Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 23. szám, 2005. június 10

Életmód

Makki Marie-Rose
Virágok reneszánsza

A virágok iránti különleges és tartós rajongás tapasztalható mostanság a divatban. Csodaszép minták és színek keverednek, az elmúlt években egyre inkább teret hódít a kifinomult nőiesség. A romantika, a természeti idill, az érzelmesség előretörése a vizualitás minden területén jellemző, s egyfajta kárpótlást jelent a modern ipari stílus, az uniszex térhódítása után.


Abortusztabletta Magyarországon

Az abortusztabletta bevezetésének lehetővé tételét fogja javasolni a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az Egészségügyi Minisztériumnak, így akár az év végéig lezárulhat az ehhez szükséges eljárás. Az USA-ban éppen most akarják betiltani a szert egy tizennyolc éves lány halála miatt, és az ENSZ is elsősorban a túlnépesedett országoknak ajánlja a készítményt. 


Fókusz

Hazafi Zsolt
Az alkotmány őre

Az államfőválasztás erkölcsi győztese Sólyom László, volt alkotmánybíró, a politikai babérokat Orbán Viktor és a Fidesz-MPSZ arathatja le. Miközben többen úgy gondolták, hogy a választás tétje a két jelölt - Sólyom László és Szili Katalin - alkalmasságának eldöntése, addig az igazi kérdés a kormánykoalíció politikai jövője volt. A választási procedúrát követően már láthatóak is a veszekedés jelei, a szocialisták egyik tábora a pártvezetést és az SZDSZ-t hibáztatja a vereségért, míg mások a házelnök asszonyt támogató vidéki politikusokat teszik felelőssé, hogy nekivezették a koalíciót a falnak. 


Hazafi Zsolt
Aknamunkanap

„A helyzet megváltozott. Eddig egyenes úton mentünk, és arra játszottunk, hogy az erkölcsi győzelem legyen a miénk. Most úgy látom, megvan az esélye annak, hogy a valódi győzelmet is megszerezzük, és jobboldali elnök legyen. Ehhez kell egy kis szerencse. Ne menjünk vissza szavazni!” Nagyjából így foglalható össze, amit Orbán Viktor mondott a Fidesz első, hétfői rendkívüli frakcióülésén. Az ellenzéki párt megszeppent képviselőinek fogalma sem volt, hogy a „főnök” miben játszik, mivel a kártyáit nem terítette ki, de engedelmeskedtek. Kedd estére már a visszafogottabbak is minimum zseninek nevezték pártelnöküket. Hiszen teljesült ígérete, a várakozásokkal ellentétben Sólyom László lett a köztársasági elnök. Az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok újra naggyá tették Orbán Viktort. 


Szlazsánszky Ferenc
Miért nem?

- Az egyik ok a francia és a holland kormány népszerűtlensége, ebből azonban az Európai Bizottság számára nincs levonható tanulság. A Bizottság ugyanis egyetlen kormányt sem tud megszerettetni az adott ország választóival. 


Kovács Klára
Döcögő integráció

Valami kiszabadult a palackból, „megbillennek” a tabuk. Ma már nyíltan lehet beszélni az euróövezet összeomlásáról, az uniós bürokrácia méregdrága fenntartásáról és a bürokraták látványos pótcselekvéseiről. A francia és a holland elutasító népszavazás rávilágít arra, milyen szakadék tátong az elit és a nép között. Lapunknak nyilatkozó szakértők bár túlzásnak tartják az euróövezet összeomlásának felvetését, az euró megszűnését, abban mégis megegyeznek, hogy vannak gondok az EU háza táján.


Gazdaság

Munkatársunktól
Evások a célkeresztben

Az idén sem ússzák meg az evások az adóellenőrzést. Az érintett vállalkozók fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak az év második felében - tudtuk meg az APEH illetékesétől.


Hetek-összeállítás
Most váltsunk

Közeleg a vakációs szezon, a nyaralás előtti hetekben nem mindegy, hogyan alakul a forint árfolyama. Az elmúlt hetekben meglehetősen erősen mozgott a forint, hol gyengült, hol erősödött. A Heteknek nyilatkozó szakember szerint a következő hónapokban a forint gyengülése várható az euróval és a dollárral szemben egyaránt. 


