Vissza a tartalomjegyzékhez


Ha jó, elég az egy is

Egy malajziai muszlim férfi számára négy feleséget engedélyez az iszlám törvény, ám egy felmérés szerint legtöbbjük egy házastárssal is elégedett. A malajziai Putra Egyetem tizenháromezer malajziai között készült közvélemény-kutatása alapján a muzulmán férfiak közel kilencven százaléka egyfeleségű férfi, s csupán 5 százalékuknak van kettő és 4,3 százalékuknak három felesége. 

Míg a nem muzulmánok számára tiltja a törvény a többnejűséget, a felmérés - melyet tavaly azért végeztek el, hogy azokat a viselkedési szokásokat kövessék nyomon, melyek HIV-fertőződéshez vezethetnek - mégis arra mutat rá, hogy például a kínai férfiaknak négy, az indiai férfiaknak pedig három százaléka kétfeleségű. A tanulmányról tudósító New Straits Times párokat is megkért, beszéljenek tartós házasságuk és a boldog kapcsolat receptjéről. „Csak egyszer nősül meg az ember, ennyi az egész. Nem vesz el másikat, ha nincs rá oka. Ha elégedett egyvalaki mellett, miért kellene elvennie még egyet?” - árulta el titkát a hetvenegy esztendős Zainal Ibrahim. Hitvese, a hatvannyolc éves Norshidah szerint egy feleségnek férje erősségeire kell koncentrálnia, és elismernie saját hiányosságait: „Manapság a nők egyenrangú partnernek gondolják magukat. Én nem értek egyet. 
A feleségeknek mindig tisztelniük kell férjüket, és tudniuk saját helyüket.” Az iszlám saria törvényei kormányról kormányra változnak a muzulmán többségű Malajziában, de általánosan megkövetelt dolog, hogy a férj első felesége jelezze beleegyezését, mielőtt engedélyezik, hogy férje egy másodikat is elvegyen. És habár összesen négy feleség engedélyezett, a férfinak bizonyítania kell, hogy rendelkezik azon anyagi eszközökkel és képességekkel, melyekkel biztosított, hogy feleségeivel egyenlő módon tud bánni. (AFP)