Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Titkok nélkül

Mi az aggasztóbb jelenség: hogy egy államtitkár zavarosakat mond egy bizalmas titkosszolgálati értekezleten, vagy hogy azt egy ellenzéki napilap le tudja közölni? Szanyi Tibor cáfolja a neki tulajdonított kijelentéseket, a Nemzetbiztonsági Hivatal pedig aggályosnak tartja a kiszivárogtatást.


Szanyi. Feddőzik Fotó: MTI

Az ellenzéki napilap az Információs Hivatal (IH) hétfői ülését követő számában - legalábbis állításuk szerint - szöveghűen idézte Szanyi Tibornak, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárának szavait, miszerint „a maffiatechnika” elérte a kormányzati szférát is, valamint „Izrael nem egy ország, hanem egy szervezet”. Az államtitkár első körben azzal utasította el a nyilatkozatokra felkínált lehetőséget, hogy egyetlen sajtóorgánumnak sem lehet információja a titkosszolgálatok zárt értekezletéről, mondván, hogy ezzel a titkosszolgálatok jellege (hangsúly a titkos jelzőn) szűnne meg, ám mikor egyértelművé vált taktikája tarthatatlan volta, egyszerűen megcáfolta a napilapban neki tulajdonított kijelentéseket. Mondta, vagy nem mondta, talán soha nem derül ki, izgalmas kérdés azonban az is, hogy miként jutott az információ egy ellenzéki napilap szerkesztőségébe. 
Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár elmondta a Heteknek, hogy az Információs Hivatal, munkájának jellegénél fogva, eleve titkos tevékenységet végez, és bár a hagyományos évi értekezleteken nem tárgyalnak meg egyes konkrét információkat, minden résztvevő tudja, hogy a megtárgyalt témák alapjául minősített információk szolgálnak. Így van ez egyébként világszerte a hasonló tevékenységet folytató szervezeteknél. Tudják ezt azok a személyek is, akik ezekre az értekezletekre hagyományosan meghívást kapnak mint bizonyos állami vezetők vagy a társszervek képviselői, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai - állítja Tóth András, aki szerint ilyen körülmények között egyáltalán nem tekinthető természetesnek, hogy a vezetői értekezleten elhangzottakat bárki a jelenlevők közül kiszivárogtatja és eljuttatja egy napilaphoz. 
„Szanyi Tibor, a GKM politikai államtitkára külgazdasági stratégiánkról, az EU-országokkal és más államokkal fenntartott kapcsolatainkról tartott előadást a tanácskozáson. Ami a neki tulajdonított szövegrészt illeti, mint utóbb a sajtóban megjelent nyilatkozatából kitűnik »így és ez nem hangzott el«, következésképp az államtitkár szavait nem idézték szöveghűen” - tette hozzá a nemzetbiztonsági államtitkár.