Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 28. szám, 2005. július 15

Belpolitika

Somorjai László
Ezer bordély városa

Kovács Viktor rendőr százados, az Ifjúságvédelmi Alosztály volt parancsnoka úgy érzi, hogy öt évvel ezelőtt „szent tehenet fogott, amely aztán visszarúgott”. Vagy mégsem volt az olyan szent? Tény, hogy a százados sikeres bűnüldözést folytatott a fiatalkorúakat érintő ügyekben, többek között szexuális jellegű bűncselekmények feltárásában és visszaszorításában. Mindaddig, amíg egy politikussal, Lévay Leventével - Kispest korábbi polgármesterével - került összetűzésbe. Lévayt Kovács százados fellépése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kiskorúakat ábrázoló pornográf felvételek internetes terjesztéséért. Az azóta őrnaggyá lett Kovács viszont olyan tortúrán ment keresztül, hogy eredeti foglalkozását abbahagyta, és más jellegű munka után nézett. Annak ellenére, hogy lenne mit tennie a rendőri szakmában, hiszen csak az ő ideje alatt több mint ezer kupleráj működött a fővárosban. A bíróság végül minden vádpont alól felmentette a hivatali visszaélés vádjával ellene indított, Lévay által kezdeményezett eljárásban, sőt, 2005-ben becsületsértés ügyében is pert nyert a volt politikussal szemben. 


Szilágyi Sándor
A gátemelés gátja

„Ebédtájban láttam, hogy szalad a patakhoz a sok cigány. Én is kimentem, mert azt hittem, hogy verekedés van, de nem az volt, hanem a víz jött. Tíz perc alatt elöntötte a telepet” - meséli kálváriáját a középkorú Mida Károly, aki ekkortól családjával - feleségével, hétéves ikergyermekeivel és huszonkét éves fiával - a rokonoknál tölti napjait.


Hajdú Sándor
Egy híján húsz

A sajtóban folytatódik a harc Orbán Viktor múlt heti meghallgatása után, mivel kiderült, hogy a vizsgálóbizottság szocialista elnökét korábban egy gazdasági ügyben elmarasztalták. Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese szerint „a szocialisták által létrehívott bizottság élére olyan elnököt kellett volna találni, aki feddhetetlen, nem úgy, mint a jelenlegi elnök, Molnár László”. Nyakó István szocialista szóvivő ellenben úgy véli: „A bizottság olyan fájó pontra tapintott munkája során, hogy azonnal megtámadták annak baloldali elnökét.”


Életmód

Zsurkán Mariann
Fesztelen körkép

Külföldi strandokon nem igazán divat a monokini, a fecskenadrágos férfit meg könnyen homoszexuálisnak nézik. Egyszóval könynyű kiszúrni, kik a magyar turisták - mondja egy minap Olaszországban járt honfitársunk. A hazánkban életkortól függetlenül dívó alulöltözöttséghez képest milyen máshol az utcakép, hogyan öltözködnek az emberek - erről faggattunk mostanság külföldön megfordult nőket és férfiakat. 


Divatdiéták: kövérré és beteggé tehetnek

Ha nyár, akkor fogyókúraszezon. Nagyon sok csodadiétával lehet rövid időn belül látványos eredményt produkálni, a „versenysúly” azonban többnyire nem marad meg sokáig. A legtöbb gyors fogyást ígérő, divatos fogyókúra ugyanis - amellett, hogy egyszerű a betartása, és híres sztárokkal reklámozzák - az esetek nagy részében tudományosan nem megalapozott, és az egyes tápanyagok mennyiségének eltolódása miatt komoly egészségi kockázattal jár. 


Fókusz

Szobota Zoltán
Mit kíván a nemzeti érdek?

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor múlt heti tévévitája után joggal merül fel a kérdés: milyen állam kell nekünk, magyaroknak? Mindenható, atyáskodó, vagy távolságtartó, semleges? Egyáltalán, van-e lehetőségünk választani valamelyikből, vagy végeredményben mindkét politikai oldal kis eltéréssel ugyanarról beszél, miközben cseppet sem érdekelt a kialakult struktúrák újragondolásában. Sőt lehet, hogy Európa is így van ezzel?


