Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 20. szám, 2005. május 20

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Megállt a tudomány?

„Az elmúlt tizenöt évben nem volt soha ennyire lefagyva az MSZP” - vélekedik több szocialista politikus is a párt belső állapotáról. Sommás véleményük szerint a különböző fórumok - például az elnökség és a választmány - súlytalanná lettek, a frakcióülések némelykor egy-két nagyhangú hőbörgő terepévé lettek, az egyetlen „ötletcentrumként” csak a miniszterelnök és szűkebb környezete „működik”, de az is jelentős hibaszázalékkal. Hiába dolgozik Hiller István pártelnök napi tizennyolc órát, nem láthatók kézzelfogható eredmények: az MSZP népszerűségi mutatói alacsonyak, kevés a sikersztori, a párt nem húz egy irányba. Ilyen helyzetben nem csoda, hogy a legtöbben kivárásra játszanak. 


Hajdú Sándor
Rizikós, de igazán baloldali

Ez történik a társadalombiztosításban is a feketefoglalkoztatás révén. Ezért szól a gazdaság kifehérítéséről a száz lépés programja. 


Szlazsánszky Ferenc
Banánhéj

Nem állított valótlan tényt az Élet és Irodalom - állapította meg a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében -, amikor többek között azt írta: Orbán Viktor még miniszterelnökként tevékeny részt vállalt a felesége résztulajdonában álló kft. privatizációs ügyeiben. A per izgalmas sakkjátszmához hasonlított, és „betű szerint” mindössze arról szólt, tartott-e taggyűlést a kft. bizonyos napokon, vagy sem. A valóságos tét azonban Orbán Viktor szavahihetősége, vagy ennél is több: a 2006-os választások kimenetele és a politikus jövője. 


Munkatársunktól
Sulinyet

A rendőrség, mint a fertőző betegségek esetében az orvosok, igyek-szik felgöngyölíteni az érettségijárvány útját. A gócpontot, tehát azt a személyt vagy azokat a személyeket, akik ellopták a tételeket, még nem találták meg, de egy köztes „elosztóállomást” már igen. Három fiatalt azzal gyanúsítanak, hogy a terjesztésben vettek részt, közülük kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai, egyikük éppen joghallgató. 


Életmód

Finta Szilvia
Káprázatosan drága kövek

Ki gondolta volna, hogy valódi igazgyöngyök ma már nincsenek? Hogy egész családi vagyonokat lehet egy gramm gyémántba átmenekíteni? Hogy egy gramm aranyért megéri egy tonna földet átforgatni? Hogy a Bibliában említett drágakő-elnevezések ma már mást jelentenek, mint hajdanán?  A Káprázatos Kövek címmel nyílt drágakő-kiállítás kapcsán a drágakövekről dr. Takács József ötvösmesterrel, geológus-mineralógussal, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk.


Fókusz

Sebestyén István
Nem áll meg az AIDS

A szűrővizsgálatokat végző szakemberek tapasztalatai mellett immár a hivatalos statisztika is egyértelművé teszi: jelentős mértékben növekszik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. 2005 első negyedévében negyven százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és emelkedett a homo-, illetve biszexuális kapcsolatot folytatók - korábbi években is magas - aránya. A fertőzöttek többsége a jól szituált, képzett társadalmi rétegekből kerül ki, a növekedés okait tekintve pedig az internet és a könnyű drogok szerepét emelik ki a szakértők.


