Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 22. szám, 2005. június 03

Belpolitika

Munkatársunktól
Orbánszőlő, Gyurcsányérdek

Országgyűlési Képviselőház, szerda délután: kettőkor a kettes tárgyalóban a Gyurcsány-Apró érdekkört, háromkor a hármasban Orbán Viktor vagyoni gyarapodását tervezték megismerni a kíváncsi országgyűlési képviselők. Az előbbi esetben a vádat a fideszes éltanuló, Szíjjártó Péter képviselte, míg a védelem csapatát a hűvösen elegáns Csiha Judit igyekezett vezetni. Orbán ellen az eddig ismeretlen, szocialista Molnár László irányította a hadakat, miközben az igazi támadójátékos, Répássy Róbert volt a védelem. A botrány értelemszerűen nem maradt el.


Somorjai László
Mortimer, a tisztességes

A „magyargyűlölet ellen” tiltakozott vasárnap a Moszkva téren összeverődött kétszáz főnyi tüntető a kora délutáni, tűző napon. Így kívántak válaszolni arra a két héttel korábbi, antirasszista megmozdulásra, amelyet a roma származású Patai József karddal való leszúrása váltott ki. A tizenhét éves, barátai által Mortimernek nevezett gyanúsítottat előzetes letartóztatásban hallgatja ki a rendőrség. A tüntetés érdekes fordulata: két szónoklatot követően a harmadik felszólaló már az áldozatot nevezte bűnözőnek, a gyilkossági szándékkal vádolt gyanúsítottat pedig olyan követendő példának, aki - úgymond - „megvédte társait”. 


Sebestyén István
Nem nyomoznak

Néhány órával azt követően, hogy lapunknak nyilatkozva a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője is határozottan cáfolta ezt a lehetőséget, a legfőbb ügyész mégis megszüntette az érettségibotrány kapcsán indított nyomozást. Az indoklás szerint az érettségi tételek nem minősülnek szolgálati titoknak - ezt az állásfoglalást ugyanakkor az oktatási miniszter abszurdnak és életszerűtlennek nevezte. Mindenesetre kérdésessé vált, hogy bárkit felelősségre vonnak a tételek kiszivárogtatása és terjesztése, és nem utolsósorban a több tízezer diáknak és tanárnak okozott kár miatt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem - ahol a volt gyanúsítottak közül ketten tanulnak - nem indít belső vizsgálatot az ügyben, mivel nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy diákjaik közül bárki érintett lenne.


Hazafi Zsolt
Fúj a kormányváltás előszele?

Három éve alakult meg az MSZP-SZDSZ-kormány. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint nem sok esélye van annak, hogy ez a formáció 2006-ban tovább folytathatja a kormányzást. Ráadásul, ha jövő héten nem Szili Katalint választja meg az Országgyűlés államfőnek, akkor - ahogy egy Szili-párti szocialista fogalmazott - „már csomagolhatunk is”. Tájkép csata előtt.


Fókusz

Széchey Noémi
Tengelytörés az unióban

Az Európai Unió két alapító tagja utasította el a közösség további integrációját célzó alkotmánytervezetet. Franciaország múlt vasárnap szavazta le az unió alapokmányát, megbuktatva ezzel a kormányt, de előre sejtetve Chirac államfő politikai karrierjének végét is. Szerdán a hollandok nemcsak hogy követték, de magasan túlszárnyalták a francia példát. Közben Németországban Schröder kancellár küzd kormányzati válsággal, de Nagy-Britanniában és Olaszországban is népszerűségük jelentős romlásával kell hogy szembenézzenek az ottani kormányfők, Tony Blair és Silvio Berlusconi. A politikai válságokat tovább súlyosbítja az európai gazdaság egyre elhúzódó stagnálása. Mindezek fényében kicsi az esélye annak, hogy a jövő hónapban esedékes EU-csúcs résztvevői dönteni tudjanak a régóta esedékes gazdasági reformokról és a következő hétéves ciklus költségvetéséről. A francia szavazók 70 százalékos, a népszavazások esetében figyelemreméltóan nagy részvétel mellett utasították el 55-45 arányban az Európai Unió alkotmánytervezetének ratifikálását. Ezzel az első - de a lapzártánkkor tartott holland szavazás eredményeit figyelembe véve korántsem utolsó - pofon érte a nemzetek feletti integráció eszméjét, a francia vezetéssel kidolgozott alaptörvényt. Eddig ugyanis diadalmenet volt az alkotmány útja, miután kilenc tagállamban gyorsan és akadálymentesen elfogadták az alapokmányt. Igaz, Spanyolország kivételével a politikusok sehol nem zavartatták magukat azzal, hogy az embereket is megkérdezzék, mit is gondolnak az uniós szuperállam tervéről. Magyarország ebben a demokratikusnak nehezen mondható versenyben az előkelő második helyet szerezte meg.