Peremiczky Szilvia
Okok és ügyek

London tiszteletre méltó higgadtsággal, mondhatnók angol hidegvérrel fogadta a múlt csütörtöki merényleteket, ami - bármennyire is tragikusan hangzik - nem meglepő, hiszen a biztonságpolitikával foglalkozó szakemberek, a titkosszolgálatok már 2001 szeptembere óta próbálják lélekben felkészíteni az angolokat is, amennyire ez egyáltalán lehetséges, hogy Európa, és konkrétan Nagy-Britannia is bármikor számíthat az al-Kaida valamely csoportjának merényleteire. 


Gazdaság

Kovács Klára
Kritikus minimálbér

Nem aratott osztatlan sikert a 100 lépés adócsomagja a vállalkozók körében. A gazdasági szervezetek több ponton is bírálják a bejelentett elképzeléseket. Úgy vélik, rövid távon, egy-két év távlatában nem javítja a versenyképességet, az előnyök csak az ötéves terv egészében jelentenek előrelépést. Igazi veszélyforrásnak tartják többek között a minimálbér-emelés kényszerét.


Vida Réka
Diák, meló

Növekszik a diplomás munkanélküliek száma. Ez nem jó hír, de tehetünk ellene! A „tuti állás” megszerzése érdekében érdemes a diákoknak már tanulmányaik alatt gyakorlatot szerezniük, ez ugyanis már a legtöbb állás betöltéséhez alapkövetelmény.


Major Nóra
Nem a megoldás, hanem maga a probléma

A jelenleg Magyarországon élő, nigériai származású professzor számos nemzetközi konferencián és angol nyelvű publikációban vívta már ki a szakma elismerését. Udombana az emberi jogok és Afrika szabad kereskedelmének elkötelezett híve. Most a múlt héten zajlott skóciai G8-csúcstalálkozóról kérdeztük, ahol a világ vezetői azért gyűltek össze, hogy - többek között - megoldást találjanak a világ egyik legégetőbb szükségére, az afrikai szegénységre.


Kardos Anikó
Csak átmeneti pánik a terror kapcsán

Bár a londoni robbantások hírére átmenetileg zuhanórepülésbe kezdtek az éppen nyitva tartó részvénypiacok, tartós hatása nem volt a terror újabb megnyilvánulásának. A hetet - a londonit is beleértve - valamennyi részvénypiac pluszban zárta, talán csak az angol font amúgy is megtépázott árfolyamán hagyott mélyebb nyomot a terrortámadás. Sem az angol, sem az európai központi bank nem nyúlt irányadó kamatlábához múlt heti ülésén, és az olaj ára is konszolidálódni látszik Dennis hurrikán elvonulása után.  A Budapesti Értéktőzsdén is folytatódott a csúcsdöntések szezonja, az index 1,8 százalékot emelkedve 19 532 ponton zárt.


Háttér

Lukács András, Morvay Péter
A feleség is társ a gyógyításban

A magyar férfiak hét évvel kevesebbet élnek az európai átlagnál, és ennek a szomorú statisztikának az egyik forrása egy tipikusan férfiakat érintő betegség, a prosztatarák, amelyben Magyarországon évente 1300-an halnak meg, ez a tüdőrák után a második leggyakoribb halálok. Pedig ez a betegség - megfelelő szűrés és kezelés esetén - nagyon magas arányban gyógyítható, és egy Magyarországon újdonságnak, ám a fejlett világban már hagyományosnak számító műtéti eljárással a kellemetlen mellékhatások is jelentősen csökkenthetőek lettek. Nemrég Magyarországon járt Gerald Andriole, a St. Louis-i Washington Egyetem urológus professzora, a világ egyik első számú szaktekintélye a korszerű prosztatakezelések terén. A professzor, aki először 2004-ben járt Magyarországon, és segített a Debreceni Urológiai Klinikán az új eljárás bevezetésében, elmondta: a sikeres kezelésben az orvos mellett a család - elsősorban a házastárs - együttműködése az egyik legfontosabb tényező.


