Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 32. szám, 2005. augusztus 12

Belpolitika

Történelmi látogatás

Szimbolikus jelentőségűnek nevezte a Hit Gyülekezeténél tett látogatását Bozóki András kulturális miniszter, aki Gulyás Kálmán egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár társaságában kereste fel kedden a vallási közösség központját. A minisztert Németh Sándor vezető lelkész és Hack Péter, a Szent Pál Akadémia igazgatótanácsának tagja fogadta. 


Hazafi Zsolt
Jobbra hangolva

Hősöknek tartja Kondor Katalint, Hollós Jánost és a rádiókuratórium fideszes tagjait a jobboldali közvélemény azért a küzdelemért, mellyel megakadályozzák, hogy a Magyar Rádiót a baloldal újra „megkaparintsa”. Megsüvegelik őket, mert a konzervatív táborban elevenen él az a vélemény, miszerint a magyar sajtó kilencven százalékban baloldali-liberális, és csak tíz százalékban jobboldali, miközben a társadalomban nem ilyenek ezek az arányok. Legutóbb az Orbán Viktor sorvezetőjének szánt, szerényen csak zsinórmértéknek minősített Szent István-tervben utaltak arra, hogy a médiaegyensúlyt szükséges a jobboldal javára billenteni. Némi képmutatás azért tetten érhető, hiszen a „töpörödő”, baloldalinak tartott sajtó mellett kezd kirajzolódni egy többszereplős, erős, magántulajdonú konzervatív sajtóbirodalom képe is. 


Sebestyén István
Milliós a tét

Jogi skandalumnak nevezte a Magyar Rádió ügyvezető elnökének kinevezése körüli politikai purparlét egy lapunknak nyilatkozó médiajogász. A hetek óta tartó vita hátterében a milliós hallgatottságot produkáló közrádió feletti befolyás megszerzése a cél. Lapunk úgy értesült, hogy a kuratóriumi elnökség kompromisszumos jelöltjének, Such Györgynek a megválasztását a jobboldali elkötelezettségű civil kurátorok Orbán Viktor személyes utasítására akadályozták meg. Amíg nincs új rádióelnök, marad az anarchia és a jelenlegi vezetés. 


Németh Szilárd
Megkezdődött a belga korszak

„Nem szükségszerű, hogy közéleti szereplők hatalomra jutva feladják addigi elveiket, erkölcsi hitvallásaikat” - nyilatkozta a Heteknek Schiffer András ügyvéd, a Sólyom László köztársasági elnöki jelölését támogató Védegylet egyik alapítója, az új államfő bemutatkozását kommentálva. Sólyom elődeitől eltérő politikát ígér, és elszántnak érzi magát, hogy bizonyítsa: lehet más a politika, mint a pártok elkeseredett hatalmi harca.


Újabb fordulatot vett a brókerbotrány

A birtokába jutott videoszalag tanúsága szerint Kulcsár Attila álbróker meglehetősen baráti hangnemben folyó kihallgatásán néhány esetben a három ügyész és a védő együtt próbálták elmagyarázni a gyanúsítottnak, hogy ő mit csinált, meglehetősen kevés sikerrel: végül a vádlott helyett ők maguk diktálták jegyzőkönyvbe a „választ”. 


Rákkeltő anyagot találtak

Rákkeltő anyagot találtak egy szennyvízelvezető-csatornában, amely a Richter Gedeon Rt., valamint az Onyx Magyarország Kft. esővizét vezeti a Kenyérmezei-patakba, mely a Dunába ömlik. Innen nyeri Esztergom az ivóvizét is. Mindkét vállalat tagadja, hogy tőlük származna a káros anyag, amit az iszapban találtak. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Főfelügyelőség nem tudta meghatározni a szennyezés eredetét, ezért mindkét céget és az önkormányzatot is kötelezte a kanális tisztítására. 


