Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 29. szám, 2005. július 22

Belpolitika

Hajdú Sándor
A multik és a nemzeti érdek

Több mint 31 milliárd forint állami támogatást kaphat 2008-ig nyolc multinacionális cég, és további 30 milliárd forint sorsáról még folynak a tárgyalások - tudta meg a Népszabadság a múlt héten. Az írás megjelenése után belső vizsgálatot indított Kóka János gazdasági miniszter annak kiderítésére, hogy miként szivároghattak ki információk a multiknak juttatott tetemes támogatásokról. A miniszter véleménye szerint a beruházások ösztönzésével kapcsolatos adatok államtitoknak minősülnek, amelynek megsértésével akár több milliárdos kár is érhette az országot. Vajon sok vagy kevés, igazságos vagy igazságtalan az a költségvetési hozzájárulás, amit a nagyvállalatok kapnak?


Sebestyén István
Baloldali mozgalmárok

„Kis politika, fergeteges buli, hozd magaddal barátodat is!” - invitált a Hajógyári-szigetre Gyurcsány Ferenccel való beszélgetés ürügyén az Alapítvány a Modern Baloldalért (AMOBA), amely nyári programjaihoz azt javasolja, hogy a tagok óvszert is hozzanak magukkal. Az online társasjátékot szervező MSZP-közeli társaság a fiatalok politikai közéletbe való bekapcsolását tűzte ki célul, amit - hasonlóan a párt ifjúsági szervezeteihez - „csajozás, pasizás, sörözés” oldalvizén igyekszik elérni.


Munkatársunktól
Titkok nélkül

Mi az aggasztóbb jelenség: hogy egy államtitkár zavarosakat mond egy bizalmas titkosszolgálati értekezleten, vagy hogy azt egy ellenzéki napilap le tudja közölni? Szanyi Tibor cáfolja a neki tulajdonított kijelentéseket, a Nemzetbiztonsági Hivatal pedig aggályosnak tartja a kiszivárogtatást.


Hetek-összefoglaló
Semjén kontra egész SZDSZ

A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában, Semjén Zsolt az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke, Fideszes képviselő a meg-megújuló kormányzati „egyházüldözést” taglalva olyan kijelentésekre is ragadtatta magát, melyek az SZDSZ szerint elegendő oknak bizonyulhatnak lemondatásához.


Szobota Zoltán
Demokráciát adnak a népnek

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) e heti döntésének jóvoltából újabb öt évig „élvezhetjük” a kereskedelmi tévé-csatornák kifejezetten műsorsugárzó tevékenységét, valamint egyelőre újabb egy, de előfordulhat, hogy nemsokára még további kettő közszolgálati csatorna között osztható majd el az adófizetők pénze.


Munkatársunktól
Reagan a példakép

Július végén hazánkban is megalakult a Ronald Reagan Társaság. Céljuk az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke emlékének ápolása és munkásságának széles körű megismertetése, továbbá annak elérése, hogy Magyarországon minél több helyen állítsanak számára emléket.


Életmód

Zsurkán Mariann
Melyik a szebbik nem?

Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, amikor a férfiak jelentős része a körmét lakkozza, a lábát gyantázza, szoláriumba jár, s kívül-belül elnőiesedik? Bizony léteznek, ők a metroszexuálisok. Természetesen az új férfiideálnak semmi köze a BKV-hoz és a nők többségének vágyálmaihoz, annál inkább egy sajátos testkultusz megjelenéséhez. 


Makki Marie-Rose
Cimborák helyett mini-Rambók

A televíziózás, mint jobbára kizárólagos szabadidőprogram erőteljesen közrejátszik abban, hogy a magánélettel, a gyerekvállalással kapcsolatos vélemények teljesen egyformává válnak, s egy meglehetősen gyermekellenes értékrend lesz általánossá. 


Fókusz

Munkatársunktól
A Nyugat a bűnös

Tony Blair brit miniszterelnök elutasította Ken Livingstone londoni polgármester véleményét, aki szerint a Nyugat Közel-Kelettel kapcsolatos „kettős mércéje” áll az iszlám terror előretörése mögött.  ()


Hazafi Zsolt
Rádió abszurd

Igazi magyar sikertörténet, avagy eddig soha nem látott színvonalesés, „zsebrádiózás”. Ez a két pólusa annak, ahogy a Magyar Rádió pártdelegáltjai értékelik Kondor Katalin elmúlt négyévi rádióelnöki tevékenységét. Talán nem nehéz kitalálni, hogy a kedvező vélemény Szadai Károlytól, a kuratórium fideszes elnökhelyettesétől ered, míg az utóbbit Gellért Kis Gábor, az MSZP által delegált elnök fogalmazta meg. A pártdelegáltak nem csak ebben képtelenek közös nevezőre jutni: lapzártánkig az sem derült ki, hogy ki tekinthető a leköszönt Kondor Katalin utódjának. A szocialisták által „viktoriánusnak” tartott, ezért elutasított Hollós János vagy a baloldal által javasolt Gőblyös János, akiről a javaslattevők sem tudják, hogy valójában elfogadta-e a kinevezését.


