Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 27. szám, 2005. július 08

Belpolitika

Hajdú Sándor
Mese a civil királyfiakról

Leegyszerűsödött a politikai élet. Legalábbis a kampányesemények tekintetében, hiszen kétszereplősre szűkült a „célszemélyek” köre. Gyurcsány és Orbán felváltva köti le a sajtó és a nép figyelmét. Orbán a napokban Békés megyét „rohanta” le, Gyurcsány pedig a heavy metal Mekkájába látogatott, Mezőtúrra. Követtük őket. 


Szlazsánszky Ferenc
Lottóötös

„Berontok a szájába, és szétszakítom” - mondja emelt hangon Bangó Béla, aki arról vált országosan ismertté, hogy nem nyert kétmilliárdot a lottón. Illetve mégsem nyert. Merthogy néhány órán keresztül úgy hitte, ő ütötte meg a főnyereményt. A nagyobb baj az, hogy Bélával együtt az egész falu így tudta, és ehhez képest keresték fel barátok és ellenségek néhány milliónyi támogatás erejéig. Ki esedezve, ki fenyegetve.


Szlazsánszky Ferenc
Nem jutottak dűlőre

Kávé? - mosolyog rám Orbán Viktor kérdőn a fehér asztal mellett az ezüst termosz tartalmát firtatva. Kávé - mondom neki az igazságnak megfelelően, friss és finom. Állami - feleli még mindig mosolyogva, aztán a tea felé lép. A következő három órában zajló meghallgatás családja állami forrásból történt esetleges gyarapodásával kapcsolatban hasonlóan udvarias hangnemben zajlott. Saját bizottsági szereplését illetően a Fidesz elnöke azt mondta: „Jól elboldogultam.” 


Somorjai László
Máglyára kerültek a Pokol iratai

Megszűnt a „Pokol” az Országos Széchényi Könyvtárban, vagy éppen most kezdődik? A dolgozók által ezzel a névvel illetett, feldolgozatlan irathalmazt - több évtized, vagy akár egy évszázad dokumentumainak nagy részét - ugyanis a könyvtár főigazgatója megsemmisíttette. Ezzel a tettével - egyes vélemények szerint - kimerítette a „kulturális bűncselekmény” fogalmát, más megközelítésben milliárdokért értékesíthető dokumentumokat küldött a zúzdába. A főigazgató azonban úgy látja, hogy csupán „fertőzött, egészségre ártalmas és használhatatlan” másodpéldányokat semmisíttetett meg, amelyre a dolgozók egészségének a védelmében is szükség volt. Hogy melyik állítás az igaz, ennek kiderítésére a Nyilvánosság Klub szakmailag kompetens vizsgálóbizottság felállítását kéri. A könyvtár felett őrködő Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) még csak most tájékozódik arról, mi történt, és a közeljövőben fog nyilatkozni az ügyről.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Gáza ostrom előtt

Ariel Saron a héten ismertette a gázai kivonulás végrehajtására vonatkozó tervét az izraeli parlamentben. A mintegy 8 ezer telepest augusztusban három hét alatt fokozatosan evakuálnák a Gázai övezetből. A nagyszabású akcióhoz 43 ezer katonát és rendőrt állítanak készenlétbe, és 17 tartalékos zászlóaljat mozgósítanak. Az előzetesen tervezettnél is nagyobb katonai készültség egyik oka a kivonulást ellenző mozgalmak erőszakos fellépése. Vannak, akik Izraelben már-már polgárháborús feszültségről beszélnek.  A Hamasz ezt elutasította, mondván, majd a parlamenti választásokon eldől, kikből állhat a palesztin kormány.


Lukács András
A Naprendszer elfoglalása

Különleges Függetlenség Napi tűzijátékkal kedveskedett a NASA július negyedikén hajnalban: ekkor csapódott be ugyanis a Deep Impact űrszonda a Tempel-1 nevű üstökösbe. A mosógép méretű, 372 kilogrammos űrszonda becsapódását a küldetést megvalósító szakembereket is meglepő, látványos robbanás követte, annak ellenére, hogy az üstökös számára az ütközés olyan volt, mintha egy szúnyog ütközne egy Boeing 747-es repülőgéppel. 