Hastífusz és hepatitisz-A ellen oltanak be

Hastífusz és hepatitisz-A ellen oltanak be kétszáz embert Kisújszálláson, miután augusztus elején nagy mennyiségű csapadék hullott a térségre. Nyolcvanöt házat árasztott el a víz, több emésztőgödröt, valamint kerti vécét kimosott, melyek tartalma sok helyen a házakba és kertekbe is befolyt. A fertőzések elkerülése végett az ÁNTSZ munkatársai hétvégén felkeresték a lakosokat, és tájékoztattak az oltás lehetőségéről. 


Biztonsági okokból kamerákkal szerelnék fel

Biztonsági okokból kamerákkal szerelnék fel a jövőben a BKV valamenynyi járművét - értesült a Reggel. A fő cél, hogy a rögzített képeket utólag elemezni tudják.


Hubert József
Mécs Imre valószínűleg szakít az SZDSZ-szel

A képviselő lapunknak elmondta: nagy az esélye annak, hogy jövőre nem liberális színekben indul a választásokon. Mint hozzátette, budai körzetében az utcán járva sok embertől - köztük nem kevés Fidesz-szimpatizánstól - kap bátorítást, miközben a párt vezetői közül többel nagyon megromlott a kapcsolata. A jelenlegi parlamentben ő az egyetlen 56-os képviselő, így mindenféleképpen indulni szeretne a jövőre esedékes választásokon, hogy hangja legyen sorstársainak. „Végső lehetőségként azt sem zárom ki, hogy függetlenként induljak” - közölte a Hetekkel a képviselő. Hiller István, az MSZP elnöke már jelezte a sajtóban, hogy ha rajta múlik, tenni fog érte, hogy Mécs Imre képviselő maradjon. 


Életmód

Zsurkán Mariann
Intenzív feszültség-levezetés

A 21. századra sok minden megváltozott a világban. Az emberek szinte mindent kiismertek, megismertek, felfedeztek, átéltek. Gyakorlatilag nincs olyan négyzetcentiméter a földön, amit ne ismernénk. Az ember vakmerőségének semmi nem szabhat határt, ezért úgy döntött unalmában, hogy ha lehet, kitöri a nyakát. Az extrém sport kicsit olyan, mint a horrorfilm: idővel előrehaladva egyre „meredekebb” a jelenség, az ingerküszöb folyamatosan növekszik. Az USA-ban egyes változatai ma már büntetendő cselekménynek számítanak.


Fókusz

Busa Viola
Nukleáris túszdráma

Irán határozott lépéssel közölte a világgal, hogy nem vár tovább: a héten eltávolították az iszfaháni urándúsító üzem berendezéseiről az utolsó ENSZ-pecséteket is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa ugyanakkor halogatni kezdte az iráni atomprogrammal kapcsolatos döntéshozatalt, ami az elemzők szerint annak a jele, hogy egyelőre nemzetközi szinten nincs egyetértés abban, hogyan kezeljék Teherán nukleáris ambícióit. George W. Bush amerikai elnök mindenesetre leszögezte: „nem akarjuk, hogy Iránnak atomfegyvere legyen”. A BBC által „nukleáris túszdrámának” nevezett válságból nem tudni, hogy a Nyugat tárgyalóasztal mellett, vagy esetleg katonai erővel próbál meg kitörni. Iráni kormánytisztviselők szerint „súlyos következményekkel járó tévedés” az Egyesült Államokra „és különösen Európára nézve” az, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat léptetne életbe Teheránnal szemben. Irán a fokozódó nemzetközi nyomás hatására még tavaly novemberben felfüggesztette urándúsító tevékenységét, és tárgyalásokba bocsátkozott az úgynevezett EU3 országokkal, vagyis Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal. Az Egyesült Államok, amely nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, támogatásáról biztosította a három európai országot, de a háttérben szkeptikusan figyelte a fejleményeket. Az európaiak gazdasági csomagot ajánlottak fel Iránnak az urándúsítás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek teljes leállításáért cserébe.


