Vissza a tartalomjegyzékhez

Kunstár Csaba
Orwellen túl

Az adatvédelemnek ma két fő kihívással kell szembenéznie: a csúcstechnológiával és a terrorizmus elleni küzdelem jelszava alatt elkövetett jogsértésekkel - nyilatkozta lapunknak Péterfalvi Attila. A csúcstechnológia adta kihívásokkal kapcsolatosan a biztos elmondta: napokon belül egy konferenciára utazik, melynek témája az lesz, hogy különböző cégeknek megengedhető-e olyan szoftver alkalmazása, amely egy telefonbeszélgetés alkalmával szerzett hangminta alapján bárkiről személyiségprofilt készít. Gyakorlatilag ez a grafológiának egy verbális változata - tudatta az ombudsman, aki szerint az adatvédők munkája Don Quijote-i küzdelemnek tűnhet, hiszen sok esetben csupán anynyit tudnak tenni, hogy késleltetik a csúcstechnológiával felszerelt rendszerek elterjedését; illetve megakadályozhatják azt, hogy illetéktelenek hozzájussanak az adatokhoz.

Az ombudsman arra a belügyminisztériumi javaslatra, miszerint egységes rendszerbe kellene foglalni a hazai térfigyelő kamerahálózatokat úgy reagált: a terrorizmus elleni küzdelem címszó alatt ma szinte mindent el lehet adni. 
Az Egyesült Államokban egyre inkább divatba jönnek a bőr alá ültethető mikrochipek: a Veripaychippel rendelkező vendégnek a tengerparton nem kell magával vinnie a pénztárcáját, elég ha a karját tartja oda a pincérnek, aki a leolvasóval leveszi a megfelelő összeget. „Ahogy a technikai fejlődés mértékét figyelem, a személyi igazolványokat akár éveken belül felválthatják a bőr alá ültethető chipek” - jelentette ki Péterfalvi Attila.
(cikkünket olvashatják)