Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 26. szám, 2005. július 01

Belpolitika

Hajdú Sándor
Ketyegő gabonabomba

„Arany mezők, ezüst folyók” - énekli Bánk bán Erkel Ferenc operájában. A hős vér és a könny ugyan régóta nem áztatja a földet, de a mezőgazdaságból élők nem tudják eldönteni Péter-Pál napján, azaz június 29-én, hogy sírjanak vagy nevessenek-e. Ezen a napon ugyanis - a hagyomány szerint - elkezdődik az aratás. De hiába a jó időjárás, a bő termés, a gazdák gondja az új búzával csak szaporodik. A tavalyi búza még raktáron van, és négymillió tonna gabonatermés várható hozzá az idén. „Nem jó a hét szűk esztendő, de a bő se” - mondja Szabó gazda Mezőhegyes határában, ahol már vágják az árpát. 


Hazafi Zsolt
Erjedt az egész politikai elit?

Közvetve ugyan, de súlyos állítást fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc. Nevezetesen azt, hogy a jobboldalt csak akkor érdekli a törvényesség, ha a politikai ellenfeleik kikészítése a célja. A miniszterelnök ugyanis az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló bizottság ülésén elmondta, hogy az ellenzék által ma vitatott Képviselői Klub működtetési körülményeiről - többek között - tudott Pokorni Zoltán, Áder János és Stumpf István is, a szerződések tartalmára közvetlenül, vagy közvetve rálátásuk volt. E gondolatmenet szerint érthetetlen, hogy ez csak azután lett a jobboldali politikusok számára „érdekes”, miután Gyurcsány politikusi pályára lépett. Talán a hidegháborús erőegyensúly fenntartása végett még aznap az Orbán Viktor vagyongyarapodását „ellenőrző” bizottság is ülésezett. 


Szobota Zoltán
Nem taggyűléseken üzleteltek

További perek várhatók Tokaj ügyben, miután a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilapot. A jogerős ítélet szerint Orbán Viktor mégsem taggyűléseken osztogatta üzleti tanácsait barátainak. 


Életmód

Zsurkán Mariann
A víz veszélyes üzem

A vakáció beköszöntével az emberek zöme vízpartra menekül a hőség elől, rendre figyelmen kívül hagyva az erős napsugárzás ártalmait és a vízben rejlő veszélyforrásokat. Országosan 200-250 vízbefúlás történik egy év alatt Magyarországon. A jelek szerint ennyi áldozattal kell számolnunk évente, mert az arányok hosszú ideje változatlanok. A vízbe fulladások jelentős része strandolásos baleset, amelyek több fegyelmezettséggel megelőzhetőek lennének. 


Középiskolások tervei külföldön

Legszívesebben Angliában, Németországban, az USA-ban és Ausztriában tanulnának tovább a középiskolás diákok a külföldi országok közül, míg munkát leginkább Németországban vállalnának. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos középiskolai kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a középiskolások fele néhány hónapig, negyede néhány évig szeretne tanulmányokat folytatni külföldön. 


Fókusz

Kovács Klára
Ötéves terv

Megszületett végre az év eleje óta ígérgetett adócsökkentési csomag. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a napokban ismertette a koalíció öt évre tervezett adóreformját, mely egyaránt érinti a lakosságot és a vállalkozói réteget. A felvázolt elképzeléseket azonban minden oldalról vita kíséri. A Fidesz képviselői átgondolatlan ígéretsorozatnak titulálták az azokat. Kifogásolják, hogy szűk egy évvel a választások előtt öt évre mer tervezni a kormány. Eközben a gazdasági elemzők az adócsökkentés fedezetének költségvetési biztosítását hiányolják. A vállalkozók, bár több kérésük visszaköszön a tervezetben, úgy vélik, a változások nem segítik elő kellőképpen a versenyképesség javulását. Máris megvan a botránykő: a luxusadót sokan kivitelezhetetlen, populista lózungnak tartják. Az úgynevezett „árkommandó” esetleges bevetése pedig az egész kereskedelmi szakmát megdöbbentette. Előzetes számítások szerint a lakosság, a gyermeket vállaló családok azok, akik nyertesei lehetnek az adócsomagnak. (interjú Veres János pénzügyminiszterrel olvasható)


Kántor Zsolt
Feladata a fejlődés

A korábbi sajtóközlemények szerint Veres János új pénzügyminiszternek fő feladata, hogy elindítsa azokat az államháztartás egész rendszerét érintő strukturális változásokat, amelyek hosszú távon is képesek biztosítani az egészséges gazdasági fejlődéshez, az Európai Unióhoz való felzárkózáshoz, az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges egyensúlyi feltételeket. Ezekről és a köztudatban keringő közgazdasági dilemmákról kérdeztük Veres János pénzügyminisztert.