Csizmadia Ervin
Készülés a váratlanra

„A vita a személyi kiválasztással messze nem ér nyugvópontjára” - írtam május 13-án Az elnöki intézményről című írásomban. Fenntartom. Az azóta eltelt három hétben ugyan történt egy és más, de nem úgy tűnik, mintha a koalíciós felek (mert hát a vita elsősorban közöttük dúl) közelebb jutottak volna a megoldáshoz. Nem gondolom ugyan azt, hogy a Magyar Köztársaságnak június első hetének végén ne legyen új elnöke, azt azonban igen, hogy a jelölési folyamat során egyre inkább éles vita további következményekkel jár majd - bármi lesz is az eredmény.


Gazdaság

Major Nóra
Gumicsontok nyara

A kormány hosszas hezitálás után mégis a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium meghosszabbítása mellett döntött. Ennek értelmében, 2006. június 31-ig az adóhatóság nem büntetheti a kényszervállalkozókat és megbízóikat - jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter. A színlelt munkaviszonyok rendezéséhez pedig 2005. szeptember 1-től bevezetnék az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, vagyis röviden az ekhót, amely egyszersmind - két legyet egy csapásra - a pályakezdők foglalkoztatását is elősegítené. Schranz Edit, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium szóvivője a Heteknek elmondta, hogy jelen pillanatban még az egész koncepció kiforratlan, és emiatt kár volna idő előtt találgatni. A pontos részletekről pedig mindenekelőtt Kiss Péter kancelláriaminiszter fog nyilatkozni a „rendelt időben”. A sok bizonytalanság miatt nem kizárt, hogy ezzel a tervezettel is csak egy újabb gumicsontot dobtak a közvéleménynek. 


Nagy Liliána
Startol a Start

Októbertől startol a Start kártya, amelynek pályakezdő munkanélküli birtokosát kedvezőbb feltételekkel foglalkoztathatja a munkaadó. 


Hetek-összeállítás
Bebetonozott gondok

Újabb lendületet vehet a panellakások felújítása. A napokban bejelentett program szerint az idén 2,6, jövőre pedig 6 milliárd forint támogatást kaphatnak a lakástulajdonosok. A bejelentést több kritika is érte, főként a több százezer forintos önrész előteremtésének nehézsége miatt. 


Vízió az euró jövőjéről

Ma még megoszlanak a vélemények arról, milyen következménnyel jár az Európai Unió gazdaságára a franciák elutasító többségi szavazata. A hétvégén tartott népszavazáson a franciák 55 százaléka nem szavazta meg az uniós alkotmányt, s ez jelentős bizonytalansági tényezőt hozott be a kontinens politikai és gazdasági környezetébe. Vannak, akik az euróövezet összeomlását vizionálják, mások azonban ennél lényegesen óvatosabban fogalmaznak. Mindenesetre abban megegyeznek a vélemények, hogy a „nem” nem marad hatás nélkül. 


Kardos Anikó
Eurózuhanás a francia nem után

Kétségkívül nem a részvénypiacok tartogatták a nagy izgalmakat a múlt héten a befektetők számára. A francia „nem” szavazat megingatta az euróval szembeni bizalmat, így a közös európai valuta a dollárral szemben 7, a jennel szemben pedig 3,5 hónapos mélypontra süllyedt. Elemzők a tendencia folytatódását várják, főként mivel Amerikában tart a kamatemelési ciklus, Európában viszont az egyre gyengébb növekedési adatok még kamatcsökkentésre is késztethetik az európai jegybankot. Ezt a nézetet erősíti, hogy a német IFO index kétéves mélypontra süllyedt, ellenben az USA-ban az élénkülés jelei mutatkoznak. A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya háromhavi csökkenés után végre emelkedésnek indult.


Háttér

Lukács András
Az ég tudja, ki az ellenség

Kettős űrfegyverkezés kezdődött meg az elmúlt napokban. Az senkinek sem okozott különösebb meglepetést, hogy George Lucas hősei a mese végét jelentő epizódban nekilátnak a Halálcsillag nevű bolygó építésének, az viszont már sokkal inkább, hogy a Bush-kormányzat is egy hasonló terv megvalósítására törekszik. Még kérdés, hogy ez utóbbi ötlet megmarad a fantasztikum világában, vagy a filmmel ellentétben valósággá válik. 