Széchey Noémi
Borúra aszály

Az éghajlatváltozás a legsúlyosabb probléma, amivel napjainkban szembe kell néznünk, még a terrorizmusnál is komolyabb fenyegetést jelent - állítja David King, a brit kormány tudományos főtanácsadója. A globális felmelegedés már a közeljövőben világszerte - így Magyarországon is - ijesztő méretű károkat okozhat. A kérdést a világ vezető hatalmainak skóciai csúcstalálkozóján is napirendre tűzték. Jó hír, hogy a politikusok is felkarolják a globális klímaváltozás ügyét, megoldásokat azonban a szakembereknek kell kidolgozniuk - ha tudnak.


Gazdaság

Illényi Zsófia, Samoila Sebastian
A szökőár után a turisták is elszöktek

Már fél éve a december 26-án pusztító szökőárnak, ám azóta is számos tekintetben jelen van a katasztrófa. A több százezres emberáldozatot követelő szökőár több millió árvát, özvegyet hagyott maga mögött. A sokkhatás lassan múlik, de maradt a depresszió, a kilátástalanság, melyek mélyen érintik a térség gazdaságát. A szökőár drasztikusan térdre kényszerítette az idegenforgalmat, mely a délkelet-ázsiai országok egyik legfontosabb gazdasági forrása volt. A cunami sújtotta „speciális” turistaparadicsomok - melyek nem ritkán a gyermekeket is meggyalázó szexipar melegágyai voltak - más helyszíneket keresnek. Az Európához közel eső Marokkó látszik következő célpontnak. 


Kardos Anikó
Új rekorddal ünnepelt a tizenöt éves BÉT

Optimizmus uralkodott a héten a vezető tőzsdéken, amihez hozzájárult az esésbe forduló olajár hatása is. Európában az exportőrök is örülhettek a jelentős eurógyengülésnek, miközben az amerikai piacokon több kedvező makrogazdasági hírt nyugtázhattak örömmel a piacok. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed múlt heti ülésén sorozatban kilencedszer emelt irányadó kamatszintjén, amely most 3,25 százalék lett. Elemzők az idei évben még legalább egy további kamatemelésre számítanak, ami ugyan nem kedvez a részvénybefektetéseknek, a tovább javuló fogyasztói bizalmi index, az új munkanélküliek számának csökkenése, és a mérsékelt bérnövekedési mutató ellensúlyozták a negatív hatást.


Háttér

Lukács Ibolya Anna
London: ötkarika harmadszor

London nyerte el a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogát - jelentette be Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerdán délután. A Szingapúrban ülésező NOB négy körben szavazva döntött a brit főváros pályázatának elfogadásáról, megadva ezzel a lehetőséget, hogy London egyedülálló módon immár harmadik alkalommal lássa vendégül a világ sportolóit.  A londoni Trafalgar téren ezrek törtek ki euforikus örömben, táncoltak és pezsgőt bontottak a hír hallatán.


Számháború a parlamentben

Államháztartási hiány, munkanélküliségi ráta, infláció, reálbérek, hitelbesorolás, lakásépítés, családtámogatás - ezek és még sok hasonló gazdasági szakkifejezés „keringett” a napokban a parlamenti ülésteremben. Az ellenzéki és a kormánypártok vitájának célja éppen azt szolgálta volna, hogy egyezségre jussanak a pártok a gazdaság helyzetének, állapotának megítélésében. Ám a számháború során az adatok mögé bújtatott ellenséges indulatok nem segítettek abban, hogy összeálljon a kép, milyen is a gazdaságunk: kirobbanóan sikeres, vagy töpörödő és leszakadó. 


Varga P. Miklós
Hét lépés

A 100 lépés programja elérte a vidéket. A héten meghirdetett három lépés a mezőgazdasági termelők problémáira ad miniszterelnöki választ. A lépések elvitathatatlan érdeme, hogy több ponton is érintik a mezőgazdaságban kialakult, kormányokon átívelő problémahegyet. 


