Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 21. szám, 2005. május 27

Belpolitika

Hetek-hírösszefoglaló
Szili vagy Sólyom?

Bár a Fidesz szimpátiaszavazásán Mádl Ferenc kapta a legtöbb voksot, és a héten tartott négypárti, a köztársaságielnök-jelölésről tartott megbeszélésen is a jelenlegi államfőt javasolták e tisztségre, a legtöbb elemző biztos abban, hogy az ellenzéki párt Sólyom Lászlót jelöli majd. Az MSZP továbbra is kitart Szili Katalin jelölése mellett. 


Lenti királyság

Egy foglalkoztatási esélyek javítását célzó 361 milliós pályázati támogatásból csaknem 57 millió forintot Nógrádi László fideszes honatya egyesülete vehet fel. A helyi szocialisták szerint a lenti polgármestereként is tevékenykedő politikus az önkormányzat által nyert pályázat részleteit mindvégig igyekezett titokban tartani. Állításuk szerint a volt miniszter és környezete „egész pályás letámadást” folytat a térségben.


Somorjai László
Magyar eper: drága, de a miénk

Kezdődik az igazi eperszezon. A spanyol epret 648, a hazait 850 forintért kínálták legutóbb a Lehel piacon. Szépen fogyott a jobbnak tartott magyar áru, a termék nagyobb részét értékesítő szupermarketekben viszont fontosabb szempontnak számít a csomagolás és az ár - állítják a hozzáértők. Az idei, irracionális eperárak a tavaszi agrártüntetésekhez hasonlóan azt jelzik, hogy az EU-csatlakozásunkkal nem érkezett el az agrárium számára a megváltás ideje. Míg tavasszal az agrártüntetők az életben maradásukért harcoltak, addig a kertészek még abban reménykedtek, hogy minőségi termékeikkel egy szabályos versenyben lehetnek sikeresek. Úgy tűnik azonban, nagyot tévedtek.


Hetek-összeállítás
Közeledik a vég

A koalíciós pártok az ügynöktörvény alkotmányossági kontrollját kérik majd a köztársasági elnöktől, és a Fideszt hibáztatják, hogy nem sikerült - a sokak szerint a törvény alkalmazásához elengedhetetlen - alkotmánymódosítás. A Fidesz hetekkel a szavazás előtt előre vetítette, hogy az MSZP „rájuk akarja fogni” a módosítás elmaradását.


Hetek-összeállítás
Bekamerázott hétköznapok

Mádl Ferenc köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényt


Életmód

Csingár Edit
A nemdohányzás ártalmai

A tüdőrák nemcsak a dohányosok számára reális veszély, hanem a passzív dohányosoknak is. A passzív dohányzás, azaz az akaratlanul belélegzett cigarettafüst ugyanis épp olyanformán káros a passzív dohányosok egészségére nézve, mint az aktív dohányzás a füstkibocsátók számára: egyebek között fáradékonyság, romló közérzet, krónikus légúti megbetegedések, keringési problémák, különféle daganatos megbetegedések okozója. A hatás felerősödik a gyermekek fejlődő szervezete esetében. A hazai népesség legalább kétharmada kénytelen egészségét nap mint nap rongálni, már csak azért is, mert a nem dohányzók védelméről szóló törvénynek Magyarországon semmi foganatja nincs. A nem dohányzók világnapja alkalmából essék szó ezúttal a csendes többség helyzetéről, a „nemdohányzás” súlyos ártalmairól is.