Gazdaság

Papp Levente, Major Nóra
Robbanásponton

Történelmi csúcsot döntött a New York-i árutőzsdén (NYMEX) a nyersolaj hordónkénti ára, amikor elérte a 60 dollárt. A terrorcselekmények Irakban, Szaúd-Arábiában és Nigériában egyre inkább veszélyeztetik a kitermelést és pánikot keltenek a világpiacon. Az al-Kaida elővette a jól bevált fegyvert, az olajárat, hogy térdre kényszerítse a nyugati civilizációt. Magyarországon mindeközben már 300 forintos benzinárral riogatnak, habár a hét elején beharangozott áfacsökkentések kedvezően hathatnak a jövőben a hazai üzemanyagárakra is. 


Kardos Anikó
Nem örül a piac az adócsökkentésnek

Továbbra is a csúcsokat döngető olajár volt a részvénypiaci hangulat középpontjában, ami azonban vegyes mozgásokat indukált a különböző tőzsdéken. Az amerikai részvénypiacok 1-2 százalék közötti gyengülést mutattak. Távol-Keleten emelkedő árak jellemezték a piacokat, a Nikkei jegyzése 10 hetes csúcson is járt a héten. A frankfurti index annak ellenére esett, hogy az IFO üzletihangulat-jelző indexe öt hónapnyi csökkenés után végre emelkedést mutatott, és erősödött az eurózóna ipari termelési adata is. 


Háttér

Nóvé Réka, Kovács Klára
Nagy tavak, nagy élmények

Véget ért a június. Azoknak, akik még nem döntötték el, hol töltsék el jól megérdemelt szabadságukat, álljon itt néhány belföldi ajánlat, fókuszban Magyarország nagyobb tavaival. Ajánlataink között nemcsak a strandolni vágyók, hanem a vízi sportok szerelmesei, a természetjárók, túrázók és a városlátogatók is egyaránt kedvükre válogathatnak.


Peremiczky Szilvia
A haladó antiszemiták

2002 áprilisában, a nagy dzsenini fantommészárlás során Andrea Koppel, a CNN szőke és pártatlan riporternője egy elegáns Tel Aviv-i szállodában elszólta magát. Először drámai hangon ecsetelte az állítólagos mészárlást (kizárólag palesztin források alapján), anélkül hogy elment volna a helyszínre, majd könnyedén félresöpörte azt a kérdést, hogy vannak-e bizonyítékai. 


Makki Marie-Rose
A fesztiválok ifjúsága és a drog

Az országszerte zajló „összművészeti” programkavalkádok napjaink sajátos élménykultúrájának a részeivé váltak. Az egyik legmarkánsabb vonal a Sziget-jelenség által fémjelzett, a fiatalságot megcélzó nyári fesztiváldömping. Ahol a közönséget egy az átlagnál tehetősebb, középosztályosodó, zömében gimnazista vagy főiskolás, egyetemista diákság alkotja. A fiatalok körében a komoly kihívásokkal járó, korai önállósodás mind szervesebb része ma a drog: a mind intenzívebbé váló teljesítménykényszerben megnövekszik a különféle feszültségoldó technikák jelenősége.


Hit és értékek

Lukács András
Hatvan éve elnökök barátja Billy Graham
Búcsúzik Amerika pásztora

Telt ház előtt tartotta múlt hétvégén utolsó ébredési összejövetelét Billy Graham a New York-i Madison Square Gardenben. Három nap alatt összesen 230 ezer ember hallhatta a 86 éves evangélistát, aki az elmúlt hat évtizedben 185 országban, 210 millió ember előtt hirdette az evangéliumot. Bár az eseményt megelőző sajtótájékoztatón maga Billy Graham jelentette be, hogy az Egyesült Államokban valószínűleg ez lesz az utolsó hasonló jellegű összejövetel, amelyen prédikálni fog, a hatalmas tömeget és az érdeklődést látva kijelentette, hogy nem mondja azt, hogy soha.


Hajdu Sándor
Ki az igazi tettes?

Négy apáca vállalta a felelősséget azért a bűncselekményért, amelynek során a moldvai Szentháromság kolostorban „ördögűzés” címén keresztre feszítették és halálra kínozták egyik társnőjüket - derült ki az eset körülményeit felderítő ügyészi vizsgálat hétfőn közzétett előzetes eredményeiből. Románia- szerte azonban sokan azt hiszik: maga az ördög ölte meg a román apácát.


Interjú

Morvay Péter
Európa utat vesztett

„Minden válságban ott van egy lehetőség” - ezzel a mondattal köszöntötte Tony Blair brit miniszterelnök az Európai Parlament küldötteit. A biztatásra szükség is lehet, hiszen Nagy-Britannia július 1-jén átveszi Luxemburgtól az Európai Unió soros elnöki tisztét. Aligha kétséges, hogy Tony Blair minden elődjénél nehezebb helyzetben veszi kézbe az unió kormányrúdját. Két vesztes népszavazás után a múlt héten az uniós költségvetés terve is elbukott. Mit akar, és mit tud tenni Nagy-Britannia a következő hat hónapban Európában, és hogyan látják Londonból Magyarországot - erről kérdeztük John Nichols brit nagykövetet.