Csizmadia Ervin
Választások előtt

Messze még 2006, de nagyon is közel a választási kampányok hangulata. Persze jól tudjuk, hogy a mai korszakban szinte permanens kampány zajlik, úgyhogy nem kell különösebben meglepődnünk, ha azt halljuk, hogy a pártok kampánycsapatai újabb és újabb ötletekkel, forgatókönyvekkel állnak elő. Ilyenkor megszaporodnak a mindenféle hamisítványok (vagy annak látszó „tárgyak”). Az elemző elismételhetné az ilyenkor szokásos közhelyeket („de hát uraim, a fontos ügyekkel legyenek szívesek foglalkozni”, vagy „amin Önök vitatkoznak, az egyáltalán nem érdekli az embereket”, s végül „hagyják már abba az értelmetlen sárdobálást”) - de az elemző itt él Magyarországon, továbbá van épp elég külföldi tapasztalata. Nem gondolom tehát, hogy akár nálunk, akár pedig más országokban a politika az úgynevezett „fontos dolgokról” szólna. A politika mindig és mindenütt arról szól, ami éppen foglalkoztatja a politikusokat. Jelen pillanatban például arról, hogy a két nagy párt (de a többi is) hogyan pozícionálja magát a választás előtt nem egészen egy évvel.


Mondovics Napsugár
Újra Bulgária

Megy egy ember a vetés mellett, meglát egy másikat, aki széken ülve kapál. Odaszól neki: Bátyám, maga miért ülve kapál? Mert fekve nem lehet - szól a vicc a sopokról, Bulgária egyik népcsoportjáról. Bár az idegenforgalmi látványosságokat nem így reklámozzák, azért minden bolgárról elmondható, hogy elég laza. Volt szocialista blokk egy kis mediterrán hangulattal vegyítve. 


Hit és értékek

Pelle János
A rögtönzött népirtás

Idén tavasszal emlékezett meg a világ az örmény népirtás kilencvenedik évfordulójáról. A Hetek is foglalkozott a témával, török és örmény nézőpontból egyaránt. (. Hetek, 2005. május 6.) Az egykori genocídium, melyről Adolf Hitler 1939-ben cinikusan azt kérdezte, hogy „Ki emlékszik rá?”, sok tekintetben még ma is felkavarja a kedélyeket. A francia nemzetgyűlésben egy képviselő felvetette, hogy addig ne is tárgyaljanak Törökország csatlakozásáról az Európai Unióhoz, míg nem ismeri el a felelősségét azért, hogy az Oszmán Birodalomban tömegesen gyilkolták az örményeket. 


Hazafi Zsolt
Folyamatos hadiállapot
Interjú Benedek István Gábor íróval

- Nem akartam afféle izgis lektűrt írni, de ha az lett, annak külön örülök. Szerzőtársammal rengeteg jó sztorit gyűjtöttünk össze benne, ezért - legalábbis reményeim szerint - kellemes olvasmány. De én inkább - ha fogalmazhatok így - a háttérre vagyok büszke. Hiszen bemutatjuk az Európában és a világban jelenleg is zajló különös háborút. Ugyanis, bár látszólag úgy tűnik, hogy béke van, folyamatos hadiállapot részesei vagyunk.


Interjú

Sebestyén István
Kergetik Krakust
Interjú Ungváry Krisztián történésszel

A rendelkezésre álló állambiztonsági iratok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az 1980-as években Krakus Péter fedőnéven a III/II-es ügyosztálynak - azaz a kémelhárításnak - jelentő személy azonos Szita Károly kaposvári polgármesterrel - állítja kutatásaira alapozva Ungváry Krisztián történész. A Fidesz nem így látja: az elmúlt hétvégén a párt önkormányzati tagozata újra elnökké választotta Szitát.  A Krakus-dossziéról Ungváry Krisztiánnal beszélgettünk.


Hajdú Sándor
Iskola a határon

Deáky András nyugdíjas iskolaigazgató neve fogalom a Gyimesekben. Munkája és kapcsolatai révén a térség iskolai és turisztikai fejlődése óriási léptekkel halad - olvastam egy útikönyvben, mikor a csángókról először kezdtem el alaposabban információkat gyűjteni.  A könyv szövege ugyan túlzónak tűnhet kissé, de mikor személyesen találkoztunk, már nem találtam annak. 


