Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 25. szám, 2005. június 24

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Sebestyén kálváriája

Egy tizenegy éves kisfiú, egy kétségbeesett anya, jogaihoz ragaszkodó apa, bírósági végrehajtók, rendőrök, élőlánccal fenyegetőző jogvédők, pszichológusok, a pszichiátriára odatelefonáló miniszter és újságírók hada. Ez dióhéjban az egész országot megmozgató Zombori Sebestyén, németesen Zombori Sebastian kiadatási ügye. 


Per és vizsgálat az érettségi miatt

Bírósághoz fordul a Fidesz az érettségivel és a felvételivel összefüggő adatok eltitkolása miatt. Az ellenzék szerint a minisztérium a szülők kérése ellenére titkolja, hogy hány korábban érettségizett, idén emelt szintű vizsgát tevő diák felvételizik egy-egy egyetemi, főiskolai szakra. A minisztérium szerint a kért adatok nyilvánosak. Eközben a miniszterelnök felkérte a Központi Ellenőrzési Hivatalt, hogy egy hónapon belül vizsgálja meg, igényel-e valamilyen korrekciót az érettségi vizsgák előkészítése, illetve lebonyolítása.


Sebestyén István
Melegjogi munkacsoport az SZDSZ-ben

Melegjogi Munkacsoportot hozott létre az SZDSZ Új Generációja. Az új szabaddemokrata testület a homoszexuálisok jogainak védelme, illetve kiterjesztése érdekében jött létre, és az őket ért diszkrimináció ellen is küzdeni kíván. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint ugyanakkor a szabaddemokraták többletjogokat adnának a melegeknek, és életmódjukat igyekeznek propagálni - szavazataikért cserébe. 


Munkatársunktól
Alvilág és a show

Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a Való Világ című valóságshow egykori „keményfiúját”, Segalt. A rendőrök ötvenezer ecstasy tablettát és fél kiló kokaint találtak abban a két autóban, amelyek egyikében ő is ült. Az egykori valóságshow-szereplők közül nem Segal az első, aki meglehetősen dicstelen tettel hívta fel magára ismét a média figyelmét.


Nem indult a 21-es busz

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese megerősítette azt az információt, amely szerint a rendőrség kizárta, hogy baleset következtében szúrt volna át karddal egy 15 éves roma fiút május 8-án a Moszkva téren a buszon egy 17 éves fiú.


Életmód

Holecz Erika
Falusi turizmus: nihil helyett idill

A rendszerváltás óta újraéledt a falusi turizmus, mely utoljára a háború előtt élte nálunk virágkorát. A falusi vendégfogadás több, mint „zimmer frei”, a vendégek szabadidő-eltöltési szükségleteinek széles körű kielégítését hivatott szolgálni. Támogatása az unióban a vidékfejlesztés egyik alappillérének számít. Lássunk némi ízelítőt a hazai sajátságok és lehetőségek közül.


Szubotics Mariann, Hetesi Noémi
Kalandvilág a Zselicben

Kaposvártól 11 kilométerre a Csörge-patak mellett, a festői szépségű szelíd lankák vonulata között található a Katica-tanya, körülötte pedig a somogyi erdőség árasztja magából a nyár illatát. „Ahová a madár is pihenni jár” - olvasható a bejáratnál elhelyezett táblán. És valóban, madarak éneke, különféle állatok hangja és jókedvű gyerekzsivaly köszönti az ideérkezőket, a levegőben kürtőskalács illata száll.


Fókusz

Busa Viola, Széchey Noémi
Egység helyett kétség

Kudarccal végződött múlt hét végén az Európai Unió állam- és kormányfőinek legutóbbi tanácskozása, miután nem sikerült megegyezésre jutni a következő, 2007-2013-as időszakra vonatkozó költségvetéssel kapcsolatban. A konszenzus hiányának hátterében azonban alapvetően nem számok állnak, hanem sokkal mélyebb, ideológiai okok húzódnak meg: a szabadpiaci Európa, illetve a szociálisan érzékeny Európa eszméi kerültek újra szembe egymással. Az egyre mélyülő európai válságra azonban egyelőre nem sikerült politikai megoldást találni. A sikertelen csúcs után természetesen megkezdődött a két tábor között az egymásra mutogatás és a „mosakodás”, vagyis annak meghatározása, hogy tulajdonképpen melyik ország a továbblépés legfőbb kerékkötője.