Benke László, Busa Viola
Szentségtelen szövetség
Tovább a cikkhez >>>

Lukács András
Spielberg Bosszúja

Alig telt el néhány hét a Világok harcának bemutatóját követően, és Steven Spielberg ismét egy olyan filmet forgat, amelyben két világ vív egymás ellen élet-halál harcot. Ez a történet azonban már nem a science fiction világába visz bennünket, hanem a közelmúltba: a film - amelynek munkacíme Bosszú - az 1972-es müncheni olimpián elkövetett terrorista akció utóéletét mutatja be. Elképzelhető azonban, hogy a film történetében mégis jut egy kevés szerep a fantasztikumnak is, a forgatókönyv alapjául szolgáló könyv fő informátora ugyanis egy olyan személy, aki nem volt tagja az akciót végrehajtó Moszad-csapatnak, sőt még a Moszadnak sem. Spielberg mindenesetre igyekszik kiköszörülni a csorbát, azt üzenve a sajtónak, hogy a film nem egyetlen könyvre épít. 


Hetek-összeállítás
A száz legirritálóbb amerikai

Új könyvvel lepte meg az amerikai baloldalt Bernard Goldberg, aki minden hasonló munkájával alaposan leveszi a keresztvizet a fő irányvonalhoz tartozó liberális politikusokról, újságírókról és más médiaszereplőkről. A Száz ember, aki felidegesíti Amerikát című könyvben Goldberg száz olyan személyről ír, akik véleményükkel és tevékenységükkel nagy hatást gyakorolnak az amerikai társadalomra. A lista nem csak a magyar olvasó számára tartalmaz ismeretlen neveket, Goldberg ugyanis viszonylag ismeretlen személyeket is beválogatott a százas csapatba, akiknek a tevékenysége viszont szintén „felhúzza” az országot: ilyen például az az ügyvéd, aki elvállalta az ügyét annak a floridai ötszörös gyilkosnak, aki azért perli Florida államot, mert a börtönben fogható kábeltévén túl sok az erőszak. 


Gazdaság

Major Nóra
A produktivitás gyilkosai

Ma az unió huszonöt tagállamának összesített éves termelése sem haladja meg az Egyesült Államok éves teljesítményét. Az átlagos termelékenység terén pedig az EU 25-ök még az USA produktivitásának kétharmadát sem ütik meg. Sok lúd disznót győz? Itt aligha. A nemrég elutasított európai alkotmány, az unió költségvetéseiről szóló viták, a gyér gazdasági teljesítmény mind-mind arra mutatnak rá, hogy a közösség vezetése komoly gondokkal küzd. Az unió belső ellentmondásairól és a közösség jövőjéről beszélgettünk Gere Ádám közgazdásszal, aki fiatalkori disszidálását követően több amerikai vállalat vezetőjeként és tanácsadójaként tevékenykedett. 


Szabó Anikó
Megvalósult Ceausescu régi álma

Romániában még a szegények is milliomosok voltak, olyan hatalmas inflációs hullám söpört végig az elmúlt évtizedben keleti szomszédunknál. Egy átlagos család is 10 millióval kalkulált havonta. Ennek azonban vége. Lassan egy hónapja ugyanis a régi árak végéről levágtak négy nullát. A régi, gyenge lej egy ideig még forgalomban marad, nem kis káoszt okozva a kasszáknál. A helyszínre utazva magunk is átéltük az átállás nehéz napjait. 


Kardos Anikó
A 20 ezer pontot ostromolja a BUX

Az amerikai külkereskedelmi hiány váratlan csökkenése, a javuló üzleti bizalom és a kedvező vállalati eredmények megalapozták az optimista hangulatot nemcsak az Újvilág, de Európa és Ázsia tőzsdéin is. A londoni Futsie-index alig egy héttel a terrortámadás után 39 hónapos csúcson zárt, a tengerentúlon az S&P 500 pedig négy éve nem látott magasságba szökött. Eközben az olajár újfent 57 dollár fölé kúszott, mert bár elemzők az olajkereslet csökkenésére számítanak, kínálati oldalon a Karib-térségben a napokban tomboló Dennis hurrikán után Emily néven újabb hurrikán fenyegeti az olajkitermelést. 


