Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga P. Miklós, Kovács Klára
Gazdátlan tárca

„Az elmúlt másfél évtized talán legjobb agrárpolitikusának tartom Németh Imrét - mondta a kormányfő, és menesztette miniszterét. - Valami egész elképesztő kihívás volt az, aminek ő miniszterként megfelelt” - tette hozzá. Az agráriumban tevékenykedő gazdák azonban másként élték át az elmúlt három évet. A tavaszi demonstráció ellenére - egyedüliként Európában - nem kapták meg a 2004. évi uniós kifizetéseket, és egy pont sem teljesült a tárca által vállalt kötelezettségek közül. A gazdák elégedetlenek, az érdekképviseletek próbapereket és újabb demonstrációkat fontolgatnak. Abban mindannyian egyetértenek, hogy Gráf Józsefnek, az új agrárminiszternek nem lesz könnyű dolga.


Németh Imre. Kifütyülték Fotó: Vörös Szilárd

Németh Imre, korábbi agrárkamarai alelnök igen nagy feladatot vállalt fel 2002 tavaszán, amikor Medgyessy Péter, akkori kormányfő felkérte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésére. Legfőbb feladata az Orbán-Torgyán-kormány legnagyobb mulasztásának a korrigálása volt: az uniós támogatások kifizetéséhez nélkülözhetetlen intézményrendszer kiépítése és működtetése. A feladat, elsősorban az idő rövidsége miatt óriási kihívást jelentett. Ám már 2002 őszére egyértelművé vált, hogy sem az MSZP, sem a kiválasztott FVM-vezetők, így Németh Imre sem voltak felkészülve a rájuk bízott feladatra, pedig több szakember is volt körülöttük, akik naprakészen ismerték az agrárium helyzetét. Az agrárkamarai csapat nem kockáztatott, csak megbízható káderekkel dolgoztatott.
Az Orbán-Torgyán-kormány által felhalmozott intézményi és szabályozási hátrány 2002-ben és 2003-ban tovább nőtt. Hosszas viták után 2003 őszén indult el a kifizetéshez szükséges informatikai fejlesztés, amely sajnálatos módon nem készült el, és a kifizető ügynökség máig nem lett akkreditálva. Ebből fakad az az egyébként uniós szinten is példátlan eset, hogy még a 2004-es pénzeket sem fizették ki (nem is beszélve az idei kifizetésekről). A tavaly beadott több mint 5000 pályázatból 1000-t bíráltak csupán el, és 64 szerződést kötöttek meg. 
Az exagrárminiszter a munkáját firtató kérdésekre adott válaszában mindig az előző kormány lemaradására, mulasztásaira utalt - talán éppen ezt unta meg Gyurcsány miniszterelnök úr három évvel a kormányváltás után.
Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára a Heteknek elmondta, hogy a számtalan ígérgetés, a tavaszi megállapodás ellenére 30-32 ezer gazda a mai napig nem kapta meg a tavalyi uniós támogatásokat. Nagyon sok ígéretet kaptunk Németh Imrétől - tette hozzá. Tavaly októberében tett ígéretet, hogy november végéig kifizetik az uniós pénzeket. Miután ez elmaradt, az év elején február végi fizetést jelölt meg, a tavaszi demonstráció nyomán pedig április 30-ig tolódott ki a határidő. Ezek az ígéretek azonban 2005 áprilisáig sem teljesültek - állapította meg Obreczán Ferenc. Ez nagyon nagy gondot jelent a gazdák számára, hiszen komoly hátráltatást jelent a tavaszi munkák elvégzésében. Sokuk átmenetileg hitellel oldotta meg a pénzhiányt, ám ha tovább húzódik a kifizetés, a törlesztés nehézséget okozhat - szögezte le. 
A főtitkár hozzátette, a március 13-ai agrármegállapodásnak nemcsak ez a tétele nem teljesült, a 39 pontból csupán az utolsó 2 pont valósult meg: az, hogy a gazdák elvonulnak a fővárosból, illetve, hogy befejezik a demonstrációt. A többi pont teljesítésével azonban nagyon sok gond van - mondta a főtitkár. A minisztérium március 20-ig vállalta, hogy kifizetik a gazdáknak az uniós pénzeket (SAPS), és a nemzeti kiegészítést (top-up) is eljuttatják. Azonban sem eddig az időpontig, sem a mai napig nem teljesítette a tárca a kifizetéseket - folytatta Obreczán. Igaz, hogy a hivatal elbírálta a kérelmeket, de a gazdának nem küldött visszajelzést. Azt is problémásnak tartjuk - folytatta -, hogy ha fizet is a hivatal, nem a teljes összeget fizeti ki, hanem 20 százalékot visszatart. A top-up támogatás egy részét először az APEH-hez utalják át, ahol ellenőrzik, van-e tartozása a gazdának, és csak utána megy tovább a töredékösszeg.
Obreczán Ferenc elmondta, az EU 25 országa közül 24-ben már régen kifizették az uniós támogatásokat, Magyarország az egyetlen, ahol ez még mindig nincsen lerendezve. Nálunk még a tavalyi kifizetéssel bajlódunk, miközben Szlovákiában már a 2005. évi támogatásokat is kifizették, pedig később kezdtek hozzá az intézményi háttér kiépítéséhez. A főtitkár nem tartja helyénvalónak a tárca kifogásait, melyek szerint azon múlnak a kifizetések, hogy rosszul töltik ki a gazdák a kérelmeket. A főtitkár lapunknak elmondta, uniós szinten 3. helyen vagyunk a kitöltés minőségében, helyességében, még a franciákat, a belgákat is megelőzzük. 
A gazdák uniós támogatása nagyon kényes kérdés az Európai Unióban, amit egy finnországi eset is jól illusztrál. Az északi országban tavalyelőtt december 31-ig nem fizettek ki minden gazdát, a kormányfő pedig erre osztályvezető szintig mindenkit lecserélt az agrártárcánál. 