Gazdaság

Hetek-MTI
Emelkednek is és csökkennek is a gyógyszerárak

Új gyógyszer-finanszírozási rendszert vezet be a kormány július 1-jétől. Az úgynevezett generikus program részeként fixesítik a gyógyszerek után járó állami támogatást. A változás mintegy 1900 termékre terjed ki, és az 1200 termék vonatkozásában térítési díj emelkedést, 200 termék esetében csökkenést jelent, míg közel 500 készítmény ára változatlan marad. Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint 1200 termék 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a 100 forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan 500 forint növekedést tapasztalhatnak a betegek. 


Varga P. Miklós
Újra ketyeg a búzabomba

Az idei gabonatermést átlagosnak, vagy annál egy kicsit jobbnak mondják a szakértők. Azonban a tavalyi előzmények után az idén megint zavarok várhatók a hazai gabonapiacon. EU-tagságunk első évében a termelők többsége a várva várt aranytojást tojó tyúkot kereste az unió által működtetett gabona intervenciós rendszerben. 


Kalmár Erika
Támogatott honlapok

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mikro- és kisvállalkozások számára hirdetett pályázatot, mellyel a cégek interneten való megjelenését, honlapkészítését kívánja támogatni. A pályázat keretében a honlap kialakítási költségeinek 40 százalékát támogatja az állam, de maximum 300 ezer forint támogatás nyerhető el a 250 millió forintos keretből. Ez a támogatási konstrukció az elmúlt évi pályázat folytatásának tekinthető. Tavaly 749 pályázó összesen 200 millió forint támogatásban részesült.


Kovács Klára
Kinyílt a gazdagok marka

Példa nélküli összefogásról tettek tanúságot a világ legfejlettebb országainak vezetői a napokban. A G8 nevű tömörülés legutóbbi, júniusi ülésén a hét leggazdagabb ország plusz Oroszország úgy döntött, elengedik a világ legszegényebb államainak az adósságát. Ez leginkább Afrika számára jelent örömhírt, hiszen az első körben érintett 18 ország közül 14 a fekete kontinensen található.


Kardos Anikó
Csúcson az olajár – nem lankad az optimizmus

Minden negatív hír ellenére optimizmus uralkodott a részvénypiacokon világszerte. Sem az EU-csúcs teljes kudarca, sem az olajár rekordmagasba szárnyalása, sem a soha nem látott mértékűre duzzadt amerikai folyómérleghiány nem tántoríthatta el a befektetőket vételi szándékuktól. Akadtak persze pozitív adatok is: a Michigan fogyasztói bizalmi index idén először mozdult felfelé, az unióban pedig az ipari termelés mutatott nem várt növekedést. A svájci jegybank nem változtatott irányadó kamatszintjén, és hosszú idő óta először fordul elő, hogy az Európai Központi Bank esetleges kamatcsökkentéséről cikkeznek az újságírók. 


Háttér

Morvay Péter
Vízumügyekben rugalmasak vagyunk
– ígéri Philip J. Skotte, az Amerikai Nagykövetség főkonzulja

A nyári utazási szezon elején ismét sokan terveznek utazást az Amerikai Egyesült Államokba. Az, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lett, nem változtatott a tényen: vízumot kell kérnünk, ha New Yorkban, Floridában vagy a Nyugati parton szeretnénk eltölteni hosszabb-rövidebb időt. Az amerikai vízum nem olcsó, a kérelmezőnek húszezer forintot kell előre befizetnie, majd egy emeltdíjas számon időpontot kérni a nagykövetségre. Mindez még nem jelent garanciát arra, hogy a vízumot meg is kapjuk, arról ugyanis a nagykövetség munkatársai döntenek, sőt egyes esetekben washingtoni jóváhagyásra is szükség van a belépést jelentő matricához. Mi alapján döntenek, ki jogosult és ki nem, mikor nem is érdemes próbálkozni - ezeket próbáltuk megtudni az Amerikai Nagykövetség főkonzuljától, Philip J. Skotte-tól.


Munkatársunktól
Hazai pálya

A június elején megkezdődött és novemberig tartó felújítási munkálatok során félmillió négyzetméter útfelület újul meg a fővárosban. Ezenkívül folytatódik a 2-es metró felújítása, valamint megújul a szentendrei HÉV is. Az ellenzéki politikusok rosszul szervezettnek és ötletszerűnek tartják a felújítási rohamot. 