Fókusz

Munkatársainktól
Osztás-szorzás

Számolnak a családok. Ki jár jobban, és ki szenvedhet kárt a Gyurcsány Ferenc által bejelentett új, összevont családtámogatási rendszerrel. A kormány kommunikációjának fő eleme, hogy igazából a „felső tízezren” kívül mindenki jobban jár. Ahogy ilyenkor lenni szokott, ez így valószínűleg túlzás. A nagycsaládosok egy jelentős része kevesebb támogatáshoz fog jutni 2006-ban, mint idén.  A szocialisták, és az Fidesz képviselői között már évek óta dúl a vita az eltérő családtámogatási koncepcióik miatt. Az Orbán-kormány 1998-2002 között egy fillérrel sem emelte a minden családhoz eljutó családi pótlék összegét - az infláció miatt ennek értéke a gyakorlatban csökkent -, és visszaállította, majd a rendszeres gyermekvédelmi támogatás mellett központi elemmé tette a családi adókedvezmények rendszerét. 1999-ben a személyi jövedelemadó-rendszerbe ismét bevezették a gyerekek utáni adókedvezményt. A támogatást az egyik szülő vehette igénybe, méghozzá azon gyermekei után, akik családi pótlékra is jogosultak.


Hetek-összeállítás
Gaztettek határok nélkül

A vezető médiumok szinte naponta közölnek gyermekek és fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekről szóló híreket. Egyre több van belőlük, vagy egyre többet beszélünk róluk? Talán ez is, az is. Ha csak az év első felére tekintünk vissza, akkor is látható, hogy Európától Amerikáig, Ázsiától Ausztráliáig terjed a „világjárvány”, amely az esetek jelentős részében nem a társadalom alját fertőzi, hanem nagy számban tanult, általában a közép- vagy vezető réteghez tartozó emberek e bűncselekmények elkövetői.


Gazdaság

Kovács Klára
Szabad a kassza

Az áprilisi óriási államháztartási hiányról szóló jelentés nyomán felbolydult a nemzetközi elemző- és hitelminősítő cégek tábora, sorra lesújtó véleményt fogalmazva meg a magyar költségvetéssel, államháztartással kapcsolatban. Meggyőződésük szerint a kormánynak az idén sem sikerül tartani a deficitre vonatkozó tervét, s emiatt kilátásba helyezték a magyar adósságállomány leminősítését. A Pénzügyminisztérium hivatalosan nem kommentálta az eseményeket, s nem is fogalmaztak meg megtakarítási lépéseket, sőt ellenkezőleg, bizakodóan nyilatkoztak a kilátásokról.


Munkatársunktól
Fejlesztés helyben

Az FVM május 26-án indította el Magyarországon a LEADER+ Közösségi Kezdeményezésen alapuló hazai LEADER programot. Az esélyegyenlőség jegyében minden megyében egyszerre vehettek részt az érdeklődők a tájékoztatón. A vidékfejlesztés új lehetőségeit kínáló LEADER az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja. Azzal a céllal indult a ’90-es évek elején az EU 15 régebbi tagállamában, hogy az elszegényedő vidéki térségek további leszakadását megállítsa. Azóta mintegy 1200 kistérségben indultak el helyi programok, s a tapasztalatok igen kedvezőek.


P. R.
Fejvadászok nemzetközi együttműködése

Először vett részt a magyarországi Neumann International Kft. igazgatója, Deák Andrea a cégbirodalmon belül olyan tanácskozáson, amely a régiók közötti együttműködést hangolta össze. Deák Andrea elmondta, hogy a Neumann vállalatcsoporthoz tartozó, különböző országokban tevékenykedő szakemberek Európában elsőként, élve az unió adta lehetőségekkel, a jövőben a munkaerőt kereső regionális piacokon ezentúl nem egymás konkurenseiként, hanem egységesen lépnek fel. 


Illényi Zsófia
Rabszolgasorsok

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) idei, nemrég elkészült jelentése szerint világszerte legalább 12,3 millió ember dolgozik kényszermunkásként. A Globális összefogás a kényszermunka ellen című jelentés szerint a magánszektorban megközelítőleg 10 millió embert köteleznek kényszermunkára, akik közül legalább 2,4 millióan az emberkereskedelem áldozatává is válnak. Az ILO egyben közzéteszi az első becslést, mely szerint az emberkereskedelemből származó évi profit 32 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy 13 ezer dollár haszon származik minden egyes kényszermunkás kizsákmányolásából. Az ILO kiemeli, hogy a kényszermunka világméretű probléma, amely minden régióban és mindenfajta gazdaságban jelen van. A legsúlyosabb helyzet Ázsiában állt elő, ahol 9,5 millió embert kényszerítenek rabszolga-munkára, míg Latin-Amerikában és a Karib-térségben 1,3 millió embert, a szubszaharai Afrikában 660 ezret, és a sor még hosszan folytatható.


