Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Gábor
Kitárul a Csodák Palotája

A Csodák Palotája megszépült és kibővített formájában szeptember 16-án nyílik meg új helyén, a Millenáris Parkban. A megnyitó ünnepség alkalmából a jövő hét végén, szeptember 16-ától 18-áig a belépés díjtalan. Régiónkban mindmáig ez az egyetlen ilyen jellegű létesítmény, miközben az elmúlt húsz évben az interaktív tudományos centrumok az Egyesült Államok után Európában is a leglátogatottabb intézmények közé kerültek.

A Palota - mely egyben a decemberben nyíló Jövő Háza kiállítás szerves része - a Millenáris Parkban is megőrzi eredeti funkcióját: elsősorban a gyerekeknek nyújt majd kikapcsolódást, hisz számtalan játék, tudományos kísérlet és technikai újdonság várja őket. A létesítmény nem múzeum, nem kiállítás, nem iskola, de nem is egyszerűen játszóház vagy fedett vidámpark - azonban ezek mindegyikéből tartalmaz valamennyit. A kis- és nagykorú látogatók az ötletes szemléltetőeszközökkel játszva, kísérletezve, élményszerűen ismerkedhetnek meg a természet törvényeivel.
A Csodák Palotája elnevezés Öveges Józseftől, a fizika legendás népszerűsítőjétől származik. Az intézmény 1994-től rendezett sikeres kiállításokat, majd 1996-ban a Váci úton nyílt meg Közép-Európa első interaktív tudományos köz-pontjaként. Megvalósult tehát Öveges tanár úr álma: évente százezer diák láthat „csodás” fizikát - képletek és szorongás nélkül, kipróbálva a Suttogó tükröt, a Holdsétát, a Szögletes kerekű autót és a többi „kézzel fogható tudományt”.
A kiállítás minden ősszel megújul, az évadok címe az éppen fókuszba állított témára utal. A rendezvény ezúttal az Ismerd meg magad! címet viseli, hiszen a legújabb eszközök segítségével, nem szokványos módon ismerheti meg mindenki saját magát: versenyt futhat a virtuális bajnokkal, hőkamerával megnézheti testének láthatatlan titkait, kipróbálhat tucatnyi képességvizsgáló készüléket, IQ- és EQ- (érzelmi intelligencia) teszteket - és ha elfáradt, helyet foglalhat elmélkedni az Óriások asztalánál… Az izgalmas programokat az Öveges teremben látványos kísérletek és lézershow egészíti ki. 
A létesítmény népszerűsége korántsem egyedi: a „hands-on science” múzeumok az elmúlt húsz évben az Egyesült Államok után Európában is a leglátogatottabb és legnépszerűbb intézmények közé kerültek. Olyannyira, hogy a világ tudományos múzeumainak látogatottsága mára jelentősen meghaladja a művészeti múzeumokét. A most szerveződő bécsi és pozsonyi központok mellett a Csodák Palotája Közép-Európa első és gyakorlatilag máig egyetlen ilyen centruma. 
(Jegyárak: gyermek 700 Ft - csoportosan 600 Ft; felnőtt 800 Ft; családi 2300 Ft; pedagógusoknak ingyenes. Információ és csoportos bejelentkezés: 350-6131. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-től 18 óráig, hétvégén 10-től 19 óráig.)