Makki Marie-Rose
Kelet-Európai Unió, a szexparadicsom

Folyamatosan növekszik a Közép-Kelet-Európából az EU-ba irányuló emberkereskedelem, főként a gyermekeké, amiben Magyarország földrajzi fekvésénél és megfelelő „hagyományainál” fogva kulcsszerepet játszik. Erre való tekintettel újabb felvilágosító kampány indul régiónkban az olasz kormány és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szervezésében a prostitúciós célú emberkereskedelem visszaszorítására, az időzítés összefügg a nyári idénymunka-szezon beálltával is.


Takács Kinga
Kómában a drogpolitika

Drogok és emberek. Múlt, jelen, jövő címmel a héten jelent meg Bayer István gyógyszerészprofesszor átfogó kötete a drogokról a Focus Kiadó gondozásában. Ebből az alkalomból kérdeztük őt drogpolitikáról, a szerhasználat jövőjéről.


Hit és értékek

Bohács Krisztina
Tart még a II. világháború?

Egyes iszlám szélsőséges csoportok nyílt vallási köntösben jelentkező terrorizmusa zavarba ejti a nyugati gondolkodókat. Sokan ugyanis azért ódzkodnak ezen szervezetek nyílt megbélyegzésétől, mivel attól tartanak, hogy ezzel elkerülhetetlenül együtt jár az iszlám hit és kultúra fölötti kíméletlen ítéletalkotás. Hogy ez mennyire nincs így, azt az iszlám kultúrák története nagyon szemléletesen alátámasztja. Sőt Bernard Lewis, az iszlám nemzetközi hírű szaktekintélye egyenesen azt állítja, hogy az iszlám radikalizálódásához és ámokfutásához nincs köze a hagyományos iszlám kultúrának, annak hátterében sokkal inkább az európai nácizmus vallási köntösben való továbbélése áll. 


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Vegyesbolt vagy köztársaság - Interjú Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel

- Az MSZP-t az összes választópolgár negyede, a legnagyobb riválist valamelyest kevesebb, mint a harmada támogatja. Ha a koalíció és a Fidesz viszonyát nézzük, ott 3-5 százalékos a különbség, körülbelül 3-400 ezer ember. Ez a választások előtt egy évvel figyelmeztető, de önmagában nem perdöntő adat. A kérdésre adott válasz pedig az, hogy az ország hangulata ma elbizonytalanítóbb, mint a valóságos helyzet. Nekem a legnagyobb fejfájást egyébként manapság éppen ez okozza. Miközben ugyanis azt látom, hogy minden mért mutató szerint alapvetően jó irányba megy a gazdaság, óvatosan kezeljük a kockázatokat, tisztességes a növekedés, nőnek a bérek, alacsony az infláció, egy nagyon erőteljes válságpropaganda működik. Ennek képviseletében rámenősebb, gátlástalanabb az ellenzék retorikája, mint a mi viszonylag racionális magyarázatunk. 


Mérő Miklós
Mindennapi fegyverarzenál

Amikor az első, az 1987-es palesztin intifáda kitörését követő években a világ meggyőződött arról, hogy a palesztin függetlenségi mozgalom megfékezhetetlenné vált, hogy az izraeli katonák ellen eleinte használt köveket a bombák, a Jeruzsálemben és Tel-Avivban mindennapossá vált autóbusz-, étterem-, vagy iskolarobbantások váltották fel, s ellenreakcióként már nem gumilövedékeket, hanem valódi puskagolyókat használtak az izraeli biztonsági erők az ön- és közvédelemre, az Európai Közösség elhatározta, hogy egységes külpolitikát dolgoz ki a helyzet rendezésére. Tette ezt azért is, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok Izrael-párti hegemóniáját a térségben, és azért, hogy növelje szimpátiáját és egyben befolyását a Közel-Keleten.