Hetek-összeállítás
Szerepjáték gyermekáldozattal

Gyerekük halálát okozta egy játékfanatikus házaspár Koreában: délután négy órakor a fiatal házaspár elment a közeli internet-kávézóba, hogy idejüket kedvenc játékukkal, a világszerte kultusszá vált World of Warcrafttal (WoW) múlassák — a hálószobában hagyva mindössze négyhónapos kislányukat. 


Hit és értékek

Bohács Krisztina, Szalkai Melinda
Parasztapostolok a magyar irodalomban

A 20. század első felében szerte az országban beszéltek az emberek olyan „hívőkről” - nazarénusokról, baptistákról, szombatistákról, adventistákról, metodistákról -, majd az első világháború után olyan „reszketősökről”, azaz pünkösdiekről is, akik erkölcsi tartásukkal, hitükkel és szokatlan gondolkodásmódjukkal nagyon elütöttek a szegény, megnyomorított magyar parasztságtól. A Nyugat első nemzedékéből Móricz Zsigmond, Kodolányi János, Juhász Gyula, Sinka István, Tamási Áron, Tömörkény István, sőt korábban két arisztokrata szerző, Eötvös Károly és Justh Zsigmond is mind kapcsolatba kerültek a különféle ébredési mozgalmakkal és szépirodalmi alkotásaikban teret adtak a témának.  A krisztusi hit a magyar irodalmi kánonba csak szórványosan került be - annak ellenére, hogy jelentéktelen falvakban is ekkorra már hat-nyolc különféle hitvalló protestáns gyülekezet működött. A pesti irodalmi körök, azaz olyan urbánus szerzők, mint Ignotus, Ady, Babits vagy Kosztolányi figyelmét elkerülte a jelenség, hiszen ők a Párizsból jövő városi irodalom tanulmányozásában és követésében látták a magyar irodalom megújulásának esélyét. Összeállításunkban néhány olyan gyöngyszemet mutatunk be, amely a vidéki Magyarország képéhez tartozó egykori „parasztapostoloknak” kíván emléket állítani.


Interjú

Hazafi Zsolt
Megvezetettek


Kovács Klára
Maradjunk türelmetlenek

Az elmúlt hetekben meglehetősen sok vita zajlott a magyar gazdaság állapotáról. A politikai pártok részéről a legszélsőségesebb vélemények hangzottak el: válságtól egészen a kirobbanó sikerig. Kormányzati kezdeményezésre vitanapot, mondhatni számháborút tartottak a pártok a parlamentben. A sokat támadott gazdasági és közlekedési minisztert nemcsak a lehetséges konszenzusról, hanem a 100 lépés program részeként bejelentett adóváltoztatások hatásáról is kérdeztük. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Kígyók a keblükön

Hatalmas előrelépést tettek meg a brit biztonsági erők az elmúlt egy héten a robbantással kapcsolatos nyomozás során. Ez idő alatt a titkosszolgálatoknak nemcsak sejtéseik, hanem konkrét információik lettek a tettesekről, akikről gyakorlatilag már minden lényegeset tudni. A hatóságok a helyszínen talált jogosítványok, bankkártyák és egy bejelentés nyomán - az egyik merénylő édesanyja a rendőrségtől kért segítséget, hogy keressék meg az eltűnt fiát - tudták visszafejteni a szálakat, amelyek Leedsbe vezettek. Itt megtalálták a bombakészítő műhelyt, ahol a Balkánról vagy Kelet-Európából származó robbanószert találtak.


Márványi Péter
Váratlan kormányválság Romániában

Románia uniós sorsa a következő hónapokban kell hogy eldőljön a novemberi országjelentéssel, de a bukaresti politikusok most mással foglalkoznak: egyik pillanatról a másikra, többségük számára váratlanul robbant ki a kormányválság. Talán mégis van valami összefüggés az unió és a bukaresti krízis között: aki a kockázatos folyamatot kezdeményezte, úgy gondolhatta, Románia 2007-ben úgysem lesz tag. Vagy azért, mert az unió úgysem akarja annyira a bővítést, vagy azért, mert Románia úgysem tudja teljesíteni a felvételi követelményeket. Nos, most már szinte biztosan nem, ha valóban hónapokra nem lesz rendes kormánya az országnak. 