Kardos Anikó
Gyengülő forint, szárnyalt a BUX

Emelkedést mutattak a világ vezető részvényindexei az elmúlt kereskedési héten. Kedvezett a piacoknak az olajárak csökkenése és a mérséklődő kamatemelési várakozások keltette optimizmus is. A dollár jelentős erősödést mutatott valamennyi vezető deviza ellenében, az euróval szemben pedig fél éve nem látott magasságba szárnyalt. Az erősödést a múlt heti termelői árindex és az erős munkanélküliségi adat segítette, napvilágot láttak viszont kedvezőtlen adatok is, amelyek az ipari termelés lassulását vetítik előre. 


Háttér

Fordulatok a leszúrt fiú ügyében

Lapunk múlt heti számának megjelenése reggelén fogta el a rendőrség azt a 17 éves - magát romának valló - törökbálinti fiatalembert, aki május 8-án délután a Moszkva téren karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A barátai által Mortimer néven emlegetett fiú elismerte tettét. Még pénteken, kora este a rendőrség megtalálta a támadáskor használt kardot is. A tettes egy be nem jegyzett, hagyományőrző szerepjátékos csapathoz tartozik. Innentől kezdve naponta új, sokszor egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot. Megpróbáljuk nyomon követni az eseményeket. Mást mondanak a sértett, és mást az elkövető tanúi és ügyvédei. 


Munkatársunktól
A megoldatlan Fenyő-ügy újra kísért

„Már akkor éreztem, hogy valami nagyon lényegesre tapintottunk, mikor egyetlen televíziónak sem kellett a dokumentumfilm, miközben évente minden probléma nélkül 2-3 filmet adunk el a nagy magyar televízióknak” - mondta lapunknak Brády Zoltán szerkesztő-riporter a Számvetés című hatrészes dokumentumfilm úgynevezett muszter szalagjainak lefoglalása kapcsán. A dokumentumfilmet néhány hónapja a Filmszemlén vetítettek le nagy sikerrel, talán ennek híre kelthette fel a rendőrség érdeklődését. 


Kovács Klára
Kína évszázada

Kína évről évre egyre erősebb. Nemcsak a gazdaságában, hanem - ahogy egy magára ébredő óriás esetében szokásos - a politikájában, a nemzeti identitásában is. Az évi 8-9 százalékos gazdasági növekedés ugyanis nemcsak a kínai termékek világméretű kirajzását hozta el, hanem tömegek - Kína esetében több százmillió ember - életszínvonalának emelkedését is. A virágzó kommunista párt és a kapitalizmus sajátságos szimbiózisa - mint tipikus kínai formáció - révén a közel egymilliárdnyi munkáskéz olyan mennyiségű terméket állít elő, amelyeknek a piacra dobása egyre nagyobb befolyással, hatással bír globális világunkra. Ez a robusztus növekedés pedig csak a kezdet, a következő évtizedekben is hasonló ütemű fejlődés várható. Ma már a világgazdaság vezetői arról tanácskoznak, hogyan változtatja meg Kína „feltámadása” a huszonegyedik századot.


Makki Marie-Rose
Életben maradni

A 45-65 éves magyar férfiak halálozási aránya ma - abszolút értékben is - magasabb, mint az 1930-as években volt. A középkorú férfiak egészsége annyira kritikus állapotban van, ami a gazdasági helyzettel vagy biológiai okokkal nem magyarázható meg. Ezt nevezik szaknyelven közép-kelet-európai egészség-paradoxonnak. Ennek hátterében a krónikus stressz áll, ami annak köszönhető, hogy a férfiaknak egy átláthatatlan és kevéssé kontrollálható versenyben, gyilkos társadalmi rivalizálás közepette kell megfelelniük a máig erősen élő tradicionális elvárásnak: a családfenntartóként való helytállásnak.