Gazdaság

Kovács Klára
Mutyilia végnapjai

A sűrűbe markolt a miniszterelnök, amikor a napokban meghirdette a fekete-, és a szürkegazdaság kifehérítésének programját. „Ez nem »mutyiország«, hanem polgári Magyarország” - jelentette ki Gyurcsány Ferenc - majd hozzátette, „a feketegazdaság felszámolása nagyon hosszú, évekig tartó folyamat lesz”. A kifehérítés szándéka bátor dolognak tetszik, főképpen olyan országban, ahol az adóelkerülés egyfajta túlélési technikává „nemesedett”, és tagadhatatlanul, kéz kezet mos alapon meglehetősen olajozottan működik. Már a nyárra razziákat, munkaügyi ellenőrzési akciósorozatot ígért a kormányfő, melyekbe társszervekként bevonják az APEH-ot, a rendőrséget, illetve a határőrséget is. S a rajtavesztett feketén foglalkoztató vállalkozó börtönbe is kerülhet, ugyanis egy jogszabály-módosítás révén a foglalkoztatással való visszaélés, azaz adóelkerülés bűncselekménynek számít és nyolc évig terjedően büntethető lesz. A vállalkozók ugyanakkor aggályosnak tartják, hogy a szigorú intézkedések mellett nem hallani az adó és járulékok csökkentésének szándékáról. 


Illényi Zsófia
Szaddám hordószónokai

Nem szűnik a botrány az Olajat élelmiszerért elnevezésű ENSZ-segélyakció körül. Újabb és újabb magas rangú diplomaták, politikusok és cégek ellen merül fel a gyanú, hogy az akció égisze alatt illegális olajkereskedelmet folytattak Szaddám Huszeinnel, és ezzel, busás hasznot zsebre téve, kijátszották az Irak elleni embargót. A kirobbant botrányt az amerikai szenátus bizottsága vizsgálja a birtokába jutott bizonyítékok, illetve egy iraki napilap által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján. A jelek arra utalnak, hogy a politikai és diplomáciai kereteken kívül egyházi személyek is kapcsolatba hozhatók az illegális olajkereskedelemmel.


Kedvezőtlen adómódosítások

Sem a cégeknek, sem a dolgozóknak nem volna jó annak a javaslatnak az elfogadása, amely az Adóreform Bizottságtól szivárgott ki legutóbb. E szerint a jövőben indokolt volna a pénzbeli és természetbeni juttatások adómentes igénybevehetőségét a kifizetett bérek arányában vagy egy maximális összeghatárig korlátozni - nyilatkozta dr. Renneczéder Éva ügyvéd. 


Munkatársunktól
Kérdőjeles EU-pénzek

Nem lettünk nettó befizetők az EU-ban, de az előzetes számítások szerint a brüsszeli pénzek lehívása terén leghátul kullogunk - állítja Surján László (Fidesz) európai parlamenti képviselő. Baráth Etele (MSZP) európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter hivatala szerint más megközelítés is létezik, a hivatalos adatok pedig csak őszre várhatóak.


Kardos Anikó
16 ezer pont alatt a BUX

Pünkösd hete jellemzően stagnálást hozott a vezető részvénypiacokon, csak Távol-Keleten mutatkozott jelentősebbnek mondható negatív árelmozdulás. Az Amerikában 6 éves csúcsot döntő olajkészletek híre 50 dollár alá szorította az olaj jegyzését, és a csökkenő kamatemelési várakozások is az optimizmust erősítették. Ezzel szemben több bizalmi index is a várakozások alatti értéket mutatott, és a termelői árindex áprilisi értéke is magasabb lett a vártnál. Európában továbbra is inkább a növekedési aggodalmak hűtik a kedélyeket.


