Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 33. szám, 2005. augusztus 19

Belpolitika

Hajdú Sándor
Etikai kódex a multiknak

Az agrárminiszter hadat üzent a fekete és a silány minőségű élelmiszereket forgalmazó cégeknek. Az összehangolt ellenőrzésekkel jelentős mennyiségű „nem kívánatos termék” tűnne el az áruházak polcairól. A miniszter lapunknak úgy nyilatkozott: célja, hogy felvilágosítsa a multikat arról, mi a rend Magyarországon.


Németh S. Szilárd
Szennyes üzlet

Bár felmérhetetlen károkat okoznak a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos környezetszennyezések, Magyarországon mégis alig több, mint egytucatnyi eljárás indult ilyen jellegű ügyekben. Az extraprofit érdekében sok nagyvállalat inkább kijátssza a szabályokat, ugyanis a pénzbírság kifizetése jobban megéri, mint a veszélyes hulladékok szabályszerű ártalmatlanítása.


Hubert József
TV-ből is megárt a sok

Új televíziók startolása várható a magyar médiapiacon: a gazdasági jellegű EchoTV mellett a StoryTV nevű bulvártelevízió kezd hamarosan sugározni. Szakemberek szerint a „szakosodott” televíziók, valamint a digitális műsorszórás bevezetésével megnyíló lehetőségek alapvetően fogják átformálni a médiapiacot.


Hetek-összeállítás
Al-Dzsazíra filmszínház

Új pártok Magyarországon címmel készített riportfilmet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A múlt pénteken lejátszott egyórás felvételeken azonban csak radikális mozgalmak, a Magyar Jövő Csoport, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Vér és Becsület, a Hun Szövetség, illetve a Magyar Igazság és Élet Pártja ifjúsági tagozatának képviselői szólalnak meg - értesült a Népszabadság lapzártánkig meg nem nevezett forrásokból. A riportfilmben Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport vezetője szerepel a legtöbbet, aki a híradások szerint Hitler és Szálasi elképzeléseit éltette. A többi megszólaló - akik nevét nem tüntették fel - között akadt, aki arról beszélt, hogy „a zsidó lobbi káros tevékenysége érezhető az egész társadalomban”.


Közéleti kameraláz

A parlamenti pártok vezető politikusai szerint megrendítheti az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi bizalmat a Kulcsár Attila kihallgatásáról az MTV-ben bemutatott videofelvétel. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese úgy nyilatkozott: nem jó az, ha a társadalomban azt hiszik, hogy egy igazságszolgáltatási szerv politikai kötődésekkel rendelkezik. A politikus a nyilvánosságra került felvételek alapján indokoltnak nevezte az MSZP-frakciónak a kihallgatás kapcsán a legfőbb ügyésznek címzett, írásbeli választ igénylő kérdéseit.


Az adósság nem kell

Nem vállalná át a Malév tartozásait az ÁPV Rt. által vevőjelöltként kiválasztott cég a Fidesz szerint. Az állítást alátámasztotta Kuncze Gábor is, aki szerint egyetlen pályázó sem biztosított megfelelő garanciát, ezért eredménytelennek kellene nyilvánítani a pályázatokat. Wintermantel Zsolt fideszes képviselő elmondta, hogy egy birtokába került dokumentum alapján az Air Bridge ajánlatában az szerepel, hogy egy év alatt hétszáz embert bocsátana el, ráadásul az alacsony vételár okaként megjelölt 30 milliárdos hitelátvállalás sem valósulna meg. (Hetek)


MÁV kontra MTV

Bírósághoz fordul a MÁV az MTV Szólás szabadsága című - augusztus 7-ei és 14-ei -, a motorvonattenderről szóló műsorai miatt. A vasúttársaság közleményében az írta, hogy a műsorban elhangzottak „a MÁV Rt. álláspontja szerint alapot adtak a vasúttársaság hitelrontására, döntése helyességének megkérdőjelezésére”. Úgy vélik: „műsoraiban Friderikusz Sándor nélkülözte a médiatörvényben megfogalmazott és a közszolgálati televíziótól más esetekben megszokott, objektív tájékoztatást, és a műsorvezetői szerepkörtől eltérően a riportalany helyett vont le következtetést.” (Index)


