Vissza a tartalomjegyzékhez


A botrány után folytatódik a cirkusz

Bár a gumifüsttől szagos indianapolisi futam után a Nemzetközi Automobil Szövetség és a michelines csapatok továbbra is egymásra mutogatnak, az élet visszatért a megszokott kerékvágásba a száguldó cirkusz világában. Sokan már a hétvégi Francia Nagydíjra készülve teszteléssel töltötték az elmúlt időszakot. 


Előkészületek a Francia Nagydíjon. Ismét nagy szerep juthat az Elfnek, hiszen a hangsúly ismét az üzemanyag-fogyasztáson lesz Fotó: DPPI

Az indianapolisi futamot kihagyó Renault nem túl szép emlékekkel távozott az amerikai kontinensről. Montrealban mindkét autója kiesett, Indianapolisban pedig nem álltak rajthoz. A csapat viszont megkülönböztetett figyelmet fordít hazai versenyére Magny-Coursban. „Számomra a magny-cours-i futam csak egy szokásos verseny. Nem érzek magamon nagyobb nyomást csak azért, mert Franciaországban versenyzünk. A csapat számára ez azonban nagyon különleges alkalom. Sok Renault-rajongó és -támogató, valamint a gyárakból és a csapatból sok ember látogat ki a futamra, így fontos, hogy gyorsak legyünk, és megmutassuk nekik, milyen jó teljesítményt tudunk nyújtani” - nyilatkozta a világbajnokságban vezető Fernando Alonso.
Ismét nagy szerep jut a Renault technikai partnerének, az Elfnek, hiszen a hangsúly a versenyhétvégén ismét az üzemanyag-fogyasztáson lesz. Amennyiben esős lesz a verseny, az azt eredményezheti, hogy az autók sokkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mivel esőben lassabban hajtanak. Ez kihatással lehet a tervezett bokszstratégiára. Az Elf ezúttal is flexibilisebb üzemanyaggal látja el a Renault-t, s ezzel nagyobb teret kap a francia csapat a versenystratégia tervezésekor. Bár kellemes időt jósolnak a Francia Nagydíjra, mégis Franciaországnak ezen a részén az időjárás nagyon hirtelen is megváltozhat.
Az USA Nagydíj abszolút győztese a Bridgestone-abroncsokon versenyző Michael Schumacher és a Ferrari volt. A maranellói csapat Barcelonában tesztelt. „Nagyon elégedett vagyok. Jó úton haladunk. A világbajnoki címért folyó harc egy kicsit nyitottabbá vált, hiszen a Kanadai és az USA Nagydíj bejött nekünk. Ennek ellenére nem szabad túl optimistának lennünk. Nagy az előnye az élen álló Fernando Alonsónak, s az út még hosszú” - nyilatkozta a csonka USA Nagydíj győztese, Michael Schumacher.
Az idei lesz az 55. Francia Nagydíj, miután 1950 óta Magny-Cours mellett hét helyszínen, Reimsben, Rouenban, Clermont-Ferrandban, Le Mans-ban, Le Castelletben és Dijon-Prenois-ban tartották meg a futamot. Franciaországon kívül egyedül az USA-ban rendeztek még Forma-1-es nagydíjat több versenypályán, összesen kilencen. (Forrás: Amber PR)