A mámor ára

„Nem a pénz miatt vállaltam be” - nyilatkozta a Heteknek az a húsz-éves miskolci drogfutár, akit jelenleg egy ecuadori börtönben tartanak fogva. Az exkluzív interjúban a fiú beszámol arról, hogy cipője talpában másfél kiló kokaint próbált meg kicsempészni a dél-amerikai országból Madridba. A repülőtéren a vizsgálatokon ugyan átjutott, a hatóság azonban leszedte a gépről. „Beáldoztak, hogy az utánam jövő, aki öt kilót vitt, át tudjon menni. Úgy vettem észre, a reptéren majdnem mindent tudnak mindenkiről, csak korrupció és szervezés kérdése, ki megy át, és ki akad fenn” - panaszolta el H. Levente, aki, hogy megvédje magát a kolumbiai, perui, argentin és chilei rabtársai erőszakoskodásával szemben, egy kést vásárolt - amit, ha kell, használ is. Egy alkalommal szeme láttára lőtték agyon egyik társát. Egyelőre nem tudja, hogyan kerül haza. 


Tihanyi Péter
Last minute a halálgyárba

Hajnali három óra. Az előre egyeztetett időpontban hívom Leventét a cellájába csempészett mobilján. Fölveszi. 


Széchey Noémi
Kalifornia fogadta az űrsiklót

„A Discovery hazatért. Jó újra itthon lenni” - mondta Eileen Collins, a Discovery űrsikló parancsnoka, miután a 9,3 millió kilométeres űrutazást követően sikeresen a földre tette a mintegy száztonnás űrsiklót a kaliforniai Edwards katonai légi támaszpont 22-es leszállópályáján. 


Gazdaság

Ludvig Erika, Major Nóra
Elfüstölgött közpénzek

Immár húsz éve dübörög el hazánkba minden nyáron a „száguldó cirkusz”. A Hungaroring Magyar Nagydíjért folytatott küzdelem mára „nemzetgazdasági jelentőségű” esemény lett - legalábbis a hivatalos meghatározások szerint. Ehhez a gazdasági jelentőséghez mérten aztán évi 3 milliárd forintot utalnak ki a szervezőknek az adófizetők pénzéből, holott a rendezvény megtérülését bemutató tanulmányok közül eddig még egyet sem óhajtottak közölni. Most azonban még jobban kilóg a lóláb. 2005. augusztus 1-jével ugyanis minden EU-tagországban tilos a dohányáruk hirdetése és reklámozása a rádióban, a televízióban, az írott sajtóban és az interneten, továbbá a tagállamokban tartott nemzetközi sportversenyeken és kulturális rendezvényeken. Ehhez képest a mogyoródi Forma-1-es reklámfelületüket - a hatékony dohánylobbinak és néhány gyors hazai jogszabály-módosításnak köszönhetően - már most 2011-ig borítékolhatják a cigarettagyártók…


Munkatársunktól
Végtelen történet?

Csak nem akar véget érni a németországi magyar vállalkozók 2004 áprilisában kirobbant drámája (lásd még Hetek, 2005. ) A nemzetközi sajtóban (az Eichmann-féle náci Sonderkommando után szabadon) csak SoKo-razziának csúfolt munkaügyi ellenőrző akciók ügyében most újabb fejleményekről számolt be a napi sajtó. „Néhány magyar cég beismerő vallomást tett” - olvasható a szalagcímekben. A kijelentés érdekessége csak annyi, hogy az érintettek szerint semmi ilyesmi nem történt. Sőt, az időközben rekordszámú ülést tartó német-magyar vegyesbizottság értekezései sem hozták meg a kívánt eredményt. A németországi munkavállalási szabályokról készített segédanyag összeállításán kívül ugyanis legfeljebb a „kávékevergetés világbajnokságát” sikerült nyélbe ütniük a jelenlevőknek - nyilatkozta a Heteknek Tóth Boldizsár, a Nemzetközi Vállalkozók Egyesületének (NVE) elnöke.


Török Flóra
Ki viszi el a flottát?