Munkatársunktól
Kóklerek és információbrókerek

Miközben egy vállalat a piaci információk megszerzéséhez az üzleti hírszerzés széles eszköztárát használhatja fel, tisztában kell lennie azzal, hogy ugyanezt teheti és teszi is vele szemben a konkurencia. Így tehát egyszerre áll fenn lehetőség és fenyegetettség. Az elmúlt héten Versenyképesség és információ címmel az Üzleti hírszerzés és elhárítás konferenciasorozat újabb - immár ötödik - része került megrendezésre, ahol ezúttal főként az információk legális megszerzésében rejlő lehetőségekről esett szó, továbbra sem feledkezve meg azonban a sorozat előző részein hangsúlyozott fenyegetettségről sem.


Kalmár Erika
Támogatás kicsiknek

A Nemzeti Fejlesztési Terv részeként, a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatást igényelhetnek emelt szintű tanácsadás finanszírozásához. Célul tűzték ki a vállalkozói kultúrának és ismereteknek a fejlesztését, a vállalkozások sikeres működéséhez és a továbblépéshez szükséges szakmaspecifikus ismeretek vállalkozások közötti elterjesztését. 


Papp Levente
Csóró market

A világon 4 milliárd ember él napi 2 dollár (kevesebb, mint 400 forint) alatti jövedelemből. Ők a világ legnagyobb piaci szegmense, akikről a multik eddig lemondtak, most azonban új eladási stratégiákkal fókuszálnak rájuk. Az amerikai katonáknak nem sikerült bevenniük Vietnamot, de ami nem ment a hadseregnek, azt könnyedén elvégzik a multinacionális vállalatok.


Kardos Anikó
Történelmi csúcson a Richter

Amerikában stagnáltak, Európában 1-2 százalék közötti emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. A tőzsdék erősödése elsősorban az exportőr cégek drágulásának volt köszönhető, tovább folytatódott ugyanis az euró gyengülése, miután Hollandiában is nemmel szavaztak az uniós alkotmányra. Sok jó hír nem támogatta az emelkedést, mivel az eurózóna GDP-adata gyengébb lett a vártnál, Amerikában pedig mind a munkaerőpiaci adat, mind a feldolgozóipari menedzser index gyengébbre sikerült a várakozásoknál.


Háttér

Sebestyén István
Diplomabiznisz

Vesztegetés gyanújával letartóztatta az ügyészség a Debreceni Egyetem egyik tanárát. Egy névtelen levél szerint az oktató pénzért és vadhúsért cserébe szakdolgozatokat fogadott el, és vizsgán segített át hallgatókat. Alábbi körképünkből kiderül, sokkal egyszerűbb módszerek alkalmazásával is sikeres vizsgát tehetnek azok a diákok, akik úgy érzik, túl nehéz a tananyag, vagy éppen vizsgaidőszak alatt is „bulizni” akarnak inkább, mint tanulni. Sőt, néhány tízezer forintért erre specializálódott profikkal akár szakdolgozatot is írathat az elfoglalt hallgató.


Munkatársunktól
Kőkemény német érdekvédelem

Több magyar állampolgárt is letartóztattak Németországban a SoKo Bunda elnevezésű hatósági akció keretében. Német közlés szerint a külföldi vállalkozásokat érintő ellenőrzések során kizárólag olyanok ellen jártak el, akiknek kétes kapcsolataik vannak az alvilággal, és illegálisan dolgoztatnak, illetőleg dolgoznak Németországban. A tavalyi és a mostani SoKo-akciók során a kint dolgozó 300 magyar cég közül összesen ötvennél tartottak razziát.  A vállalkozók szerint az a cél, hogy kiszorítsák őket a német piacról. A magyar diplomácia eredményként könyveli el, hogy sikerül egy asztalhoz ültetni a német hatóságokat és a magyar vállalkozókat, illetve hogy vegyes bizottság alakul az ügy kivizsgálására.


Lukács Ibolya Anna
Elő az ékszerekkel

Beperelte a saját lányát Gábor Zsazsa, azt állítva, hogy kétmillió dollárral megkárosította őt. A magyar származású díva és férje - szám szerint a kilencedik - azzal vádolja Francesca Hiltont, hogy anyja aláírását meghamisítva kölcsönt vett fel annak házára. A perben álló felek valójában már az örökségről vitatkoznak: a férj, Frederic von Anhalt herceg szerint Hilton, aki mindig is csak pénzt kunyerált anyjától, így igyekszik előre biztosítani örökségét. A lány azonban a herceget vádolja azzal, hogy „belopta” magát Gábor Zsazsa végrendeletébe, amivel őt is megrövidítette, anyjáról pedig azt nyilatkozta, hogy mániás depresszióban szenved. A perben június végén várható ítélet. 


Hetek-összeállítás
Derűre ború

Szélsőséges időjárás alakult ki június második hetében Európában. A kontinens középső részén a korábbi hőség után hideg köszöntött be, havazott az Alpokban, Portugáliában azonban 40 Celsius-fokos hőség van, míg Bulgáriában szünet nélkül esik az eső.