Esős nyárvége

Ritka az ilyen csapadékos augusztus, de nem példa nélküli - állítja lapunknak Kánai Gábor.  A meteorológus úgy véli: az időjárásban igazán az a rendkívüli, hogy néhány év leforgása alatt most másodszor van ilyen csapadékos augusztusunk. Mádon ismét nagy felhőszakadás volt, fél óra alatt 50-60 milliméter csapadék hullott, de a helyzet ezúttal nem olyan súlyos, mint májusban, az egy halálos áldozatot követelő esőzéskor. Augusztus 15-én Egerbe és Hajdúszoboszlóra is elért a zivatar: az egy óráig tartó özönvíz több pincét is elöntött, a tűzoltókat több tucat helyre riasztották. Az ezt követő napokban 6 megyét érintett súlyosabban az eső, a tűzoltóság 36 óra alatt mintegy 700 riasztást kapott. Kritikus a helyzet Borsodban, ahol az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint összesen mintegy 220-230 lakóépületet veszélyeztet a víz, emiatt több helyütt is ki kellett költöztetni a lakosokat. Somogy megyében szerda délután volt ítéletidő: az utcákat, pincéket elöntő víz miatt a Balaton környéki települések lakosai mintegy 70 alkalommal riasztották a hatóságokat. (H. J.)


Perel Keller László.

Az egykori közpénzügyi államtitkár a fővárosi főügyészség helyettes vezetőjét rágalmazás, a Legfőbb Ügyészséget pedig jó hírneve megsértése miatt pereli be. A politikus elmondása alapján mentelmi jogának fenntartása mellett egy négy hónapos eljárás eredményeként az ügyészség olyan vádiratot fogalmazott meg ellene, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolták, becsületsértő állításokat fogalmaztak meg ellene és rágalmazták. 


Újabb drogfutárt fogott el a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A gyanú szerint a fiatal férfi szervezőként és futárként is részt vett a Dél-Amerikából Nyugat-Európába irányuló drogcsempészetben.  Mint arról lapunk is beszámolt, nemrég Ecuadorban letartóztattak egy miskolci drogfutárt, amivel kapcsolatosan Valki László nemzetközi jogász lapunknak elmondta: bárki külföldön bűncselekményt követ el, ügye az illető ország joghatósága alá tartozik, amihez az állampolgárság szerinti országnak nincs köze. „November elsejétől lép hatályba egy olyan egyezmény Ecuadorral, amely szerint, ha ott jogerősen elítélnek valakit, akkor az elítélt kérelmezheti, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le” - nyilatkozta Horváth István a Külügyminisztérium konzuli főosztályának helyettes vezetője. (T. P.)


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Kenzo, a virághírű tervező

A hatvanas évek elején fiatal japán férfi rótta Párizs utcáit, nyakában egy fényképezőgéppel. Fotózgatott, belesett a hangulatos kávéházak ablakán, a Szajna partján sétálgatott, megcsodálta a Diadalívet. Úgy tűnt, mintha egy japán turistacsoport egyik elkóborolt tagja lenne, aki egyedüllétre vágyik, hogy magába szívhassa e világváros különleges hangulatát. A híres divatházak tulajdonosai, a tervezők, a fotósok, a szakma apraja és nagyja még nem sejtette, hogy egy napon nemcsak hogy emlékezni fognak erre a mosolygós kis japánra, hanem címlapokon fogják öles betűkkel hirdetni ország-világ előtt, hogy „íme, a legnyugatiasabb japán tervező és a legjapánabb nyugati tervező”, aki önmagát egyszerűen csak „virágembernek” nevezi, és aki döntő mérföldköve lett a divattörténelemnek.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Eltitkolt zuhanások