Hajdú Sándor
Küzdelem a belső hajtóerővel

Erdélyről mindenkinek van véleménye, amelyet jórészt az újságokból, a híradókból alkotunk. Vannak vidékei, amelyek még a tizenkilencedik századot idézik, és vannak, amelyek fejlődése messze meghaladja az anyaországét. Nyomor és szegénység az egyik, hihetetlen gazdagság és multimilliomosok a másik oldalon. Erdély második legsikeresebb fiatal vállalkozója Kurkó János György, aki közel négymilliárd forintos vagyonával Románia leggazdagabb emberei közé tartozik. „Azt, hogy milyen gazdag vagyok, már nemigen számolom. Egyszerűen nem tudom, hogy mennyi pénzem van. Sokkal inkább izgat a szemétkérdés, meg a természetvédelem, a környezetvédelem” - mondja az új erdélyi generáció harmincnégy éves képviselője. 


Külpolitika

Benke László
Benedek Európája

A héten Benedek Európája: Kultúrák válsága címmel megjelent Joseph Ratzinger pápaként kiadott legelső könyve. A tanulmányokat a szerző még a Hittani Kongregáció elnökeként fogalmazta meg, a kiadás időzítése viszont - a könyvet egyfajta pápai programbeszédként fogadó hírügynökségi elemzők szerint - nem esetleges. 


Lukács András
Digitális kiszolgáltatottság

14 millió hitelkártya adatait sikerült ellopnia egy eddig ismeretlen tettesnek május 22-én. A legjobban érintett MasterCard International társaság bejelentése szerint a hitelkártyák adatai közül „csak” hatvannyolcezer esetében áll fenn komolyan az a veszély, hogy csalásra használják fel. Az eset a legsúlyosabb abban a digitális malőrsorozatban, amelynek során az utóbbi hónapokban több millió személy digitális adatai kerültek illetéktelen kezekbe. 


Hechs László
Feszült várakozás Gázában

A gázai kivonulás végrehajtásáig már csak két hónap maradt hátra, a kérdőjelek azonban sokasodnak. Ariel Saron aggodalma már nemcsak arra vonatkozik, mi lesz Gáza után, a kormányfő már abban sem biztos, hogy a települések felszámolása és a hadsereg kivonása fegyveres incidens nélkül zajlik le.


Morvay Péter
Egy út tanulságai

Négynapos látogatást tett Izraelben Orbán Viktor. A Fidesz elnökét Szilvan Salom külügyminiszter hívta meg. A jeruzsálemi kormány invitálása nem csak a magyar parlamenti ellenzék vezetőjének szólt. Orbánt, mint az Európai Néppárt alelnökét uniós politikusként is igyekeztek vendéglátói meggyőzni arról, hogy Magyarország Brüsszelen keresztül is támogassa Izraelnek a biztonságos létfeltételek megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.


Sport

Hetek-hírösszefoglaló
A gumiháború sebeitől vérzik a Forma–1

Az Indianapolisban megrendezett USA Nagydíj egy színjátékkal is felért. A Michelin abroncsokon futó autók ugyanis a felvezető kör után elhagyták a pályát, így a hat rajthoz álló, Bridgestone abroncsokkal versenyző autó már a startnál biztos pontszerző helyről vágott neki a 73 körös futamnak.


Gazsó József
Glazer bevette az Old Traffordot

Malcolm Glazer folytatta a Manchester United bekebelezését oly módon, mint azt az egész tranzakció megkezdése előtt megálmodta. Nem titkolt szándéka ugyanis a klub teljes magánkézbe vétele. A Glazer család teljes dominanciájához már csak a részvények 2,7 százaléka szükségeltetik. 


Szabadidő

Kántor Zsolt
Szezonvég a könyveknél

Bár a kimutatások szerint nyáron többet olvasnak a magyarok, mint télen, a könyvpiac a legmelegebb időkben pang, az uborkaszezon jó lehetőséget kínál viszont arra, hogy mérleget készítsenek a terjesztők, kereskedők, kiadók és maguk a szerzők is. Mi volt a trend, mi fogyott és mi nem? Ha volt kirobbanó siker, mi volt a titka? 