Külpolitika

Busa Viola
A keletnémet Vaslady

Nemcsak az Európai Unió egészének kell egyfajta válsághelyzettel szembesülnie, hanem az uniót alkotó egyes alapító tagországoknak is. Az alkotmánnyal kapcsolatos francia referendum nyilvánvalóvá tette Chirac elnök belpolitikai kudarcát, és az utóbbi hetekben fontos szövetségese, Gerhard Schröder német kancellár is nehéz kihívásokkal szembesült - olyannyira, hogy a külpolitikai szakértők máris megkezdték pályafutásának temetését. „A kancellár az európai politika élő halottja” - hangzott a brit sajtó végkövetkeztetése az elmúlt napokban. A kancellár kilátásai valóban nem túl rózsásak, és igen kis esélye van rá, hogy Tony Blairhez hasonlóan előrehozott választásokkal hosszabbítsa meg mandátumát.


Mérő Miklós
Irán új forradalmat hirdet

Túszejtő, titkos halálkommandó parancsnoka, sőt a New York Sun című lapnak nyilatkozó egyik iráni emigráns szerint Mahmud Ahmadinezsád alapította a Forradalmi Gárda úgynevezett Jeruzsálem Brigádját is, amely többek között az al-Kaidával is szorosan együttműködött. Az új iráni elnök környezete szerint ezek a vádak az amerikai-cionista médiakampány rágalmai csupán. Bár a brit és a német külügyminiszter is jelezte: nem fogadják el a vádakat, kérdéses, hogy ilyen indítással lehet-e tárgyalópartner a nyugati világ számára az új iráni államfő.


Vagyim Arisztov
Moszkva a fél világ élén

Az orosz médiában a G8- csúcstalálkozójánál - amelytől nem vártak semmi Moszkva szempontjából komoly eredményt - jóval nagyobb helyet kapott, és a politikusok számára is jóval fontosabbnak bizonyult a kilenc ázsiai ország vezetőinek Kazahsztán fővárosában, Asztanában megrendezett találkozója.


Négykeréken

Leomlik a Nagy Fal

Az 1,3 milliárd lakosú Kína erős gazdasági felfutásban van. Már nem ruhaneművel, nem is elektronikai termékekkel készülnek meghódítani a világpiacot, hanem saját gyártású személygépkocsikkal. A hivatalosan még mindig kommunista ország tavaly 5,3 millió eladott autóval leváltotta Németországot a világpiaci harmadik helyéről. 


Király Sándor
Motorizált birkák

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint kívánatos lenne, ha Európában 90 km/órában maximálnák a gépkocsik megengedett legnagyobb haladási sebességét. Az ügynökség szakértői szerint a negyven évvel ezelőtti tempó visszaállítása nagy előrelépés lenne az emberek biztonsága, a környezetvédelem és az energiatakarékosság területén is. Hogy ez a törekvés sikeres lesz-e, afelől erősek a kétségek. 


Humanoidok az autógyártásban

Japánban a második világháború vége óta nem volt olyan alacsony a népszaporulat, mint napjainkban. A Toyota autógyár az ország elöregedése és a munkaerőhiány miatt furcsa takarékossági programra szánta el magát. Humanoidokat, azaz emberformájú robotokat fognak alkalmazni az olyan finomabb műveletek elvégzésére, mint például az ülések vagy az apróbb utastéri elemek beszerelése. A Toyota gyáraiban jelenleg is négyezer ipari robot végez hegesztési és festési munkákat, de ezek a gépek nem hasonlítanak az emberekre. A vállalat egyik vezetője szerint céljuk, hogy a termelési költségeket a kínai szintre szorítsák le.


Három év garancia a Daciákra

A Dacia Logant annyira megbízhatónak tartja a gyártó, hogy az Európai Unió területén értékesített autóira három év vagy 100 ezer km garanciát vállal visszamenőleg is. Ennek némileg ellentmondani látszik a németországi tapasztalat, ahol minden autónak át kell esni egy 15 km/órás törésteszten, hogy meghatározzák a casco biztosítási kategóriáját. A vizsgálatokat az Allianz műszaki központjában végezték el, majd elemezték a sérüléseket és a javítási összeg nagyságát. 


A biztonsági öveket nézik

Júliustól a rendőrség fokozottan ellenőrzi az autóban lévő biztonsági övek és gyermekülések használatát. A hazai autósok kilencven százaléka tudja, hogy a biztonsági öv adott esetben életet menthet, vagy a sérülés súlyosságát csökkenti, ezzel szemben csak a fele használja rendszeresen. Évente ötven és száz közé tehető azok száma, akik ha bekötötték volna a biztonsági övüket, nagy valószínűséggel életben maradtak volna. Sokan csak a légzsákokra bízzák a biztonságukat, pedig azok becsatolt övek nélkül súlyos sérüléseket okozhatnak. Baleset esetén a nem rögzített test ugyanis úgy lendül előre, hogy közben beleütközik a 300 km/óra sebességgel kirobbanó légzsákba.