Az utóbbi napokban szinte mindennap egy-egy repülőgép-szerencsétlenség sokkolta a közvéleményt. A horvátországi, görögországi és venezuelai esetekben az a közös, hogy az idő múltával egyre több kérdés merül fel a szerencsétlenségekkel kapcsolatosan. Múlt hét pénteken nyolc kisgép szállt fel a Kaposvár melletti repülőtérről, hogy Horvátország felé vegye az irányt. A nyolcgépes kötelékből két repülő egyelőre ismeretlen körülmények között lezuhant. A szerencsétlenségben négyen vesztették életüket. Mivel mindkét gép a délszláv háborúban elaknásított területre zuhant, ezért a horvát hatóságok lezárták a környéket - még a közelben nyaraló magyar kormányfőt sem engedték a helyszínre. 


Tihanyi Péter
Félbemaradt fotóalbum
Ellentmondásos vélemények a légikatasztrófa körülményeiről

Pénteken délután a Kaposvár melletti Kaposújlakról nyolc kis magánrepülőgép szállt föl, hogy Horvátország felé vegye az irányt. A húszfős baráti társaság a költői Barc-szigetén szerette volna tölteni a hétvégét. A katasztrófa Belgrádtól száznegyven kilométerre kezdődött.


Lukács András
Kísértetjárat Ciprusról

A múlt heti horvátországi kisrepülőgép-katasztrófákat követően két utasszállító gép szenvedett szerencsétlenséget. Vasárnap délelőtt a Helios Airways Boeing 737-es gépe Athéntől negyven kilométerre zuhant le, kedden pedig a kolumbiai West Caribbean légitársaság MD-80-as típusú gépe zuhant le Venezuelában, Caracastól 836 kilométerre. Az első feltételezések szerint a ciprusi gép tragédiáját az elszökő oxigén, a kolumbiai gép tragédiáját pedig a hajtómű leállása okozta. 


Gazdaság

Major Nóra
Vita az olajárakról

A héten ismét 5 forinttal drágult a benzin litere - egyik napról a másikra. Bár már hetek óta érvényben van a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendelete, amely előírja a benzinkutak számára az árak kötelező feltüntetését, ennek ellenére a meglepetés ereje most sem maradt el. Miután a nyersolaj hordónkénti ára a napokban átlépte - a lélektani határként számon tartott - 65 dolláros értéket, így már a Mol Rt. vezető közgazdásza, Varró László is könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy a 95-ös benzin ára 300 forint fölé emelkedjen a közel-jövőben. 


Munkatársunktól
Járai 15 pontja

Járai Zsigmond jegybankelnök is belépett a reformokat sürgetők táborába. A Világgazdaság című lapban megjelentetett írásában kifejtette azokat a nélkülözhetetlen lépéseket, melyek szükségesek a versenyképességünk javításához. A volt pénzügyminiszter helyenként meglepő kijelentései nem arattak osztatlan sikert a közgazdász szakma részéről.


Erdei Judith
Startvonalon az ekhós szekér

Még meg sem született a törvényjavaslat, máris heves kritikák célpontja a kormány új adótervezete, az ekho. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás koncepciója a kormány szerint megszünteti a régóta húzódó kényszervállalkozók gondjait, míg a Fidesz egyenesen alkotmányellenesnek tartja, és kész megtámadni a törvényt az alkotmánybíróság előtt. 


Papp Levente
Terrorpénzek a New York-i tőzsdén

Mára már jól kimutatható, milyen károkat okoz a világgazdaság egészére nézve a terrorfenyegetettség. A négy évvel ezelőtti szeptember 11-ei terrortámadás óta New York és London, a világ legnagyobb pénzügyi központjai is célpontok, ahol súlyos dollármilliárdokat emésztenek fel a biztonsági intézkedések. A pénz azonban mintha elhomályosítaná a fenyegetettségtudatot, az éberséget, a napokban ugyanis kiderült, hogy hatalmas haszonnal forog a New York-i tőzsdén a WorldSpace rádiókonszern, amelynek tulajdonosai között Oszama bin Laden sógora és több más terrorgyanús szaúd-arábiai üzletember is található.