Háttér

Hetek-összeállítás
Veszélyes évszakok

110 kilométer óránkénti sebességű vihar vágtatott keresztül Magyarország felett szerdán. A Balaton nyugati medencéjét délután három óra körül érte el a az első viharzóna, amely aztán végigsöpört a tó térségén. Az orkánerejű szelet havas zivatarok kísérték. A tó partján több helyen kidőlt fák bénították meg a közúti és vasúti közlekedést. A másik viharzóna a Tiszántúlon söpört végig. A szél a Balaton déli partján fákat döntött a vasúti sínekre, emiatt a Budapest-Siófok-Nagykanizsa-Keszthely vasútvonalon órákon keresztül vesztegeltek a vonatok. A heves felhőszakadásban Fonyód és Keszthely között több helyen megszűnt az áramszolgáltatás. A vihar az esti órákban ért Északkelet-Magyarország fölé. Az országos méretű ítéletidő szinte minden megyében károkat okozott, fák dőltek az utakra és a sínekre, a megáradt patakok házakat, pincéket öntöttek el, jégeső pusztított, és tetőket rongált meg a szél.  A tűzoltók bevetéseinek száma a szokásosnak kétszeresére-háromszorosára nőtt - nyilatkozta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A MÁV Rt. becslése szerint a vasútvonalakon keletkezett kár a százmillió forintot is elérheti.


Peremiczky Szilvia
Amiről a hírek nem szólnak

Sokszor egy színesnek szánt hír többet árul el egy ország viszonyairól, s az arról alkotott közvélekedésről, mint több tucat, előzetes sémák szerint kockásított, több szűrőn átment hír, és az ezek alapján írt és további sémákba betuszkolt értelmiségi publicisztika. Ilyenkor kizökken az idő (ez esetben, szerencsére), és addig, amíg akad valaki, aki helyretolja azt, vagyis visszagyömöszöli a már jól bevált kockába, talán mégis megmozdít valamit azokban, akiket nem a közhelyek irányítanak. Ilyen volt az internetes újságokban két hete közölt hír, mely szerint Izraelben a holokauszt emléknapján őrizetbe vettek egy kelet-európai országból bevándorolt neonáci katonát, aki külföldi náci szervezetekkel is kapcsolatban állt. A katona a ciszjordániai Arielben élt, testére horogkeresztet tetováltatott, náci propagandaanyagot, kábítószert találtak nála, és mint a kihallgatáson kiderült, anyja is megrögzött zsidógyűlölő. 


Hit és értékek

Frechet Tímea
Iráni lelkész a siralomházban

A mai Irán jelentős részét alkotja az ókori Káldeának, ahol Dániel, az ószövetségi hős bátran szembeszállt a káldeus birodalommal, mivel nem akarta megtagadni zsidó hitét, és hódolni a birodalom fő vallásának. Sokan „új Dánielt” látnak az iráni Hamid Pourmandban, akit szeptemberben börtönöztek be hitbeli meggyőződése miatt, és fogvatartói igyekezete ellenére mindeddig nem volt hajlandó megtagadni az evangéliumba vetett hitét. 


Interjú

Tihanyi Péter
Hol a testvéred, Káin?

„Mindenki azt mondja, keresztény Magyarország, csakhogy ez alatt nem arra gondolnak, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol hatmillióan hisznek Istenben, a tanításai szerint élnek, és elfogadják a húsvéti három nap misztériumát, hanem arra, hogy nem zsidók.” 


Munkatársunktól
Semmi bizonyíték

Dr. Tóth Gábor tábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese: 


Somorjai László
Ahol nem látszott az ég

„Auschwitzban nem volt madár. Auschwitzban nem volt napsugár. Az a négy krematóriumkémény a nap huszonnégy órájában ontotta magából a füstöt, a pernyét. Ott majdnem teljes volt a sötétség, és az elégett emberhúsnak valami rettenetes, kibírhatatlan bűze terjengett.” Braun György - mátészalkai gyökerű - Los Angeles-i állampolgár szavai magyar gimnazista fiatalok előtt hangzottak el, a túlélő hatvanhetedik magyarországi útján. Braun úr azért járja a világot, az iskolákat, az egyetemeket, hogy hiteles tanúként elmondja mindazt, amit átélt. „Tizenegy évvel ezelőtt hallottam először azt a képtelen állítást, hogy a holokauszt kitalált mese - emlékezik vissza. - Akkor, kérdezem én, mi történt a családommal? Mert hatan érkeztünk Auschwitzba, és csak egyedül én maradtam meg.” 