Tihanyi Péter
Arizona, szívószál, vastaps

2005. május végén, az arizonai Phoenixben rendezték meg a világ fiatal tudósainak versenyét. Ezernégyszáznegyvennégyen mérték össze tehetségüket. Egy húszéves magyar fiatalembernek ötezer ember tapsolt állva - köztük Nobel-díjasok és számítástechnikai zsenik -, miután átvette az összes első díjat a „Leonar3Do” nevű találmányáért. A fiatalembert Rátai Dánielnek hívják.


Szlazsánszky Ferenc
Vége a pénzesőnek

- Igen, de ők nem cáfolták a jegyzőkönyvek tartalmát, csak azt állították, hogy mivel nem volt taggyűlés, jegyzőkönyv sem készülhetett. A másodfokú bíróság arra hivatkozott, amit nem láttam, és nem hallottam. Amit viszont láttam és hallottam, azt nem tartották elegendőnek, de nem is vonták kétségbe.


Külpolitika

Tarik Demirkan
Törököt fogott az unió

„Úgy tűnik, Törökország uniós reményének el kell halnia, és ez a halál valószínűleg lassú lesz, hiszen a jelen körülmények között egyetlen politikus sem meri ezt kijelenteni, mert senki sem akarja, hogy a »merénylő« jelzővel illessék.” A találó idézet a The Times egyik cikkéből származik, amely a Törökország körüli vitákat és az ország uniós csatlakozásának jövőjét elemzi. 


Mérő Miklós
Kitől félnek Európában?

Az Európai Bizottság a jövő héten hagyja jóvá a Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások kereteit rögzítő tervezetét - jelentette be az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője az elmúlt hét péntekén Brüsszelben. Ezzel a bizottság egyebek közt bizonyítani kívánja, hogy az EU - mint azt az egy héttel korábbi állam- és kormányfői találkozó zárónyilatkozatának feltűnően rövid, kétmondatos bővítési paragrafusa rögzíti - eddigi bővítési vállalásait betartja, annak ellenére, hogy több uniós vezető sugallta a további szélesítési folyamat tempójának újragondolását.


Hetek-összeállítás
Irán: előre a múltba

Váratlan győzelem született az iráni elnökválasztás második fordulójában. A várakozásokkal ellentétben nem a legesélyesebbnek tartott veterán Akbar Hasemi Rafszandzsani került ki győztesként, hanem a legtöbb elemző által említésre is alig-alig méltatott Mahmud Ahmadinezsád, Teherán polgármestere. 


Hechs László
Visszaszámlálás golyózáporban

Már csak két hónap maradt a gázai kivonulás végrehajtásáig. Bár a negatív előjelek egyre-másra szaporodnak, Ariel Saron kormányfő - úgy tűnik - eltökélt: a tervet minden körülmények között végrehajtja. A nemzetközi közösség az intő jelek ellenére könnyelműen abban bízik, hogy Izrael gázai visszavonulása és a zsidó települések felszámolása lökést adhat a békemenetrend megvalósítása felé. 


Sport

Varga József
Glazer megosztotta az MU szurkolóit

Újabb sikeres manőverével Malcolm Glazer amerikai milliárdos megszerezte az abszolút ellenőrzést az Old Traffordon. A Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is tulajdonló üzletember sajtóközleményben jelentette be, hogy az angol bajnokság harmadik helyén végző Manchester United részvényeinek 98 százaléka immáron az övé, így a maradék 2 százaléknyi értékpapírtól most már kötelesek megválni tulajdonosaik.


A botrány után folytatódik a cirkusz

Bár a gumifüsttől szagos indianapolisi futam után a Nemzetközi Automobil Szövetség és a michelines csapatok továbbra is egymásra mutogatnak, az élet visszatért a megszokott kerékvágásba a száguldó cirkusz világában. Sokan már a hétvégi Francia Nagydíjra készülve teszteléssel töltötték az elmúlt időszakot. 


Uzoni Simon Péter
Visszafoglalta trónját a San Antonio Spurs

1994 óta most először húzódott el hét mérkőzésig az NBA döntője. Az elmúlt két év bajnokcsapatainak csatározásán a San Antonio Spursnek sikerült visszaszereznie trónját a Detroit Pistons csapatától. 