Várhegyi Anikó
Megolajozott piacok és korrekciók

A BÉT-re az elmúlt héten gyenge korrekciók sora volt jellemző. A BUX pénteken a múlt keddihez képest közel 900 ponttal alacsonyabban, azaz 20 179 ponton zárt. A következő hét azonban elhozta a fellendülést: kedden már kevesebb mint 200 pontos elmaradásban volt az egy héttel korábbi záróárához képest. 


Háttér

Széchey Noémi
Vaslady kontra Hazárdjátékos

Egy hónap múlva, szeptember 18-án az előrehozott németországi választások alapkérdése, hogy a németek vállalják-e a fájdalmas gazdasági reformokat a jövő érdekében, vagy inkább továbbra is az egyre tökéletlenebbül működő szociális piacgazdaság keltette illúziót választják. A tét tehát nem kevés, annál is inkább, mert a választási eredmények nagymértékben meghatározhatják majd az Európai Unió jövőjét is. Az elmúlt hetekben a Time címlapján egyszerűen „hazárdjátékos”-nak nevezett Gerhard Schröder kancellár javított a közvélemény-kutatások szerint, ám a választás fő esélyese továbbra is a német ellenzék kancellárjelöltje, a német Vasladynek is titulált Angela Merkel. Azt azonban sokan ma sem értik Németországban, hogyan lett egy protestáns, elvált, második férjével élő, gyermektelen nő, aki mindennek tetejébe még „ossi” (azaz keletnémet), a konzervatív kereszténydemokraták első embere.


Szlazsánszky Ferenc
A tömjénfüst nemzetközi
Interjú Kovács Ákos etnográfus-történésszel

- Mivel a Szent Jobb-körmenet - amely 1860 óta volt katolikus ünnep - került a fókuszba, az ünnep túlságosan egyházi vonatkozásúvá vált, amit sokan nem tudnak elfogadni. Vannak nem vallásos emberek, akiknek egyáltalán nem mond semmit a Szent Jobb, és vannak nem katolikus vallású emberek, akik nem vesznek részt a körmenetben. Milyen nemzeti ünnep az, amiben a Magyar Köztársaság polgárai nem részt vesznek, legfeljebb kívülről nézik? 


Csizmadia Ervin
Az új pártok esélye

Sokféle forgatókönyv képzelhető el 2006-ra, 2006-ban. Az egyik lehetséges szcenárió az, hogy a parlament jelenlegi pártjai (vagy közülük a többség) prolongálják parlamenti szereplésüket, végérvényesen kijelölve ezzel a magyar politika hosszú távú szerkezetét. Ez a változat egyáltalán nem lenne meglepő: a magyar társadalom minden időnkénti, ezzel ellentétes felbuzdulása ellenére - úgy tetszik - kedveli ezt a leegyszerűsödő, a kétpártrendszer küszöbére érkező szisztémát.


Akaró Ágnes
Versenyben a lokálpatrióták

Míg Magyarországon hét, addig Németországban már csak két város versenyez az Európa Kulturális Fővárosa címért. A tét jelentős, ugyanis a címet egy évig bíró város nemcsak kulturális téren, hanem politikai és gazdasági szinten is a figyelem középpontjába kerül. 


Király Sándor
A kenyérünnep

Kevés finomabb és nagyobb létfontosságú dolog van a világon a frissen sütött kenyérnél. Olyannyira, hogy hiánya nemegyszer népfelkeléshez vezetett. A középkorban több európai ország is törvényt hozott az alapélelmiszer súlyhoz kötött áráról, az 1266-os évben fixált angliai kenyérárak négyszáz-ötven esztendeig voltak érvényben. A Kádár-korszak „3,60-as” fehér kenyerének árához évtizedekig nem nyúltak hozzá. Időközben az árak és a minőség is sokat változott. 


