Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Melegpárti SZDSZ

Az SZDSZ szerint az állam negatív diszkriminációt alkalmaz, amikor különbséget tesz az élettársi és a házastársi kapcsolatok között. A párt továbbá úgy véli: az állam nem tehet különbséget polgárai között aszerint, hogy azoknak milyen a szexuális orientációja. Legújabb törvénytervezetük ezt a fajta „diszkriminációt” szeretné megszüntetni a „regisztrált élettársi kapcsolat” bevezetésével. 
„Mivel a regisztrált élettársi kapcsolat meleg párok számára is adott, megszűnik az állam által most gyakorolt, szexuális orientáció szerinti diszkrimináció” - olvasható a párt honlapján, ahol a spanyol példára hivatkoznak, ahol a közelmúltban engedélyezték a melegek házasságát. (Franciaországban viszont a bordeaux-i fellebbviteli bíróság érvénytelenítette az ország első, homoszexuális pár által kötött esküvőjét.) 
A parlament elé napokon belül beterjesztésre kerülő javaslat elfogadása, illetve törvényerőre emelkedése esetén az élettársi kapcsolat regisztrálására az anyakönyvvezető lesz hivatott. A regisztrált kapcsolat felbontását akármelyik fél kérheti, így akár egyoldalú bejelentéssel is megszüntethető lenne ez a jogviszony - jelentette be a párt sajtótájékoztatóján Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca politikai államtitkára. Csőzik László, a párt ügyvivője pedig kijelentette: a szabad demokraták szerint az államnak nem lehet „kedvenc” együttélési formája. Az ügyvivő szerint a homoszexuálisok eleve hátrányosabb helyzetbe kerülnek a jelenlegi rendszerben, mivel ők egyébként sem köthetnek házasságot. 
A felvetés kapcsán egyedül az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), az MKDSZ és a KDNP ifjúsági társszervezete tiltakozott. A szervezet már korábban nyilvánosságra hozta a Családvédelmi Charta 2005. elnevezésű dokumentumát. A charta több téren is ellenvéleményt fogalmaz meg a melegek jogi igényeinek teljes kiszolgálásával, így főleg a melegek házasságával és örökbefogadásával kapcsolatban. Szerintük nagyon veszélyes ugyanis, ha e témakör társadalmi elfogadottsága és jogi megítélése kizárólag a homoszexuálisok álláspontját tükrözi.
Az IKSZ szerint szükséges, hogy a homoszexualitás társadalmi veszélyeiről is szó essék. Látnunk kell a jövő családjaira gyakorolt hatását. Csak ekkor kaphatunk ugyanis objektív képet, és csak ekkor lehet viszonylagos társadalmi konszenzussal jogilag is rendezni a homoszexuális kapcsolatok helyzetét. Meggyőződésünk, hogy a melegek házasságának bevezetése helytelenül egyoldalú és mély társadalmi sebeket ejtő lépés lenne.