Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A száz legirritálóbb amerikai

Új könyvvel lepte meg az amerikai baloldalt Bernard Goldberg, aki minden hasonló munkájával alaposan leveszi a keresztvizet a fő irányvonalhoz tartozó liberális politikusokról, újságírókról és más médiaszereplőkről. A Száz ember, aki felidegesíti Amerikát című könyvben Goldberg száz olyan személyről ír, akik véleményükkel és tevékenységükkel nagy hatást gyakorolnak az amerikai társadalomra. A lista nem csak a magyar olvasó számára tartalmaz ismeretlen neveket, Goldberg ugyanis viszonylag ismeretlen személyeket is beválogatott a százas csapatba, akiknek a tevékenysége viszont szintén „felhúzza” az országot: ilyen például az az ügyvéd, aki elvállalta az ügyét annak a floridai ötszörös gyilkosnak, aki azért perli Florida államot, mert a börtönben fogható kábeltévén túl sok az erőszak. 


Bernard Goldberg (jobbról) és Larry King, aki nincs rajta a listán Fotó:

Goldberget saját bevallása szerint az amerikai közéletben tapasztalható túlzott tolerancia késztette könyve megírására: miközben az amerikai társadalom befogadóvá vált a politikai, faji, vallási kisebbségek iránt, toleráns lett a kultúrában megjelenő „szemét” iránt is. „A mi nagy problémánk az, hogy túl toleránsak lettünk: az évek során nyitottak lettünk, és elfogadtunk olyan megvetni való dolgokat, mint például a trágár beszéd megjelenése a közéletben, és elutasítottunk olyan dolgokat, amelyeket tisztelnünk kellene. Lassú méreg folyik ennek a nagy országnak az ereiben” - állítja Goldberg. 
Bernard Goldberg előéletét tekintve nem véletlen, hogy a lista első helyén a Fahrenheit 9/11 és a Kóla, puska, sültkrumpli című filmekről elhíresült Michael Moore rendező áll. Goldberg ugyanis közel harminc évig volt a CBS 60 minutes című hírműsorának riportere, néhány évvel ezelőtt Médiahazugságok című könyvében viszont „kitálalt”, és elmesélte, hogy az amerikai vezető média nagyon sok esetben csúsztat, félrevezet, rosszabb esetben hazudik. Mindezek fényében érthető, hogy Bernard Goldberg szerint a legirritálóbb amerikai Michael Moore filmrendező. Moore filmjeiben ugyanis gyakran előfordul, hogy a tények, a megtörtént események egyfajta laza hátteret nyújtanak a megfogalmazott összeesküvés-elméletnek. Ennek lehettünk tanúi a Fahrenheit 9/11 (Ray Bradbury, a Fahrenheit 451 című könyv világhírű szerzője mellesleg tiltakozott az őt idéző címválasztás miatt), a Kóla, puska, sültkrumpli, de még a detroiti nyomort bemutató Roger és én című korai Moore-film esetében is. Goldberg kifejti, hogy a rendező nem extrém nézetei miatt került a listára, hanem azért, mert amit képvisel, már nem számít periférikusnak, hanem a jelenlegi liberális politika fő áramlatába tartozik. Fahrenheit 9/11 című filmje ugyanis a tavalyi demokrata kampány fontos eszköze volt. 
Goldberg listáján szerepel egy másik híres filmrendező is, igaz csak a 65. helyen. Oliver Stone listára kerülésében minden bizonnyal hasonló okok játszottak szerepet, mint Moore esetében - az Oscar-díjas rendező ugyanis szintén gyakran hanyagul bánik a tényekkel. Elég, ha a Nagy Sándor, a JFK vagy a Nixon című filmekre gondolunk, amelyeken érződik, hogy a rendezői prekoncepciót nemigen zavarják meg a történelmi tények. 
A rendezők és színészek mellett a százas listán vannak még olyan Beverly Hills-i környezetvédők, akik kitiltanák a forgalomból a nagy üzemanyag-fogyasztású terepjárókat, ugyanakkor magánrepülőikkel járják az országot. Listára került egy képviselő, aki azért küzd, hogy a jövőben a hurrikánoknak ne „fehér”- Emily, Dennis, Ivan -, hanem igazi „fekete”, azaz afroamerikai neveket adjanak. A demokrata politikusok - Howard Dean (20. hely), Ted Kennedy (4.), Jesse Jackson (5.), Al Sharpton (17.), híres zenészek - Eminem (58.), Michael Jackson (90.) mellett Goldberg nem kíméli volt főnökét, Dan Rathert (12.) sem, aki tavaly kénytelen volt bocsánatot kérni a CBS egyik Bushról szóló műsora miatt, amelyet hamisított dokumentumok alapján készítettek.