Gondhalmazok

Obreczán elmondta, más jellegű problémákra sem hozott megoldást az agrár-megállapodás. Mint kifejtette, nem teljesült például a megállapodás 29. pontja sem, amelyik a Hernád völgyében és Miskolc környékén tavaly történt árvízkárok enyhítésére 1,2 milliárd támogatás ígéretéről rendelkezett, mivel Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter elutasította a kifizetést. De olyan apró, mégis fontos lépésekben sem történt előrelépés, mint annak a törvényjavaslatnak a kidolgozása, amelyik arról rendelkezik, hogy a mezőgazdasági munkagépek, kombájnok, rakodógépek rendszámot kaphassanak. Ennek hiányában a rendőrök teljes joggal büntethetik meg a gazdákat. 
Más jellegű problémák is jelen vannak az ágazatban. A gabonafelvásárlás sem halad a kívánalmak és a szükségek szerint. Most tavasszal még mindig 2,2 millió tonna vár arra, hogy a tárca felvásárolja intervencióval. A Magosz saját kapacitása szerint ebből 400 ezer tonnát tud elhelyezni, így próbálnak segíteni azoknak a gazdáknak, akiknek nincsen saját tárolókapacitásuk. A tárolókapacitások szűkössége viszont előbb-utóbb újabb gondokhoz vezethet, mert az idén is bőséges gabonatermés ígérkezik. Kérdés, hol tároljuk az idei gabonát, ha még a tavalyit sem tudtuk elhelyezni. Ez már előre mutatja, milyen óriási gondok vannak a rendszerben.
Az intézményi problémák mellett a termelőket egy be nem vezetett támogatási rendszerre készítette fel a minisztérium, mert az EU-tárgyalások utolsó napjaiban az intézményrendszer hiányosságai miatt kapott EU-dorgálások miatt megváltoztattuk álláspontunkat. Hogy ez mekkora kárt okozott a termelőknek, még senki nem számolta ki. 
Pénzügyminisztériumi (PM) és banki szakértők szerint például a 2004-es kifizetések problémáját sem a PM, sem a bankok felé nem kommunikálta érthetően az FVM. A PM a kifizetések szükségességét alátámasztó érvelést várt, a bankok pedig világos, átlátható helyzetet, amely garanciát jelentett volna a finanszírozásra. Sajnos ezek hiányában a termelők nem jutottak a pénzükhöz. 
Láthatóan a csatlakozást követő piaci helyzet változására sem a termelők, sem a minisztérium nem készült fel. A hazai termelők folyamatos piacvesztését fékező - az EU-ban is legális -, protekcionista szolgáltatásokat (tanácsadás, piaci információ, oktatás stb.) nem indította el a minisztérium. Az uniós csatlakozás első évében már érzékelhető a hazai gazdák piacvesztése a tradicionális magyar piacokon is. 
Kis túlzással szólva, talán egyedül a Medgyessy-Draskovics pénzügypolitika örül Németh Imre ténykedésének, mert így több maradt a kasszában. Ennek fejében többször megtámogatták az ingó FVM-miniszteri széket. Nem véletlen, hogy Draskovics távozása után már nem talált védelmezőre.
A gazdák - látva a megállapodás pontjainak nem teljesülését - újabb demonstrációk szervezését, sőt az állammal szembeni próbaperek indítását is kilátásba helyezték. Obreczán Ferenc kifejtette, a Magosz egyelőre nem tervezi az utcákra vonulást. Egyelőre bizalmat szavaznak az új miniszternek, de - mint mondta - egy idő után tőle is számon kérjük az ígéreteket.