Dave Forrest
Kártyakáosz

Rádiófrekvenciás chipkártyák, íriszazonosítással működő bankjegykiadó automaták, nemzetbiztonsági érdekből a magándokumentumokon láthatatlan azonosítási kódot rögzítő printerek, a személyiségátprogramozást lehetővé tevő, bőr alá beültetett nanotechnológiás mikrochipek. A legújabb csúcstechnika, amelyet ma még föld alatti titkos laboratóriumokban tesztelnek, holnap megérkezhet az otthonokba, a közterekre, és ott lapulhat szinte mindenki zsebében. 


Hit és értékek

Hack Márta
Úton a kenyér házába

Pünkösd ünnepe sokféle nevet kapott. Eredendően aratásünnepnek tekintették. Időpontjának kiszámolása hetek számlálásával történt, ezért a Tóra „a hetek ünnepének” nevezi, ami héberül hag ha-Savuót. Közismert neve pünkösd, ami a görög pentékoszté, azaz „ötvenedik”, szóból ered, mivel az ünnep a húsvéttól számított ötvenedik napra esik.


Külpolitika

Morvay Péter, Szlazsánszky Ferenc
Miért nem?

„Az Európai Unió a létét érintő alapvető kérdésekkel néz szembe. Állampolgárai nem emlékeznek arra, hogy miért kezdték el az integrációt, nem tetszik nekik az, ami lett a folymatból, és félnek attól, ami jövőben lehet belőle” - így értekelte a múlt heti francia és holland népszavazás után kialakult helyzetet a Financial Times egyik kommentárja. A héten aztán a britek is - akik júliustól átveszik az unió soros elnöki tisztét - letették a maguk koszorúját az európai alkotmány képletes ravatalához, miután Jack Straw külügyminiszter a parlamentben bejelentette: Nagy-Britanniában egyelőre nem folytatják az uniós alkotmányról rendezendő brit népszavazás törvényi előkészítését. Tony Blair miniszterelnök ugyanakkor bízik abban, hogy az alkotmány elutasítása új lehetőséget ad Európának, hogy ismét az emberek, és nem a politikai elit érdekeit igyekezzen megvalósítani.


Peremiczky Szilvia, Firenze
Hadüzenet a szólásszabadságnak

Az iszlám vallás megsértése miatt bíróság elé állítják Olaszországban Oriana Fallaci újságíró-írónőt. A pert egy olyan olasz muszlim vezető kezdeményezte, aki korábban Fallaci likvidálására buzdított. A vezető kormánypárt, a Forza Italia egyik szervezete ugyanakkor kezdeményezte, hogy Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök nevezze ki a most hetvenöt éves, New Yorkban élő világhírű írónőt élethosszig szenátornak, mentesítve ezáltal a bíróság előtti meghurcolástól. Roberto Castelli olasz belügyminiszter is támogatásáról biztosította Fallacit, aki szerint a per ürügy arra, hogy elítéljenek egy ismert embert, hogy végül másokat is elítélhessenek, olyanokat, akik „mernek az árral szemben úszni”. 


Frechet Tímea
Irán ügyel a látszatra

Precedens értékű, felmentő ítélet született a 2004 szeptembere óta fogva tartott Hamid Pourmand iráni lelkész ügyében, akinek peréről nemrég lapunk beszámolt. ( Hetek, 2005. május 20.) Pourmand ellen, aki húsz éve tért át a kereszténységre, hitelhagyás, illetve más muzulmánok terítése miatt emelt vádat a vallási bíróság. Az áprilisban esedékes tárgyalást elnapolták, ami a hatóságok bizonytalanságaként is értelmezhető, mivel akaratuk ellenére mind belföldön, mind külföldön túlságosan kényes ügynek bizonyult a lelkész várható halálos ítélete - főleg olyan időszakban, amikor Irán arról igyekszik meggyőzni egyes nyugati partnereit, hogy az ország normálisan működik, és érdemes támogatni békés célú nukleáris programját.


Morvay Péter
Az álmoknak vége

Az európai vezetők között két ellentétes álláspont fogalmazódott meg az elmúlt napokban. Az egyik vélemény szerint az alkotmány elutasítása a két alapító országban már az unió alapjait is veszélyezteti. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, aki jelenleg az unió soros elnöke, azt mondta, hogy „katasztrófa fenyeget”, ha a két hét múlva sorra kerülő EU-csúcson a következő időszak költségvetése is megbukik. A másik véglet szerint az alkotmány ratifikálását folytatni kell, mintha mi sem történt volna. Írország, Portugália és Dánia már be is jelentette, hogy megtartja a népszavazást. 