Hit és értékek

Benke László
Különbúcsút hirdetett a pápa

Gigantikus előkészületek után szerdán több százezer zarándok részvételével vette kezdetét a katolikus fiatalok Kölnben tartott világtalálkozója. A rendezvénysorozatba a rákövetkező napon bekapcsolódó XVI. Benedek első külföldi útja lesz a németországi zarándoklat, amelynek deklarált célja, hogy a fiatalok segítségével friss hitet öntsön a hitehagyott kontinensbe. Az ifjúság tömeges részvételét a Szentszék a bűnbocsánati búcsú hagyományának felelevenítésével is ösztökélni próbálja, jóllehet ugyanott négy évszázada ennek bírálatából bontakozott ki a lutheri reformáció.


Hetek-összeállítás
Politikai vita Dávid palotája felett

Mint arról a Hetek múlt heti száma beszámolt, Jeruzsálemben augusztus elején egy régész szakértőkből álló kutatócsoport bejelentette, hogy nagy valószínűséggel megtalálták a 3000 évvel ezelőtt élt uralkodó, Dávid király egykori palotájának a maradványait. (. Hetek, 2005. augusztus 12.) A felfedezés hírére nem csak a szakemberek kapták fel a fejüket: alig néhány nappal később egy vezető palesztin archeológus a The New York Times hasábjain visszautasította azt, hogy a jeruzsálemi leleteket összefüggésbe hozzák a bibliai leírással.


Külpolitika

Lövések és könnyek

Lövöldöző izraeli telepes, önmagát felgyújtó asszony, tehetetlen kétségbeesésében házát betontörő kalapáccsal szétverő családapa. Zokogó kitelepülők és szemüket törölgető kilakoltatók. A tragédiák és megrázó jelenetek ellenére lapzártánkkor, a kitelepítési hadművelet harmadik napján az izraeli hadsereg vezetői optimisták: a tervezettnél jóval gyorsabban, akár már a jövő hétre befejeződhet a Gázai övezetből a civil lakosság kiköltöztetése.


Avar János
Nincs alku Iránnal

Interjú Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselővel, a külügyi bizottság rangidős demokrata tagjával.


Busa Viola
Iraki huzavona

Az iraki alkotmányozóknak nem sikerült megegyezésre jutniuk, így az alapszerződés megfogalmazásának határidejét az utolsó pillanatban egy héttel meghosszabbították. A tét nem kevés: ha az új határidőre sem sikerül a feleknek dűlőre jutni, akkor fel kell oszlatni a parlamentet és új választásokat kell tartani. Az iraki kormány és a Fehér Ház azonban szeretné, ha maradna az eredeti menetrend, vagyis október 15-én népszavazásra bocsáthatnák az alkotmánytervezetet, és december 15-én megtarthatnák az új választásokat. Miközben egyre nagyobb várakozás veszi körül az egykori iraki diktátor, Szaddám Huszein készülődő perét, a muszlim lázadók tovább folytatják a civil lakosság elleni tömegterrort.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Vírusexport Európába

Oroszország európai területeit is elérte a madárinfluenza emberre is veszélyes alfaja. Bár egyelőre csak vad- és házi madarakat pusztít, már emberi megbetegedésekről is érkeztek gyanús jelentések. 


Mérő Miklós
Lövések és könnyek

„Ma Gáza, holnap Jeruzsálem, ha Isten is úgy akarja - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a gázai tengerparton rendezett, Győzelem és szabadság ünnepének nevezett gyűlésen. - Ma megkezdjük a menetelést a szabadság felé. Holnap Dzsenin lesz soron, azután Jeruzsálem” - mondta Abbász, a mozgalmi nevét (Abu Mázen) skandáló lelkes tömeg előtt.