Szabadidő

Mód Júlia
A levegő ékszerei

Ez már az ötödik év, hogy az állatkertbe látogatók nyáron megcsodálhatják a Lepkekertet, de idén a Pálmaház melletti, háló kerítette lepkebirodalom mind fajta-, mind egyedszámában felülmúlja az előző éveket. A szemet gyönyörködtető trópusi - dél-amerikai, afrikai, dél-kelet-ázsiai - lepkék több mint ötven fajba tartoznak, és a meleg nyári hónapok alatt közel hétszáz példányuk él itt. A Lepkekert kialakítása lehetővé teszi, hogy a látogatók közvetlenül a lepkék között sétálhassanak. 


Űrséta az Árkádban

Nem csak a nyári kiárusítások és a légkondicionált körülmények miatt érdemes ellátogatni a fővárosi Árkád Üzletközpontba: július 10-éig látható ugyanis a Kalandos világűr című utazókiállítás, amely 2003 óta járja Németország nagyvárosait. A nagyszabású tárlat három téma köré szerveződik, nevezetesen: az űrutazás története és jövője, az élet a világűrben és a Hold meghódítása.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Kalandor nagypapa

A magánytól való félelemre hivatkozva családot kereső öregúr ugyanis borsos fogászati számlát hátrahagyva lépett meg választott rokonaitól. A több mint félmilliós tartozásra utóbb két csekket postázott, melyekről azonban kiderült, hogy ezeket az őt újonnan befogadó családtól csente el. A kalandorlelkű nagypapa, aki azelőtt klasszika filológiát tanított, az „unokák” számára csalódás volt, mert nem igazán mutatott érdeklődést a család élete iránt. A sztori nemcsak a rendőrség figyelmét keltette fel, amely nagy erőkkel kezdte meg a férfi felkutatását, hanem egy filmrendezőét is, aki a történet megfilmesítését tervezi. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Mindenhol jó, de legolcsóbb otthon.  (graffity)


Leopárd á la puszta kéz

Daniel M’Mburugu, a hetvenhárom éves kenyai nagypapa éppen krumpli- és babültetvényeit gondozta a Kenya-hegy közelében lévő mezőgazdasági területen, amikor a magas fűből egy leopárd rontott elő. Bár M’Mburugu kezében ott volt a machetéje, eldobta, hogy benyomhassa az öklét a ráugró leopárd fogai közt a szájába. „Vérfagyasztó üvöltéssel tört rám, még a madarak is elhallgattak - mesélte a helyi Standard napilapnak a támadást.


A házas férfiak keresete

A brit Társadalmi- és Gazdasági Kutatóintézet (ISER) szerdán egy érdekes kutatás eredményeit tette közzé.  A szakemberek azt vizsgálták, van-e nagyságbeli eltérés a házas és a nőtlen férfiak keresete között. A felmérés egyértelműen azt látszik bizonyítani, hogy a nős férfiak mindaddig többet keresnek a nőtlen embereknél, amíg a feleségük otthon marad, és a háztartás vezetésével foglalkozik. A felmérést végzők úgy találták, hogy az a családos ember, akinek a felesége nem dolgozik, hanem elsősorban az otthoni főzésért, takarításért felel, három százalékkal többet keres, mint egy egyedülálló férfi.


Élete első járgányát verték szét

Hidraulikus vágókkal felszerelkezve estek neki gyakorlatozó tűzoltók egy közeli szeméttelep mellett parkoló autónak Bonn közelében. A kidobott roncsnak vélt jármű azonban - amint az a feldarabolás után kiderült - egy tinédzser szeme fénye, jogosítvány utáni első járgánya volt. A tizenkilenc éves kárvallott elmondása szerint a kocsit egyetlenegyszer sem vezette még, mert mindezidáig a műszaki vizsga papírjait intézte. A műszakinak ezennel annyi. (Ananova)


Káposzta a fejen nincs jó helyen

Nyár van, hőség. Melegen süt le a nap Dél-Koreára is, ahol egy baseballjátékost attól kellett eltiltani, hogy fagyott káposztalevéllel a sapkája alatt védekezzen a forróság ellen. A Koreai Baseball Szervezet (Korea Baseball Organization - KBO) azután intézkedett a Doosan Bears dobója, Park Myung-hwan ellen, miután annak sapkája egy múlt heti játék során többször is leesett, s így fény derült titkos hűsítő módszerére. 


Csalánevő bajnokság

Embert próbáló versenyre került sor a napokban a délnyugat-angliai Marshwoodban. A kisváros Palackhoz címzett vendéglője immáron kilencedik alkalommal ad otthont a rövid, ám annál színesebb történelemre visszatekintő Csalánevő Világbajnokságnak. Húsz évvel ezelőtt két farmer összevitatkozott, melyikük silójában nő magasabbra a csalán. A vendéglő tulajdonosa a parázs vitát csitítandó házi versenyt írt ki, ahová a környék többi gazdája is nevezhetett.


Mi van a képen?

3. Vízijármű-kölcsönzés az easyJetnél