Vagyim Arisztov
A Balti Gyöngyszem nekik kínai

Oroszország északi fővárosában június 9-én helyezik el a „Balti Gyöngyszem” nevet viselő lakó-, kereskedelmi és üzletkomplexum alapkövét. A Finn-öböl partvidékének mintegy 200 hektárnyi területén egy valóságos kis kerület készül, amihez a szükséges 1 milliárd 250 millió dolláros összeget kínai befektetők biztosítják majd.  A példátlan volumenű projekt ügyében május közepén született megegyezés a két ország képviselői között, a szentpétervári vezetés sanghaji látogatása során. 


Tarik Demirkan
Megolajozták a kaukázusi békét

Az elkövetkező években a Kaukázus gazdasági-politikai térképe teljesen át fog alakulni - állapították meg egyöntetűen a régió szakértői, miután május végén felavatják azt az 1774 km hosszúságú kőolajvezetéket, amely Azerbajdzsán fővárosából, Bakuból indul, érintve Tbiliszit, Grúzia fővárosát, majd Törökországba, a Földközi-tenger partján fekvő ceyhuni tárolókba szállít évi 50 millió hordó kőolajat. Ezzel a kaszpi-tengeri kőolajkincs a Földközi-tengeren keresztül jut ki a világpiacra.


Makki Marie-Rose
Drogveszély az iskolákban

Ma, ha egy fiatal droghoz akar jutni, sokszor nem szükséges különösebben „kimozdulnia”: elég, ha csak bemegy az iskolába. Az utóbbi években megnövekedett a tanintézeteken belüli drogfogyasztás és -terjesztés veszélye, s miután az iskolák többnyire hárítják a problémát, razziák nincsenek, így egyes intézmények akár biztonságos droglerakatként, netán elosztóhelyként is működhetnek. 


Hit és értékek

Hajdú Sándor
Magyarul tanulnak a csángók

Csángó magyar, csángó magyar, A Kárpátokon túl, Moldvában élő magyarokat mindenki csak csángó néven tartja számon. A tudományos életbe és a köztudatba így vonult be a Bákó megyei magyarság, amelynek az eredetét homály fedi. A román magyarázat szerint elmagyarosított románok a csángók, míg az erdélyi történelem székely magyaroknak tartja őket. A vita, amelynek a csángók sajnos csak vesztesei voltak, évszázadok óta tart. Mára több, sikeresnek beharangozott kezdeményezés fulladt kudarcba, amely a csángók anyanyelvének, identitásának megmentését célozta, de a legújabb romániai politikai változások nyomán ismét megújult a párbeszéd a csángók sorsáról. A kulturális autonómia-tervezet román kormány általi támogatása egy szebb jövő üzenetét hordozza Erdélyben és a Csángóföldön egyaránt.


Interjú

Tihanyi Péter
Büszke vagyok a fiamra

A közvéleményt hetek óta foglalkoztató, Moszkva téri kardos támadás ügyében lapzártánk után kerül sor a bizonyítási eljárásra, amelynek során a Mortimer néven emlegetett támadót, Gyurcsa Mihályt szembesítik áldozatával, Patai Józseffel. A találkozás előtti napon Ilosvay Katalinnak, a család ügyvédjének a jelenlétében beszélgettünk Mortimer édesapjával és bátyjával. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Ítéletre vár Jackson

Otthon maradt Michael Jackson, miközben kedden gyermekmolesztálási perében a jogászok azon vitatkoztak, milyen útmutatások alapján hozzák majd meg ítéletüket az esküdtszék tagjai. Hosszas vita után a bíró úgy döntött, szerdán a záróbeszédeket követően az esküdtek megkapják az instrukciókat, és csütörtökön sort kerítenek az utolsó meghallgatásokra. Amennyiben az esküdtek bűnösnek találják az amerikai popsztárt, akár húsz év börtönt is kaphat. 