Valóban népautó a Volkswagen

Idén tavasszal gördült le a wolfsburgi gyártószalagról a százmilliomodik Volkswagen. Európában a VW az első autógyár, amelyik ilyen adattal büszkélkedhet. A történet 1945-ben a „bogár” népautóval kezdődött. A 60-as években nem volt olyan ország a világon, ahol ne lehetett volna találkozni azzal az autóval, amelyikből 8 másodpercenként készült el egy darab a 176 km hosszúságú szalagsoron. Hat évtized alatt hétféle bogárhátút és öt golf változatot szereltek össze a wolfsburgi gyárban, de a sikerhez hozzájárultak a Polo, a Passat és a Transporter modellek is, az újabbak közül pedig a Touran, a Touareg és a Phaeton. 2004-ben a Volkswagen hárommillió járművet szállított ki a világ 150 országába, alkalmazottjai száma mára meghaladja a 133 ezret.


Sport

Uzoni Simon Péter
Beindult a jövés-menés

Javában zajlik a nyári átigazolási idény, ilyenkor a világ futballcsapatai nem a pályán, hanem az irodákban, esetleg kávéházakban mérik össze erejüket egymással. Legtöbbször nem is a játékosok küzdenek, sokkal inkább ügynökeik, illetve a csapatok menedzserei.


Molnár Bence
Williams és Federer triplázott Wimbledonban

Fantasztikus, zseniális, lenyűgöző, csodálatos! Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették a sportlapok Federer Wimbledonban nyújtott játékát. A svájci zseni sorozatban harmadszorra emelhette a magasba a teniszsport legértékesebb trófeáját. Erre a bravúros triplázásra rajta kívül csak Pete Sampras és Björn Borg volt képes az elmúlt hatvan év során.


Silverstone a Renault riválisainak sikerét hozhatja

Az elmúlt hetek izgalmai után egy teljesen sima Renault rajt-cél győzelmet eredményezett a Francia Nagydíj. Az első rajtkockából startoló Fernando Alonso idei ötödik sikere a Renault első győzelme hazai pályán 1983 óta. 


Szabadidő

Holecz Erika
Hűtőház vagy csendes otthon?

Az elmúlt évek nyári rekkenő hőségét és a fülledt időjárást megtapasztalva hazánkban is egyre népszerűbb a lakások, házak klimatizálása. Egyre szélesebb vásárlói réteg számára vált elérhetővé a légkondícionálók alkalmazása. A vásárlás azonban komoly körültekintést igényel, mert nem minden típusú klíma alkalmas mindenhová. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Szaunamánia

Odakint egyébként is nagy a hőség, ám van, akinek ez sem elég. Egy német férfi majdnem öt percen át volt képes elviselni a perzselő 110 Celsius-fokos forróságot, csak hogy megnyerhesse az első nemzeti szaunatűrő versenyt. A nyugat-németországi Lemgóból származó Andreas Kramp egészen pontosan 4 perc 52 másodpercig tűrt, míg versenytársai teljesen „ki nem párologtak” a keleti falucska sistergő szaunájából. Ideje még így is jóval kevesebb, mint a tavalyi, Finnországban, Heinolában rendezett nemzetközi verseny győzteséé, a finn Leo Pusáé, aki majdnem 12 percet töltött a gőzfürdőben. A német verseny szabályai egyébként megegyeznek a nemzetköziével: a résztvevőknek 110 fokos hőségben kell ücsörögniük, míg a kályhát minden harmincadik másodpercben meg kell locsolniuk, hogy még több gőz keletkezzen. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Ha az emberek néha meghallgatnák saját magukat, kevesebbet fecsegnének. 


