Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Sonkás spárga jércemellel

Hozzávalók:
50 dkg jércemell
15 dkg szőlős spárga
15 dkg zöld spárga
1/2 db jégsaláta
1 db papaya
10 dkg darált sonka
1 db kaliforniai paprika
10 dkg majonéz
borecet, fűszerek, olaj
5 dkg reszelt sajt
25 dkg vajas tészta 
a sajtos masnihoz

Kevés zsiradékon a leszeletelt, kiklopfolt, sózott, majd lisztbe mártott jércemellet szép pirosra megsütjük. A friss spárgát megtisztítjuk, sós vízben leblansírozzuk. Ha konzerv spárgát használunk, akkor egyből a tálra helyezzük. Rátesszük a felaprózott jégsalátát, kaliforniai paprikát is adhatunk hozzá. A papayát félbevágjuk, kanállal kimagozzuk, s vékony szeletekre felvágjuk, majd a héjából kivágva helyezzük fel a tálra.
Majonézes mártást készítünk (tojássárgája, cukor, olaj, mustár, tejszín, fehérborecet), amibe darált sonkát keverünk. A mártást a salátára merjük. Darált sonkával megszórjuk, petrezselyemzölddel díszítjük. A sült jércemelleket is a tálra helyezzük. Sajtos masnit is tálalhatunk hozzá.

Sajtos tallér zöld mártással

Hozzávalók:
30 dkg rántani való sajt
10 dkg darált sonka
10 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
8 dkg vaj
10 dkg liszt
50 dkg sóska 
3 dl tej, 1 dl tejszín
olaj a sütéshez
cukor, só

A vajat felolvasztjuk, világos rántást készítünk. Ha kihabzott, hozzátesszük a leforrázott, átpasszírozott sóskát. Áthevítjük, ízesítjük cukorral, ételízesítővel, kevés sóval. Felengedjük tejjel, tejszínnel. Kiforraljuk, s utóízesítjük ízlés szerint.
A rántani való sajtot szeleteljük, panírozzuk (sonkás morzsába is panírozhatjuk - a morzsához darált sonkát keverünk). Forró zsiradékban megsütjük a tallérokat. (A panírnak kell csak megsülnie.) Papírra szedjük ki, hogy az olaj leitatódjon. A mártást külön tálaljuk.