Háttér

Dolgozgatnak

Általában nem óvatoskodnak a jelzőkkel a fővárosi városvezetők, mikor jellemezni kell a nyár elején elkezdődött budapesti felújítási programot. Nagyszabású. Soha nem látott. Óriási. És folytathatnánk. Az idén nyolcmilliárd forintot fordítanak az utak felújítására, melyből nyolcvan kilométernyi utat újítanak fel városszerte. Meglestük a munkásukat. 


Somorjai László
Felemás jelentés a pokol -ról

„Dilettantizmus, elmebeli háborodottság vagy valami eddig ismeretlen, felsőbb cél” - a dolgozók egy része szerint mindössze e három lehetséges oka lehet annak, hogy az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója öt és fél tonna, szerintük értékes nyomtatványt bezúzatott. E téma azért sem a szűk könyvtárostársadalom ügye, mivel a Széchényi Könyvtár nemzeti szimbólum. Ha egy ilyen rangos intézményben értelmes magyarázat nélkül történhetnek a dolgok, akkor mit várhatunk el például egy kisvárosi intézménytől? A bonyodalmat csak tetézi a kulturális minisztérium ellentmondásos vizsgálata, aminek értékelése kapcsán több könyvtáros eljutott Bozóki András tárcavezetői alkalmasságának megkérdőjelezéséig. 


Hit és értékek

Fellebbezés a siralomházból

„Németország állampolgára, legyen az akár terrorizmussal gyanúsítható, nem adható ki, nem kötelezőek rá nézve az EU kiadatási egyezményei - így summázható a német alkotmánybíróság botrányszagú döntése, a berlini kormánynak lekevert újabb pofonja. Mamoun Darkazanli német-szíriai állampolgár, akit Spanyolországban a 2001-es Amerika-ellenes al-Kaida-támadás előkészítésében való közvetlen részvétellel vádolnak, tegnap szabad emberként hagyhatta el a börtönt” - egy hír a szerdai lapokból.


Interjú

Eperjesi Ildikó
Az elnök embere

Vérszagot éreznek a demokraták az Egyesült Államokban. Amennyiben bebizonyosodik ugyanis, hogy Karl Rove, az elnök tanácsadója valóban leleplezett egy fedett CIA-ügynököt, az a George W. Busht négy különböző választási győzelemhez segítő Rove pozíciójába, vagy akár szabadságvesztésébe is kerülhet. A washingtoni botrány ugyanakkor azt is jelzi, hogy miközben Európa lassan túltette magát azon a dilemmán, hogy legitim volt-e az iraki háború megindítása, az amerikai liberálisok egyik fő érve még mindig az Bush ellen, hogy nem találták meg a tömegpusztító fegyvereket a közel-keleti országban. 


Tarik Demirkan, Isztambul
A terrorizmus szimpátiavesztése az iszlám világban

Az iszlám országokban csökken az al-Kaida támogatottsága. Erre az eredményre jutott az amerikai Pew Intézet által 17 iszlám országban végzett közvéleménykutatás. A felmérés egy másik érdekessége az, hogy a szóban forgó országokban a muszlim lakosság másképpen értékeli az al-Kaida politikáját és konkrétan az Irakban végrehajtott merényleteket. Az amerikai kutatóintézet által kiválasztott 17 országban a lakosság többségét az iszlám hitűek alkotják. Az országonként ezer lakosnak feltett kérdésekre kapott válaszok szerint az utóbbi két év alatt a magát nyugatellenes radikális iszlám szervezetként definiáló al-Kaida és annak vezére, Oszama Bin Laden népszerűsége határozott csökkenést mutat. 


Tihanyi Péter
Akinek ízlik a rend
Interjú Hónig Péterrel, a Malév Rt. igazgatótanácsának elnökével

A körülöttem lévő világban rendet tudok teremteni. Mostanában oda hívnak, ahol nagy a fejetlenség, és azt várják tőlem, hogy megoldjam. A Dunaferr és a Malév is, úgy gondolom, ezért talált meg. 