Hit és értékek

Hajdú Sándor
Csodakor a Viharsarokban

„A békési Istengyülekezeteihez tartozó Gellán Gábornak a kisfia nagyon megbetegedett, annyira, hogy az édesanyának a beteg gyermekkel a gyülekezet szerda esti istentisztelete alatt otthon kellett maradnia. A gyermek egyszer csak megmerevedett. Midőn az asszony látta, hogy hiába szólítgatja életre, elküldött férjéért a gyülekezetbe, hogy legyen otthon, mert a gyermek halálán van, tán meg is halt. A gyülekezet közben imádkozott érte, s mikor a gyermek atyja hazaért, már élve találta a gyermeket”- adta hírül Sárkány Győző 1931 júniusában a Megyei Hírlap hasábjain. 


Interjú

Vizin Balázs
Életadás – kétszer

Transzplantáció - szervátültetés. Sokak számára ez csak remény, hogy életüket folytatni tudják. Donorra viszont olykor évekig várni kell. Mészáros Gáborról huszonöt éves korában derült ki, hogy súlyos vesebeteg. Az állapota a kezelések során egyre csak romlott, így nem maradt más, csak az átültetés. Édesanyja lett a donor, aki így a szülést követően másodszor is életet adhatott gyermekének.


Külpolitika

Lukács András
Dupla vagy semmi

A gyors bukást választja kormánya lassú kimúlása helyett Gerhard Schröder német kancellár, aki a múlt heti észak-rajna-vesztfáliai tartományi választási vereség után, egy előrehozott választással próbálja menteni a menthetőt. A Szociáldemokrata Párt a múlt hétvégén szimbolikus vereséget szenvedett egy hagyományosan SPD erősségnek számító tartományban - a szociáldemokraták harminckilenc évig voltak hatalmon Észak-Rajna-Vesztfáliában - ami az egész ország számára egyértelművé tette, hogy a 2006-ban esedékes parlamenti választásokon megbukik a vörös-zöld-kormány. 


Márványi Péter
A kétbalkezes stáb kalandjai

A héten szerencsés körülmények közt véget ért román túszügy során számos furcsa fordulat történt. Az, hogy külföldi tévéseket elrabolnak Bagdadban, nem rendíti meg a világközvéleményt, az sem, hogy kiderül, maguk a tévések abszolút felelőtlenek saját biztonságukkal kapcsolatban, akkor és ott vannak, amikor és ahol köztudottan nem szabadna lenniük, ahol biztos, hogy lecsapnak rájuk. De hogy az első elrablók pénzt kértek, aztán átpakolták a foglyokat egy másik csoportnak, amely már a román csapatok kivonását követelte az életükért, ez feltűnőbb. 


Mérő Miklós
Győzelemre készül a Hamasz

Mahmúd Abbász - Abu Mázen - a héten első ízben tesz látogatást az Egyesült Államokban palesztin elnöki minőségében. A lapzártánk után sorrakerülő találkozón George W. Bush is először fogad olyan palesztin elnököt, akit szívesen lát vendégül. Mert Arafat, ha fogadták is Washingtonban, sohasem volt igazán kedves vendég ott. Halála előtt pedig egyenesen „persona non grata”-nak, nem kívánt személyiségnek kiáltotta ki Bush. 


Széchey Noémi
Elúszhat az utolsó esély

Radikalizálódás tapasztalható Irán kül- és belpolitikájában egyaránt. Miközben ugyanis megrekedni látszanak Irán és az Európai Unió között a közel-keleti ország atomprogramjával kapcsolatos tárgyalások, a konzervatív erők újra igyekeznek kiszorítani a reformpártiakat az ország belpolitikai életéből. 