Spielberg Budapesten forgat

Steven Spielberg amerikai filmrendező és producer megkezdte legújabb filmjének forgatását. A Máltán kezdődött forgatás augusztus elején Magyarországon folytatódik, és New Yorkban fejeződik be. A munka előkészítő része - a statisztaválogatás - már elkezdődött hazánkban, és a tervek szerint előreláthatólag két hétig tart. A Fekete Szeptember arab terrorista szervezet 1972-ben a müncheni olimpia tizenegy izraeli résztvevőjét ölte meg. A hivatalosan cím nélkül, de a szakmában csak Vengeance (magyarul: bosszú) címmel emlegetett produkció arról szól majd, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hogyan kutatta fel és likvidálta azokat a palesztin terroristákat, akik a müncheni olimpián vérfürdőt rendeztek izraeli sportolók között. A film várhatóan 2006 januárjában kerül a magyar mozikba. (UIP)


Intelligens úszószemüveg

Intelligens úszószemüveget fejlesztett ki egy brit mérnök-hallgató. A szerkentyű úszás közben számlálja a hosszakat, és méri az időt, s az úszó ezt folyamatosan látja maga előtt, így a technikájára koncentrálhat - véli a feltaláló. Katie Williams ipari formatervező-hallgató akkor találta ki, hogy hasznos lenne egy számlálós úszószemüveg, amikor úszómester volt egy uszodában. Sok úszó ugyanis karórán vagy faliórán figyeli, hogy egy-egy hosszt mennyi idő alatt úszik le. Ám feltűnt neki, hogy ez megváltoztatja az úszási stílusukat. „Akik karórát hordanak, azok másként mozgatják a bal karjukat, hogy lássák, mennyire gyorsan haladnak, de ez energiapazarlás” - fogalmazott Katie Williams. 


200 éve győzött Nelson

Nagy-Britannia Horatio Nelson admirális tengeri győzelmét ünnepli, hősük leszármazottai azonban úgy látják, hogy a bicentenáriumi ünnepség szervezői inkább arra teszik a hangsúlyt, nehogy megsértsék a történelmi ellenség Franciaországot és Spanyolországot. A világ legnagyobb tengeri szemléjének csúcspontjaként két flotta játssza el a híres 19. századi tengeri csatát. De egyszerűen csak vörös és kék flottának hívják majd a szemben álló feleket, ami heves ellenkezést váltott ki Nelson ük-ük-ükunokájából. „Ezzel bolondot csinálunk magunkból - bizonygatja a hetvenöt éves Anna Tribe. - Úgy gondolom, hogy ez a kék csapat-vörös csapat ötlet meglehetősen balga dolog. Biztos vagyok benne, hogy a franciák és a spanyolok elég felnőttek ahhoz, hogy tisztában legyenek vele, hogy mi nyertük meg azt a csatát” - tette hozzá. 


Hol lehet Pityuka?

Magyarul beszélő törpepapagáj után kutatnak a vermonti Jamaicában. Peetuka [Pityuka] Vermontból szökött meg, és gazdái pénzjutalmat ígértek a megtalálónak. A Channel 3 tévéadó beszámolója szerint Peetuka a múlt héten szökött meg gazdája nyaralójából. A négyéves madár gazdája, Carol Mezofi szerint abban a pillanatban röppent ki, amikor benyitottak a nyaralóba. Mivel a madár Carol édesanyjának, a nyolcvanhat éves Bőhm Annának egyetlen szórakozása volt, Mezofiék pénzjutalmat ajánlottak a megtalálónak. A Channel 3 beszámolója szerint Bőhm néni mindennap órákat beszélt magyarul a madárhoz. (Index)


Óvakodj a méhektől

Judy Byers arra lett figyelmes, hogy az ablaka körül húsz méh kering, és attól tartott, hogy ez nem az összes. Néhány nappal később félelme be is igazolódott. Családjával egy tízezer fős méhrajra bukkantak otthonuk falai között. Mindez egy évvel ezelőtt már megtörtént velük. A segítség az idén azonban gyorsabban érkezett, és hatékonyabbnak is bizonyult. Egy szakember ugyanis egy speciális szívógéppel felszippantotta az összes méhet a kaptárból. Az illető szerint a méhek a nyár folyamán igen aktívak, ugyanis ebben az időszakban gyűjtik be a téli túléléshez szükséges mézet. Ha a rajok túlnépesednek, gyakran két részre válnak, és a kaptár nélkül maradt raj bármilyen kis lyukba is beköltözik. A lényeg, hogy védett helyen legyen. Csak ne a mi otthonunkban! (AP)


Mi van a képen?

4. Budapest Parage 2005