Külpolitika

Mérő Miklós
Kilakoltatás mindenáron

„Augusztus 17-én kezdődik azoknak az izraeli telepeseknek a kényszerevakuálása a Gázai övezetből, akik addig önként nem távoznak onnan - erősítette meg egy izraeli illetékes az elmúlt hét szombatján. - Közvetlenül a határidő lejárta előtt az izraeli katonák a kolóniákon házról házra járva fogják közölni az addig ott maradt telepesekkel, hogy jelenlétük immár illegális, és menniük kell” - hangzott a hivatalnok tájékoztatása. 


Széchey Noémi
Újra tombol a nyár

Az idei nyarat sem ússza meg Európa szélsőséges időjárás nélkül. Míg a kontinens nyugati és déli felén a rendkívüli szárazság következtében aszályok és erdőtüzek pusztítanak, addig Kelet-Európában az özönvízszerű esőzések okoznak hatalmas árvizeket. De a Föld más részein sem kegyesebb az időjárás, az amerikai földrészen Dennis után most Emily tombol, míg Ázsiában a Haitang trópusi vihar pusztítása elől kellett félmillió embert kimenekíteni.


Hetek összeállítás
Szaddám szeptembere

Szaddám Huszein közelgő pere vegyes érzelmeket kelt az iraki lakosság körében. Vannak, akik abban bíznak, hogy már talán ki is végezték, míg mások azt szeretnék, ha mielőbb visszatérne a hatalomba. De egy dologban mindenki egyetért: az országban kialakult polgárháborús helyzet csak tovább fog súlyosbodni a volt diktátor bíróság elé állításával. Közben az al-Kaida egyik szervezete az interneten keresztül üzenve bejelentette: egy hónapot ad a koalíciós erőknek csapataik Irakból való kivonására, különben általános vérfürdőt rendez Európában.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
A terrorizmus újabb hulláma Csecsenföldön?

A napokban újabb véres merénylet történt a Csecsen Köztársaságban. Igaz ugyan, hogy Oroszországban ez nem olyan nagy újdonság, hiszen gyakorlatilag rendszeresen történnek különféle terrorcselekmények, ez utóbbi azonban kitűnik a helyszín megválasztása és kidolgozottsága miatt. A nemzetbiztonsági erők szerint nagyon valószínű, hogy újabb merénylethullám várható Csecsenföldön és Oroszország-szerte.


Sport

Gazsó József
A Chelsea a csillagos eget ostromolja

Egyre sokkolóbb nagyságú pénzösszegekről lehet hallani az átigazolási szezon mostani szakaszában. A tehetősebb csapatok szinte irreális összegeket kínálnak némely játékosért. Idén talán az sem elképzelhetetlen, hogy valamelyik csapat megdönti az átigazolási rekordot. Hogy ki is lesz az, ma még csak tippelni lehet.


Baumgartner majdnem visszatért

E hét végén a Hockenheimringen rendezik meg a 2005-ös Forma-1-es idény tizenkettedik futamát, a Német Nagydíjat. 


Montreál

Szenzációs győzelmet aratott a Montreálban zajló 11. FINA-világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott, amely a B csoport második fordulójában 9-8-ra legyőzte a címvédő és olimpiai bronzérmes amerikai együttest. Faragó Tamás szövetségi kapitány csapata számára ezzel kézzelfogható közelségbe került a csoportelsőség, ami azt jelentené, hogy a válogatott egyenes ágon jut be a negyeddöntőbe. Ehhez lapzártánk után a spanyolok ellen legalább döntetlen eredményt kellene elérniük. Fotó: MTI


Szabadidő

Kezdődnek a kényszerkaszálások

A földhivatalok június 30-a óta országosan 828 hektár parlagfű által szennyezett terület kényszerkaszálását rendelték el - jelentette be a kormányszóvivő. A kormány beszámolót hallgatott meg a parlagfű elleni védekezés jelenlegi helyzetéről, ennek értelmében június 30-a óta a földhivatalok országosan 668 parlagfű által fertőzött területet derítettek fel, ami 828 hektár kényszerkaszálását jelenti - közölte László Boglár. Hozzátette: kényszerkaszálásról szóló határozatot közérdekű védekezés címén a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, illetve az önkormányzatok jegyzői adják ki.


Eltűnt ukrán gyermekek

A külföldi állampolgárok által örökbefogadott ukrajnai gyerekek többségének sorsa ismeretlen - jelentette be egy sajtókonferencián Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) vezetője.