Sport

Gazsó József
A Liverpool foglalta el a futball trónját

Minden futballrajongónak piros betűs ünnepet jelentett a Bajnokok Ligája döntője, melyen az idén az angol FC Liverpool és az olasz AC Milan gárdája küzdött meg a hőn áhított trófeáért.  A szerda esti mérkőzés után, a győztes Liverpool ismét elfoglalhatta méltó helyét az európai labdarúgás trónján.


Uzoni Simon Péter
Napfogyatkozás Arizonában

Már csak négy csapat küzd az NBA döntőjébe való bejutásért. A keleti főcsoportban a Miami Heat, illetve a tavalyi bajnok Detroit Pistons mérkőzéseit követheti figyelemmel a szurkolók hada, míg nyugaton a San Antonio Spursnek a Phoenix Suns-szal való összecsapásait izgulhatja végig a nagyérdemű.


Egyre nyomasztóbb a gumiügy

Kimi Räikkönen rajt-cél győzelmet szerzett a Monaco Nagydíjon. A verseny azonban mégsem az Icemanről, hanem a Renault-ról és annak abroncsairól szólt. Úgy tűnik, hogy a kerékcserékre vonatkozó szabálymódosítások hatása a francia gumigyártót is utolérte. 


Szabadidő

Hangulatfesztivál Kaposváron

Idén ötödik alkalommal rendezik meg Kaposváron a Festők Városa hangulatfesztivált a Kossuth téren és a Sétáló utcán, mellyel 2001 óta Rippl-Rónai József festőművészre emlékeznek. 


Ünnepi könyvhét

Több mint kétszáz mű szerepel a június 2-án kezdődő ünnepi könyvhét hivatalos listáján - adta hírül a rendezvény szervezője, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A társaság úgy döntött, hogy az idén visszatér a több évtizedes hagyományhoz: a kortárs magyar irodalom 76. ünnepén csak élő magyar szerző első kiadású alkotása lehet könyvheti mű. 


Népszerű az olasz konyha

A magyarok túlnyomó többsége feleslegesnek tartja az éttermi költekezést, s szívesen süt-főz otthon. A külföldiek közül kedvenceink a hazai ízekre talán leginkább emlékeztető olasz konyha fogásai.  A GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi, a magyarok étkezési szokásait felmérő kutatása meglepő tapasztalatokkal szolgál. Az adatok tanúsága szerint honfitársaink mintegy 80 százaléka úgy tartja, felesleges étteremre költeni, és csupán 20 százaléka járna el otthonról minden este vacsorázni, ha tehetné. Meglepő és a közhiedelmekkel ellenkező módon többségünk (83 százalék) nem kedveli a gyorséttermeket.


Ökocentrum a Margitszigeten

A Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának egyhangú támogatását kapta meg a minap a Margitsziget szennyvíztisztítására kidolgozott javaslat. A szigeten keletkező - egy húszezres lakosú kisváros kibocsátásával egyenértékű - szennyvíz a mai napig ugyanis teljes egészében tisztítatlanul ömlik a Dunába. A javaslat szerint a teljes biológiai tisztítást egy zárt, látványos botanikus kert kinézetű, ún. Organica élőgépes technológián alapuló tisztítórendszer végzi a közeljövőben el, amely egyúttal ökológiai bemutatóhelyként a környezetvédelmi nevelés és ismeretterjesztés egyik fontos központjaként is működik majd. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Maffiózó reverendában

Valószínűleg ötletes álruhájának köszönhetően bujkált sikerrel több mint négy évtizeden keresztül a legnagyobb szicíliai maffiózók egyike a rendőrök elől. A „főnökök főnöke”, Bernardo Provenzo, akiről a legfrissebb fénykép is mintegy harminc évvel ezelőtt készült, egy - a hatóságokkal együttműködő - „keresztanya” vallomása szerint püspöknek öltözve vegyült el Itália lakosai között. Guiseppina Vitale beszámolója szerint a nagyfőnökök egy 1992-es találkozóján látta Provenzót reverendában és bíbor süveggel a fején. (AP)


DUMA PLÁZA

Jézus megváltoztatta az életedet! Akarod menteni a változásokat?


