Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Currys pulykaragu barnarizzsel

Hozzávalók:
50 dkg pulykacomb
10 dkg gomba
10 dkg sárgarépa
5 dkg póréhagyma
1/2 db kaliforniai paprika
5 dkg vaj
curry, friss gyömbér
20 dkg barnarizs
só, őrölt bors, tejföl, tejszín

Forró olívaolajon a metéltre vágott fokhagymát, gyömbért enyhén megpirítjuk. 
A póréhagymát karikákra vágjuk, s rátesszük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykacombot, és megpirítjuk. A batonokra vágott sárgarépát rátesszük, ízesítjük színes borssal, sóval és ételízesítővel. A zöldséggel együtt tovább pároljuk. Rátesszük a cikkekre vágott gombát, s gazdagon megszórjuk curryvel. Áthevítjük, és felöntjük tejszínnel. Addig pároljuk, míg a hús és a répa roppanós puha nem lesz. Ekkor kevés tejfölt adunk hozzá, beletesszük a felvágott kaliforniai paprikát. Összeforraljuk. Barnarizzsel körítve tálaljuk: a rizst a kivajazott formából a tányérra borítjuk, megszórjuk petrezselyemzölddel. Mellé rakjuk a pulykaragut.

Epertorta

Hozzávalók:
50 dkg mélyhűtött vajas 
tészta
1 db tojás
35 dkg friss eper
10 dkg epervelő
25 dkg tejszínhab
10 dkg eperzselé

A linzertésztát egyenletesre elnyújtjuk. Rátesszük a tortaformát. Körbevágjuk, körülbelül két centiméteres szélet hagyva a forma körül. Ezt a szélet (a formán kívül) megkenjük tojássárgájával, s a levágott tésztából csíkot teszünk rá (egy szegélyt). Megtűzdeljük fogpiszkálóval, hogy sütés közben ez a perem ne dőljön le. A formán belül a tésztát jól megszurkáljuk, s 200 şC-os sütőben megsütjük. Eperkrémet készítünk: a tejszínhabot felverjük, epervelőt teszünk hozzá, elkeverjük (az epervelőbe teszünk tetszés szerint cukrot). Ezzel a krémmel töltjük fel a formánkat, majd friss eperszemeket félbevágunk, s az eperkrémet esztétikusan beborítjuk vele, azután eperzselével is bevonjuk.