílt fórumon vitatják meg azokat a technológiákat - mint például a nyelvek szinkrontolmácsolása, fejlett keresőprogramok létrehozása -, melyek ennek a kommunikációnak hasznos támogatói lehetnek. (Reuters)


Marhahús – laboratóriumból

Elképzelhető, hogy a jövőben a marhahús nem a legelőkről, hanem laboratóriumokból kerül majd a fazekunkba. A Marylandi Egyetem munkatársai ugyanis lehetségesnek tartják akár egyetlen sejtből a világ éves hússzükségletének reprodukálását. A kutatók szerint a petricsészékben előállított húsok környezetbarátabbak, egészségesebbek, tápanyagértékükben pedig szabályozottabbak lehetnének a természetes úton szerzett húsoknál. A termék ellen még a vegetáriánusoknak sem lehet kifogásuk, mert az egyes sejteket az állatok egészségének károsítása nélkül nyernék. A hús ipari mennyiségben való előállítása - melynek ötletét Winston Churchill egy beszédében már 1932-ben felvetette - jelenleg gyerekcipőben jár, az ízletes falatok étlapra kerüléséig valószínűleg várni kell még. (The Guardian)


Mi van a képen?

4. A templomi esküvőre siető osztrák nagybácsi


Vélemény

Márványi Péter
Repülni mégis biztonságos

Megszaporodtak az elmúlt hetekben a repülőszerencsétlenségek, de abban, hogy katasztrófahangulat alakult ki a katasztrófák miatt, benne van a média katasztrofális működése is. Érthető, ha az embereket jobban érdekli a lezuhant repülőgépek története, pláne ha olyan rejtélyesek, mint a Helios szellemjárata, mint mondjuk húsz közlekedési baleset az autópályákon; de hogy az egyik magyar kereskedelmi adó egy este beindítja sorozatát, ami úgy kezdődik, hogy lezuhan a repülő a lakatlan szigeten, majd rögtön ezután egy gépeltérítéses-kényszerleszállásos filmet sugároz - ez azért furcsa műsorpolitika. 


Kertész Ákos
A multikulturalizmus halála?

Miközben hihetetlenül sokat köszönhetek morálisan is, intellektuálisan is az apámnak, volt egy számomra is veszedelmes mániája: haláláig hitt abban, hogy a magyar zsidó diaszpóra egyetlen lehetséges útja a teljes asszimiláció, ősi nyelvének, hitének, szokásainak, és egyáltalán: zsidó eredetének teljes tagadása és elfelejtése. Ebbeli hitében a holokauszt csak megerősítette, sőt, úgy fogalmazott: most már igazán megadtuk az árát, hogy teljes jogú magyarok lehessünk. S ő, nem is egyedül, azok közé a zsidók közé tartozott, akik úgy hitték, az antiszemitizmusért a zsidók magatartása a felelős. (Túl okosak, gátlástalanok, szemtelenek, nem elég szerények, rossz modorúak stb.)