Lukács András
Rózsaszíntől a feketéig

A CIA néhány hónappal ezelőtt megjelent geopolitikai tanulmánya kissé dodonai módon optimista esetben növekvő politikai és gazdasági befolyást, gazdasági növekedést remélt az Európai Uniónak, ugyanakkor - kedvezőtlen körülmények esetén - azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy 15-20 éven belül a mai formájában megszűnik az EU. A múlt heti csúfos választási kudarc után újra széles skálán szóródnak a vélemények: egyesek már temetik az eurózónát, sőt magát az uniót is, mások pedig továbbra is szuperhatalomként vizionálják Európát. A Guardian című angol napilap cikkében a lehetséges forgatókönyveket foglalta össze.


Riport

Tihanyi Péter, Hajdú Sándor
Vérrel írt szakdolgozat

Június 5-én, vasárnap késő este elfogták a tizennyolc éves dévaványai Salánki Sándort, aki elvágta egy késsel a szomszédban lakó, tizenöt éves Jakuty Dóra torkát.  A kislány holttestére vasárnap reggel talált rá a szemben lakó nagypapa. A két család jóban volt egymással. Az áldozat bátyja a gyilkos jó barátja volt. A rendőrség szerint szerelemféltés, érzelmi kötődés kizárható.


Grüll Tibor
Izraeli anzix

Az amerikai Andrew W. Mellon Alapítvány ösztöndíjasaként tavasszal három hónapot töltöttem a jeruzsálemi Albright Régészeti Intézetben. Bár történészként elsősorban a múlt emlékeit kutattam, igyekeztem nyitott szemmel járni-kelni a városban, melynek különleges vonzását sokadszorra is alkalmam volt megtapasztalni. Az alábbi „képeslapokon” néhány friss benyomást igyekeztem rögzíteni.


Sport

Hetek-összeállítás
Magyar sikerek Európa-szerte

Ritkán fordul elő, hogy egy hétvégén négy sportágban is olyan kimagaslóan teljesítenek a magyar sportolók, hogy az még a labdarúgó-válogatott izlandi győzelmét is elhomályosítja. Most azonban megtörtént a „csoda”. Az alábbiakban négy fiatal versenyző nemzetközi sikeréről számolhatunk be. 


Uzoni Simon Péter
NBA-döntő

Lapzártánk után vette kezdetét az NBA 2005-ös idényének nagydöntője. Hogy ki nyeri a Larry O’ Bryan trófeát? A San Antonio Spurs vagy a Detroit Pistons. Az elmúlt két szezon bajnokcsapatai közül idén csak egyikük ülhet vissza a sportág trónjára. Ismerkedjünk meg velük.


Gazsó József
A milliók újra gazdát cserélnek

Amint az minden nyáron lenni szokott, a futballmérkőzések helyett az átigazolási hírek szolgáltatják a legfőbb témákat. Azt már most látni lehet, hogy igazán izgalmas nyár elé tekintünk, mivel a nagyobb kluboknak újra a pénztárcájukba kell nyúlniuk, hogy a következő idényben ne bukjanak el az úgymond kisebb gárdák ellen.


Szabadidő

Hol nyaral a magyar?

A belföldi turizmus népszerűsége töretlen, és a külföldi üdülésre vágyók kedvenc célpontja előreláthatólag ezen a nyáron is a horvátországi tengerpart lesz. Nyaralásunk idején leginkább napozni és vásárolni szeretünk. Ugyanakkor honfitársaink többsége idén sem tervez nyaralást - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet „Utazási szokások” című, frissen napvilágot látott felméréséből.


A diákok és a reggel

Több külföldi kutatás jutott arra az eredményre, hogy a gyerekek biológiai órájának nem felel meg a reggel nyolc órai tanításkezdés, majdnem olyan ez nekik, mintha a felnőtteket hajnali háromkor köteleznék munkakezdésre. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Esszé a disznókról

Hivatalos közeg sértegetése miatt egy-napos, sertésfarmon letöltendő büntetésre ítéltek egy új-zélandi fiatalembert. A férfi aucklandi túrája során került szóváltásba a rendőrökkel, akiket egy ponton a szóban forgó állatokhoz hasonlított. Rövid elzárását nevelő célzattal egy összehasonlító esszé írásával kellett koronáznia, melyben a disznók és a rendőrök közötti különbségeket fogalmazta meg lényeglátóan, mely szerint: a „disznó” szó ugyan benne található az Oxford Kéziszótárban, de - be kell látnia - semmi közös nincs egy rendőrben és ebben a háziállatban. (Ananova)


