Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Glazer bevette az Old Traffordot

Malcolm Glazer folytatta a Manchester United bekebelezését oly módon, mint azt az egész tranzakció megkezdése előtt megálmodta. Nem titkolt szándéka ugyanis a klub teljes magánkézbe vétele. A Glazer család teljes dominanciájához már csak a részvények 2,7 százaléka szükségeltetik. 


Malcolm Glazer. Családi vállalkozást csinált az MU-ból Fotó: Reuters

A szappanoperába illő hercehurca a klubot illetően nemhogy megszűnni, hanem bonyolódni látszik. A történet (a szurkolók által negatívnak tartott) főhőse, Glazer és családja már akkor is irdatlan mennyiségű szitkozódást állt ki, amíg csak a terve volt közismert, de amióta a szavait tettek váltották föl, azóta a United szurkolói őt tekintik a legnemkívánatosabb személynek szerte a világon. Transzparenseiken a pokolba kívánják a litván származású üzletembert. Minden hasonló reakció ellenére Glazer eltökéltségéről az új tulajdonosi felosztás tanúskodik, ugyanis immáron a részvények 97,3 százalékának a teljes jogú tulajdonosa. Az elkövetkező napok adnak majd arra választ, hogy vajon képes-e a feldühödött szurkolótábortól megkaparintani a fennmaradó részvényeket, és ezzel megcáfolni azt az elképzelést, miszerint a United a szurkolóké.
A kisrészvényesek létrehoztak egy érdekvédelmi csoportosulást Shareholders United (Részvénytulajdonosok Egyesülése) néven, melynek feltett szándéka, hogy több részvényt már ne kaparinthasson meg Glazer. A brit törvények szerint ugyanis, aki egy részvénytársaságban az értékpapírok 97,6 százalékát birtokolja, annak az egész vállalat a legitim tulajdonába kerül. Ha ezt sikerülne elérnie, onnantól akár kötelezhetné is a „kisbirtokosokat” a részvényeik eladására. Számokra lefordítva az egész ügyet, ahhoz, hogy valaki az MU birtokosa lehessen, 258110791 darab részvény szükséges. Malcolm cége, a Red Football közleménye szerint, amely a felvásárlási projekt miatt lett életre keltve, ők már 257906287 részvényt birtokolnak. Vélhetően azt a maradék 204504 részvényt nem lesz könnyű megszereznie a foggal-körömmel védő kistulajdonosoktól. Glazer, hogy terve sikerüljön, jelentős mértékben megnövelte a részvények felvásárlási árát. 3,09 fontot kínál darabonként, és még határidőt is megszabott. Az ultimátum június 27-éig szól, de ha addig nem jár sikerrel, többségi tulajdonosként kénye-kedve szerint kitolhatja a határidőt.
Ha minden a Glazer által előre megálmodott forgatókönyv szerint alakul, akkor bizony lehetséges, hogy jogos a rendszeresen a helyszínen szurkoló szimpatizánsok aggodalma. Az utóbbi napokban ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az új tulajdonos 54 százalékos jegyáremelést fontolgat. Tízszázaléknyit már emelkedtek az árak a tavalyi viszonyokhoz képest. Egyes szurkolói körök szerint ez máris elfogadhatatlan, mivel átszámítva átlagosan 12 ezer forintba kerülnek a jegyek az Old Traffordra. Egy esetleges jegyárrobbanás tehát kísértetiesen hasonlítana ahhoz, amit Glazer a szintén tulajdonát képező tojásfocis Tampa Bay Buccaneers megszerzésekor végrehajtott.
Hogy Glazer hosszúra tervezi manchesteri regnálását, azt az bizonyítja a legjobban, hogy az igazgatóság eddigi elnökének, Sir Roy Gardnernek és a két igazgatónak, Jim O’Neillnek és Jim Muchnak a lemondása után a vezetőségbe az őt mindenben támogató fiait ültette. 
A legelkeseredettebb szurkolók a történtek hatására új klubot alapítottak, melynek neve FC United of Manchester. A csapat nevezését már el is fogadták az Északnyugati Megyei Bajnokság másodosztályába. Játékos és edző híján még nincs meg a csapat magja, de a vezetőség valószínűleg a szurkolói csoportok vezetőiből tevődik össze. Ebben a bajnokságban az átlagos nézőszám a százat közelíti meg, de több mint háromezer ember jelezte, hogy elkötelezett híve lesz a leendő csapatnak. 
Lapzártakor:
Malcolm Glazer kivonta a londoni értéktőzsdéről a Manchester részvényeit jelentette az AP amerikai hírügynökség a brit fővárosból. A United tizennégy évig volt jelen a börzén. A londoni tőzsde megerősítette, hogy a lépés megtörtént. Ezzel a Manchester United Malcolm Glazer zártkörű családi részvénytársasága lett.