A Vevő legyen Veled

Ez lehetne a köszöntés a Star Wars-kereskedelem különös galaxisában, ahol könnyű megérezni az értékesítésben rejlő erőt. A hatodik és (egyelőre úgy fest) utolsó Star Wars-mozi, az Episode III - A Sithek bosszújának bemutatója kapcsán az eladási listák élére ugrott egy új játékfigura. „Darth Tater” - szokatlan egybeolvadása Mr. Krumplifejnek és a sötét Darth Vader nagyúrnak - egyike a legfurcsább karaktereknek, akik valaha fénykardot hordtak. A roppant kiskereskedelmi univerzumnak, mely George Lucas hallatlanul népszerű mozijából nőtte ki magát, nem a legendás fekete sisak az egyetlen eleme. 


Birdie

Egész fészekaljnyi golflabdát csent össze magának egy rendhagyóan viselkedő gólyapár Németországban. A golfpálya kellős közepén fészket rakó madarak duplán különlegesek, ugyanis a gólyák szinte soha nem választják a talajt költőhelyül. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy előző fészküket elvesztve, a madarak sietnek behozni a lemaradást. Az összeszedegetett labdákon kotló pár mindenesetre nem tétlenkedik, a sok labda okozta helyszűke miatt már egy második „lakást” is építettek. (Ananova)


Büntetik a pletykát

Négy évig terjedő börtönbüntetéssel és ötvenezer fontnyi pénzbüntetéssel sújtható a rosszindulatú pletyka egy kolumbiai városban, Icononzóban. A város vezetése szerint: „Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a gonosz nyelv olyan, mintha dinamit lenne az ember szájában.” A polgármester az új törvénnyel el akarja kerülni, hogy rosszindulatú beszédek miatt emberek haljanak meg vagy kerüljenek börtönbe. (Ananova)


Párolgóban a tea szeretete

Kezdenek más italok felé vonzódni a britek; a teához fűződő, régóta tartó szívélyes viszonyuk mintha lankadni látszana. Egy fogyasztóinformációs csoport, a Mintel egyik képviselője, Ellen Shiels úgy látja, hogy „a hagyományos angol csésze tea valóságos harcot vív”. Még az olyan tradicionális teafajták, mint az egzotikus nevű Lapsang Souchong, a Darjeeling és az Earl Gray számára is komoly kihívó félnek számít a kávé, az üdítőitalok - a herba- és gyümölcsteákról nem is beszélve. Bár a fiatalabbak a teák szélesebb választékából fogyaszthatnak, ám összességében mégis kevesebbet isznak belőle. Az utóbbi két évben a hagyományos teáscsomagok eladása 16 százalékot csökkent. 


Veszélyben az Antarktisz

Az Északi-tengeren egy hatalmas méretű vándorló jéghegy darabokra szakíthatja az Antarktiszt. A B-15A névre keresztelt mozgó romboló körülbelül két hónappal ezelőtt csapódott bele a Drygalski jégnyelvbe, és két városméretű jégtömböt szakított le magával. Ez a 115 kilométer hosszú jégtábla a legnagyobb méretű szabadon mozgó tárgy a Földön. Tudósok úgy vélik, a tömb várhatóan beleütközik majd a „Repülősök” nevet viselő jégmezőbe, amelyet 1955-ben néhány pilóta fedezett fel, és ezzel út nyílt a kontinens felfedezése előtt. A szakemberek attól tartanak, hogy amennyiben az úszó jégtábla valahol megakad, úgy a mögötte sodródó jégtömeg elzárhatja a tenger szabad áramlását, veszélybe sodorva ezzel az ottani állatvilágot. Ha ez bekövetkezne, szükséges lesz a jégtömböt eltávolítani a partról, hogy ismét megnyílhasson a tenger. Elképzelhető az is, hogy a jégtömb vándorlása átrajzolja az Antarktisz térképét. (LiveScience - Joób Viktória)


Mi van a képen?

4. Kéket felelek


Tollhegy

Csíksomlyói búcsú

Tisztelt Szerkesztőség!