A magyar kormány nem először próbál túladni „szárnyas pénznyelőjén”, a Malévon. Az első versenyt 2004 decemberében írták ki, és ez a tender egészen 2005 áprilisáig tartott, míg a másodikat idén július 12-én hirdették meg - szintén eredménytelenül. Ha a jobboldali sajtóorgánumokon múlna, akkor valószínűleg ez a mostani akció sem járna sikerrel. A nemzetközi összeesküvésen keresztül az oroszok flotta-kannibalizációjáig már minden lehetséges érvvel megpróbálták aláásni az egyik nagy esélyes pályázó, az Airbridge Rt. lehetséges győzelmét. A Hetek megkeresésére Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) sajtófőnöke kommentálta az eseményeket.


Várhegyi Anikó
Nyugalom és lassuló növekedés

Megtorpant a szárnyalás a magyar piacon. A BUX 1,24 százalékos esés után 21 089 ponton zárt a keddi kereskedési napon. A vezető részvények közül a legnagyobb árfolyamvesztést a Fotex (10,2 százalék) és az FHB (7,13 százalék) szenvedte el. Ez utóbbinak annak ellenére sem sikerült elérnie egy héttel ezelőtti árfolyamát, hogy a kedden közzétett gyorsjelentése szerint 30 százalékkal magasabb adózás utáni eredményt ért el a tavalyi év hasonló időszakához képest.  Nem szerepeltek jól a gyógyszergyári papírok sem, az Egis 6,14 százalékot, a Richter 5,64 százalékot esett egy hét leforgása alatt. A Richter esésében közrejátszhatott, hogy bár jó eredménnyel zárta a második negyedévet, az oroszországi ártámogatási rendszer jövő évi változása jelentős negatív hatással lehet rá. A legnagyobb (2,79 százalék) növekedést a Magyar Telecom érte el, miután 920 forinton zárt kedden. Úgy tűnik, hogy a Mol is töretlen lendülettel emelkedik tovább, hiszen kedden 21 550 forinton fejezte be a napot. 


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Magyar Sziget

Magyarország egy bizonyos területét Magyar Szigetnek elnevezni kicsit olyan, mintha a Szaharában lekerítenénk egy részt, és kiírnánk, hogy homokozó. Persze, komolyan is vehetjük a verőcei kempingben immár ötödször megrendezett fesztivált. „Valami letűnt világot keresünk mindannyian a mai globazilált, arctalanított környezetünkben” - írja beköszöntőjében Toroczkai László főszervező. Ez esetben azonban fel kell tennünk a kérdést: mitől magyar a Magyar Sziget? Jó, a hullarészeg lányt a bejárat előtt tekinthetjük magyar sajátosságnak. A kannás bort és a Nagy-Magyarországról ábrándozó ifjakat úgyszintén. 


Szobota Zoltán
Merre tart a drogtörvény?

A magyar lakosság sokkal keményebben lépne fel a kábítószer-élvezőkkel szemben, mint a törvényalkotók, ám utóbbiak is megosztottak: a jelenlegi kormány megengedőbb, a korábbi elrettentőbb drogpolitikát folytatna. A harminc év alatti korosztály húsz százaléka mindenesetre már kipróbált valamilyen tudatmódosítót.


Peremiczky Szilvia
A tiltott városok

A szaúdi uralkodó, Fáhd király halála után ismét reflektorfénybe került a vahabita királyság helyzete és uralkodó ideológiája. Az új uralkodó, Abdullah herceg, aki az utóbbi években a tényleges hatalmat gyakorolta, valószínűleg nem fog változtatni a királyság politikáján. (. Hetek, 2005. augusztus 5.) Szaúd-Arábiának és a Nyugatnak kölcsönösen szükségük van egymásra, ezért az utóbbi továbbra is szemet huny a királyi család fanatizmusa felett, cserébe azért, hogy az uralkodó a még fanatikusabb iszlamistákat valamennyire kordában tartsa, és eltűrje a nyugati jelenlétet az országban.


Szlazsánszky Ferenc
A gondolat erejével

Öröm és reménység töltött el Kornai János rendhagyó önéletrajzát kiolvasva. Örülök, hogy ebben az elfuserált országban, a kihasznált, becsapott, nejlonszatyrokkal járkáló, viseltes ruhában orvosi rendelők előtt várakozó nyugdíjasok országában vannak töretlen ívű sorsok is. 