A környezet az első

A Fészekrakó Program megjelenése minden ellenkező híreszteléssel szemben eredményesnek bizonyult. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet az elmúlt napokban készíttetett a budapesti Paskál Park Rt. Az értékesítési statisztikákból kiderül, hogy a jelentkezők többsége a Fészekrakó alapján kéri a hitelfelvételi lehetőséget. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Papjelöltek a kocsmából

A módszert a papok egyre csökkenő számának feljavítására vetették be a szigetországban. Az elmúlt tizenöt évben Westminsterben mintegy harminc százalékkal csökkent a lelkipásztorok száma. Előrejelzések szerint a következő tíz évben újabb húsz százalékos esés várható. Számos egyházközségnek nincs is állandó vezetője. (AFP)


DUMA PLÁZA

A sátorozás a természet módszere arra, hogy reklámozza a szállodaipart.  (Dave Barry)


Adj helyet magad mellett

Tudományos részletességgel foglalkozik egy újonnan megjelent kézikönyv azzal, hogyan szerezzen magának ülőhelyet az ingázó az örökké zsúfolt tokiói metrón. A száznyolcvanöt oldalas, diagramokkal, példákkal, tanácsokkal fűszerezett művet a zord valóság hívta életre. A dugig tömött járatokon olykor levegőt is alig lehet venni, egyes állomásokon speciális tolóemberek tuszkolják be a népet a kocsikba. A környékről a fővárosba bejáró dolgozók számára a napi átlag 68 perces ingázás többnyire az ülőhelyekért vívott harc jegyében telik el, fontos tehát a jó helyzetfelismerő képesség, a gyors reakció.


Homokból szobrok

A múlt hét végén immáron 39. alkalommal rendezték meg a homokvár- és homokszobor-építő versenyt a kaliforniai Robert W. Crown Memorial State Beachen. A résztvevők idén is több kategóriában nevezhettek: alkothattak csapatot tizenhárom éves gyerekek, illetve tizenkét évesek vagy annál fiatalabbak, de családok is benevezhettek, ahol követelmény volt, hogy a csapatnak legalább egy felnőtt tagja legyen. A nézelődők száma évről évre emelkedik, nemkülönben a versenyzőké - az idei megmérettetésen kilencvennyolc csapat indult, és több mint ötszázan voltak kíváncsiak a műremekekre. 


Wimbledon, te csodás

A héten kezdődött Wimbledoni Teniszbajnokság egyike a világ leghíresebbjeinek.  A csodálatos atmoszféra idén sem okoz csalódást: már messziről hallatszik a zsongás, a sportcsatornák riporterei és az újságírók a nézőkkel együtt szállják meg a terepet, a játékosok hivatalos járművekkel furikáznak ki és be a pályáról, mindenhol zöld és bíbor, Wimbledon tradicionális színei. A bajnokságot először az All England Lawn Tennis and Croquet Club irányítása alatt rendezték meg 1877-ben, a wimbledoni Worple Roadhoz közeli területen. Az akkori pár száz nézős kis rendezvényből mára egy professzionális tornává nőtte ki magát, melyen csak a helyszínen segédkezők hatezren vannak, a látogatók száma pedig eléri a félmilliót. A tévéközvetítések révén pedig egyenesen milliók előtt versenyeznek a hatvan nemzetből érkezett játékosok. 


Diéta nevetéssel

A különféle diéták és a konditerem mellett jó hatással lehet a kilók leadására a humorérzék izmosítása is.  A tennessee-i Vanderbilt Egyetem kutatói összefüggést találtak egy jóízű kacagás és az elégetett kalóriák mennyisége között. Lehet, hogy a derékra felrakódott úszógumit nem csökkenti annyira hatásosan, mint egy óra kocogás, de tíz-tizenöt perc nevetés egy közepes szelet csoki kalóriáit semlegesítheti. A kutatók negyvenöt baráti párt - akik a kísérlet valódi okát nem ismerték - zártak egy egyszerűen berendezett motelszobába, ahol kabaréjeleneteket vetítettek nekik. 


Infó a fridzsiderben

A telefonnál vagy internetnél is hatékonyabb segítséget jelenthetnek a házhoz hívott orvosoknak a hűtőben elhelyezett egészségügyi információk. A liverpooli városvezetés arra bátorítja idős és beteg lakosait, hogy a létfontosságú tudnivalókat - például a gyógyszerek nevét, a háziorvos telefonszámát - tartsák egy felcímkézett műanyagdobozban a fridzsiderben.  A módszer egyszerű és hatékony egyedülálló személyek esetében, mivel hűtő ma már minden háztartásban van. (Reuters)


Mi van a képen?

4. Leleplezés után az új Gellért-hegyi szobor, a Fejetlenség