Dalolva vezessünk

A legjobb dalolva vezetni, olyankor optimális az összpontosító képessége az autósnak és a legkisebb az elalvás veszélye - állapította meg egy brit felmérés. Az éneklés jobb a teljes csendnél, jobb a rádióhallgatásnál és jobb a társalgásnál is. Persze a dalolást sem helyes túlzásba vinni, egy operaária túláradó előadása, vagy egy nagyon bonyolult ritmusképletű produkció már a figyelem elterelődéséhez vezethet. A dalok közül is csak olyat jó énekelni, amelynek szövegét álmából felkeltve is tudja az autós, mert ha el kell gondolkodni a „hogy is van innen"-en, akkor az megint csak a biztonságos vezetés rovására megy. (uno)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Angelina Jolie ragaszkodó papagája

Egyes hírforrások szerint Angelina Jolie papagája zűrzavart okoz, mivel híres gazdája után rikoltozik. Az afrikai szürkepapagáj éhségsztrájkba kezdett, és a vásárlókat is megtámadta jelenlegi, átmeneti szállásán, a nyugat-hollywoodi Amazon Esőerdő elnevezésű állatkereskedésben. A színésznő ugyanis világkörüli turnéra indult, hogy legújabb, Mr. és Mrs. Smith című filmjét népszerűsítse, házi kedvencét pedig az állatkereskedésre bízta az utazás időtartamára. „Az üzletben nagyon gondosan odafigyelnek az állatokra, ám a papagájok rendkívül okosak, és nagyon is törődnek a környezetükkel. Gazdájuk hiánya esetén összeborzolják tollazatukat. A madárnak minden bizonnyal hiányzik Angelina, az érzéseit pedig egyértelműen és hangosan tudatja” - nyilatkozta egy meg nem nevezett illető. (Ananova - Joób Viktória)


DUMA PLÁZA

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! 


Bővül a világörökség

Újabb nyolc természeti területet adott az UNESCO a világörökség védett területeinek listájához. Többek között idekerült a thaiföldi Tung Fajajen - a Kao Jai erdőterület 230 kilométer hosszú hegyvidéke. A területen 800 növényfajta és 112 emlős él, és az erdőség néhány veszélyben levő faj esetében létfontosságú.


A legnépszerűbbek a robotfocisták

A világ 31 országából összesen 333 csapat vett részt az idén Osakában a RoboCup 2005-ön, az évenként megrendezésre kerülő egyhetes rendezvényen, melyet kutatók szerveznek japán kormányügynökségek és magánvállalatok támogatásával. 


A világ legdrágább játék- mackója

A Steiff nevű németországi játékgyártó cég megalkotta a világ legdrágább játékmackóját. A 43 ezer fontot érő plüssállat szőre igazi aranyból készült, zafírokkal és gyémánttal kirakva. A gyártó ezzel a mackóval kívánta megünnepelni fennállásának 125. évfordulóját. A mackó bundáját finom aranyszálak alkotják, a pupillái zafírból készültek. A játékállatból mindössze 125 darab készült. (Ananova - Joób Viktória)


Leleplezték az orosz Chagall-csempészeket

Az orosz rendőrség közbelépésével meghiúsult az a szándék, hogy egy egymillió dollárra becsült Mark Chagall-képet külföldre csempésszenek. Az oroszul Khasid címen ismert festményt egy magángyűjteményből rabolták el még 2001-ben hat másik képpel együtt. A szentpétervári rendőrség a város egyik előkelő éttermében tartott razziát, ahol éppen az orosz mester alkotását kívánták átadni egy csempésznek, aki tervei szerint külföldre vitte volna azt. Az Oroszországból történő műkincscsempészet a Szovjetunió felbomlása után kezdett virágozni. Bűnöző bandák fosztogatták a világ néhány nagy múzeumát, hogy nagy hasznot hozó üzleteket kössenek Európa és az Egyesült Államok piacain. (Reuters)


Veszélyes Alpok

Egy új osztrák tanulmány a legnépszerűbb hobbi, a hegymászás veszélyeire figyelmeztet az Alpokban.  A jelentés szerint naponta huszonketten sérülnek meg, és közel száz ember veszti életét évente a hegyekben. Ausztria hegyvidékének elbűvölő látványa mágnesként vonzza az osztrák és külföldi hegymászókat. Az otthoni és szabadidős tevékenység biztonságával foglalkozó osztrák intézet azonban arra figyelmeztet, hogy a hegyekben eltöltött napok gyakran végződnek rosszul. Tavaly nyolcezren szenvedtek el kórházi kezelésre szoruló sérüléseket. 


Mi van a képen?

4. Számítógépes látványterv a készülő 4-es metróról