Pelle János
Zsidó tükörben

Gerő András A zsidó szempont című tanulmánykötete azért érdekes olvasmány, mert nehezen megválaszolható kérdéseket tesz fel, izgalmas ellentmondásokra hívja fel a figyelmet az utóbbi két évszázad történelmében. Azt járja körül, hogyan alakult Magyarországon a zsidó kisebbség és a nem zsidó, magyar többség viszonya az utóbbi két évszázadban. Elemzi, hogy miféle identitásformákat alakítottak ki maguknak a zsidók (ezen nemcsak a vallás gyakorlóit, hanem a származásuk alapján zsidónak tekintett magyarokat is érti), és hogyan reagált minderre az őket befogadó társadalom. Mivel állítását - hogy tudniillik létezne különálló zsidó szempont, melynek alapján meg lehetne írni az időszak történetét - Gerő nyomban meg is cáfolja, vagy legalábbis erős kétségeit fejezi ki, érthető, hogy recenziómnak többféleképpen értelmezhető címet adtam. Lehet a tükör zsidó (mondjuk keretén egy, a judaizmusra utaló motívummal), de lehet zsidó az is, aki forgatja, nézi magát és másokat benne, mint a tanulmánykötet szerzője. De mert egy kritika nemcsak arról szól, ami a tárgya, de az írójáról is, a címmel akár magamra is utalhatok…


Balogh Ferenc
A digitális világ prófétája

Apple, Macintosh, iPod, iTunes, MiniMac… A felsorolást hosszan lehetne folytatni, hiszen az Apple szinte havonta dobja piacra újabb és újabb számítógépcsodáit, MP3-lejátszóit vagy internetes szolgáltatásait, és tör mindezzel borsot nagy testvére, a Microsoft orra alá. A Mac sokak szerint nem azért jobb, mint a PC, mert megbízhatóbb, vagy mert nem fagy le, hanem mert cool, trendi, egyfajta életérzést szimbolizál, akár a Coca-Cola, Mickey Mouse vagy a Szabadság- szobor. Ha eléggé szemfülesen nézünk meg egy hollywoodi filmet, azt is észre- vehetjük, hogy a jó fiúk általában Mackel, a rosszak pedig PC-vel törnek be valamilyen hálózatba, vagy telepítenek vírust egy idegen űrhajó fedélzeti komputerébe. Miért kedvelik annyian a kis alma logóval ellátott számítógépes termékeket? Mi áll az Apple sikerének titka mögött?


Birovecz László
Behálózva

Miközben lassan, de biztosan fogy a hagyományos vezetékes-előfizetők száma, egyre több cég lép a piacra internetalapú, azaz IP-telefonszolgáltatással. Az IP-alapú technológia elterjedését az is segíti, hogy ma már az internetes telefónia is ugyanolyan biztonságossá tehető, mint a hagyományos, ebből fakadóan hosszú távon a hagyományos rendszerekbe már senki sem fektet be.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Dávid király palotája

Az utóbbi hónapokban a jeruzsálemi Óváros falain kívül elterülő Dávid városa (Ir David) a régészek csákányainak csattogásától visszhangzik. Bárhol hatolnak a mélybe szerszámaikkal: olyan leletekre bukkannak, amelyek szinte megelevenítik az Ó- és Újszövetség lapjain leírt történeteket. Itt van Siloám tava, ahová Jézus küldte a vakon születettet, hogy mosakodjék meg, és az visszanyerte látását. Itt van Ezékiás király csatornája, amellyel a Gihon-forrás vizét vezette be a városba. Itt van a jebuzeus kori városfal, melyet Dávid és Jóáb katonái ostromoltak. Csak a legfontosabbat nem találták meg: Dávid palotáját. Eddig.


Külpolitika

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Hadititkot vagy életet

Az utóbbi években az augusztus amolyan fekete hónap az orosz haditengerészeti flotta életében: idén e hó elsején Szeverodvinszk-ben tűz ütött ki egy kiszolgált atom-tengeralattjáró szétbontása során, minek következtében két munkás életét vesztette. Ötödikén pedig arról adtak hírt az orosz médiumok, hogy Kamcsatka közelében bajba jutott a „Priz” tengeralattjáró. Természetesen mindenki azonnal az öt éve történt tragédiára gondolt, ami a Kurszk-kal történt - mellesleg szintén augusztusban. 