Sport

Varga József
Véget ért a szünidei focisuli

A Real Madrid és Argentína válogatottjának vendégjátéka mindenhol a világon óriási érdeklődéssel várt sportesemény. A megasztárok sorát felvonultató csapatok az elmúlt napokban Budapesten adtak ízelítőt tudásukból a labdarúgást szeretők népes táborának. 


Szabadidő

Mondovics Napsugár
A hazaszeretet @rca

Geszti Péter és h@rcos munkatársai szervezésében óriásplakátok és cityposzterek felvonulása látható augusztus 24-éig, immár hatodik éve a megszokott helyen, a Felvonulás téren. „Hirdetési célú társadalom”; bólogatós autós kutya nyakmerevítőben; egy helyben topogó piros és narancsszínű lábnyomok „100 lépése”; óriás Pöttyös Túró Rudi kínai felirattal - íme néhány alkotó válasza a HAZA (pont) kijelentő mondatra. A folytatásra - SZERETED? - tőlünk várnak választ.


Gazdag programok 20-án

Az augusztus 20-ai rendezvénysorozat már péntek este fél 9-kor elkezdődik, a Dunán épülő vízi színpadon megrendezésre kerülő Örömkoncerttel. Szombat reggel a Kossuth téren katonai parádéval, a közjogi méltóságok részvételével ünnepélyesen fogadják a Szent Korona másolatát, a történelmi zászlókat és a Magyar Köztársaság lobogóját, melynél pontban délben zenés őrségváltás lesz.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Fogd a pénzt, és fuss

Alagútásó tolvajok törtek be Brazília északkeleti részén a helyi Központi Bank fiókjába, és 156 millió realt (68 millió dollárt) zsákmányoltak a nemzet történetének legnagyobb bankrablásában. A forintosítva zsenge 13,5 milliárdos balhé nemcsak Brazíliában, de világviszonylatban is előkelő pozíciót vívhat ki magának. „Olyan volt, mint a moziban. Ástak egy alagutat, amely két háztömb alatt haladt át, és pontosan a páncélterem alá vezetett. Közel három hónapig ásták - mesélte elképedve egy rendőrnyomozó. - Soha nem hallottuk, hogy Brazíliában valaha ilyen sok pénzt raboltak volna egy bankból” - tette még hozzá. Elmondása szerint az alagút kétszáz méter hosszú volt, de a helyiektől az ügyet átvevő szövetségi rendőrség később csak nyolcvan méteresnek mérte. A banda által bérelt házból induló alagutat fával és műanyaggal erősítették meg, és elektromos világítással is rendelkezett. A feltételezhetően hat-tíz elkövető a páncélterem alá érve aztán átfúrta a betonpadlót, és megfújta a pénzt. A szövetségi nyomozók megerősítették, hogy valóban ez az eddigi legnagyobb összegű bankrablás Brazíliában. Mennyiségben túlszárnyalja a Ronnie Biggs által kiagyalt angliai „nagy vonatrablás”-t is. Biggs egyébként éppen Brazíliába menekült, és azóta is ott él. Ő és tizenegy bandatársa rabolta ki 1963-ban a glasgow-londoni postavonatot, mintegy 2,6 millió fontot zsákmányolva - ami mai értékén számolva 30 millió fontnak, azaz 53 millió dollárnak felelne meg. (Reuters)


DUMA PLÁZA

- Nyomorultak! - kiáltott fel Victor Hugo. 