DUMA PLÁZA

A politikusi szakma hálás dolog. Ha sikeres vagy, egy csomó jutalomban van részed. Ha lejárattad magad, még mindig írhatsz könyvet. (Ronald Reagan)


Extrém sportok sajtkedvelőknek

Az extrém sportok kedvelőinek ínyére való Nagy-Britannia egyik kevéssé ismert, ám annál veszélyesebb sportja, a sajtkergetés. Az évente megrendezett eseményt az idén a szokásosnál jóval kevesebb sérüléssel sikerült a versenyzőknek megúszniuk. A meredek lejtőn a több, mint három kilós tejtermék után loholók közül csupán háromnak tört csontja, és tizennyolcan szenvedtek kisebb horzsolásokat.


Ostya helyett snoos

A svéd kormány megtiltotta a dohányzást a vendéglőkben, megnyitva ezzel az utat a snoos, egy füstmentes dohánytermék előtt, melynek fogyasztása az EU nagy részén tilos. Az északi ország a negyedik Európában, mely követi Írország példáját, ahol tavaly március óta tilos a kocsmákban, vendéglőkben, éttermekben és munkahelyeken dohányozni. A lépést nagy örömmel fogadták az egészségtudatos svédek, a közvélemény-kutatások nyolcvanöt százalékos támogatottságot mutatnak. Örvendeznek a snoos gyártói is, hiszen ez komoly piacbővülést jelenthet számukra. 


Esküvő a Mount Everesten

A boldogságtól a felhőkben járt két nepáli hegymászó nemcsak a Mount Everest tetejére való felérkezéskor, hanem mert a boldogító igent is ott mondták ki egymásnak. A hóbuckák és csodás háttér előtt lezajlott ceremónia a farkasordító hideg és a szeszélyes időjárás miatt rendkívül rövid volt. Az oxigénmaszkot is csak az igen kimondásáig és a tradicionális „gyűrűváltás” idejére - nepáli szokás szerint ezt a homlokra felkent piros festék helyettesíti - vették le. A fiatalok családja és barátai mit sem sejtettek tervükről. Az elmúlt ötven év alatt valószínűleg ez volt az egyetlen esküvő a több mint 8700 méter magas hegycsúcson. Az újdonsült házasok helikopter segítségével jutottak le a hegyről.  Amióta Edmund Hillary és Tenzing Norgay sherpa 1953-ban elsőként feljutottak az Everest tetejére, mintegy 1200 hegymászó járta meg ugyanezt az utat utánuk. (AP)


Japán csirkedizájn

Osztrák és japán tervezők ötletességét dicsérik a közelmúltban piacra dobott csirke-felsőruházati termékek. A dizájnerek szerint ez egy olyan dolog, amire senkinek sincs igazán szüksége, mégis mindenki valószínűleg akar majd egyet. Az elképzelést olyannyira komolyan veszik, hogy divatbemutatójukkal már világkörüli útra indultak. A kereslet nagy, jó néhány farmertől érkezett felkérés farmjuk logójával díszített ruhadarabokra, és számos cég reklámozná magát a tyúkok által viselt holmikon. Elsőként húsz szárnyas parádézott végig Mozart zenéjére a kifutón az osztrák pavilonban a nagoyai Világkiállításon. A további állomások között szerepel még Tokió, Párizs, Mexikóváros és Bécs. (Ananova)


A mentolos cukor illata

Nem megy a vezetés? Próbálja mentolos cukorral hamburger helyett! A RAC Foundation pszichológusa, Conrad King szerint a logikus gondolkodásra legnagyobb hatással az agyba bejutott szagingerek vannak. Illatok, mint például a menta, fahéj, citrom, a kávé és sós tengeri levegő segítik az egyenletes légzést, és stresszoldó hatásúak. A gyorsételek, valamint a friss kenyér illatára ezzel szemben sok vezető hajlamos a gázra taposni, hogy hirtelen támadt éhségét minél előbb csillapíthassa. Az álmosító kamilla, jázmin és levendula kerülendő. Az asztronauták vizsgálatakor kiderült az is, hogy a teljesen illatmentes környezet sem megoldás, ennek hatására ugyanis megnőhet az irritabilitás és a szaglási hallucinációk előfordulása. A jövő gépkocsijai talán majd képesek lesznek a vezető hangulatának megfelelően a világítást, hőmérsékletet - talán még a szagokat is - változtatni, de addig is mindenképpen tanácsos egy zacskó mentolos cukorkát kéznél tartani. (Reuters)