Külpolitika

Ferenci Zsolt, Csíksomlyó
Csíki elszámolás

Mikor Csíkbuú elindultam… - énekli mellettem az ismert népdal szövegét búsan egy székely atyafi a csíki búcsú közepén. András bá’ két napja indult el a falubeliekkel egy keresztaljban, hogy időben érkezzen a pünkösd szombati népvándorlással egybe kötött csudalátásra. 


Mérő Miklós
Vérvörös forradalom

„Andizsáni lázadók péntek délelőtt túszul ejtettek tíz rendőrt. A lázadók és a rendőrök összecsapásában hivatalos adatok szerint hárman haltak meg és harmincnégyen megsebesültek. A városba tartó Iszlam Karimov üzbég elnök hivatala szerint megkezdődtek a tárgyalások a lázadók és a helyi hatóságok között. Ez utóbbiak urai a helyzetnek, a közhivatalok normálisan működnek” - adták ki péntek délelőtt a hírügynökségek a szűkszavú, de igencsak sokat sejtető hírt. Nem sokkal később azonban egyre hosszabb, egyre részletesebb és egyre egymásnak ellentmondóbb híreket röpítettek világgá az üzbegisztáni eseményekről. Szombaton már 500 halottról és mintegy 2000 sebesültről beszéltek. Egy emberjogi szervezet szerint hétfőn egy másik üzbég városban, Pahtabádban a katonák további 200 tüntetőt öltek meg.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Rajongók és utópisták

A posztszovjet térségben újabb lázadási kísérlet történt. Nemrégiben egy ilyen próbálkozás sikerrel végződött - ezért forradalom lett a neve. Most a szomszédos Üzbegisztánban kezdődtek a fennálló kormány ellen irányuló zavargások, amelyet határozottan elfojtottak. Azonban míg egyes hírforrások forradalomként emlegetik, mások inkább a lázadás megjelölést használják. Iszlam Karimov, Üzbegisztán elnöke iszlám szélsőségesek és terroristák akciójának látja az egészet. Erre válaszképpen még a közismerten szabadságszerető és a diktatorikus rezsimek ellen irányuló mozgalmakat támogató Egyesült Államok, valamint a hivatalos média is vonakodik forradalmat emlegetni. Így az elmúlt napokról szóló híradások meglehetősen ellentmondásosak: ahogy ilyenkor mindig, a hatalom ezt mondja, az ellenzék pedig egészen mást.


Hetek-összeállítás
Az alapítók nem lelkesek

Alig több mint egy hét, és a francia nép dönt az Európai Unió jövőjéről. A május 29-ére kiírt népszavazás során hozott döntés eredményeképpen vagy tovább épülhet az Európa-ház, vagy félbemarad az építkezés, amivel azonban Európa hosszú távra a kispadra kerülhet a nemzetközi versenyben.


Sport

Varga József
A West Brom sporttörténelmet írt

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság a „túlélés vasárnapjaként” aposztrofált utolsó fordulójában az év nagy részében sereghajtó West Bromwich Albion harcolta ki a bentmaradást, és ezzel a tettével sporttörténelmet írt. A Premier League 1993-as megalakulása óta - karácsonykor utolsó helyen tanyázó egyesület - mindig kiesett, Geráék most megtörték ezt a hagyományt. 


Derűs Albion

A Thierry Henry - Wayne Rooney csatárpáros mögött, az irányító Frank Lampard mellett az angol bajnokság idei álomcsapatában a jobboldali középpályás Gera Zoltán - az egyik legnagyobb futballportál, a Soccernet összeállításában. 