Hetek-összeállítás
Nagy szavak mestere

Ötvenkilenc éves korában váratlanul elhunyt Robin Cook, Nagy-Britannia korábbi külügyminisztere és a parlament alsóházának vezetője. Cookot Tony Blair 2001-ben menesztette, alsóházi pozíciójáról pedig ő maga mondott le 2003-ban, az iraki háború elleni heves tiltakozása jeléül. Bár a politikust ezért a lépéséért a liberális sajtó, a barátai - no, és a választókerületére pályázó riválisai - most kis híján szentté avatják megemlékezéseikben, pályafutása során Cook sokszor éppen baklövései és magánéleti botrányai miatt került az újságok címlapjára.


Lukács András
A hírek szerelmese volt

67 éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás újságírója, műsorvezetője, akit több mint negyven éven keresztül minden este látni lehetett a csatorna híradójában. Peter Jennings tudósítónak született; talán ezért sem volt szüksége arra, hogy iskoláit befejezze. Bármilyen hihetetlen ugyanis, az egyik legnagyobb hatású amerikai újságírónak nemhogy főiskolai vagy egyetemi diplomája nem volt, de még a középiskolát sem fejezte be. 


Mérő Miklós
Összefogás a terror ellen

Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára szerint a londoni, törökországi és egyiptomi merényletek azt bizonyították, hogy a terroristák nem tesznek különbséget nemzetiségek és vallások között. Éppenséggel arra utalnak, hogy minden nemzet, illetve minden vallás képviselői áldozatai lehetnek a terrorizmus megkülönböztetés nélküli fenyegetésének, ezért a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie e fenyegetéssel szemben.


Riport

Hajdú Sándor
Igazán fekete munkások

Tamási Áron faluját, Farkaslakát erdők övezik ma is. Az elmúlt évtizedekben ez a koszorú szűkebbre szorult ugyan, de hegyein, fennsíkjain, a Nyikó völgyében mostanság is sokféle-fajta fa nő. Nem csoda, hogy sokan úgy tartják, innen származik a szénégetés - világhírű - tudománya. Bár ezt a mesterséget már nem űzik sokan, Farkaslakán a mai napig egész szénégető családok élnek meg ebből a munkából, amelynek titkait évszázadok óta generációról generációra örökítették.


Sport

Varga József, Gazsó József
Ébredés az Álmok Színházában

Egy héttel a Hajduk Split elleni kettős győzelem után újabb nagy feladat várt a Debrecen csapatára. A Bajnokok Ligájának főtábláján való szereplésért a kétszeres BEK-, illetve BL-győztes Manchester United ellen léphetett pályára a Loki.


Hazafi Zsolt
Sportoló szeretnék lenni, nem egy bulvárlap címlapsztárja

- Nem volt semmi különös indoka. Édesapám, aki ugyancsak úszó volt, vitt le az uszodába, hogy megtanítson úszni. Mindig szerettem a vizet, és valahogy ott maradtam, majd idővel elkezdtem versenyszerűen úszni. Ennyi. 


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Császárválasztás

Császárveszély a szülészeteken - ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a héten híradások az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemrégiben közzétett minőségvizsgálatáról. Az adatok szerint hazánkban a nemzetközi átlagot is meghaladó arányú a császármetszéses szülések száma.


Város a város alatt

Július 1-jén nyílt meg Egerben az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” uniós pályázat egyik sarokpillérét képező „Város a város alatt” tárlat. Tietze Nándor Pál vállalkozó elmondása szerint a nevezetességet az egykori érseki pincerendszer megmaradt része alkotja.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

A levakarhatatlan elnök

Új őrület söpör végig Oroszországon. Különösen a messzi Szibériában nagy a tülekedés a rajongók között, akik odáig mennek, hogy Vlagyimir Putyin nevével és arcával díszítik testüket. Az omszki Joszef Radimov a vállára szeretné tetováltatni az elnök képmását, hogy - mint állítja - biztonságban érezze magát. A Putyin-tetoválás nagyon divatos jelenleg, minden barátomnak van ilyen. Csak le kell majd néznem a vállamra, és mindig látom az elnökünket, ami önbizalmat és biztonságot ad.” 