Számítógépes játékba halt bele

 (Reuters)


A szörföző rágcsálók hazája

Ausztrália! Napsütés, tengerpart és… szörföző rágcsálók hazája. Az ausztrál beach legújabb fenegyerekei a helyi Shane Wilmott Harry, Evőpálcika és Bunsen névre keresztelt hullámlovas egerei a fürdőkádban való szigorú tréninget követően a part felé veszik az irányt. „Amikor igazán nagy hullámokat lovagolnak meg, befestem a szőrüket. Így könnyebb megtalálni őket a habokban” - nyilatkozta Wilmott az ausztrál tévének adott interjújában. Bár a sztárokhoz hasonlóan szabadidejüket mini villáikban speciális jetsíeléssel töltik, a három ász egyelőre nem jelent komoly konkurenciát a világbajnok Kelly Slater számára. (Reuters)


Ha jó, elég az egy is

Egy malajziai muszlim férfi számára négy feleséget engedélyez az iszlám törvény, ám egy felmérés szerint legtöbbjük egy házastárssal is elégedett. A malajziai Putra Egyetem tizenháromezer malajziai között készült közvélemény-kutatása alapján a muzulmán férfiak közel kilencven százaléka egyfeleségű férfi, s csupán 5 százalékuknak van kettő és 4,3 százalékuknak három felesége. 


72 éve házasságban

Egy száznégy éves japán férfi és százhárom éves felesége elhatározták, hogy kérelmezni fogják, őket regisztrálják a világ legidősebb házaspárjaként a Guinness Rekordok könyvében. A döntés azt követően született meg bennük, hogy tudomást szereztek arról, hogy az általuk áhított címet egy amerikai párnak adták, akiknek az összéletkora (205 év) két évvel kevesebb az övéknél. Egy velük készített televíziós riport során elmondták, hogy a hosszú élet titka a folytonos remény. „Az embernek tele kell lennie reménnyel. Akarni kell élni. A legjobban azt szeretjük a feleségemmel, ha sok időt tudunk eltölteni együtt” - nyilatkozta a férj. A házaspárnak három gyermeke, öt unokája és hat dédunokája van. (Reuters - Joób Viktória)


Viking hajó jégkrémpálcikákból

15 millió jégkrémpálcika felhasználásával egy viking hajó mását készítette el egy egykori hollywoodi kaszkadőr. A közeljövőben Amszterdamban vízre bocsátandó járművel tulajdonosa az Atlanti-óceán áthajózását tervezi. Az evezőkkel és árboccal ellátott, 15 méteres hajót McDonald két önkéntes segítségével kétévnyi munkával ragasztotta össze centiméterről centiméterre. „Egy álom vált valóra. Megérte keményen dolgozni érte” - nyilatkozta a férfi, aki azonban egy ideig sem pálcikás jégkrémet, sem ragasztót nem kíván látni. Az építőanyagot részben az OLA jégkrémforgalmazó cég, valamint a világ minden táján élő gyerekek gyűjtötték össze. „Végső célom az Atlanti-óceánon való átkelés viking stílusban” - mondta McDonald, akinek alapítványa kórházban fekvő gyerekek szabadidős tevékenységeiben nyújt segítséget. (Reuters)


Mi van a képen?

4. Új utcába költözött a Szabó család


Tollhegy

Karl Pfeifer
Le a kozmopolitákkal

A Hetek nemrégiben foglalkozott a brit baloldal és a militáns iszlám kapcsolatával (. Hetek, 2005. július 22.). Néhány történelmi adalékot fűznék ehhez a témához. Gerhard Zwerenz baloldali német író 1976 őszén jelentette meg „Nincsenek baloldali antiszemiták” című cikkét. A szélsőbaloldal realitástagadása persze nem szorítkozott csak erre a témára, de talán sehol sem mutatkozott olyan világosan, mint itt. Zwerenz ugyanis rossz pillanatot választott kijelentéséhez, hiszen alig telt el néhány hónap azután, hogy két, szélsőbaloldali ideológiával és néhány géppisztollyal felfegyverkezett német terrorista együttműködött az Air France Párizsba tartó gépének elrablásában. 


HETEK Szerkesztősége
Tisztelt Szerkesztő Úr

Nagy örömet szerzett a HETEK-ben megjelent szép írásával. Különösen erős hatást tett rám a recenzió meleg, emberi hangja, és az a szándék, hogy a könyv etikai vonatkozását helyezte az előtérbe.