Hetek-összeállítás
Dennis, a komisz

Alighogy befejezte tombolását a Dennis nevű hurrikán a karibi térségben és a Mexikói-öbölben, máris egy újabb, az idei szezonban már az ötödik trópusi vihar indult meg a nyomában. Az Emily névre keresztelt vihar könynyen hurrikánná fejlődhet, ami kétségkívül igazolná a tudósok előrejelzéseit, hiszen ők a tavalyi évhez hasonlóan az idén is az átlagnál több viharra számítanak. Ennek ellenére egy áprilisban készített felmérés szerint az Egyesült Államok leginkább veszélyeztetett államaiban a lakosságnak több mint a fele véli úgy, hogy vele nem történhet meg az, amit a televízió képernyőjén lát.


Hetek-összeállítás
Elcsépelt szavak

Újabb öngyilkos merényletet hajtott végre az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet az izraeli Netanyában. A robbantás során négy izraeli vesztette életét, további kilencvenen pedig megsérültek. A merényletet annál a helybéli forgalmas bevásárlóközpontnál hajtották végre, ahol 2001 májusában is sor került már egy hasonló akcióra: akkor öt ember vesztette életét.  A mostani szerencsés túlélők között volt egy középkorú izraeli hölgy is, aki épp a londoni robbantások okozta sokkot próbálta kipihenni hazájában.


Hechs László
Kígyók a keblükön

A „brit cionista keresztes kormányzat ellen” elkövetett londoni merényletért a „Titkos Szervezet - Európai al-Kaida” vállalta a felelősséget. 2001. szeptember 11. után a brit kormány és a titkosszolgálat (MI-5) fokozta a Londonban nagy számban csoportosuló radikális iszlám terrorszónokok és terroristák elleni fellépést. Becslésük szerint a 1,6 milliós muszlim lakosság kevesebb mint 1 százaléka érintett a terrorizmusban. Ez körülbelül 16 ezer terroristát jelent.


Hetek-összeállítás
Halálos cinizmus

A londoni robbantások tettesei után való nyomozásban már látszanak annak a kamera- és megfigyelőrendszernek az eredményei, amelyek által London a világ egyik legjobban bekamerázott városa. 


Vagyim Arisztov
Ne legyen kettős mérce

Hogyan értékelték az egész világot megrázó londoni tragédiát Oroszországban, amely már nem egyszer volt kénytelen átélni hasonló helyzeteket?


Sport

A Real mindig sokat fog jelenteni nekem

2000 nyarán rekordösszegért szerződtette Luis Figót a Barcelonától a Real Madrid elnöki székét akkor elfoglaló Florentino Pérez. Az elmúlt szezon során azonban kegyvesztetté vált az egykori aranylabdás, akinek további sorsa lapzártánk idején még bizonytalan. Az alábbiakban az angol World Soccer magazin Figóval készített interjújából közlünk részleteket.


Távoznak az Arsenal sztárjai?

Alapításának százhuszadik évfordulóját ünnepli jövőre az angol Premiership egyik élcsapata, az Arsenal. A csapat szurkolóinak örömét azonban elronthatja, hogy a hírek szerint több meghatározó francia játékos is távozhat az ágyúsoktól. 


Októberben kezdődhet a buli

Létrejött a megállapodás az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) klubtulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete között; így októberben beindul a bajnokság. Mint ismert, a két fél majdnem egy éve nem tudott megállapodni a bérvitában, ezért a teljes 2004/2005-ös idény elmaradt.


Szabadidő

Mód Júlia
Aggtelek, a cseppkőbirodalom

Magyarországon a cseppkő szóról szinte mindenkinek az Aggteleki-karszt jut az eszébe. Nem véletlenül, hiszen itt található hazánk legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlang-rendszere, ráadásul most júniusban adták át a Baradla-barlang különleges fényviszonyok között bebarangolható, vörös-tói szakaszát. A Szlovákiába is átnyúló, több mint ezer kisebb-nagyobb barlang alkotta Aggteleki Nemzeti Parkot húsz esztendeje nyilvánították védetté, tíz esztendeje pedig világörökségi rangra emelkedett a karsztvidék. 