DUMA PLÁZA

Aki mer, annál van a kanál.  (graffiti)


Oroszlánok mentettek meg egy elrabolt kislányt

Három jól megtermett oroszlán mentett meg Délnyugat-Etiópiában egy elrabolt tizenkét éves kislányt négy férfitól, akik a gyermeklányt családjától elhurcolták, és akarata ellenére házasságra akarták kényszeríteni. „A három oroszlán elzavarta a leányrablókat, akik előzőleg hét napon át tartották fogva, és többször bántalmazták a gyermeket. A nagymacskák ezt követően csaknem fél napon át őrizték, óvták a kislányt, egészen addig, amíg a rendőrség, illetve a kétségbeesett család végül rátalált. Amint a kislány jó kezekbe került, az oroszlánok visszasétáltak a vadonba” - mondta Wondimu Wedajo, az etióp rendőrség egyik őrmestere.


Spielberg már Budapesten

Valószínűleg október végéig tart majd Steven Spielberg új filmjének magyarországi forgatása. Az Oscar-díjas rendező a múlt hét végén érkezett Budapestre Máltáról, ahol több héten keresztül dolgozott a sajtó és a közvélemény teljes kizárásával. A filmesek azt követően zárkóztak el ennyire a nyilvánosságtól, amikor a stáb egyik méregdrága technikai felszerelésekkel tele kamionja különös körülmények között felrobbant. 


Fogatlan fogkefetolvaj

Fogkefelopásért tartóztattak le egy férfit a brazil Rineiraio Pretóban az O Dia hírlap jelentése szerint. A tolvaj indítékai azonban nem világosak, a harminckét éves Edor Rodriguesnek ugyanis nincsenek fogai. Erre hivatkozva meg is próbálta letagadni tettét a rendőröknek, végül mégis bevallotta a lopást. Magyarázatot azonban ő sem tudott adni rá: „Fogalmam sincs, hogy miért tettem. Tudom, hogy bolondság volt, hiszen nem nagyon tudok vele mit kezdeni, nincsenek fogaim.” (Ananova)


Égből pottyant

Szerencsésen ért földet az olasz Maria Ganelli, aki ugrását elhibázva végül a forgalmas autópálya közepén landolt. A negyvenesztendős ejtőernyős hölgy eredetileg úgy tervezte, hogy a közép-olaszországi Gradara melletti légitámaszpontra érkezik, ám egy hirtelen szélroham az ernyője alá kapott, és eltérítette eredeti útirányától. Így történhetett, hogy ahelyett, hogy egy mezőn ért volna földet, egy fél mérfölddel (közel egy kilométerrel) odébb az autópályán közlekedő autósokat kényszerítette végül hirtelen fékezésekre, kifarolásokra.


Hét kilométer mélyen fúrnak a földbe

Japán tudósok azt tervezik, hogy soha nem látott mélységbe, hét kilométerre fúrnak le a Föld belsejébe. A kísérlet célja, hogy többet tudjanak meg a globális felmelegedés jelenségéről, valamint a földrengésekről. A Föld Mélyfúró Központ Japán csendes-óceáni partjainál akarja megkezdeni a fúrást. Ez egy olyan terület, ahol a szakértők nagy földrengésekre számítanak a következő évtizedekben. 


Még egyszer

A világ legidősebb édesanyja, aki hatvanhat évesen adott életet kislányának, úgy nyilatkozott, hogy még egy gyermeket szeretne. A most hatvanhét éves Adriana Iliescu egy évtizedig tartó orvosi kezelést követően esett teherbe. „Ha Isten akarja, akkor szeretnék még egy gyermeket” - nyilatkozta.


Mi van a képen?

3. Vakondok kanonok.