Szabadidő

Kovács Brigitta
Kisiskolások étkezése

A hét-tíz éves korosztály esetében a napi ötszöri étkezésnek elsőrendű jelentősége van - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének „Táplálkozás és tudomány” című kiadványában, amelynek májusi száma a kisiskolások táplálkozásáról, a helyes szokások kialakításáról szól. Különösen fontos, hogy a reggeli ne maradjon ki, s ha lehet, legyen bőséges, ugyanis a délelőtti iskolai órákhoz szükséges energiát a kisdiákoknak ebből kell fedezniük. A reggeli biztosítása egyértelműen a szülők felelőssége. Ugyanilyen fontos a vacsora is, ami lehet hideg vagy meleg. Délben mindig meleg ételt kapjanak a gyerekek. A tízórai és az uzsonna lehet valamilyen gyümölcs, tejtermék, péksütemény vagy szendvics. 


Központi Érettségi Nyílt Nap

A Központi Érettségi Nyílt Napot idén május 21-én rendezi meg az ELTE jogi karán (V., Egyetem tér 1-3.) a Felvételi Információs Szolgálat. A többszintű érettségiről szóló országos rendezvényre immár negyedik alkalommal kerül majd sor. Azoknak a tizedikes és tizenegyedikes diákoknak szól a nyílt nap, akik 2006-ban és 2007-ben tesznek majd emelt vagy középszintű vizsgát. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Elragadó barátság

Ötkilós háziteknősét bordapúpnak álcázva próbált egy repülőgépre feljutni egy férfi Kínában. A hatvanas éveiben járó bácsi az első ellenőrzést ugyan megúszta, másodjára azonban szemet szúrt különös testtartása. A tüzetes vizsgálat során megtalálták a hátára ragasztószalaggal felerősített teknősét, amit attól való félelmében rejtett el ilyen különös módon, hogy az állatot esetleg nem viheti magával egy másik tartományba való költözése során. A tekintélyes méretű jószág végül is egy másik járaton poggyászként lejelentve repülhetett új otthonuk felé. (F)elragadó barátság. (Ananova)


DUMA PLÁZA

Informatika érettségi 2005: Aki nem tudta letölteni a tételeket, az megbukott. (internet graffiti)


Börtönben a szabadság

Németországban egy háromgyermekes anya inkább a börtönt választotta a parkolási bírság kifizetése helyett, csak hogy egy rövid időre megszabadulhasson „követelőző” gyermekeitől és „lusta” férjétől. Maria Brunner integetett a szomszédoknak, amikor a rendőrök elszállították.


Magasröptű tervek

Egyes hírforrások szerint egy vállalkozó szellemű férfi arra készül, hogy megépítse a világ legmagasabb lakóházát. A tervek szerint a felhőkarcoló 365 méter magas, 110 emeletes lenne Miami belvárosában. A majdan Empire World Towers névre hallgató tornyokban ezer lakás, illetve ötszáz szállodai lakosztály lenne.


Helyreállítják Schindler gyárát

A holokauszttól ezerkétszáz zsidót megmentő Oskar Schindler német vállalkozó egykori krakkói zománcedénygyárának helyreállítását tervezik Lengyelországban. Ennek az üzemnek a területén forgatta Schindler listája című, hét Oscarral díjazott filmjének több részletét Steven Spielberg amerikai rendező. 


2000 éves cipő

Angol régészek jelentették nemrégiben, hogy egy ősi kút építéséhez használt üreges fában rejtőzködve egy közel kétezer éves cipőt találtak a délnyugat-angliai Wellington közelében. „Tudomásunk szerint ez a legrégebbi cipő, melyet az Egyesült Királyságban valaha találtak - nyilatkozta Stephen Reed, az exeteri archeológus csapat vezetője. - Meglehetősen jól konzerválódott, még mindig látszanak az öltések és a fűzőnek készített lyukak a bőrben.”


Gyorsan lecsúszott a tiramisu

A hatvankét éves Rich LeFevre tudott a leggyorsabban lenyomni (11 másodperc alatt) egy több mint kétkilós tiramisut a torkán, s nyerte a New Yorkban immár tizenkettedszer megrendezett, a TripRewards által szponzorált gyorsevő bajnokságot.


Mi van a képen?

4. Baleset egy villámgyors magyar autópálya-építésen