Hetek-összeállítás
Árulóból hős lett az informátor

A héten fény derült egy több mint harminc éves, sokakat foglalkoztató titokra. Deep Throat, Carl Bernsteinnek és Bob Woodwardnak a Washington Post újságíróinak titokzatos informátora felfedte kilétét, és a Vanity Fair nevű újságnak beismerte, hogy különböző konspiratív és sötét garázsokban tartott találkozók során ő „tálalt ki” minden lényeges információval a Watergate-ügyről. Bernstein és Woodward (média)történelmet írtak, a Washington Postban közölt cikkeik az egekbe emelték az újság presztízsét, és a mélységbe taszították Nixon elnököt, aki 1974-ben egy sikeres újraválasztást követően volt kénytelen lemondani. A személy megnevezése megválaszolja azt a kulcskérdést is, hogy hogyan voltak az informátornak ilyen pontos ismeretei az elnök embereinek viselt dolgairól. Deep Throat ugyanis W. Mark Felt, az FBI akkori igazgatóhelyettese. Az információt az ügy kulcsszereplői, Bob Woodward, Carl Bernstein és Ben Bradlee (a Washington Post akkori főszerkesztője) sajtótájékoztatón erősítették meg. 


Vagyim Arisztov
Egy oligarcha bukása

Május 31-én megszületett a döntés a moszkvai bíróságon Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajtársaság volt elnöke, valamint Platon Lebegyev, a Menatep korporáció vezetőjének ügyében: mindkettőjüket kilenc év szabadságvesztésre ítélték.


Mérő Miklós
Trójai ló izraeli módra

Óriási botrány tört ki Izraelben - közölte az AFP hírügynökség hétfőn. A rendőrség letartóztatásba helyezett több mint húsz személyt, köztük magas beosztású vállalati vezetőket egy eddig példa nélkül álló ipari kémkedési ügy miatt. A letartóztatottak csak töredéke a bűncselekmény résztvevőinek, s csak a jéghegy csúcsát jelentik - állítja a Jerusalem Post című lap kommentárja. Pedig olyan személyek vannak közöttük, mint a két nagy mobil-telefon társaság, a Cell-Com, vagy a Pelephon, a Volvo, a Honda és a Jaguár gépjármű forgalmazó társaság, a Mayers cég, vagy a Yes műholdas televíziós társaság vezetői.  A letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy versenytársaik informatikai rendszerébe való behatolással kémkedtek.


Négykeréken

Király Sándor
Mindent lopnak

Hazánkban tavaly mintegy 7800 személygépkocsit loptak el sikeresen, és a bűnüldöző szervek alacsony, 20 százalékos felderítési aránya komoly bátorítás a tolvajoknak. Minden autó veszélyben van, a kor nem számít, nincs olyan márka, amit ne érne meg ellopni, ha másnak nem, hát alkatrésznek. 


Hírek az autósvilágból

A Brit Autóklub felmérést végzett afelől, hogy van-e összefüggés a balesetek és az azt megelőzően hallgatott zenei stílusok között. A balesetek elemzése után kiderült, hogy a - 3., a 4., és az 5. helyen - a technoslágerek nagy hangerőn való hallgatása túlzottan elvonta a vezetők figyelmét. A kutatást végző szakemberek szerint viszont veszélyesebbek egyes komolyzenei darabok. Az első helyen végzett Wagner A walkür című operája, amelyben olyan sok a hangerő- és ritmusváltozás, hogy az erős feszültséget okozott a sofőrökben. Második helyre futott be Verdi Rekviemje.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
László és gyermekei

„Ne vigyenek állami gondozásba, mert én akkor meghalok. Nem az apukám vert meg, hanem a gyerekek az óvodában. Az egyik gyerek pornófilmet vitt be. Szeretem a szüleimet, és szeretnék itthon maradni velük.” (M. Dóra, 6 éves)  László: - 2001-ben pánikbetegség és depresszió alakult ki nálam, rendszeressé váltak a rohamok, szinte naponta mentőt kellett hívni. Jelentkeztem az ideggondozóban, ahol beállítottak gyógyszerre.


Sport

Varga József
Malcolm Glazer az elsőszámú közellenség

1999 óta folyamatosak a törekvések a Manchester United tulajdonjogának megszerzésére. Eddig azonban a csapat huszonnyolcezer kisrészvényesét is magában foglaló szurkolók tiltakozásának köszönhetően mindig elmaradt a hatalomátvétel. Idén május 12-én viszont már kevésnek bizonyult összefogásuk: a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is birtokló Malcolm Glazer megszerezte a részvények több mint hetvenöt százalékát, és így ő lett a teljhatalmú úr az Old Traffordon.