Az év motorjai

Az „Év motorja 2005” címet nyerte az 1-1.4-es kategóriában a FIAT és a GM 1.3-as turbódízel motorja, amelynek dupla vezérműtengelyét kizárólag a Musashi magyarországi üzemében állítják elő. Az 1.3-as dízelmotorra az úgynevezett Multijet technológia jellemző, amelyet a FIAT kutatóközpontja dolgozott ki. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Konyhakritika

Jacques Chirac francia elnök sajtóban megjelent kritikája, mellyel a finn és a brit konyhaművészetet illeti, az Európai Parlament egyik képviselőjét arra indította, hogy ebédmeghívást intézzen felé. A finn törvényhozó, Alexander Stubb múlt héten nyílt levélben szólította meg Chiracot, melyben kifejti, hogy olvasta az elnöknek tulajdonított vallomások „sokszínű változatait”, s hogy ezekre brit felesége is felkapta a fejét.


DUMA PLÁZA

A gyerekzsúrok rendezésének egyetlen haszna van: rájössz, hogy sokkal borzalmasabb gyerekek is vannak, mint a sajátjaid. (graffiti)


Tiltakozó felvonulás a bikaviadalok ellen

Tüntetők százai - néhányan csak alsóneműt és műanyag bikaszarvakat viselve - masíroztak végig Pamplonán, hogy tiltakozzanak Spanyolország legismertebb rendezvénye, az 1591 óta megrendezett bikafuttatás ellen. A város védőszentjéről elnevezett San Fermin Fesztivál alatt minden reggel hat bikát engednek szabadon a város macskaköves utcáin egy nyolcszázhuszonöt méter hosszú útvonalon egészen az arénáig, ahol az esti viadalon szembenéznek a torreádor kardjával. 


Autósiskola helyett

Egy szaúdi nő, szembeszegülve a törvényekkel, volánhoz ült, és segítségért sietett, miután férje a kormánykerék mögött ájult el. A házaspár - mint ahogy arról az Al-Watan című lap beszámolt - Dammam városából tartott Rijad felé vasárnap este, amikor a férfinak légzésproblémái léptek fel, majd elveszítette az eszméletét. Felesége, aki sivatagi útjaik során elleste a vezetés technikáját, rögtön odaugrott a volánhoz, és az autópályán tíz mérföldön keresztül vezetett a legközelebbi benzinkúthoz. 


Csak semmi változás – Retro

„Ahogyan az ember öregszik - mondják -, egyre inkább sóvárog azok után a tárgyak után, melyek fiatalságára emlékeztetik.” Így van ezzel Pepe Tozzo is, akinek idén júniusban jelent meg könyve Retro-Electro. Technológiák gyűjtése az Atari játékoktól a walkmenig címmel. Az angol szerző 1995 óta - amikor is otthonuk padlásán véletlenül rábukkant apja régi számológépére - gyűjti a hatvanas, hetvenes években használt elektronikai eszközöket, készülékeket. 


Hízva bízzál

Kutatók szerint egyre valószínűbbnek látszik az a feltételezés, hogy a gyermekkor alatt három időszakban mért súly kritikus előjelzője lehet a felnőttkori elhízásnak. Szakértők szerint a túl kicsi vagy - épp ellenkezőleg - túl nagy születési súly, vagy a tinédzserkori duciság valószínűsíti a későbbi túlsúlyt.


Mi van a képen?

4. Számítógépes látványterv a készülő 4-es metróról.


Vélemény

Dr. Rashwan Mohamed
Európa újra becsapja magát

Pillanatnyi csend után ismét hallatja hangját a terrorizmus Európa szívében, és újra európai város esik áldozatul a középkori sötétségnek, a kriminális eszmének, az iszlámnak. A tragédia nem abban rejlik, hogy Európa egyik legtoleránsabb városát, Londont, megrázta a robbanás július 7-én, és megbénította az életét, abban sem, hogy pár perc alatt elvesztette legalább 55 állampolgárát, abban sem, hogy több milliárd font az anyagi és gazdasági vesztesége.