Petrovánszki Zoltán
Rijkaard a csúcsra vezette a Barcát

Hat hosszú esztendő után újra örömmámorban úszhat Katalónia. Tizenhetedik bajnoki címét szerezte meg a tartomány kedvence, az FC Barcelona.


Szabadidő

Kántor Zsolt
Apák és mecénások

Vámos Miklós József Attila-díjas író, januártól a Nemzeti Kulturális Alapprogram Szépirodalmi Kollégiumának elnöke. A Nagy Könyv első százas listáján szerepel Apák könyve című regénye, a mű Németországban is komoly szakmai sikert könyvelhet el a recenziók alapján. Az Élet és Irodalomban éppen a múlt héten fejeződött be sorozata Hogy volt címmel, amelyben legnevesebb íróinkkal (Ottlik, Örkény, Mándy, Déry) kapcsolatos személyes emlékeit örökíti meg. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Mézesmadzag

„A macskák whiskast, a mackók biztos csokit ennének” alapon új módszerrel próbálkoznak a medvék erdőben tartásával a kovásznai vadőrök Romániában. Mivel az utóbbi időben egy tehén, négy ló, számtalan bárány és a közeli falvak kukái estek áldozatul a ragadozók étvágyának, a garázdálkodás megfékezésére a helyi vadászok csokoládét kevernek az erdőkben kihelyezett vadeleségbe. Reményeik szerint a macik megelégednek a „házhoz szállított” nassolnivalóval, és megkímélik magukat a hosszabb túráktól. (Ananova)


DUMA PLÁZA

Nem lenne egyszerűbb, ha a kormány feloszlatná a népet, és másikat választana? (Brecht)


Az öreg halász és a Mississipi

A történet kicsit Mark Twainére hasonlít, de valóban megesett: Tim Pruitt akkora kékharcsát húzott ki a Mississippi habjai közül, mint egy hatodikos kisiskolás. A méretes hal 56 kilós, közel másfél méter hosszú, a kerülete pedig több, mint 110 centiméter. Az állami rekord csupán 38,5 kilós volt, az eddigi világrekorder pedig 55 kilóval mérlegelt.


Szülés a taxiban

A guatemalai taxisofőr akkor még nem sejtette, mi lesz az út kimenetele, amikor egy tizennyolc éves női utast vett fel autójába. A fiatal nő ugyanis gyermeket várt, és a hosszú út során beindult a szülés. A sofőr arra lett figyelmes, hogy utasának erős fájdalmai vannak. A meglepődött taxis egy forgalmas úton megállt autójával, majd mentőt hívott. A kiérkezett mentőorvosok segítették világra a kisbabát a taxi hátsó ülésén. A beszámolók szerint a szülés után mind az anya, mind a kislány állapota jó volt. Arról azonban nem tudni, vajon a taxisofőr felszámított-e plusz viteldíjat az extra szolgáltatásért. (AFP - Joób Viktória)


A balga belga?

Óriási madárfészek ékeskedik Birmingham egyik üveghomlokzatú ultramodern épületén - benne alkotójával, a belga Benjamin Verdonckkel. Az „Óriás Fecske” fészke 90 kilogram cementből, 60 kilogram homokból, 12 vödör ragasztóból és eredeti nyír, fűz és tölgy ágakból épült.


Elárverezik Nelson trafalgari levelét

Árverésre bocsátják Horatio Nelson brit admirális híres levelét, amelyben két héttel a sorsdöntő trafalgari tengeri csata előtt a francia flotta megsemmisítését sürgette. A szigetországban ünnepségsorozaton emlékeznek meg arról a kétszáz éve, 1805. október 21-én Trafalgarnál lezajlott ütközetről, amely nemcsak a francia haditengerészeti erők vereségét hozta, hanem a vég kezdetét is Bonaparte Napóleon Európa feletti uralma számára, egyben egy évszázadra biztosította a briteknek az ellenőrzést a világtengerek felett.


A legjobb száz – a Time szerint

A napokban jelent meg a Time magazin internetes portálján Richard Schickel és Richard Corliss szubjektív válogatása minden idők száz legjobb alkotásáról. A deklaráltan szubjektív összeállításból többek közt olyan, szinte minden listán szereplő favoritok hiányoznak, mint az Elfújta a szél, vagy az Óz a csodák csodája. A készítők szándékoltan nem sorrendet szerettek volna felállítani a filmek között, pusztán saját ízlésüket tükröző listát kívántak összeállítani.


Mi van a képen?

4. Az Autóexpo idei győztese: George Busz